Follow us

Οικογένεια Βάρσου: τρεις γενιές ζαχαροπλαστικής παράδοσης

Δεν πρόδωσαν ποτέ την παράδοσή τους, δεν έμειναν πίσω από τις εξελίξεις και τις απαιτήσεις των καιρών, δεν έκαναν ποτέ έκπτωση στην ποιότητά τους…

 Οικογένεια Βάρσου: τρεις γενιές ζαχαροπλαστικής παράδοσης

Είναι σπουδαία ιστορία η οικογένεια Βάρσου. Για 71 ολόκληρα χρόνια, ξεκινώντας από ένα μικρό γαλακτοπωλείο στο Χαλάνδρι το 1945, έχτισε αθόρυβα και βήμα–βήμα τέσσερα ζαχαροπλαστεία, μια βιοτεχνία σοκολατοποίας και μια εταιρεία catering, παράγοντας στα δικά της εργαστήρια μια ατελείωτη σειρά από πολύ καλά γλυκά, παγωτά, κέικς, τσουρέκια, σοκολάτες, σοκολατάκια κλπ. Το πιο ένδιαφέρον; Δεν πρόδωσαν ποτέ την παράδοσή τους στα έξοχα γαλακτοκομικά, δεν έμειναν πίσω από τις εξελίξεις και τις απαιτήσεις των καιρών, δεν έκαναν ποτέ έκπτωση στην ποιότητά τους.

Από το γαλατάδικο στο αστικό ζαχαροπλαστείο

 Οικογένεια Βάρσου: τρεις γενιές ζαχαροπλαστικής παράδοσης

Η οικογενειακή επιχείρηση ξεκινάει την επιτυχημένη πορεία της το 1945, όταν τα τρία αδέλφια Βάρσου, ο Δημήτρης, ο Παναγιώτης και ο Ιωάννης, ανοίγουν ένα μικρό γαλατάδικο στο Χαλάνδρι και πουλάνε φρέσκο γάλα αλλά και γιαούρτι, κρέμα, ρυζόγαλο παγωτό και το διάσημο γαλακτομπούρεκο που φτιάχνουν με γάλα από τα δικά τους αιγοπρόβατα που βόσκουν στα κτήματά τους στο Πολύδροσο (το Χαλάνδρι είναι ακόμα εξοχή τότε και, όπως μας είπε ο Απόστολος Βάρσος, ο χώρος που στεγάζεται σήμερα ο χαλανδριώτικος Βάρσος, πριν διαμορφωθεί στο πρώτο γαλατάδικο, ήταν στάβλος με άλογα…). Σύντομα, η ποικιλία των προϊόντων μεγαλώνει με μια σειρά από πάστες και άλλα δημοφιλή γλυκά και το γαλατάδικο μετατρέπεται σε ένα ολοκληρωμένο ζαχαροπλαστείο, που αποτέλεσε πρότυπο για εκείνη την εποχή, καθώς το 1965 φτιάχνεται και το καινούργιο μαγαζί στο ισόγειο του νέου, μοντέρνου κτηρίου που ορθώνεται στη γωνία Κολοκοτρώνη & Ανδρέα Παπανδρέου στην πλατεία Δούρου.

Το 1974 η επιχείρηση περνάει στη δεύτερη γενιά, τον Απόστολο, την Περσεφόνη και τον Γιώργο, βάζει τραπεζάκια –ναι ο Βάρσος στο Χαλάνδρι είχε τραπεζάκια μέχρι το 1978 που τα κατάργησαν-, αποκτάει δικό της εργαστήριο και επεκτείνει τα προϊόντα που παράγει, προσφέροντας στους πιστούς πελάτες μια ολόκληρη σειρά από γλυκά και αρτοποιήματα, ανάμεσα στα οποία και τα πολύ δημοφιλή σιροπιαστά και τα κέικς που παραμένουν στην κορυφή μέχρι σήμερα. Το 1992, η δυνατή ανταπόκριση του κόσμου, που έρχεται από όλη την Αττική για τα καλούδια του Βάρσου στο Χαλάνδρι, οδηγεί την οικογένεια να ανοίξει και δεύτερο κατάστημα στα Βριλήσσια, μεγάλο με ωραία αυλή και τραπεζάκια, για να απολαμβάνεις τα καλούδια του ζαχαροπλαστείου επιτόπου.

