Follow us

Tο απόσταγμα-φωτιά

Οι γεύσεις και τα γούστα αλλάζουν και, τελικά, δεν είναι και θανάσιμο αμάρτημα να σκεφτούμε το κονιάκ ως βάση σε κάποιο δροσερό κοκτέιλ. Ωστόσο, τα ακραία πειράματα καλό είναι να αποφεύγονται, γιατί είναι κρίμα τόσα χρόνια σε βαρέλι να χάνονται.

Tο απόσταγμα-φωτιά

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια όποιο βιβλίο ή άρθρο σε περιοδικό και αν διαβάζατε με θέμα το κονιάκ, θα βρισκόσασταν αντιμέτωποι με τις ίδιες κλισέ φράσεις: Το κονιάκ είναι ο βασιλιάς των ποτών, το πιο ευγενές από όλα τα αποστάγματα. Ο ιδανικός πότης κονιάκ είναι ο γνώστης, με εκλεπτυσμένη γεύση, πολλά λεφτά και πάρα πολύ ελεύθερο χρόνο, ο οποίος απολαμβάνει το κονιάκ του μπροστά στο τζάκι, σε κρυστάλλινο ποτήρι, φυσικά σκέτο, σε ιδανική θερμοκρασία.

Και μετά ήρθε η πτώση πωλήσεων. Και μετά ήρθε η απελπισία, μια και τα αποθέματα όλο και μεγάλωναν. Και, ευτυχώς, μετά ήρθαν οι Κινέζοι! Βέβαια, οι Κινέζοι είχαν μια κακή συνήθεια: Έπιναν το κονιάκ τους με λεμονάδα!

«O tempora, o mores» είπαν οι image makers (τρομάρα τους) των μεγάλων σπιτιών κονιάκ και αποφάσισαν τη συνήθεια των Κινέζων να την κάνουν μόδα. Σου λένε, ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι, δεν μπορεί, κάτι θα ξέρουν. Εδώ και κάποια χρόνια, οι μεγάλοι παίκτες του κονιάκ προσπαθούν να πωλήσουν το προϊόν τους σε νέους, με τελείως διαφορετικά γούστα και συνήθειες, οι οποίοι όμως ΠΙΝΟΥΝ. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η ιδέα της ανάμειξης του κονιάκ με κάτι άλλο δεν είναι τελείως καινούρια.

Η Remy Martin πριν από πολλά χρόνια λανσάρισε το «Fine a l’Eau», το οποίο είναι απλώς κονιάκ με νερό και το «Cognac Floater» (κονιάκ με ανθρακούχο νερό και πάγο). Μερικά χρόνια πριν, στον πύργο του Hennessy, ο θρυλικός master blender του μας πρότεινε να δοκιμάσουμε το εξαιρετικό «Hennessy Paradis» παγωμένο, συνοδεύοντας φουαγκρά! Εντελώς καινούριος είναι ο τρόπος που προωθεί τα κοκτέιλ με κονιάκ ο επίσημος Διεπαγγελματικός Σύνδεσμος Παραγωγών Κονιάκ (BNIC), προτείνοντας όλο και πιο εξωτικούς συνδυασμούς, όπως κονιάκ με ginger ale.

Σήμερα, λοιπόν, όποιο βιβλίο ή άρθρο σε περιοδικό διαβάσετε με θέμα το κονιάκ, θα βρείτε μέσα πάρα πολλά κοκτέιλ με διάφορα χρώματα, διάφορες γεύσεις και σερβιρισμένα σε διάφορα ποτήρια. Οι γεύσεις και τα γούστα αλλάζουν και, τελικά, δεν είναι και θανάσιμο αμάρτημα να σκεφτούμε το κονιάκ ως βάση σε κάποιο δροσερό κοκτέιλ κάποια ζεστή καλοκαιρινή ημέρα.

Προσωπική μου γνώμη, βέβαια, είναι να αποφεύγουμε τα ακραία πειράματα, γιατί είναι κρίμα τόσα χρόνια σε βαρέλι να χάνονται σε κάποια μοβ ή πράσινη ή πορτοκαλί γλυκερή σούπα.


Σκέτο
Μην ξεχνάμε και τα βασικά! Οι πειραματισμοί έχουν τα όριά τους, και ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με VSOP και πάνω, κομμένα τα κόλπα. Κλασικό ποτήρι κονιάκ, καλή θερμοκρασία, και ζήστε την εμπειρία σκέτη.

Οn the rocks
Γιατί όχι; Ένα απόσταγμα-φωτιά, όπως το κονιάκ, κάποιες στιγμές χρειάζεται λίγο πάγο, για να το κάνει πιο θνητό και πιο γήινο. Άλλωστε, γιατί να πρέπει να απολαμβάνουμε το κονιάκ μόνο το χειμώνα, με πολύ κρύο; Έτσι όπως έχουν γίνει οι χειμώνες στην Ελλάδα, θα το πίναμε δύο φορές κάθε τρία χρόνια.

Με τόνικ
Η κρυμμένη από τη ζύμωση και την απόσταξη γλυκύτητα του κονιάκ, η οποία τόσο σε κοροϊδεύει στη μύτη με τις βανίλιες και τα μέλια, κάνει καταπληκτικό πάντρεμα με την καλυμμένη πικράδα του τόνικ. Είναι ξηρό αυτό που περίμενες ότι θα είναι γλυκό και είναι γλυκό αυτό που περίμενες ότι θα είναι πικρό. Απλώς, ένα εξαιρετικό μπέρδεμα

Cigar lovers martini
Αναμειγνύετε δύο μεζούρες κονιάκ και μία μεζούρα tawny port σε σέικερ γεμάτο πάγο. Xτυπάτε καλά και σερβίρετε σε παγωμένο ποτήρι του Martini. Γαρνίρετε με μια φλούδα πορτοκαλιού. Χρειάζονται σχόλια;

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.