Follow us

Ο Αργολικός κι οι γαστρονομικοί του θησαυροί

Ανακαλύψαμε, πρόσφατα, μερικά πολύ ιδιαίτερα μέλια από τη βόρεια Εύβοια, σπάνιες ποικιλίες, με ξεχωριστό άρωμα και γεύση. Θελήσαμε να μάθουμε πού μπορούμε να τα προμηθευτούμε, κι έτσι γνωρίσαμε την εταιρεία «Αργολικός Τροφοδοτική», που βρίσκεται πίσω από τη διανομή όχι μόνο των μελιών της «Melira», αλλά μιας σειράς προσεκτικά επιλεγμένων προϊόντων από μικρούς παραγωγούς, από όλη την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, φανερά με γνώμονα την ποιότητα.

Ο Αργολικός κι οι γαστρονομικοί του θησαυροί

Όλα ξεκίνησαν το 2000 από τη Νέα Σμύρνη, όπου ο «Αργολικός» δημιούργησε μια φιλόξενη εστία για να προμηθεύεται κανείς, καθημερινά, φρέσκα ψάρια και αλιεύματα εποχής. Σιγά – σιγά, αφουγκραζόμενος τις ανάγκες των πελατών του, ο Παρασκευάς Καρράς έφερε στο κατάστημα φρούτα και λαχανικά, αλλά και προϊόντα της γης ή της κτηνοτροφίας: ελαιόλαδο, όσπρια, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, τυροκομικά και αλλαντικά, που επέλεγε για την ποιότητα των πρώτων υλών και τις παραδοσιακές μεθόδους ή συνταγές. Η ανάγκη να διοχετευτούν οι γευστικοί αυτοί θησαυροί πέρα από τα στενά όρια της περιοχής της Νέας Σμύρνης, σε παντοπωλεία, αλλά και εστιατόρια που δίνουν έμφαση στις συνεργασίες τους, οδήγησε στη δημιουργία της «Αργολικός Τροφοδοτική», που θα έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε μέσα από την παρουσία της στο Φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις- Χριστούγεννα 2014» στη Helexpo στο Μαρούσι το επόμενο Παρασκευοσαββατοκύριακο 5,6, 7 Δεκεμβρίου. Μέσα από τρία διαφορετικά περίπτερα, θα μας συστήσει 6 Έλληνες παραγωγούς, με προϊόντα που αξίζει όχι μόνο να δοκιμάσουμε στο Φεστιβάλ, αλλά και να βάλουμε στο τραπέζι μας.
Ας πάρουμε, λοιπόν, μια πρώτη ιδέα για το τι θα δοκιμάσουμε από την «Αργολικός Τροφοδοτική» στο Φεστιβάλ μας…

«Αγροζύμη»

Ο Αργολικός κι οι γαστρονομικοί του θησαυροί

Μια οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε το 1969 από τον μικρασιάτη πρόσφυγα παππού με έναν παραδοσιακό φούρνο στα Γιαννιτσά, απέκτησε αλευρόμυλο κι εξελίχθηκε πλέον με την τρίτη γενιά σε οικοτεχνία παραδοσιακών προϊόντων, αποκλειστικά από την επεξεργασία δημητριακών. Με συνεχείς πειραματισμούς αναβιώνουν ξεχασμένες γεύσεις και συνταγές, παράγοντας σήμερα περισσότερα από 50 προϊόντα, σε εγκαταστάσεις σύγχρονων προδιαγραφών. Από τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα τους -που θα δούμε και στο Φεστιβάλ- είναι ζυμαρικά από dinkel –Spelt, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, αλλά και με λαχανικά, με μελάνι σουπιάς, χυλοπίτες, τραχανά, πέτουρα, κριθαράκι, κους κους, κορκότο.

«Γιαμ» («Yiam»)

Η αγάπη για τη μαγειρική και η ανάγκη για αξιοποίηση των αγροτικών μας προϊόντων ήταν το έναυσμα για την Αύρα Πανουσοπούλου να ξεκινήσει τη μεταποίησή τους το 1999 στο σπίτι της. Αργότερα, δημιούργησε ένα εργαστήριο στη Λαμία και τα «Γιαμ» άρχισαν να πωλούνται στα καλύτερα ντελικατέσεν της Αθήνας και σε όλη την Ελλάδα. Η μικροβιοτεχνία της βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στην Αγιά της Λάρισας και τα προϊόντα της ξεπερνούν τα ελληνικά σύνορα. Στο Φεστιβάλ θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε μεζεδάκια, πατέ, σάλτσες, τουρσιά, σαλάτες, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, παραδοσιακά γλυκά, βουτήματα και αλάτια της.

