Follow us

All that brandy...

Στο βασίλειο του αλκοόλ, η ευγενής συνομοταξία των brandies συμπεριλαμβάνει πολλά είδη. Προς αποφυγήν των συχνών παρεξηγήσεων, σκιαγραφούμε το οικογενειακό δέντρο του φίνου ποτού και επικεντρώνουμε στο eau de vie, την άχρωμη οπτικά αλλά ποικιλόχρωμη γευστικά εκδοχή του.

All that brandy...

Συχνά η ονοματολογία των ποτών είναι μπερδεμένη. Και τούτο διότι τα ονόματα, των αλκοολούχων ποτών ήρθαν σ’ εμάς στο πέρασμα των αιώνων, μέσα από λαούς ολόκληρους, μέσα από την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής τους. Αυτή τη φορά θα ασχοληθούμε με ένα αρκετά ταλαιπωρημένο όνομα: το Brandy.

Το brandy είναι το απόσταγμα από ζυμωμένα φρούτα (όχι δημητριακά) και συνήθως σερβίρεται μετά το φαγητό. Το όνομα προέρχεται από τη βόρεια Ευρώπη, από το ολλανδικό brandewijn, που σημαίνει «burned wine», «καμένο», δηλαδή αποσταγμένο κρασί, όρος που προφανώς έχει σχέση με τη φωτιά στην απόσταξη. Το brandy λοιπόν δεν είναι μόνο το προϊόν της απόσταξης σταφυλιών, αλλά και άλλων φρούτων όπως δαμάσκηνα, μήλα, βύσσινα κ.ά. Όπως έχουμε ξαναγράψει, την τεχνική της απόσταξης την έφεραν στην Ευρώπη οι Άραβες. Έτσι, τις πρώτες ενδείξεις για την παραγωγή brandy τις έχουμε στην Ισπανία στην περιοχή Jerez, λόγω της αραβικής Κατοχής, πριν από το 900 π.Χ.

Στη Γαλλία, που πολλοί πιστεύουν ότι είναι η μητέρα του brandy λόγω του Cognac και του Armagnac, η απόσταξη ξεκίνησε πάνω από εκατό χρόνια αργότερα, και μάλιστα πιστεύεται ότι την έφερε η Ιταλίδα Αικατερίνη των Μεδίκων που παντρεύτηκε το βασιλιά της Γαλλίας.

Φρούτο στο ποτήρι


Στο άρθρο αυτό θα επικεντρώσουμε σε ένα μόνο είδος brandy, το eau de vie, που σημαίνει βέβαια νερό της ζωής. Eaux de vie φτιάχνονται στη Γαλλία, στη Γερμανία, στη Γιουγκοσλαβία και στη Σκανδιναβία. Είναι άχρωμα και διαυγή με περιεκτικότητα σε οινόπνευμα 40-45 %. Υπάρχουν δύο τεχνικές για την παρασκευή τους. Φρούτα με κουκούτσι, όπως τα βύσσινα ή τα ροδάκινα, πολτοποιούνται μαζί με τα κουκούτσια τους. Ο πολτός αυτός ζυμώνεται με την προσθήκη ζυμομυκήτων. Η διαδικασία της ζύμωσης αυτής μπορεί να κρατήσει πολλές εβδομάδες, ακόμη και μήνες. Το «κρασί» που παίρνουμε από τη ζύμωση το αποστάζουμε σε αποστακτήρες συνεχούς απόσταξης. Τα κουκούτσια στον πολτό δίνουν μια πολύ ενδιαφέρουσα πικράδα στο τελικό προϊόν.

