Follow us

10 νόστιμες στάσεις στην Τεχνόπολη

Γιορτινή, χαρούμενη ατμόσφαιρα, με βοηθό τον υπέροχο καιρό ζήσαμε όσοι βρεθήκαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Τεχνόπολη, για το φεστιβάλ Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις...

10 νόστιμες στάσεις στην Τεχνόπολη

Το δελεαστικό street food γέμιζε κόσμο τα προαύλια σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το σούρουπο οι μουσικές συνόδευαν τις βόλτες, τις δοκιμές, τις παρέες που απολάμβαναν μια μπίρα.

Παράλληλα, στην κεντρική καμινάδα, στο περίπτερο της Πολυεστίας Ελ Γκρέκο®, χορηγού του φεστιβάλ, πέντε γνωστοί food bloggers δημιούργησαν ζωντανά ευφάνταστες μαγειρικές, χρησιμοποιώντας την ευέλικτη πολυεστία. Αυτοί ήταν ο Τάσος Αντωνίου (mamapeinao), η Εύα Μονοχάρη (Funky Cook), η Δέσποινα Βαϊοπούλου (Pandespani), η Μαριλένα Μιχαλίτση (Marislurp) και η Αγγελική Καλαμπόκα (Cookika). Ομολογουμένως, ένα από τα πιο πετυχημένα και "έξω καρδιά" φεστιβάλ μας…

10 νόστιμες στάσεις στην Τεχνόπολη

Εμείς, πάλι, δεν σταματήσαμε να γυρνάμε τα περίπτερα πρωί-βράδυ, να μιλάμε με νέους και παλιούς παραγωγούς, να δοκιμάζουμε νέα προϊόντα. Και από αυτά τα νέα, σκεφτήκαμε να βάλουμε εδώ τα πιο "αναπάντεχα", τα πιο ιδιαίτερα και τα πιο πρωτότυπα.

Τυροκομείο Ζωζεφίνος Σύρου

Εκτός από τα ονομαστά τυριά Σαν Μιχάλη, γραβιέρα Σύρου και το εξαιρετικό ανθότυρο, ο Ζωζεφίνος παράγει τα δημοφιλή "γρονθοτυράκια". Τελευταία κυκλοφορία του τα κατσικίσια "γρονθοτυράκια" σε δυο εκδοχές που άρεσαν πολύ και συγκαταλέγονται στα best sellers του φεστιβάλ: γρονθοτυράκι με λαχανικά του μπαξέ και αρωματικά και γρονθοτυράκι "του άρχοντα", με μπαχαρικά (κάρι, μπαχάρι, κίμινο), σκόρδο και μουστάρδα.

Melimilon Νάξου

Oι μαρμελάδες με βάση τα φύλλα φραγκοσυκιάς έχουν μεγάλη επιτυχία! Έτσι, η Ευαγγελία Λιανοπούλου μαγείρεψε νέες γεύσεις: μαρμελάδα φραγκόφυλλο με τσίλι, φραγκόφυλλο με παντζάρι, φραγκόφυλλο με λουίζα ή με παντζάρι και λουίζα μαζί. Ακόμα, ένα εκπληκτικό Roses, μια μυρωδάτη μαρμελάδα από φύλλα ροζ τριανταφυλλιάς από τον κήπο του Melimilon!
www.melimilon-naxos.gr

Τα Μωραΐτικα

Το παραδοσιακό εργαστήρι ζυμαρικών της Διαμάντως Σταυροπούλου στην Κάντια Ναυπλίου μας έχει συνηθίσει σε ζυμαρικά εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης. Ακόμα, είναι από τα λίγα εργαστήρια που φτιάχνουν φρέσκα ζυμαρικά, όπως οι περίφημες γκόγκλιες τους (διατηρούνται στο ψυγείο και στην κατάψυξη).
Τρια νέα φρέσκα (νωπά) ζυμαρικά μας τράβηξαν εδώ την προσοχή: ταλιατέλες, παπαρδέλες και τα παραδοσιακά στριφτάδια, ιδανικά για μερικές τοπικές συνταγές. Η γεύση τους δεν συγκρίνεται με των στεγνών, απλώς χρειάζονται λιγότερο μαγείρεμα.
www.moraitica.gr

Ariston

Τα ιδιαίτερα αρωματισμένα ελαιόλαδα και βαλσαμικά ξύδια του Ariston έχουν γίνει διάσημα πλέον και θα τα συναντήσετε σε πολλές κουζίνες γνωστών σεφ. Με αιτία, βέβαια: οι μυρωδιές και οι γεύσεις έχουν γνησιότητα και ισορροπία. Μας άρεσε πολύ η νέα κυκλοφορία, το βαλσαμικό ξύδι με λεμόνι, για την υπέροχη αίσθηση λεμονιού, που δένει όμορφα με το βαλσαμικό. Ό,τι πρέπει για βραστές ή ωμές σαλάτες και όχι μόνο.
www.ariston-oliveoil.gr

