Follow us

Στον Καρυοθραύστη για ξηρούς καρπούς κι ελληνικά deli

Με αφορμή τους ξηρούς καρπούς, ο Καρυοθραύστης φιλοξενεί και μια σειρά από εκλεκτά προϊόντα μικρής παραγωγής επιλεγμένα με γνώση...

Στον Καρυοθραύστη για ξηρούς καρπούς κι ελληνικά deli

Όταν ο Τάσος Βιντζιλαίος άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό, στην αρχή της οδού Μεσογείων, πριν περίπου ενάμισι χρόνο, έδωσε έμφαση στους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα, με προτεραιότητα στα προϊόντα ελληνικής παραγωγής, όπου αυτό ήταν δυνατό. Σιγά – σιγά, ο Καρυοθραύστης εμπλουτίστηκε με προϊόντα μικρών παραγωγικών μονάδων και πλέον διαθέτει μια αξιόλογη και -κυρίως- προσεκτικά επιλεγμένη γκάμα ελληνικών προϊόντων. Η βιτρίνα του μας κρατούσε όλο και περισσότερη ώρα για χάζι και δεν άργησε η ώρα που θα μας έκανε πελάτες.

Στον Καρυοθραύστη για ξηρούς καρπούς κι ελληνικά deli

Πέραν, λοιπόν, των ξηρών καρπών και των αποξηραμένων φρούτων, διαθέτει ποικιλία από τα εκλεκτά συσκευασμένα τσάγια της φίρμας «Ο Δρόμος του τσαγιού», ορισμένα ελληνικά κρασιά και λικέρ όπως τη Ρομπόλα Κεφαλονιάς, βιολογικά ΠΟΠ κρασιά Λήμνου των Τσιβόλα-Σαβόγλου, τσικουδιά, τσίπουρο. Στα ράφια του συναντήσαμε και πολύ ξεχωριστά ελαιόλαδα όπως το E-La-Won και το Philippos, όπως και προϊόντα από το Συνεταιρισμό των Μαστιχοπαραγωγών της Χίου, αλλά και του Κρόκου Κοζάνης. Διαθέτει και πολύ εκλεκτά μέλια όπως Κυθήρων, Τήνου, τα Melitimon και Χρυσόμελο. Ακόμη, είδαμε τη σειρά των αποξηραμένων άγριων μανιταριών Δίρφυς, τα πολύ καλά ζυμαρικά από την Αγροζύμη και τα ξεχωριστά του Αντωνόπουλου, καθώς και όσπρια χύμα ή συσκευασμένα Θεσσαλίας, φασόλια και γίγαντες Πρεσπών. Δεν λείπουν τα προϊόντα πιπεριάς Φλωρίνης του Ναουμίδη και τα ιδιαίτερα ξίδια της Ariston.

Σπάνια παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, όπως του Τέσκου από την Ικαρία καθώς και της Εύκαρπον και από την άλλη, οι νέες μαρμελάδες σε πρωτότυπους συνδυασμούς, όπως το μανταρίνι με ουίσκι που δημιουργεί ο Δημήτρης Χωματάς με την επωνυμία Jukeros, καθώς και ξεχωριστοί χυμοί όπως η πολύ δροσιστική ροζ λεμονάδα με ιβίσκο, τζίντζερ και αγαύη, που δοκιμάσαμε και μας άρεσε πολύ. Είδαμε, ακόμη, ελληνικό φιστικοβούτυρο από την Αλεξανδρούπολη, ταχίνι και τον περίφημο χαλβά του Αργουδέλη, τις νέες σάλτσες της Sparoza (όπως τη smoked sweet tomato sauce ή την piri piri sauce), αλλά και vegan προϊόντα όπως τα τραγανά kale, fruit cips και superfoods, που τελευταία έχουν πολύ πέραση, το ιπποφαές, ο λιναρόσπορος και το goji berry.

Πριν φύγουμε, δοκιμάσαμε τα νόστιμα και πολύ ζουμερά αποξηραμένα κεράσια της Fruit Trade από την Έδεσσα, που όπως μας είπαν, μπορούμε να βρούμε μόνο εδώ. Ευτυχώς, το κατάστημα είναι δυο βήματα από το γραφείο, ώστε να έχω κι άλλες ευκαιρίες να το επισκεφθώ. Άλλωστε, τα ελληνικά deli είναι από τα λίγα πράγματα που φαίνεται να ανθίζουν εν μέσω κρίσης κι αυτό είναι τουλάχιστον ευχάριστο.

«Καρυοθραύστης», Μεσογείων 6, Αμπελόκηποι, τηλ. 213 0343805, www.karyothrafstis.gr