Πότε έγιναν τα cocktails σοβαρή υπόθεση; Πότε τα cocktail bars σταμάτησαν να είναι κακοφωτισμένες τρύπες με νέον και φανταχτερές πινακίδες για happy hour και ladies’ nights; Και πότε έπαψε το cocktail να σημαίνει ομπρελίτσες και…
Sex on the Βeach; Tα διάσημα bars του κόσμου δεν ανέδειξαν απλώς το επάγγελμα του barman, αλλά του έδωσαν κι ένα ιδιαίτερο status. Πλέον, μιλάμε για mixology και master class martini, οι νέοι επαγγελματίες επενδύουν άφθονο χρόνο σε πειραματισμούς, οι κατάλογοι είναι γεμάτοι με λεπτομερείς περιγραφές των δημιουργιών τους και η επιλογή ποτού αποτελεί ξεκάθαρο trade mark της γευσιγνωστικής μας κουλτούρας.
Kinky classic cocktails
Με το που ξεκίνησε αυτή η ρηξικέλευθη τάση στο χώρο του bartending, άρχισαν και οι αντιρρήσεις... Οι πιο «μετρημένοι» έθεσαν τα όριά τους, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν δύο «στρατόπεδα». Δίπλα, λοιπόν, στους ριζοσπάστες πρωτοπόρους βρίσκονται οι κλασικοί head barmen, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ένας σοβαρός barman, προτού αρχίσει να πειραματίζεται με τρελά υλικά και να επινοεί παράξενα μείγματα, πρέπει να παίζει στα δάχτυλα τα κλασικά cocktails.
H Audrey Saunders, λόγου χάρη, έδωσε νέο χρώμα και αέρα στο κλασικό Mojito. Άλλαξε το απλό άσπρο ρούμι με το πιο σκούρο και πολύ πιο στιβαρό anejo και πρόσθεσε σαμπάνια αντί για σόδα. Το αποτέλεσμα, σας διαβεβαιώνουμε, είναι εντυπωσιακό. Πάντως, ο δάσκαλος της Saunders, ο διάσημος «βασιλιάς των cocktails» Dale de Graff, εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή της extravaganza με το περίφημο πλέον Oyster Cocktail. Σε ένα μείγμα από χυμό ντομάτας, βότκα, ξίδι, tabasco και ρίζα ραπανιού ανακάτεψε το αλμυρό νερό από ένα στρείδι και, όταν το μείγμα ήταν έτοιμο, ο… αδίστακτος mixologist πρόσθεσε και τη σάρκα του στρειδιού! Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Για τη χαρά της δημιουργικότητας ή για ν’ αποδείξει ο bartender-mixologist πόσο τρελός είναι; Λίγο μας ενδιαφέρει. Σημασία έχει ότι εμείς που ψάχνουμε νέες γεύσεις και χρώματα έχουμε τη χαρά να ανακαλύπτουμε ανατρεπτικές δημιουργίες.
Οι εγχώριες τάσεις
Κάποτε χαιρόμασταν, απόλυτα δικαιολογημένα, με τα cocktails που έφτιαχνε ο Φώτης Κρικζώνης στο θρυλικό «17», στο υπόγειο της οδού Βουκουρεστίου. Σήμερα όμως το αίμα βράζει στις φλέβες των trend setters και οι διαφορές ανάμεσα στα κλασικά και τα μοντέρνα cocktails έχουν αρχίσει να παραβλέπονται ως passe.
Φανταστείτε ότι τα εξωτικά cocktails σήμερα θεωρούνται σχεδόν mainstream και είναι ίσως κατάλληλα μόνο για καλοκαιρινές διακοπές στα κοσμικά νησιά. Τρεις είναι οι τάσεις που «φρεσκάρουν» το εγχώριο τοπίο των cocktails: Κατ’ αρχάς οι bartenders δείχνουν όλο και περισσότερο την προτίμησή τους σε premium ποτά, φρέσκα μυριστικά, λαχανικά και χυμούς. Υποδέχονται θερμά ακόμα και τις πιο ριζοσπαστικές αλλαγές, και τέλος προσαρμόζουν πια τη λίστα των cocktails τους στις εποχές του χρόνου.
Τα ανοιξιάτικα cocktails του Γιάννη Πετρή
Πρόκειται για έναν από πιο ευρηματικούς bartenders της νέας γενιάς. Ο Γιάννης Πετρής δημιουργεί με φαντασία και δεξιοτεχνία στο groovy «Pere Ubu» της Γλυφάδας, ένα hot spot που διαθέτει και καταπληκτικά premium ποτά. Καλωσορίστε τις νέες τάσεις δοκιμάζοντας ορισμένα από τα τολμηρά coctails που έχει επινοήσει.
Ο ξεχωριστός head bαrman
Ένας head barman ξοδεύει πολύ χρόνο αναζητώντας το τέλειο υλικό. Χρησιμοποιεί κάθε μυριστικό, σαλατικό ή χυμό μέχρι να φτιάξει το πιο εξωφρενικό και ριζοσπαστικό σε σύλληψη και υλικά μείγμα. Και τελικά, είναι αυτή η «μετακόμιση» του δεντρολίβανου, των λουλουδιών και των μπαχαρικών από την κουζίνα στο bar που άλλαξε το τοπίο και δημιούργησε ΤΗΝ τάση στα bars της Νέας Υόρκης…