Κτήμα Χρόνη

Η οικογενειακή μελισσοκομική μονάδα της Δ. Μακεδονίας, που βρίσκεται στις Άνω Κλεινές Φλώρινας, εκτός από αγνά πιστοποιημένα βιολογικά μέλια με ενδιαφέρουσες γεύσεις, παρασκευάζει και ένα ιδιαίτερο "λικέρ ρακόμελο". Το Meliss, όπως ονομάζεται, έχει όμορφη γεύση μελιού και είναι αρκετά γλυκό ώστε να μπαίνει στην κατηγορία λικέρ, χωρίς να "λιγώνει". Το σκεφτήκαμε σαν όμορφο απεριτίφ με πάγο τα καλοκαιρινά βράδια...
www.ktimachroni.gr

Ο Φώτης

Εργαστήριο ζαχαροπλαστικής με ιστορία 70 ετών στην Αίγινα και πολύ καλά προϊόντα με βάση το φυστίκι Αιγίνης. Η νέα κυκλοφορία τους είναι μια πραλίνα φυστικιού στην οποία δεν αντιστέκεσαι. Απλά, τελειώνεις με τη μία όλο το βαζάκι! Με λεπτή γεύση φυστικιού και ολόγλυκια, για πολλές χρήσεις. Το αδερφάκι της περιέχει και πραλίνα με κακάο, σε μια εκδοχή μισό-μισό.

Kaidancheese

Τυροκομείο που παράγει μόνο πρόβεια τυριά και φροντίζει να έχουν χαμηλά λιπαρά χωρίς να υπολείπονται σε γεύση. Πολύ δημοφιλή τα μαλακά φρέσκα τυριά με τα ονόματα γκερεμέζι και σταμνοτύρι σκέτα ή με προσθήκη αρωματικών ή μπαχαρικών. Τα τρία τελευταία του συγκαταλέγονται στις "βεντέτες" του φεστιβάλ: σταμνοτύρι με παντζάρι και σκόρδο (ιδανικό και σε σαλάτες), σταμνοτύρι με μελάνι σουπιάς (με θαλασσινή γεύση, ιδανικό για ορεκτικό αλλά και σε ζυμαρικά, σταμνοτύρι με κομματάκια μάνγκο (δροσερή, φρουτένια γεύση).
www.kaidancheese.com

Γιαννολιχουδιές

Η οικοτεχνία παραδοσιακών γλυκισμάτων της Ιωάννας Δρόσου στο Πεταλίδι της Μεσσηνίας ειδικεύεται σε ιδιαίτερα γλυκά του κουταλιού. Δοκιμάσαμε το γλυκό του κουταλιού "φασόλι γίγαντας". Τα ολόκληρα φασόλια διατηρούν το σχήμα τους δεμένα με ένα σιρόπι που περιέχει μέλι, λεμόνι, ζάχαρη, βανίλια και κουρκουμά. Ιδιαίτερη γεύση, που αρχικά παραπέμπει σε κάστανο, αλλά στο τέλος βγάζει τη γεύση του φασολιού. Γλυκό του κουταλιού, ναι, το λες.

Ecoblueberries.com

Oικογενειακή επιχείρηση που καλλιεργεί μύρτιλα (blueberries) στην περιοχή της Φλώρινας με βιολογικές μεθόδους και παράγει αγνά προϊόντα με αγάπη και μεράκι (φρέσκα μύρτιλα την περίοδο του καλοκαιριού, κατεψυγμένα μύρτιλα όλο το χρόνο, μαρμελάδες και χυμούς) δίνοντας έμφαση στην απόλυτη ποιότητα αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Το μύρτιλο είναι μια πολύτιμη υπετροφή, οπως γνωρίζετε. Εδώ, λοιπόν, θα το βρείτε σε ιδιαίτερα γλυκά παρασκευάσματα: άλειμμα μύρτιλου με μέλι, με καστανή ζάχαρη, με στέβια και μαρμελάδα μύρτιλου. Φυσικά, και σκέτη πάστα μύρτιλου.
www.ecoblueberries.com

Kounos, ξερά σύκα

Ξερά σύκα, καλοδιαλεγμένα από τα οικογενειακά κτήματα και παρασκευασμένα με φροντίδα και μεράκι από τον Μιχάλη Αγγελόπουλο, στο Πεταλίδι Μεσσηνίας. Μας άρεσαν ιδιαίτερα εκείνα τα μισά, γεμιστά με σταφίδα, γλυκάνισο και πιπέρι.
www.kounos.gr