Follow us

Στάσεις γεύσης στο Περιστέρι

Καταπληκτικά παγωτά, αυθεντικές ελληνικές λιχουδιές, παραδοσιακά spots, εκλεκτά προϊόντα. Μια περιοχή-μια ανάσα από το κέντρο της Αθήνας, αναδεικνύει τη δική της προσέγγιση τόσο στο χώρο της γεύσης όσο και στη διασκέδαση με έξυπνες παρουσίες, δημιουργώντας, ταυτόχρονα, νέες τάσεις. Βρισκόμαστε στο Περιστέρι, μόλις 4 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, με έντονα χαρακτηριστικά ποικιλομορφίας τόσο στις κατοικίες, όσο και στα καταστήματα και στην αγορά. Συνδυασμός πολυκατοικιών και χαμηλών δ

Στάσεις γεύσης στο Περιστέρι

Θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί και ως «παρεξηγημένος» δήμος, ωστόσο το σημερινό πρόσωπο της περιοχής είναι κάπου στη μέση. Αν κληθεί κάποιος να συγκρίνει το Περιστέρι του σήμερα με εκείνο που ήταν πριν από δυο δεκαετίες, τότε οι διαφορές θα είναι τεράστιες. Μα... "αλλάζει μία περιοχή σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα", θα αναρωτηθεί κάποιος! Η απάντηση είναι καταφατική και μάλιστα στην περίπτωση του Περιστερίου, αυτό έγινε και μεθοδικά. Η επιλογή ενός σχεδίου ριζικής θετικής αλλαγής της εικόνας μίας περιοχής και η βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων είναι ένα σχέδιο που θέλει υπομονή και προγραμματισμό. Προς αυτή την κατεύθυνση, όταν κάποιος επισκεφθεί την περιοχή, θα συναντήσει όμορφους πεζόδρομους και πλατείες, σημαντικές βελτιώσεις στα πεζοδρόμια και στην κίνηση των αυτοκινήτων.
Παράλληλα, υπάρχει μία γενικευμένη "εκλογίκευση" της χρήσης των κοινόχρηστων χώρων, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο εύκολη και, βέβαια, πιο ευχάριστη η χρήση τους από τους πολίτες. Σε αυτό το γενικότερο πλαίσιο, οι ιδιωτικές επενδύσεις εμφανίζουν ποιοτικότερη και συνάμα πιο ενδιαφέρουσα οπτική. Τα τελευταία χρόνια, το Περιστέρι έχει αποκτήσει όμορφα hot spots, όπου μπορεί κάποιος να διασκεδάσει ενώ και τα καταστήματα βελτιώνονται συνεχώς, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση.

Μικρή ιστορία της πόλης

Στάσεις γεύσης στο Περιστέρι

Η σύγχρονη ιστορία του Περιστερίου ξεκινά το 1923, λίγο μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, ενώ στα πρώτα κιόλας χαρακτηριστικά του συγκαταλέγεται η έντονη αστικοποίηση και η πυκνή δόμηση. Οι ονομασίες των περισσοτέρων οικισμών που δημιουργούνται προπολεμικά στο Περιστέρι προέρχονται από το είδος των κατοικιών, την καταγωγή ή την προέλευση των κατοίκων.
Για την ονομασία της περιοχής δεν υπάρχει επίσημη εκδοχή, ωστόσο αντλούνται κάποια στοιχεία από τις πηγές. Σύμφωνα με μία εκδοχή, στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, ο τόπος ανήκε στον "Περιστέρ-Αγά", το όνομα του οποίου δεν γνωρίζουμε αν αφορά τον ίδιο ή οφείλεται στα αγριοπερίστερα που μαζεύονταν στην περιοχή.
Ως αυτόνομος δήμος, υπάρχει από το 1934, οπότε και αποσπάστηκε από τον δήμο Αθηναίων λόγω του μεγέθους του. Η ιστορία της περιοχής, όμως, ξεκινά πολύ παλαιότερα. Ευρήματα πιστοποιούν την ανθρώπινη παρουσία πριν από 25 αιώνες. Το φανερώνει η μεγάλη συγκομιδή αρχαίων ευρημάτων: σαρκοφάγοι, αγγεία, μαρμάρινες επιτύμβιες πλάκες, αρχαία νομίσματα, κτερίσματα. Μέχρι τη δεκαετία του `60, στο σημερινό Περιστέρι κυριαρχούσαν λιβάδια και καλλιεργήσιμα κτήματα. Εξάλλου, η περιοχή γύρω από τον Κηφισό αποτελούσε χώρο εκδρομών στη φύση. Σιγά – σιγά αυτό αλλάζει και η περιοχή αστικοποιείται. Σήμερα, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Μετά την ανοικοδόμηση -και παρά την άναρχη δόμηση που επικράτησε-, το Περιστέρι αποκτά ενδιαφέρουσες πλατείες, όμορφους πεζοδρόμους, καλαίσθητα κτίρια. Λόγω και της μεγάλης έκτασης του δήμου, έχουν αναπτυχθεί διάφορα εμπορικά κέντρα, που φιλοξενούν και ενδιαφέροντες χώρους διασκέδασης και εστίασης.

