Follow us

Μανιταριών Γεύσεις: η πρώτη φωλιά μανιταριών είναι εδώ

Φρέσκα μανιτάρια του δάσους και καλλιεργημένα, ράφια με λογής λογής μανιταροπροϊόντα απ' όλη την Ελλάδα: δεν είναι όνειρο, το πρώτο deli μανιταριών άνοιξε και τα έχει όλα…

Μανιταριών Γεύσεις: η πρώτη φωλιά μανιταριών είναι εδώ

Η μυρωδιά του δάσους σε τραβάει στα καφάσια με τα φρέσκα porcini-boletus, τις κίτρινες κανθαρέλες, τα πορτοκαλιά lactarius, τους σπάνιους κοραλί αμανίτες του Καίσαρα… Αν ανήκεις στους λάτρεις των μανιταριών, έχεις μεθύσει. Για πρώτη φορά ένα κατάστημα φιλοξενεί μια τέτοια ποικιλία γευστικών θησαυρών και για πρώτη φορά το αντικείμενο είναι αποκλειστικά τα μανιτάρια: oι "Μανιταριών Γεύσεις" δημιουργήθηκαν από τον μανιταροσυλλέκτη Στάθη Γιαννάτο για να φιλοξενήσουν όλα τα προϊόντα που αφορούν το μανιτάρι. Στα ράφια του κομψού μαγαζιού συναντήσαμε, από κοινά ή σπάνια αποξηραμένα μανιτάρια κάθε είδους μέχρι άγρια μανιτάρια σε ελαιόλαδο, από ζυμαρικά με μανιτάρια μέχρι γλυκά του κουταλιού, σάλτσες μανιταριών και όλα τα προϊόντα τρούφας. Αλλά, χωρίς αμφιβολία, η μεγάλη καινοτομία είναι τα νωπά άγρια μανιτάρια του δάσους, με τα οποία εφοδιάζεται συνέχεια το μαγαζί.

Μανιταριών Γεύσεις: η πρώτη φωλιά μανιταριών είναι εδώ

Σε μια avant première γευσιγνωσία (τα εγκαίνια θα γίνουν σε λίγες μέρες) συναντήσαμε τον Στάθη Γιαννάτο, που ξεναγούσε με φανερή χαρά τους επισκέπτες του. Λάτρης και γνώστης των μανιταριών, κάθε σαββατοκύριακο διανύει εκατοντάδες χιλιόμετρα για να συλλέξει μανιτάρια.
"Ξεκίνησα πριν 12 χρόνια να μαζεύω κι έγινε πάθος… πάθος μεγάλο! Μελέτησα, έκατσα δίπλα σε γνώστες κι έμαθα σιγά σιγά να ταυτοποιώ τα μανιτάρια με τον σωστό τρόπο, με πρακτική εφαρμογή κάθε εβδομάδα… Το βουνό και τα μανιτάρια είναι ένας μαγικός κόσμος. Η Ελλάδα θεωρείται από τους κορυφαίους μανιταρότοπους της Ευρώπης. Ένας λόγος, είναι ότι δεν έχουμε βαρειά βιομηχανία, άρα δεν έχουμε την ανάλογη μόλυνση ούτε της ατμόσφαιρας ούτε της γης. Τα μανιτάρια μας και οι τρούφες μας είναι ποιότητας άλφα. Η διαφορά φαίνεται ακόμα και στη γεύση. Αποφάσισα, λοιπόν, ότι ήρθε η ώρα να κάνω επάγγελμα αυτό που αγαπώ. Το μαγαζί αυτό είναι μια καινοτομία. Φιλοδοξώ να μάθω τον κόσμο να τρώει μανιτάρια, γιατί εδώ στη χώρα μας, οι περισσότεροι γνωρίζουν μόνο τα καλλιεργημένα. Η ιδέα ήταν να φιλοξενήσουμε σιγά-σιγά όλους του Έλληνες παραγωγούς μανιταριών. Θέλαμε, αυτός που μένει στην Αθήνα να βρίσκει σε αυτόν τον χώρο όλα τα προϊόντα μανιταριού!"

Αν και αρχή ακόμα, τα ράφια είναι γεμάτα. Όλη η σειρά από τα "Μανιταροπροϊόντα Γρεβενών" είναι εδώ, από διάφορα ζυμαρικά με μανιτάρια μέχρι σάλτσες και μικρούς μύλους με αφυδατωμένα μανιτάρια, για εύκολο καρύκευμα. Ιδιαίτερη μνεία αξίζουν οι σπιτικές πίτες τους, της σειράς Gourmet (στην κατάψυξη), με ανοιγμένο φύλλο.

Εκεί και η σειρά "Σπάνια Μανιτάρια" του Δημήτρη Τσακίρη και τα εξαιρετικά προϊόντα τρούφας "Ύδνον", που κυρίως εξάγονται (ολόκληρη, carpaccio, μέλι με τρούφα, αλάτι κλπ). Ακόμα, όλη η προσεγμένη σειρά της "Δίρφυς", από τα αποξηραμένα κάθε είδους μέχρι τα βαλσαμικά ξίδια με πετιμέζι και άρωμα τρούφας, οι ταλιατέλες με μαύρη τρούφα, ολόκληρη τρούφα σε χυμό τρούφας, αλάτι, ελαιόλαδο με μαύρη και λευκή τρούφα κλπ. Ακόμα, η περίφημη σειρά προϊόντων μανιταριών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων: πολλά αποξηραμένα (και γανόδερμα και μαύρη τρομπέτα και ποικιλία του δάσους), καθώς και διατηρημένα σε βαζάκι με ελαιόλαδο (αγαρικό, λεντινούλα, καπνιστά πορτομπέλο).

Φυσικά, το ψυγείο με τα νωπά αποτελεί το δυνατό σημείο του μαγαζιού. Εκεί, προκαλούν με την παρουσία τους αυτά που αναφέραμε στην αρχή, υπάρχουν όμως και νωπά καλλιεργημένα, καθώς και τυριά με τρούφα (Δίρφυς) που σκοπεύουμε να δοκιμάσουμε οσονούπω. Για να πάρουμε μια ιδέα για τις τιμές των άγριων μανιταριών της εποχής, αναφέρουμε ενδεικτικά: porcini (βολίτες) και κανθαρέλες 25€/κ., lactarius 12€/κ., αμανίτες του Καίσαρα 30€/κ..
Εννοείται ότι δεν τα έχουμε δει ακόμα όλα. Το κατάστημα θα φιλοξενήσει σύντομα και άλλους παραγωγούς ενώ στο πατάρι, όπως μας είπε ο Στάθης Γιαννάτος, προγραμματίζονται ενδιαφέρουσες συναντήσεις και οι γευσιγνωσίες θα είναι συχνές και τακτικές.

Μανιταριών Γεύσεις
Τατοΐου 122 Νέα Ερυθραία, τηλ. 210 6203354