«Ήπειρος Γη»

«Κλωστάρι» έχετε δοκιμάσει ποτέ; Πρόκειται για ξεχωριστό παραδοσιακό ηπειρώτικο γλυκό, ένα είδος κυλινδρικού μπακλαβά, που σουρώνεται τη στιγμή που «κλώθεται», δημιουργώντας λαχταριστές πτυχές στην επιφάνεια. Φτιάχνεται με χωριάτικο φύλλο, αλείφεται με καλό βούτυρο ή ελαιόλαδο, πασπαλίζεται με ντόπιο καρύδι και μπαχαρικά, ραντίζεται με μέλι και μετά το ψήσιμο σιροπιάζεται… Είναι ένα από τα εμβληματικά προϊόντα της βιοτεχνίας παραδοσιακών γλυκισμάτων του Θωμά Νικολάου "Ηπειρος Γη" στην Κόνιτσα, με μακρά οικογενειακή παράδοση και τις πιο σύγχρονες διαδικασίες πιστοποίησης σε όλα τα στάδια παραγωγής. Στο Φεστιβάλ θα γλυκαθούμε με το παραδοσιακό κλωστάρι με βούτυρο και καρύδι, ή την πιο ελαφριά και σαρακαοστιανή εκδοχή του, το κλωστάρι με ελαιόλαδο και καρύδι, ή το επίσης νηστίσιμο κλωστάρι με καταΐφι και καρύδι, αλλά και εκείνα με αμύγδαλο και βούτυρο ή με ινδική καρύδα και βούτυρο.

«Μαδαρή»

Κυπριακή βιοτεχνία αλλαντικών που ξεκίνησε το 1961 στο χωριό Πολύστυπος της Λευκωσίας παρασκευάζοντας χοιρομέρι με τον παραδοσιακό τρόπο της περιοχής Πιτσιλιάς. Σταδιακά, η παραγωγή επεκτάθηκε και σε άλλα τοπικά αλλαντικά, μετονομάστηκε και απέκτησε σύγχρονες εγκαταστάσεις που διασφαλίζουν την ποιότητα των προϊόντων και την καθιστούν πλέον τον μεγαλύτερο παραγωγό παραδοσιακών καπνιστών αλλαντικών της Κύπρου. Θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το παστό χοιρομέρι τους, τη χωριάτικη καπνιστή λούντζα, την κυπριακή σπεσιαλιτέ «ποσυρτή» (καπνιστό μπέικον μαριναρισμένο στο κρασί με κόλιανδρο και άλλα μπαχαρικά) και τα χωριάτικα καπνιστά λουκάνικα Πιτσιλιάς.

«Melira»

Η μελισσοκομική παράδοση της οικογένειας ξεκινά στη βόρεια Εύβοια το 1935 και με υπερσύγχρονο, πλέον, τεχνολογικό εξοπλισμό, δημιουργεί εκλεκτά μονοποικιλιακά μέλια, αλλά και μια σειρά άλλων προϊόντων με βάση το αγνό ελληνικό μέλι. Τα μελίσσια της μεταφέρονται στον κατάλληλο τόπο την περίοδο της ανθοφορίας κάθε φυτού, ώστε η μέλισσα να συλλέγει το νέκταρ αποδίδοντας στο μέλι το μέγιστο των χαρακτηριστικών του. Τα προϊόντα, χωρίς προσμίξεις, ενσωματώνουν στο μέλι όλα τα στοιχεία και τις ιδιότητες του φυτού ή δέντρου απ΄ όπου προέρχεται, ενώ η εταιρεία παράγει και φυσικά βιολογικά καλλυντικά και παραδοσιακές κεραλοιφές, που συνδυάζουν τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού με το βιολογικό ελαιόλαδο, το αγνό μελισσοκέρι, την προπόλη και αρωματικά βότανα. Θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε μαύρα μέλια, αρωματικά μέλια βοτάνων και δέντρων (γλυκάνισος, φλαμουριά, φασκομηλιά, λεμονανθοί, πορτοκαλιά, καστανιά, αγριοβελανιδιά, ρείκι, θυμάρι), καθώς και παστέλια, κεραλοιφές και καλλυντικά.

«Τέμπη»

Από τη Θεσσαλία θα γνωρίσουμε και τα χωριάτικα λουκάνικα της «Τέμπη – αλλαντικά». Η βιοτεχνία του Μπάμπη Φωκαΐδη δημιουργεί λουκάνικα ανώτερης ποιότητας σε μεγάλη γκάμα αυθεντικών και ξεχωριστών γεύσεων, σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, με επιλεγμένες πρώτες ύλες. Θα δοκιμάσουμε, μεταξύ άλλων, το πρασάτο τους λουκάνικο, το μοσχαρίσιο πικάντικο, το παραδοσιακό, το μοσχαρίσιο, το λουκάνικο από κοτόπουλο, το γεμιστό με κεφαλοτύρι, το πικάντικο και το πρόβειο.
Για περισσότερες πληροφορίες για τους εκθέτες του φεστιβάλ πατήστε εδώ.

«Αργολικός», Αγ. Σοφίας 76β, Νέα Σμύρνη, τηλ. 210 9310795, www.argolikostrofodotiki.gr