Η αυτοψία

Το αθηνόραμα umami, έκανε "αυτοψία" στο Περιστέρι και εντόπισε καταστήματα που αναδεικνύουν τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα, ενισχύουν την αγοραστική κίνηση και δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την ποιοτική αναβάθμιση της αγοράς μίας περιοχής. Θα πρέπει, βέβαια, να σημειώσουμε ότι σε έναν τόσο μεγάλο δήμο, όπως αυτός του Περιστερίου, τα μαγαζιά που παρουσιάζουμε είναι ενδεικτικά μίας τέτοιας τάσης και δεν εξαντλούνται στα στενά περιθώρια ενός θέματος.

Γαλλική patisserie στη "Μέλισσα"

Tropical

Εξαιρετικά υλικά, διαρκής αναζήτηση της φίνας γεύσης, πάθος για το γλυκό. Αυτά εκφράζουν τη φιλοσοφία και τις αρχές του ζαχαροπλαστείου Μέλισσα, στο Περιστέρι. Η αρχή έγινε το 1925, όταν ο παππούς του σημερινού ιδιοκτήτη, Χρήστος Μπιτσακτσής, ήρθε από την Κωνσταντινούπολη και άνοιξε στην καρδιά του Περιστερίου το πρώτο γαλακτοπωλείο. Το ονόμασε «Μέλισσα», φέρνοντας μαζί του, στο εξοχικό τότε προάστιο, λίγη από την αίγλη της Ανατολής. «Πιστεύοντας ότι δεν υπάρχουν όρια στην απόλαυση και επεκτείνοντας διαρκώς τους δημιουργικούς μας ορίζοντες μπορέσαμε να φτάσουμε πολύ κοντά στο στόχο μας, που δεν είναι άλλος από την ποιότητα στα προϊόντα.» θα μας πει ο σημερινός ιδιοκτήτης, τρίτη γενιά, επίσης Χρήστος Μπιτσακτσής, όταν τον συναντήσαμε στο πανέμορφο, λιτό ζαχαροπλαστείο του στο Περιστέρι, απέναντι από τον Άγιο Αντώνιο.

Ένας χώρος με μεγάλες γυάλινες επίπεδες προθήκες δίνει τη δυνατότητα να απολαύσεις αρχικά με το μάτι όλα τα γλυκά, και ότι σου κάνει κλικ… να το πάρεις για το σπίτι. Στο ζαχαροπλαστείο Μέλισσα, δίνουν μεγάλη έμφαση στην πρώτη ύλη. Χρησιμοποιούν βιολογικά αβγά και γάλα καθώς και ακατέργαστη βιολογική μαύρη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, ενώ οι σοκολάτες που χρησιμοποιούν είναι αποκλειστικά Valhrona, για όλα τα γλυκά.

Ανάλογα με την εποχή, προστίθενται ή αφαιρούνται κάποια από τα γλυκά. Από παγωτά, πέρα από τις κλασικές γεύσεις, θα βρείτε blackberry με βιολέτα, κασάτο με ρικότα, τσάι τριαντάφυλλο, αλλά και φυσική βανίλια με σως αλμυρής καραμέλας και μακαντέμια. Ξεχωρίζει το γλυκό tropical, που περιέχει σωταρισμένο ανανά, ζελέ από passion fruit και ελαφριά μους καρύδας. Η μηλόπιτα και το δανέζικο, με ζύμη σαν τσουρέκι, δανέζικη κρέμα, κανέλλα και αμύγδαλα, αποτελούν σταθερές αξίες.

