Follow us

11 νόστιμες αφορμές για να πάμε Κουκάκι

Νόστιμα ψώνια, που μπορείς να κάνεις αν βρεθείς στο Κουκάκι, μια γειτονιά που μαζεύει όλο και περισσότερο κόσμο, από το πρωί ως αργά το βράδυ…

11 νόστιμες αφορμές για να πάμε Κουκάκι

Το Κουκάκι τελευταία ακούγεται όλο και περισσότερο στη νυχτερινή ζωή της πόλης, με νέα all day στέκια και μοντέρνα καφενεία να ανοίγουν ή παλαιότερα να περνάνε νέες δόξες. Πού οφείλεται αυτή η νέα τάση; Δεν θα ήταν άστοχη η σκέψη, ότι η εποχή της "κρίσης" έκανε τον κόσμο να προτιμά εναλλακτικούς χώρους διασκέδασης, σε μικρά, χαριτωμένα μαγαζιά που ανοίγουν σε περιοχές με χαμηλότερα ενοίκια και πιο γνήσιο χαρακτήρα. Έτσι, αντί για τα γκλαμουράτα μαγαζιά του Κολωνακίου ή της Γλυφάδας, όλο και περισσότεροι επιλέγουν πιο χαμηλόφωνες γειτονιές της Αθήνας, όπως στην περίπτωσή μας το Κουκάκι.
Αναζητήσαμε ανάμεσά τους τα "umami" μαγαζιά, εννοώντας τις γωνιές όπου θα βρούμε νόστιμα, ποιοτικά πράγματα να ψωνίσουμε για το σπίτι. Κινηθήκαμε στην περιοχή του Κουκακίου που κυμαίνεται από την αρχή της οδού Βεΐκου ως το τέλος της, την «παιδική χαρά», πριν την Καλλιρόης, συμπεριλαμβάνοντας και δύο μαγαζιά που είναι στα όρια με την περιοχή της Ακρόπολης.

Λίγα λόγια για το Κουκάκι

11 νόστιμες αφορμές για να πάμε Κουκάκι
Ο πεζόδρομος της Δράκου

Η περιοχή πήρε τ' όνομά της από τον παλιό εργοστασιάρχη Γεώργιο Κουκάκη, που έμενε στην περιοχή και είχε προπολεμικά μεγάλη βιοτεχνία κρεβατιών στη λεωφόρο Συγγρού, στο ύψος του Φιξ. Βρίσκεται στη σκιά του ιερού βράχου της Ακρόπολης, νοτιοανατολικά του λόφου του Φιλοπάππου και υπήρξε συνοικία επιφανών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και του πολιτισμού. Τόσο, που μέχρι τη δεκαετία του ’80 αποκαλούνταν «μικρό Παρίσι»! Εξυπηρετείται σήμερα από τη γραμμή 2 του μετρό και τον σταθμό Συγγρού-Φιξ και είναι αρκετά δημοφιλής, τόσο στους φοιτητές της Παντείου Σχολής με την οποία γειτνιάζει, όσο και στους τουρίστες, αφού είναι μία ανάσα από το μουσείο της Ακρόπολης. Τα πιο πολυσύχναστα σημεία της είναι οι δυο πεζόδρομοι, αυτός της Δράκου και αυτός της Γεωργίου Ολυμπίου, όπου βρίσκεται και η πλατεία Κουκακίου. Και στους δύο βρίσκει κανείς από παραδοσιακά ταβερνάκια, ψητοπωλεία και καφενεία, μέχρι μοντέρνους all day χώρους, αλλά και εναλλακτικά στέκια διασκέδασης. Σε λίγες μέρες, ανοίγει για το κοινό τις πόρτες του το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο κτίριο του παλιού εργοστασίου Φιξ, ενώ ενδιαφέρον και αρκετά πρωτότυπο είναι και το Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας (Καρατζά 7).

Εδώ ψωνίζουμε!

Μια φωλιά γεμάτη «Ελληνικά Καλούδια»

Μπορεί το μαγαζί να είναι μικροσκοπικό, αλλά γρήγορα καταλαβαίνεις ότι στα ράφια και το ψυγείο του χωράνε αμέτρητα προϊόντα. Ο Σταμάτης Τσικνιαδόπουλος, από το 2007 έχει βάλει στόχο την ανάδειξη της μικρής ελληνικής παραγωγής και της τοπικότητας και τον ενδιαφέρει να φέρνει εδώ μόνο εποχικά προϊόντα, βιολογικά αλλά και συμβατικά. Ενδεικτικά, είδαμε ζυμαρικά Τερπνόν, σάλτσες του Ναουμίδη, φιστικοβούτυρο Αμμουδιάς από τις Σέρρες, τα εκλεκτά μέλια Μελισσουργείον από την Εύβοια και Φασιλής από τον Πάρνωνα, γάλα γαϊδούρας της Φάρμας Μετσόβου, πρόβειο γιαούρτι σε τσανάκα από το Μανταμάδο της Μυτιλήνης, γραβιέρα Άνδρου, παλαιωμένο κασέρι Σοχού του Προίκα και ψωμί ζυμωτό με προζύμι Betty’s Bakery.
Ωράριο: Καθημερινές: 9π.μ.-3μ.μ. και 5μ.μ.-9μ.μ., Σάββατο: 9π.μ.-4μ.μ.
“Ελληνικά Καλούδια”, Χατζηχρήστου 8, Αθήνα, τηλ. 210 9224060.