Focus στο καλό παγωτό

Το παγωτό βρίσκεται στο ενεργητικό τους ήδη από το 1951: καϊμάκι, σοκολάτα, κρέμα αλλά και γρανίτες σε καιρό νηστείας. Στη δεκαετία του ’70 προσθέτουν το παρφέ και απέναντι στον ανταγωνισμό των ιταλικών παγωτών η επιχείρηση προσαρμόζεται τοποθετώντας βιτρίνες–ψυγεία και απλώνοντας τη γκάμα της σε πλήθος γεύσεων που φθάνουν σήμερα σε μια ποικιλία 20-25 διαφορετικών παγωτών: φιστίκι, τιραμισού, το vintage κασάτο, κάστανο, καραμέλα, μπισκότο, καρύδα, πραλίνα, στρατσιατέλλα, καταΐφι με κρέμα, εκμέκ της γιαγιάς και πολλά ακόμα.
Όπως και όλα τα άλλα είδη, η παραγωγή των παγωτών γίνεται στα δικά τους εργαστήρια, πάντα με φρέσκο και πάντα με ελληνικό γάλα. Πέρυσι ξεκίνησαν να φτιάχνουν και παγωτό με στέβια, κρέμα και σοκολάτα ενώ αυτή τη στιγμή ετοιμάζουν ένα καινούργιο παγωτό σε συνεργασία με την ομάδα γευσιγνωστών του Αθηνοράματος, ειδικά σχεδιασμένο για το Φεστιβάλ "Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις 2016 (10-12 Ιουνίου στην Τεχνόπολη).

Οι σοκολάτες στο προσκήνιο

Το 1992 ξεκινούν να φτιάχνουν υπέροχες χειροποίητες σοκολάτες, με πορτοκάλι, με καραμέλα, με λευκή σοκολάτα, με δημητριακά, με ξηρούς καρπούς, υγείας και γάλακτος, περισσότερα από 10 είδη που υπάρχουν μέχρι σήμερα, με ωραία γεύση, βαριές και τυλιγμένες με ζελατίνα -όσοι κυκλοφορούσαμε στο Χαλάνδρι εκείνη την εποχή χτυπάγαμε κάρτα καθημερινά στο μαγαζί για το χατίρι τους. Το 1997 παίρνουν σειρά τα σοκολατάκια –περισσότεροι από 40 κωδικοί με φίνα εμφάνιση και τη γνωστή τέλεια γεύση, στολίζουν τις βιτρίνες- και η οικογένεια Βάρσου δημιουργεί μια από τις πρώτες ολοκληρωμένες βιοτεχνίες σοκολατοποιίας. Οι μυημένοι chocoholics τα μεταφέρουν με ενθουσιασμό σε ολόκληρη την Αττική, ενώ αρχίζουν να διανέμονται και σε άλλα σημεία.

Παράλληλα, εξακολουθούν να παράγουν και να πουλάνε τα μοναδικά γαλακτοκομικά τους -γιαούρτι ρυζόγαλο, κρέμες και θαυμάσια φρέσκια σαντιγί συν 20 είδη πάστες και μικρά γλυκά, απλές μέχρι άκρως εντυπωσιακές τούρτες, διάφορα αρτοποιήματα, μαστιχωτά αρωματικά τσουρέκια όλο το χρόνο –απλά, με μαχλέπι και μαστίχα και γεμιστά με πραλίνα, 5 –6 διαφορετικά κέικς -με λεμόνι, με πορτοκάλι, με τσάι, με δαμάσκηνα, με καρότο, μαρέγκες σε διάφορα μεγέθη (με αυτήν τη μαρέγκα έχουμε φτιάξει σε χρόνο μηδέν τέλειες πάβλοβες), διάφορα κουλούρια και σμυρνέικα, βουτήματα.

Στην εποχή του catering

Το 2002, η συστηματική ποιοτική δουλειά που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια, τα πολύ καλά προϊόντα και η αποδοχή των πελατών, οδηγεί την οικογένεια σε νέο κύκλο εργασιών και αναπτύσσει την εταιρία ΑΤΕΝΕ στα Σπάτα, με αντικείμενο τις υπηρεσίες catering και εκλεκτά μενού που παρασκευάζονται στα δικά τους εργαστήρια, για κοινωνικές και επαγγελματικές εκδηλώσεις όσο μικρές ή μεγάλες κι αν είναι. Ακολούθησαν τo τρίτο και τέταρτο ζαχαροπλαστείο της οικογένειας Βάρσου, καθώς η επιχείρηση έχει περάσει στην τρίτη γενιά πλέον, στα χέρια της Ασημίνας, του Νίκου και του Δημήτρη. Η οικογένεια συνεχίζει να εξελίσσεται σε όλα τα επίπεδα, με συνεργασίες στο catering με περισσότερα από 10 Κτήματα και με συμμετοχές σε σεμινάρια και σε εκθέσεις ζαχαροπλαστικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Στόχος τους είναι πάντα να συνδυάζουν την παράδοσή τους με τις καινούργιες τάσεις στο χώρο της ζαχαροπλαστικής ακολουθώντας τις επιταγές των καιρών. Και το κατορθώνουν.

Καταστήματα:
Α. Παπανδρέου 2. Πλ. Δούρου, Τ.Κ. 15234,Χαλάνδρι, 2106812504,
Λ. Πεντέλης 90, T.K. 15235, Βριλήσσια, 2108048384,
Λ. Μαραθώνος 51, T.K. 13672, Παλλήνη, 2106033584,
Λ. Αρτέμιδος 89, Τ.Κ. 190 16, Αρτέμιδα, 22940-40120,
email: avarsos63@gmail.com