Μέλισσα, Εθνάρχου Μακαρίου 43, Περιστέρι, www.melisa.gr

Για καφέ στο… Café Café

Άνετοι καναπέδες, δερμάτινες πολυθρόνες, «ήρεμα» χρώματα. Το café café στην οδό Βεάκη, στο πιο hot spot της περιοχής, καταφέρνει να δημιουργεί ζεστή ατμόσφαιρα για τους επισκέπτες του. Η φουτουριστική βιβλιοθήκη στο βάθος, δίνει την αίσθηση σαλονιού, ενώ η μεγάλη μπάρα γίνεται πόλος έλξης όλων όσοι θέλουν να απολαύσουν ένα πετυχημένο καφέ ή ένα ποτό. Η περιποιημένη αυλή του, διαθέτει πολλά τραπεζάκια και καρέκλες και, ιδιαίτερα μέχρι το απόγευμα, αποτελεί την καλύτερη επιλογή, για συζητήσεις και καφέδες κάτω από τον ήλιο. Από τον κατάλογό του δεν λείπουν και οι γευστικές προτάσεις, όπως αραβικές πίτες, μπαγκέτες και γλυκά.

Αιμιλίου Βεάκη 60 - Τηλ: 210 5720060

Το εργαστήριο χαλβά Φαρσάλων στο Περιστέρι

Το μπακιρένιο χρώμα του, η καραμελωμένη του υφή και η απίθανη μυρωδιά του κάνει μία γειτονιά ολόκληρη να μιλάει για αυτόν. Είναι ο χαλβάς Φαρσάλων, που φτιάχνει στο εργαστήριό του ο Θεοδώσης Μπελεντερίδης, και η φήμη του, παρά το μικρό διάστημα που το εργαστήριο λειτουργεί στο Περιστέρι, έχει ξεπεράσει τα στενά όρια της περιοχής. Το ζαχαροπλαστείο, στην οδό Δωδεκανήσου στο Περιστέρι, δέχεται καθημερινά δεκάδες πελάτες που «κυνηγούν» τις μοναδικές γεύσεις.

«Το ζαχαροπλαστείο άνοιξε πριν από τρείς μήνες και πολύ γρήγορα έγινε σημείο αναφοράς. Ο χαλβάς Φαρσάλων κατέχει κυρίαρχο ρόλο, ενώ ιδιαίτερη απήχηση έχουν και τα υπόλοιπα γλυκά, σιροπιαστά και μη, που φτιάχνονται εδώ με αγνά υλικά», θα μας πει ο Θεοδώσης, όσο ασχολείται με την πρώτη δόση χαλβά Φαρσάλων της ημέρας.
Το μπακιρένιο καζάνι, παίζει κυρίαρχο ρόλο στην παρασκευή του χαλβά, όπως σημειώνει και ο ίδιος. «Για να μπορέσεις να βγάλεις καλό χαλβά είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσεις τα κατάλληλα σκεύη. Διαφορετικά, το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό, ακόμη και αν οι πρώτες ύλες είναι οι καλύτερες δυνατές.» Χρησιμοποιεί αμύγδαλα, ζάχαρη, νισεστέ, βούτυρο και τη σωστή τεχνική. Μία τεχνική, την οποία τη διδάχτηκε από συγγενή του στα Σέρβια Κοζάνης. «Γύριζε την Ελλάδα ολόκληρη με το αυτοκίνητο του και πήγαινε σε εμποροπανηγύρεις. Ήταν γνωστός με το όνομα «Μέλισσα» και είχε βραβευτεί για το προϊόν στην Έκθεση Θεσσαλονίκης το 1955!»

Όποιος θέλει μπορεί εύκολα να τον δει, την ώρα που ετοιμάζει το χαλβά πίσω από το τζάμι που χωρίζει το ζαχαροπλαστείο από το εργαστήριο. «Πολλές φορές, οι πελάτες μας έρχονται και παρακολουθούν ολόκληρη τη διαδικασία, περιμένοντας να αγοράσουν για το σπίτι...»
Αναμειγνύει τα υλικά, καβουρντίζει τα αμύγδαλα, προσθέτει νισεστέ, αφουγκράζεται το μείγμα. Κάνει μεγάλες παύσεις στη συζήτηση, όταν το σημείο της διαδικασίας είναι κρίσιμο. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι ο Θεοδώσης σέβεται το προϊόν, δεν το θεωρεί δεδομένο, αγωνιά για το καλό αποτέλεσμα και το πετυχαίνει. «Με ενδιαφέρει να παρέχω σταθερή ποιότητα στους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται και αυτό απαιτεί μεγάλη προσοχή.» Ο χαλβάς είναι έτοιμος και έχει τοποθετηθεί με μία ιδιαίτερη κίνηση μαεστρίας στο ταψί.