53 χρόνια γλυκά «Κοσμίδης»

Παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο, που λειτουργεί στο ίδιο σημείο από το 1963 και το άνοιξε ο Νίκος Κοσμίδης, πατέρας του σημερινού ιδιοκτήτη, Μιχάλη. Φημίζεται για τη lemon pie αλλά και τα σιροπιαστά γλυκά του, ενώ τα τελευταία χρόνια ειδικεύεται και στις τούρτες με ζαχαρόπαστα, γι’ αυτό και στη βιτρίνα του θα δείτε πολλά ευφάνταστα σχέδια, όπως μια… γόβα! Όλα του τα γλυκά παρασκευάζονται με αγνά υλικά, χωρίς τη χρήση έτοιμων μειγμάτων ή σκόνης και η γκάμα του περιλαμβάνει ρετρό λιχουδιές, όπως αμυγδαλωτά, καριόκες, παστάκια, βουτήματα με βούτυρο γάλακτος, τσουρέκι, αλλά και παγωτό με φρέσκο γάλα και αβγά που το 'χουν όλο το χρόνο.
“Κοσμίδης”, Βεΐκου 19 & Δράκου, Κουκάκι, τηλ. 210 9217643.

Ελληνικά κρέατα «Ο Βαγγέλης»

Ένα κρεοπωλείο που δεν περνά απαρατήρητο, αφού διαθέτει μεγάλη βιτρίνα και αρκετά τετραγωνικά. Με την πρώτη ματιά εντοπίζεις την υποδειγματική καθαριότητα και τάξη στα ψυγεία, που είναι γεμάτα μόνο με ελληνικά κρέατα και προϊόντα δικής τους παρασκευής. Φτιάχνουν λουκάνικα, μπιφτέκια, σουβλάκια αλλά και φαγητά έτοιμα για ψήσιμο, όπως η μαριναρισμένη χοιρινή τηγανιά, η τηγανιά κοτόπουλου, τα μαριναρισμένα κότσια και οι μαριναρισμένες μπριζόλες. Ακόμη, έχουν καπνιστή μπριζόλα του Sary, αλλά και καπνιστό χοιρινό ψαρονέφρι του Παντέρη. Εκτός από κρέατα και αλλαντικά, εδώ υπάρχει κι ένας καταψύκτης με λαχανικά και ψάρια, καθώς κι ένα μικρό κομμάτι προϊόντων delicatessen, όπου βρήκαμε παραδοσιακά ζυμαρικά «Αδαμαντίνα» και «Γεννά την παράδοση», αμπελόφυλλα Λακωνίας «Αλμωπία», έτοιμα ποντιακά φύλλα Περέκ Δράμας «Η Καλοαγρίτισσα», μέλι Ταϋγέτου.
«Ο Βαγγέλης», Δημητρακοπούλου 61, Κουκάκι, Αθήνα, τηλ. 210 9210224.

Ψωμί μετά μουσικής, στο «Μαμά ψωμί»

Δεν έχει πολλά χρόνια λειτουργίας, όμως έχει κερδίσει επάξια μια θέση στους φούρνους της πόλης, που ξεχωρίζουν. Ο Γιώργος Γκάτζιος συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση των γονιών του και φτιάχνει, όπως λέει, «έντιμα προϊόντα», κάτι που αναγνωρίζεται από τους πελάτες του. Το πιο δημοφιλές ψωμί του είναι το χωριάτικο με προζύμι, αλλά και το χωριάτικο ολικής αλέσεως με πίτουρο. Ιδιαίτερα ψωμιά του είναι το ολικής αλέσεως με καρύδι, το ολικής με καρύδι και ξερό σύκο, το ολικής με ηλιόσπορο και λιναρόσπορο, το πλιγουρόψωμο με φουντούκι και το ψωμί με αλεύρι ζέας. Αξίζει να δοκιμάσετε και τη χειροποίητη τυρόπιτα με την εξαιρετική φέτα, καθώς και τα σοκολατάκια τους. Στην άκρη του μαγαζιού ένα πιάνο, από όπου, αν είστε τυχεροί, μπορεί να ακούσετε και μελωδίες…
«Μαμά ψωμί», Ζαχαρίτσα 42-44 & Ζίννη, Κουκάκι, τηλ. 210 9227686.

