Follow us

Ψωμί με συνταγή του Γέροντα Ευδόκιμου

Και μετά τη διάσημη πλέον μακαρονάδα του Γέροντα Ευδόκιμου, ηγουμένου της Μονής Παναχράντου Άνδρου, να και ένα προζυμένιο ψωμί, με δική του συνταγή, που φαίνεται να ξεκινάει μια λαμπρή καριέρα…

Ψωμί με συνταγή του Γέροντα Ευδόκιμου

Παράπονο δεν έχουμε, οι φούρνοι έχουν γεμίσει "παραδοσιακούς" άρτους, σε ό,τι εκδοχή προτιμάμε και με ονόματα που υπονοούν πάντα μια γνησιότητα: μοναστηριακά, βυζαντινά, καλογερικά, με διάφορα προζύμια και άλλα τέτοια ελκυστικά. Αυτός όμως ο νέος άρτος που μόλις κυκλοφόρησε (παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην πρόσφατη έκθεση Artosa) έχει ένα στοιχείο αυθεντικότητας: προέρχεται από μια πραγματικά "καλογερική" συνταγή, αυτήν του Γέροντα Ευδόκιμου, ηγουμένου της βυζαντινής Μονής Παναχράντου της Άνδρου. Γι' αυτό και η ονομασία του, "Καλογερικό Παναχραντινό Άνδρου". Ένα λευκό, μεστό, βαρύ, προζυμένιο ψωμί με τραγανή κόρα.

Ψωμί με συνταγή του Γέροντα Ευδόκιμου

Ο Γέροντας Ευδόκιμος είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση μοναχού, μια προσωπικότητα γνωστή και πέρα από τα όρια της Άνδρου. Φιλόξενος, κοινωνικός και λάτρης της μαγειρικής. Η περίφημη μακαρονάδα του (με μια ομολογουμένως πολύ ιδιαίτερη σάλτσα) έχει σερβιριστεί -και σερβίρεται- σε αναρίθμητους φίλους, επισκέπτες της Μονής και αποτέλεσε την αιτία για τη συγγραφή του βιβλίου "Μαγειρεύοντας με τον γέροντα Ευδόκιμο". Πώς, όμως, προέκυψε ένα ψωμί ευρείας κυκλοφορίας με την υπογραφή του;

Οι ανδριώτες είναι πολύ δεμένοι με τον τόπο τους, όπου κι αν βρίσκονται. Με τις δυνατότητές του ο καθένας, θα βρει τον τρόπο να προβάλει το πανέμορφο, στην κυριολεξία, νησί του. Ο Γιάννης Λαούδης, με καταγωγή από την περιοχή του Κορθίου, ανήκει στο team της Laoudis foods, εταιρείας πανελλήνιας εμβέλειας, με πρώτες ύλες αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής και βρίσκεται πίσω από πολλά εξαιρετικά ψωμιά που συναντάμε σε "ψαγμένους" φούρνους. Το καλοκαίρι που μας πέρασε, είχε την ιδέα να παρασκευάσει ένα μείγμα παραδοσιακού, προζυμένιου άρτου, με συνταγή αυθεντική. Μια συζήτηση στο μοναστήρι της Παναχράντου με τον Γέροντα Ευδόκιμο, έδωσε τη λύση… μαζί με τη συνταγή, βέβαια. Και εγένετο το "Καλογερικό Παναχραντινό Άνδρου". Κι αν αναρωτιέστε, στην κουβέντα που είχαμε, μου είπε ότι η συνταγή δεν "πειράχθηκε" καθόλου.

Αν, τώρα, όλο αυτό σας εμπνέει για μια επίσκεψη στο καστρομονάστηρο της Παναχράντου (και συγχρόνως μονή Αγίου Παντελεήμονα, την κάρα του οποίου φιλοξενεί) και γνωριμία με τον Γέροντα Ευδόκιμο, ένα θα σας πω: πρόκειται για εμπειρία που δεν ξεχνιέται. Η τοποθεσία, στην απόκρημνη πλαγιά των Γερακώνων, με εκπληκτική θέα στη χερσόνησο της Χώρας, η κατανυκτική ατμόσφαιρα, το μοναστήρι-κάστρο με το δαιδαλώδες εσωτερικό, το αρχονταρίκι, το κελί της εξορίας του (επαναστάτη μοναχού) Χριστόφορου Παπουλάκου, ο θρύλος της δημιουργίας του μοναστηριού από τον Νικηφόρο Φωκά, το 961 μ.Χ. για την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Άραβες… Όλο, είναι ένα μικρό ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Όσο για το Καλογερικό Παναχραντινό Άνδρου, ήδη βρίσκεται σε στάδιο τοποθέτησης σε όλο και περισσότερους φούρνους, σε όλη τη χώρα. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που μας έδωσαν, στην Αττική θα το αναζητήσετε στα εξής σημεία (επιβεβαιώνετε τηλεφωνικά τη διαθεσιμότητα): Νέα Ερυθραία (210 8073463), Βύρωνας (211 2144743), Γκύζη (210 6431680), Δάφνη (210 9514909), Άνω Γλυφάδα (210 9631840), Αλσούπολη (2130089703), Μεταμόρφωση (210 2813763), Χαλάνδρι (οδός Μαραθώνος, τηλ. 210 6811015), Χαλάνδρι (οδός Παπανικολή τηλ. 210 6824782), Κερατσίνι (210 4328361), Περιστέρι (Άνω Λόφος τηλ. 210 5816986), Άγιοι Ανάργυροι (210 2313411), Σπάτα (210 6632248), Αχαρνές (210 2404358), Αρτέμιδα (22940 49095).

Για περισσότερες πληροφορίες, www.laoudis.gr, τηλ. 210 6039228, 210 6038001-4