Αυτό βρίσκει τη θέση του στην κεντρική βιτρίνα του ζαχαροπλαστείου, εκεί δίπλα στα εξίσου ολόφρεσκα γαλακτομπούρεκα, ραβανί και σιροπιαστά. Η γειτονιά με το εργαστήρι, που έχει το όνομα του, «Μπελεντερίδης», μοσχομυρίζει φρέσκο βούτυρο, καβουρντισμένο αμύγδαλο και καμένη ζάχαρη. Η δεύτερη γενιά μεγαλώνει μέσα σ’ αυτά τα αρώματα. Η κόρη του Θεοδώση είναι σχεδόν 17 και όταν τελειώσει το σχολείο θα ήθελε πολύ να της μάθει την τέχνη του χαλβά.

Μπελεντερίδης, Δωδεκανήσου 112, Περιστέρι, Τηλ.: 2114097619

Γαλακτομπούρεκο Μπιγιάκης, με τ' όνομα!

Τον λιγοστό χρόνο που βρέθηκα στο ζαχαροπλαστείο του Μάνου Μπιγιάκη, στην οδό Χίου στο Περιστέρι, οι πελάτες «έγερναν» φανερά υπέρ του γαλακτομπούρεκου. «Ακολουθούμε μία οικογενειακή συνταγή και έχει βρει πολύ μεγάλη απήχηση στο κοινό. Ξεκινάμε από πολύ πρωί, και αρκετές είναι οι φορές που οι πελάτες περιμένουν να βγει από το φούρνο» μας λέει ο Μάνος, ενώ μόλις έβαλε μία ακόμη φουρνιά με μερικά ταψάκια γαλακτομπούρεκο.

Εκείνο που το κάνει ξεχωριστό, είναι το τραγανό φύλο κρούστας και η αφράτη κρέμα του, που φτιάχνεται από φρέσκο γάλα και αβγά. «Δούλευα στην επιχείρηση του πατέρα μου και από το 1999 ξεκίνησα τη δική μου δουλειά, εδώ στο Περιστέρι. Όλα αυτά τα χρόνια, έχουμε καταφέρει να κρατάμε σταθερή ποιότητα και να ξεχωρίζουμε για τα γλυκά μας και ιδιαίτερα για το γαλακτομπούρεκο. Δεν κάνουμε καμία έκπτωση στην ποιότητα.» Όταν άνοιξε το ζαχαροπλαστείο, είχε μόλις 5 γλυκά ταψιού, όλα με έμφαση στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούσε. «Σταδιακά, εντάξαμε και άλλα, κρατώντας ως βασική μας αρχή την ποιότητα.» Σήμερα, θα βρει κανείς προφιτερόλ, κιουνεφέ, σοκολατόπιτα, μιλφέιγ και πολλά ακόμη.

Μπιγιάκης, Kωνσταντινουπόλεως & Χίου 3, Τηλ.: 210 5780901

Village Bakery, 48 χρόνια φούρνος...

Το συναντάμε στο κέντρο του Περιστερίου, απέναντι από την κεντρική πλατεία όπου και το δημαρχείο της πόλης. Η καλοφτιαγμένη επιγραφή αναφέρει ως χρονιά έναρξης λειτουργίας το 1968. Το κατάστημα που σήμερα έχει το όνομα Village Bakery, βρίσκεται στο ίδιο σημείο τα τελευταία 46 χρόνια, με τον πατέρα του σημερινού ιδιοκτήτη, τον κ. Γεώργιο Χατζησταθόγλου, να έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να φτιάχνει ποιοτικά προϊόντα. Παράλληλα, αυτή τη διάθεση για καλά προϊόντα, την πέρασε και στον γιο του Στράτο, ο οποίος αγαπάει αυτό που κάνει και το κάνει με πάθος. «Συνεχίζουμε τις συνταγές του ψωμιού, ιδιαίτερα για τα προζυμένια, όπως αυτές έφτασαν σε εμάς από τη γιαγιά μου τη Μαριάνθη που ήρθε πρόσφυγας εδώ στο Περιστέρι από τη Σμύρνη.