Στο «Παντοπώλειον», για ουζάκι με μεζέ

Πριν ενάμιση περίπου χρόνο, ο Δημήτρης Σταθόπουλος παρουσίαζε εδώ ένα νέο παντοπωλείο αξιώσεων στην Ηφαίστου, στο Μοναστηράκι. Η ιδέα ήταν καλή, αλλά όχι η τοποθεσία, γι’ αυτό πριν μερικούς μήνες το «Παντοπώλειον» μετακόμισε στη φιλόξενη γειτονιά του Κουκακίου. Η φιλοσοφία του Σταύρου Σιέμπου και του Γιάννη Κοντογιάννη είναι μια μικρή αναβίωση της παλιάς μπακαλοταβέρνας, όπου στα λίγα τραπέζια μπορεί κανείς να καθίσει και να απολαύσει το ποτό του με τα κατάλληλα συνοδευτικά, που θα διαλέξει από τη μεγάλη ποικιλία των προϊόντων που βρίσκονται γύρω του. Εδώ βρίσκουμε προϊόντα μόνο μικρών Ελλήνων παραγωγών εξαιρετικής ποιότητας. Προσπαθούν να είναι σε τιμές που ανταποκρίνονται στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στο ψυγείο με τα τοπικά τυριά και αλλαντικά απ' όλη την Ελλάδα, καθώς και στις δεκάδες ελληνικές μπίρες μικροζυθοποιίας. Ανά 15 ημέρες παρουσιάζουν από τρεις Έλληνες παραγωγούς, ενώ διοργανώνουν και γευσιγνωσίες ελληνικών προϊόντων.
Ωράριο: 9π.μ.-10μ.μ.
“Παντοπώλειον”, Δημητρακοπούλου 34, Κουκάκι, Αθήνα, τηλ. 210 3254890.

«Το παραδοσιακό», για γαλακτοκομικά και όχι μόνο

Περπατώντας στη Βεΐκου, τον κεντρικότερο δρόμο του Κουκακίου, κοντοστέκομαι μπροστά στη βιτρίνα ενός μικρού μαγαζιού «της γειτονιάς», που μεταξύ άλλων αναγράφει ότι έχει γιδοτύρι τσαντίλας. Διαπιστώνω, ότι παρά το μέγεθός του, διαθέτει αρκετά προϊόντα μικρών παραγωγών, κυρίως γαλακτοκομικά και τυριά -αλλά όχι μόνο. Έτσι, εκτός από βαρελίσια φέτα ΠΟΠ Καλαβρύτων, τυριά του Παπαγιαννάκη από τα Χανιά και γάλα της φάρμας Κουκάκη (αγελαδινό, κεφίρ ή ξινόγαλο) βρίσκουμε και γάλα Ρούμελης και γίδινο βούτυρο από το «Ερίφι», αλλά και αλλαντικά του Μιράν και του Sary, χύμα ελληνικά όσπρια, όπως γίγαντες Πρεσπών, ζυμαρικά του Αλεξόπουλου από τα Καλάβρυτα, χαλβά του Κοσμίδη και άλλα, λιγότερα γνωστά προϊόντα, που επιλέγει ο Λευτέρης Κασκούρας για το μαγαζί του.
«Το παραδοσιακό», Βεΐκου 123 & Αγλαύρου, Κουκάκι, Αθήνα, τηλ. 210 9599282.

Για κουλούρι και αρτολιχουδιές στον «Τάκη»

Όλα ξεκίνησαν το 1971, με τον παππού και τον μπαμπά των σημερινών ιδιοκτητών, Αρτέμη και Θοδωρή Παπαδόπουλο. Ο παππούς, μάλιστα, είναι αυτός που έφερε το κουλούρι Θεσσαλονίκης στην Αθήνα, γι’ αυτό μην παραλείψετε να το δοκιμάσετε, είναι φημισμένο και όχι άδικα. Παράγουν τουλάχιστον 50 διαφορετικά ψωμιά, από το κλασικό χωριάτικο μέχρι γεμιστά με μπέικον, σταφίδες, αλλά και τυριά. Από τα ψωμιά που ξεχωρίζουν, είναι αυτό με το σιμιγδάλι, προζύμι και καλαμπόκι, το καμπαγιού (χωριάτικο γαλλικό ψωμί), με αλεύρι dinkel και ηλιόσπορο και το αυθεντικό βαυαρέζικο σικάλεως με προζύμι και μελάσα βύνης. Εδώ αξίζει κανείς να έρθει και για τη μεγάλη ποικιλία σε γλυκά αρτοποιήματα, από carrot cake, γαλλικά madlen και ιταλικά amaretti, μέχρι μαροκινά ghoriba (είδος κουραμπιέ με κάρδαμο).
«Ο Τάκης», Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι, τηλ. 210 9230052.