Τα φρούτα χωρίς κουκούτσι έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ζύμωσή τους. Έτσι, αντί να πολτοποιηθούν, κόβονται σε πολύ μικρά κομμάτια και εκχυλίζονται σε οινόπνευμα. Το μείγμα αυτό κατόπιν αποστάζεται. Συνήθως απαιτούνται 20-25 κιλά φρούτων για την παρασκευή ενός μπουκαλιού eau de vie. Τα eaux de vie εμφιαλώνονται αμέσως μετά την απόσταξη, για να μη χάσουν τα τόσο ντελικάτα αρώματα των φρούτων. γι’ αυτό και σπάνια παλαιώνουν σε βαρέλι, επειδή τα αρώματα του ξύλου θα εξαφάνιζαν τα πρωτογενή αρώματα. Τα τελευταία χρόνια, για να ενισχύσουν τα αρώματα των φρούτων, συνηθίζουν να εκχυλίζουν φρούτα στο τελικό απόσταγμα, πριν από την εμφιάλωση. Το ελβετικό eau de vie από αχλάδι πολλές φορές έχει ολόκληρο αχλάδι μέσα στο μπουκάλι. Αυτό επιτυγχάνεται βάζοντας άδεια μπουκάλια στα δέντρα, στα τέλη της άνοιξης, έτσι ώστε το κάθε μπουκάλι γίνεται ένα μικρό θερμοκήπιο για το αχλάδι που μεγαλώνει μέσα σε αυτό. Για να λυθεί και μια συνηθισμένη παρεξήγηση, το Poire Williams δεν είναι μάρκα eau de vie, αλλά απόσταγμα από αχλάδια τύπου Williams. Πώς λέμε βερίκοκα Διαμαντοπούλου;

Πάντως, δεν σας συνιστώ να αγοράζετε eaux de vie με ολόκληρο φρούτο στο μπουκάλι, πρώτον γιατί το φρούτο πιάνει πολύ όγκο, με αποτέλεσμα το ποτό να είναι σημαντικά λιγότερο, και δεύτερον γιατί συνήθως το φρούτο σαπίζει σχεδόν αμέσως μόλις το ποτό κατέβει κάτω από αυτό στο μπουκάλι. Πάρτε ίσως ένα για ντεκόρ.

Τα eaux de vie πίνονται σκέτα και παγωμένα σε μικρά ποτήρια κρασιού, μετά το φαγητό. Να τα ανακινείτε συχνά στο ποτήρι, για να απελευθερώνουν τα αρώματά τους. Στην Ελλάδα εισάγονται κάποια ενδιαφέροντα eaux de vie, κυρίως από την Αλσατία όπου βρίσκονται άλλωστε και οι περισσότεροι παραγωγοί. Δυστυχώς, τα εξαιρετικά αυτά ποτά δεν τυγχάνουν εμπορικής επιτυχίας και βρίσκονται στην αφάνεια, σε αντίθεση, για παράδειγμα, με την Grappa. Τι να πούμε; Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου!

Brandy who is who


Applejack
Aμερικάνικο Βrandy, που φτιάχνεται με την απόσταξη μηλίτη.

Armagnac
Γαλλικό brandy, που φτιάχνεται με την απόσταξη κρασιού στην περιοχή της Γασκόνης. Blanc είναι τα brandies που δεν έχουν υποστεί παλαίωση, και έτσι είναι διαυγή.

Calvados
Γαλλικό brandy, που φτιάχνεται με την απόσταξη μήλων στην περιοχή της Νορμανδίας.

Cider Βrandy
H γενική ονομασία των brandies που φτιάχνονται με απόσταξη μηλίτη.

Cognac
Γαλλικό brandy από σταφύλια, από την περιοχή γύρω από την πόλη Cognac στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Eau de vie
O γαλλικός όρος για το brandy που φτιάχνεται από άλλα φρούτα, εκτός σταφυλιών.

Grappa
Tο brandy που φτιάχνεται με την απόσταξη απευθείας των στερεών υπολειμμάτων των σταφυλιών, αφού αυτά έχουν συμπιεστεί, δηλαδή φλούδας, κουκουτσιών και κοτσανιών. Το όνομα της μάζας αυτής είναι pomace.

Marc
Tο γαλλικό όνομα για το απόσταγμα του pomace.

Medronho
Πορτογαλικό brandy, που φτιάχνεται από κούμαρα.

Slivovitz Brandy
Aπό δαμάσκηνα από τις βαλκανικές χώρες.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.