Ο Στράτος, μιλάει για το ψωμί αλλά και για όλα τα προϊόντα που ετοιμάζουν, με πολύ πάθος. «Ο,τι πωλείται εδώ φτιάχνεται από εμάς τους ίδιους. Δεν μεταπωλούμε προϊόντα, τα φτιάχνουμε εδώ και βάζουμε την ψυχή μας σε αυτά», σημειώνει, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στα νέα είδη ψωμιού που φτιάχνει με τη χρήση αλευριού ζέας από τη Βοιωτία. «Η ανταπόκριση του κοινού και η ζήτηση των συγκεκριμένων προϊόντων είναι μεγάλη, τόσο στο ψωμί όσο και στα κουλούρια.» Σημαντική είναι και η συμβολή της μητέρας του, της κυρίας Μαρίας, η οποία δίνει τη δική της «ματιά» στα κουλούρια, που γίνονται ανάρπαστα από το κοινό.

Η περίφημη γαλατόπιτα

Οι χωριάτικες πίτες, γίνονται με φύλο που ανοίγουν στο μαγαζί καθημερινά και ψήνονται από τον Στράτο. «Το ψήσιμο του ψωμιού αλλά και όλων των προϊόντων μας, θέλει μεγάλη προσοχή και ιδιαίτερη μαεστρία.» Η συνταγή της σπανακόπιτας έρχεται από την ορεινή Φθιώτιδα, από το χωριό της μητέρας του, ενώ από τα ίδια μονοπάτια, φτάνει και η περίφημη γαλατόπιτα. Παράλληλα, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στα γλυκά ταψιού όπως η καρυδόπιτα, το γαλακτομπούρεκο και το ραβανί. Η πορτοκαλόπιτα που σερβίρει από νωρίς το πρωί το Village Bakery, βασίζεται σε συνταγή που έρχεται από τη Σίκινο και φτιάχνεται με σπιτική διάθεση και φιλοσοφία.
Village Bakery, Αισώπου 2, Περιστέρι, 210 5729377

Μεζεδομπακάλικο «Βρώσις», από το ράφι στο πιάτο

Σε έναν κάθετο δρόμο, στον κεντρικό πεζόδρομο του Περιστερίου, εκεί πίσω ακριβώς από το δημαρχείο, βρίσκεται ένας χώρος που λειτουργεί με άξονα την προώθηση των μικρών παραγωγών ποιοτικών προϊόντων. Συναντήσαμε τον κ. Μάριο Σίμο και μας μίλησε για τον τρόπο λειτουργίας και τη γενικότερη φιλοσοφία του χώρου. «Η προσπάθειάς μας ξεκίνησε το 2013 και είχε ως αφετηρία μία ομάδα ανθρώπων που μοιράζονται μία κοινή ιδέα. Στην προκειμένη περίπτωση, αυτό αφορά στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων, που δεν εντάσσονται στα μεγάλα κανάλια διανομής και αναζητούν τρόπους για direct sales.» Εκτός από το χώρο του μπακάλικου, λειτουργεί και κουζίνα, όπου υπάρχει η δυνατότητα να δοκιμάσετε μαγειρεμένα πολλά από τα προϊόντα που πουλιούνται στο χώρο.

Στο «Βρώσις» θα συναντήσετε αντιπροσωπευτικό δείγμα προϊόντων από κάθε περιοχή και παραγωγούς. Θα βρείτε παξιμάδια, κουλούρες και ντάκους από την Κρήτη, ζυμαρικά από τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο καθώς και χύμα όσπρια από διάφορες περιοχές της χώρας. Τα φασόλια γίγαντες έρχονται από τις Πρέσπες και τον παραγωγό Μητρόπουλο, ενώ υπάρχουν και μέτρια φασόλια από την Χρυσούπολη. Ξεχωριστής ποιότητας η φάβα Φενεού, περιζήτητη και σαν σερβιρισμένο πιάτο, αλλά και τα μαυρομάτικα Πρέβεζας.