«Green Store», για σωστή διατροφή

Ένα μικρό μαγαζί γεμάτο βιολογικά προϊόντα, με προτεραιότητα στους Έλληνες παραγωγούς. Ό,τι μπορεί να χρειαστεί κανείς βρίσκεται εδώ, από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ψωμί, σοκολάτες, σνακ, δημητριακά, χυμούς, καφέδες, τυροκομικά και γαλακτοκομικά, βότανα, μπαχαρικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, όλα βιολογικά. Ακόμη, καλλυντικά και χαρτικά, καθώς και συμπληρώματα διατροφής, που μπορεί να μην ανήκουν στα βιολογικά, αλλά εντάσσονται στη σωστή διατροφή, που είναι το βασικό κριτήριο επιλογής των προϊόντων του καταστήματος της Μαριέττας Μπαλτά.
“Green Store”, Δημητρακοπούλου 57, Κουκάκι, Αθήνα, τηλ. 210 9241849

"Terra Carpo", για ξηρούς καρπούς, καφέ, σοκολάτα

Σχετικά καινούριο στην ευρύτερη γειτονιά, κοντά στο Μουσείο της Ακρόπολης, αυτό το καλαίσθητο γωνιακό κατάστημα έχει πολλούς γευστικούς πειρασμούς. Από φρεσκοψημένους ξηρούς καρπούς (τους αλατίζουν και τους ψήνουν εκεί μόνοι τους) ελληνικούς αλλά και εισαγωγής, αποξηραμένα φρούτα, super foods, χειροποίητες σοκολάτες και σοκολατάκια, τις τέλειες ιταλικές σοκολάτες Venchi, βότσαλα, βραχάκια δικής τους παρασκευής, φρεσκοκομμένο καφέ από δικό τους χαρμάνι και μεγάλη ποικιλία σε τσάι χύμα. Για το τσάι, συνεργάζονται με το «Δρόμο του Τσαγιού», αλλά δημιουργούν και τα δικά τους μείγματα αφεψημάτων, ενώ φέρνουν και εισαγόμενα, πολύ εκλεκτά τσάγια που μπορεί να στοιχίζουν ακόμη και 300 ευρώ το κιλό! Στα ράφια του, είδαμε ακόμη μεγάλη ποικιλία σε χύμα λικέρ (περίπου 15 γεύσεις) βαζάκια με καραμέλες Soocre, μπάρες, τις "πίτες" φρούτου Citrus, cookies, αλλά και μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού από το Σύλλογο Γυναικών Άργους, καθώς και επιλεγμένα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, σε πολυτελείς συσκευασίες, όπως το Moria Elea και το Ladolea.
“Terra Carpo”, Χατζηχρήστου 14, Αθήνα, τηλ. 210 9230591, www.terracarpo.gr

Street food

Πολλά είναι τα μαγαζιά της περιοχής για street food, από κρεπερί και σουβλατζίδικα, μέχρι σαντουιτσάδικα και fish bar. Εμείς, προτείνουμε δύο από τα πιο διάσημα όχι μόνο στην περιοχή, αφού εδώ έρχονται από όλη την Αθήνα…

Guarantee
Το χαρακτηρίζουν ως ένα από τα καλύτερα σαντουιτσάδικα της πόλης. Εδώ, οι συνδυασμοί που μπορεί να γίνουν είναι άπειροι, αφού, εκτός από πολλά και διαφορετικά είδη ψωμιού που χρησιμοποιεί (όπως π.χ. καμπαγιού από τον «Τάκη») διαθέτει τεράστια ποικιλία υλικών. Ενδεικτικά, μετρήσαμε στον κατάλογο 17 διαφορετικά τυριά και άλλα τόσα αλλαντικά, μεταξύ των οποίων σεβρ, καμαμπέρ ή μπρι Γαλλίας, σαλάμι Σπιανάτα Ιταλίας και ζαμπόν Φουέ Γαλλίας. (Βεΐκου 41)

Ψητοπωλείο
Μπορεί να μην έχει όνομα, αφού στη vintage φωτιζόμενη επιγραφή του γράφει μόνο «Ψητοπωλείο», ωστόσο φαίνεται πως έχει… τη χάρη. Στη γειτονιά, το ξέρουν ως «τα κορίτσια», αφού εδώ όλα περνούν από γυναικείο χέρι. Πολλοί έρχονται εδώ για την πίτα με τον κριτσανιστό γύρο… (Δράκου 16)