Καπνιστό χέλι δοκιμάσατε; 02/05/2013

Όσοι το έχουν δοκιμάσει, συμφωνούν ότι δεν έχει ταίρι και δικαιολογημένα θεωρείται από τα πιο εκλεκτά θαλασσινά εδέσματα. Έχει ήπια, εκλεπτυσμένη γεύση με θαλασσινές νότες και διακριτικό κάπνισμα, ενώ η βουτυράτη υφή του είναι απολαυστική.

Εκτρέφεται και μεταποιείται στα ιχθυοτροφεία Γείτονα στο Ψαθοτόπι της Αρτας. Εκεί, το καπνίζουν σε ξύλα ελιάς και οξιάς με διαδικασία που του χαρίζει γευστικό πλούτο. Το καπνιστό χέλι μπορεί να μην είναι ακόμα ιδιαίτερα διαδεδομένο στη χώρα μας, αλλού όμως αναγνωρίζεται σαν πολύτιμος μεζές, γι' αυτό και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των ιχθυοτροφείων Γείτονα εξάγεται. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο και το γεγονός ότι το καπνιστό αυτό χέλι προσελκύει πλήθος κόσμου σε κάθε φεστιβάλ "Ελλάδα, Γιορτή-Γεύσεις" κι έχει αναδειχθεί ως ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα από τους επισκέπτες, πολλοί εκ των οποίων το δοκίμαζαν για πρώτη φορά.

Εκτός από τη ντελικάτη γεύση του, έχει και μεγάλη διατροφική αξία, λόγω των ω3 λιπαρών που διαθέτει σε ικανή ποσότητα. Η εκτροφή χελιών δεν είναι απλή υπόθεση. Ο Βαγγέλης Γείτονας χρειάστηκε πολλά χρόνια μελέτης του δύσκολου αυτού είδους για να καταφέρει να φτιάξει την πρότυπη μονάδα του στο Ψαθοτόπι, που έχει πλέον αποκτήσει παγκόσμια φήμη για τα εκλεκτά προϊόντα της. Το καπνιστό χέλι κυκλοφορεί και ολόκληρο, αλλά πιο εύκολα θα το βρείτε συσκευασμένο σε φιλέτο, έτοιμο για κατανάλωση. Ταιριάζει σε σαλάτες, συνοδεύει τη φάβα ή τις φακές δίνοντας στα πιάτα αυτό που λένε "γκουρμέ" διάσταση, γίνεται εξαιρετικό σούσι, μπαίνει σε ζυμαρικά ή, απλά, το βάζετε σκέτο επάνω σε φρυγανισμένο ψωμάκι για ένα εκλεκτό ορεκτικό. 
Θα το βρείτε σε επιλεγμένα delicatessen και βέβαια, θα έχουμε την ευκαιρία να το δοκιμάσουμε μαζί με τα υπόλοιπα προϊόντα της εταιρείας και στο επόμενο φεστιβάλ "Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις - Χριστούγεννα 2014", στις 5,6 και 7 Δεκεμβρίου (Helexpo Palace, Μαρούσι).

Ιχθυοκαλλιέργειες Γείτονα τηλ. 26810 26640 www.eelgeitonas.com
Ντίνα Γκρουμούτη dgroumouti@athinorama.gr

  
Εκτύπωση

Δώσε τo σχόλιό σου

Αρχείο


Σελ. Από 28
Αγορά

Καταστήματα στην Αθήνα

Ανά περιοχή

όλες οι περιοχές

Τα πιο ενδιαφέροντα τοπικά προϊόντα σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγοί τοπικών προϊόντων
σε όλη την Ελλάδα

όλες οι περιοχές


Αναζήτηση καταστημάτων και παραγωγών

Αναζητήστε καταστήματα και παραγωγούς δίνοντας μέρος του ονόματος