Η επιλογή των προϊόντων γίνεται με μεγάλη προσοχή και με έμφαση στις παραμέτρους που έχουν θέσει οι υπεύθυνοι του καταστήματος. «Μας ενδιαφέρει να κρατάμε την ποιότητα των προϊόντων και να επιλέγουμε με γνώμονα αυτήν», σημειώνει ο Μάριος, ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά προϊόντα που αποτελούν ένδειξη των ποιοτικών τους επιλογών. Τυροκομικά από τη Θεσσαλονίκη με τον Αρβανίτη, που η φέτα του έχει διακριθεί με 3 χρυσά σε παγκόσμιους διαγωνισμούς τροφίμων, καθώς και φέτα, ανθότυρο και γραβιέρα από το ιστορικό τυροκομείο Αργογάλ, του Άργους. Από την Κρήτη έρχεται γραβιέρα και λαδοτύρι και από τη Νάξο η περίφημη γραβιέρα. Στο τμήμα των αλλαντικών θα βρείτε παστουρμά και καβουρμά Sary, καθώς και τα περιβόητα γεμιστά λουκάνικα με φέτα, ντομάτα και πιπεριά, από τον Μουλκιώτη. Από τον ίδιο παραγωγό, θα βρείτε και μαριναρισμένες τηγανιές και καπνιστή πανσέτα.

Σοφοκλέους 3,Περιτέρι, Τηλ.: 2105761808

Καφεκοπτείο Λουμίδη: μύρισε καφές!

Με υψηλά κριτήρια ποιότητας, αλλά και τη δέσμευση για τη χρήση φρέσκων και υψηλής ποιότητας πρώτων υλών, τόσο στον καφέ, όσο και στις υπόλοιπες διαλεχτές λιχουδιές, η οικογένεια Λουμίδη άνοιξε πρόσφατα, στον κεντρικό πεζόδρομο του Περιστερίου, ένα σημείο όπου μπορούν οι πελάτες να αγοράζουν τους ευωδιαστούς φρεσκοκομμένους καφέδες αλλά και πολλά άλλα επιλεγμένα προϊόντα.

Έχοντας συσσωρεύσει εμπειρία και γνώση από γενιά σε γενιά, η 3η γενιά Λουμίδη συνεχίζει με την ίδια αγάπη και μεράκι, όπως οι παππούδες της, το όραμά τους, και προσφέρει το δικό σας προσωπικό χαρμάνι φρεσκοκομμένου καφέ που αλέθεται ζεστό μπροστά σας. Φτάνοντας στον πεζόδρομο, η μυρωδιά του φρεσκοκομμένου καφέ θα σας τραβήξει το ενδιαφέρον, ενώ βλέποντας το προσεγμένο κατάστημα σίγουρα θα σταθείτε να το θαυμάσετε.

«Προσφέρουμε πάντα ένα νέο χαρμάνι καφέ να δοκιμάσετε, ένα νέο τσάι να μυρίσετε και μια νέα λιχουδιά να γευτείτε, με σκοπό να σας ταξιδέψουμε ακόμα πιο μακριά, κάθε φορά που έρχεστε κοντά μας» θα μας πουν οι άνθρωποι του καταστήματος και με πολύ ευγένεια και καλή διάθεση θα θελήσουν να μας ξεναγήσουν στο χώρο. Η ατμόσφαιρα, ζεστή και οικεία, προσφέρεται για γνωριμία με μια ιστορία σχεδόν 100 ετών και για μύηση στα μυστικά του φρεσκοκομμένου καφέ. Μυστικά που δεν προδίδονται, αλλά φυλάσσονται ευλαβικά από γενιά σε γενιά και που ευθύνονται για το άρωμα του καφέ χρόνια τώρα, την ώρα που αλέθεται πάντα φρέσκος και ζεστός, μπροστά στον πελάτη.

Ιδιαίτερα χαρμάνια Κολομβίας, Γουατεμάλας, Κένυας και από κάθε χώρα που παράγει καφέ στον πλανήτη οι καλύτερες επιλογές. Ελληνικός παραδοσιακός, φίλτρου απλός και με αρώματα, αλλά και τρείς εκλεκτές ποικιλίες espresso ανάλογα με τη διάθεσή σας. Βέβαια, εδώ, εκτός απο τους καφέδες, μπορείτε να βρείτε πλούσιες επιλογές τσάι, βότανα, σοκολάτα, κακάο καθώς και πολλές επιλογές από γλυκά του κουταλιού. Επίσης, διάφορες λιχουδιές όπως βουτήματα, κεράσματα, καραμέλες, μαρμελάδες και όμορφο εξοπλισμό για την παρασκευή του καφέ.

