Follow us

Umami tales, οι γευστικές ιστορίες του Βασίλη Ακρίβου

Πριν μιλήσει κανείς για το Umami Tales χρειάζεται να πει δυο λόγια για τον ίδιο τον Βασίλη Ακρίβο, τον κύριο-Ψάριστον, ιδιοκτήτη της πιο διασκεδαστικής ψαροταβέρνας της Αθήνας, ο οποίος εδώ και κάποια χρόνια έχει κάνει σκοπό της ζωής του την αναζήτηση της γεύση umami σε οποιοδήποτε τρόφιμο ενδέχεται να την εμπεριέχει. Ξεκινώντας κάποτε από το σπινιάλο με φούσκες και καλόγνωμες που σέρβιρε στο Ψάριστον έφτασε σήμερα, σε αυτό τον χώρο, στην οδό Σοφοκλέους, απέναντι από την είσοδο της Βαρβακείου Αγ

Umami tales, οι γευστικές ιστορίες του Βασίλη Ακρίβου

Η γεύση ενώνει

Από πού να αρχίσεις; Από τις εξαιρετικά καυτερές του σάλτσες ή φουλ των φυκιών που βλέπεις στα ράφια; Παρατηρώντας τις ετικέτες, αντιλαμβάνεσαι πως το Umami Tales εστιάζει κυρίως στις πιο ακραίες εντάσεις της γεύσης, από τις πολύ καυτερές μέχρι τις πιο απρόσμενα αλμυρό-γλυκες, αλμυρό-ξινες. Παρότι πρόκειται για έναν πολύ μικρό χώρο, θα συμφωνήσεις πως καταργεί τα γευστικά σύνορα ανάμεσα στα ψαγμένα delicatessen και τα διάφορα τυράδικα, τα χασάπικα και τα μαγαζιά με τα μπαχαρικά και τα βότανα, που συναντά κανείς στον περιβάλλοντα χώρο της Αγοράς.

Umami tales, οι γευστικές ιστορίες του Βασίλη Ακρίβου

Θα βρεις συγκεντρωμένα πολύ ιδιαίτερα προϊόντα, όπως τα λάδια τσίλι, οι διαφορετικού βαθμού καυστικότητας σάλτσες κέτσαπ, πιπεριάς και μπάρμπεκιου, που προέρχονται από την Αμερική, την Αυστραλία ή και από την Ελλάδα. Αναμέσα τους, ξεχωρίζει η Dynamite Chilli Sauce της Red Kellys, από την Τασμανία. Από τη συλλογή, δεν θα μπορούσε να λείπει και η «δώσε πόνο», θερμοδυναμική σάλτσα Psycho Juice Extreme Ghost Pepper, την οποία ο παραγωγός της, Dr. Burnorium, προτείνει μαζί με ένα σταγονόμετρο, καθώς ισχυρίζεται πως η καυστικότητα της ξεπερνάει τις 600.000 μονάδες, στην κλίμακα Scovilles.

Ανεβαίνοντας τη μεταλλική σκάλα, ανακαλύπτεις πως στον πάνω όροφο υπάρχει μια συλλογή από σοκολάτες, μεταξύ των οποίων αναγνωρίσαμε τις ιταλικές Venchi και τις γαλλικές Valrhona. Σοκολάτες για ροφήματα και για ζαχαροπλαστική, σοκολατάκια, σοκολατίνια, μπονμπόν και μπισκοτάκια σοκολάτας, τεράστιες σοκολατένιες «μπάρες» (πωλούνται με το ζύγι), με γεύση αλάτι, τσίλι, φουντούκια κι ό,τι άλλο σοκολατο-νόστιμο βάλει ο νους σου.

Ο Βασίλης Ακρίβος

Καθώς κατεβαίνεις τη σκάλα, ο Βασίλης Ακρίβος και η Μαργαρίτα (Marga Barros), η ισπανίδα υπεύθυνη του καταστήματος, φαίνονται πρόθυμοι να μοιραστούν μαζί σου τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους γύρω από τα ιδιαίτερα προϊόντα από ολόκληρο τον κόσμο που συγκέντρωσαν εδώ. Πέρα από τις καυτερές σάλτσες, υπάρχουν παράξενα τσάγια, αρωματισμένες ζάχαρες κι αρωματισμένα αλάτια , αποξηραμένα φύκια της Suralgae (μαρούλια της θάλασσας, κόκκινα ογκονόρι, πράσινα αονόρι και ένα εξαιρετικό μείγμα όλων αυτών), διάφορα τσάτνι (ξεχωρίσαμε το Real Ale Chutney και την Red Onion Mash, μια μαρμελάδα με κόκκινο κρεμμύδι και μπαλσάμικο της Stokes), κι ακόμα θαλασσινό νερό για μαγείρεμα και για να το πιείς, κρητικά βότανα της Delicious Crete, αλλά και πολύ πιο εξειδικευμένα προϊόντα, όπως η κοιλιά τόνου (Ventresca de atún), μαγειρεμένη με σάλτσα από φύκια, η βιολογική πάστα βανίλιας (Taylor & Colledge Vanilla Beans Paste) ή το αυστραλέζικο λίπος από μοσχάρι wagyu (Wagyu oil) της York Foods, που προμηνύεται πως εφεξής θα ανταγωνίζεται δυναμικά το γαλλικό λίπος πάπιας.

Umami Tales Σοφοκλέους 18, Αθήνα, τηλ. 2103314824