Λουμίδης, Εθνικής Αντιστάσεως 15 & Καραθεοδωρή, Περιστέρι, Τηλ.: 210 3214426, εσωτ.: 370

Fatto a Mano, χειροποίητο παγωτό

Πριν καν καλά – καλά πατήσεις το πόδι σου στο Fatto a Mano, έχεις πάρει μία πρώτη γεύση για το τι θα συναντήσεις από τις τεράστιες αφίσες με τις οποίες έχουν καλύψει τις βιτρίνες του καταστήματος: «Fatto a Mano" στα ιταλικά σηµαίνει χειροποίητο, φτιαγµένο µε το χέρι.» Αυτό διαβάζω και μπαίνω να συναντήσω τον Γιάννη Νύκταρη, τον άνθρωπο που αποφάσισε να δημιουργήσει ένα μαγαζί-εργαστήριο, όπου φτιάχνει παγωτό χρησιμοποιώντας κυρίως ελληνικά υλικά (όπως τα φρούτα), χωρίς καθόλου πρόσθετα και βελτιωτικά, απόλυτα φυσικό. Η σκέψη του, όπως μας σημειώνει, ήταν να επενδύσει συνειδητά μέσα στην "κρίση" και να δημιουργήσει ένα προϊόν που θα διαφοροποιηθεί ουσιαστικά από τα υφιστάμενα, κατορθώνοντας να ξεπεράσει τα όποια εμπόδια εμφανίζονται.

Ο λιτός χώρος με τις μεγάλες τζαμαρίες – βιτρίνες και η απλότητα των αντικειμένων αναδεικνύουν περίτρανα την ουσία, που δεν είναι άλλη από την ποιότητα του παγωτού. «Η αυστηρή επιλογή των υλικών, μας δίνει τη δυνατότητα να φτιάχνουμε ένα προϊόν ανώτερο ποιοτικά.» Ο Γιάννης κατάγεται από την Κρήτη και ως «φόρο τιμής» στο νησί του έφτιαξε κάποιες γεύσεις παγωτού με αναφορά στο νησί: το παγωτό ρακόμελο, αλλά και το παγωτό με ανθότυρο και θυμαρίσιο μέλι, αναδεικνύουν τα παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης. Βέβαια, οι γεύσεις που επιλέγει έχουν επιρροές και από άλλα μέρη της χώρας μας, όπως, για παράδειγμα, το παγωτό με κρόκο Κοζάνης και καραμελωμένα καρύδια αλλά και εκείνο με τη μαστίχα Χίου με λεμόνι.

Η τελευταίας τεχνολογίας περιστρεφόμενη βιτρίνα παγωτού, φιλοξενεί πολλές ακόμη γεύσεις. Έχουν όλες ένα κοινό. Όλες οι γεύσεις φτιάχνονται από φρέσκα φρούτα ελληνικής παραγωγής με την προσθήκη ζάχαρης και χωρίς άλλα πρόσθετα ή συντηρητικά. Το γάλα που χρησιμοποιείται είναι φρέσκο όπως και η κρέμα. Στο Fatto A Mano, θα βρείτε σορμπέ από σύκο, ανανά, φράουλες, πεπόνια, λεμόνι με βασιλικό, μάνγκο, ραδάκινο, ρόδι, μανταρίνια. «Ανάλογα την εποχή, επιλέγουμε τα κατάλληλα φρούτα και φτιάχνουμε τις γεύσεις μας. Κάνουμε έρευνα και δίνουμε μεγάλη σημασία στην ποιότητα της πρώτης ύλης και στην εποχικότητα των φρούτων.» Στη σοκολάτα, επιλέγει Valrhona ενώ για τη "βανίλια Μαδαγασκάρης" χρησιμοποιεί τη φυσική, ομώνυμη βανίλια.

Το "κυάλι"

Εκτός όμως από τα παγωτά, στο Fatto A Mano, θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε το «κυάλι». Πρόκειται για ένα ουγγαρέζικο παραδοσιακό έδεσμα, με καταγωγή από την Τρανσιλβανία, που μπορείτε να το επιλέξετε σε γλυκιά αλλά και σε αλμυρή εκδοχή. Στην γλυκιά του εκδοχή, είναι πασπαλισμένο με κανέλα ενώ στην αλμυρή του γίνεται με την προσθήκη τυριού, ζαμπόν, μαρουλιού.

Κ. Βάρναλη 21, Περιστέρι, Τηλ.: 210 5777407