Follow us

Κεράννυμι…στο Παγκράτι

Τη σημασία του αρχαιοελληνικού ρήματος (αναμειγνύω οίνο με νερό) δεν την γνωρίζουν πολλοί, καθώς σήμερα πίνουμε "άκρατον οίνον".

Κεράννυμι…στο Παγκράτι

Ο Θόδωρος Ιωαννίδης διάλεξε αυτό το εύηχο αρχαίο ρήμα για να ονομάσει το παραδοσιακό του μπακάλικο, μια γωνιά σημαντική για το Παγκράτι και τους κατοίκους του. Γιατί στην αγαπημένη συνοικία δεν βρίσκεις εύκολα προϊόντα τοπικών παραγωγών και μάλιστα επιλεγμένα με προσοχή, ώστε να συνδυάζουν ποιότητα, γνησιότητα και χαμηλή τιμή. Όπως το κτήμα Διαμάντη, που γνώρισε σε μια επίσκεψή του στη Νάουσα και εξασφάλισε από τον παραγωγό εξαιρετικά αμπελόφυλλα, μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού από τοπικά φρούτα, "κουσάφι" (κομπόστα φρούτων με σταφίδες και μπαχαρικά), σάλτσες και "γκαβόψαρα", όπως λένε τα μακρόστενα κομμάτια μελιτζάνας με σιναπόσπορο στο βάζο, που τηγανίζονται και θυμίζουν ψαράκια… Από το "Γεννά την Παράδοση" ξεχωρίσαμε σπιτική κέτσαπ, μουστάρδα και άλλα. Στην κατηγορία των ζυμαρικών βρίσκεις της Αδαμαντίνας, της μικρής οικοτεχνίας "Φιλέματα" από τη Δημητσάνα, πέτουρα Κοζάνης της Τασούλας, των μανιταροπροϊόντων Γρεβενών -μεταξύ άλλων. Ελαιόλαδο ένα και καλό, το Filia από τη Μεσσηνία, μέλι από τις Σέρρες ελάτης και ερείκης, Μελισσόμελο θυμαρίσιο. Πολλή Κρήτη στα ράφια, με προϊόντα παραδοσιακής αρτοποιίας από το Φούρνο Ντουρουντούς (όπως τα κριτσίνια χαρουπιού) και από το Φούρνο Βοτζάκη αλλά και στον καταψύκτη με τις μαραθόπιτες, τις κρεατότουρτες, τα καλιτσουνάκια, τις μηλοθιές και τη μπουγάτσα Χανίων από το εργαστήρι Λαμπάκη. Επιλεγμένα βότανα της Sparosa, καφές Νέκταρ με μακρόχρονη παράδοση και το περίφημο παγωτό από πρόβειο γάλα του Ραβάνη (που δεν το βρίσκεις εύκολα) είναι μερικά ακόμα προϊόντα που αξίζουν την επίσκεψη.
Ένα παγωμένο τσίπουρο από τον Τύρναβο συνοδεύει τις δοκιμές μας από το ψυγείο: κρητικές γραβιέρες ήπια, μέτρια, πικάντικη (η τελευταία του Ηλιάκη πρόβεια, βουτυράτη, ισορροπημένη, με ωραία επίγευση), κατσικίσιο λευκό τυρί Μονεμβασιάς με πλούσια γεύση, πολύ νόστιμο κατσικίσιο κεφαλοτύρι. Από το τυροκομείο Ηλιάκη έρχεται φρέσκος ανθότυρος, ξίγαλο, μυζήθρα και ξινομυζήθρα, μαλλακιώτικο τυρί και γιτσικό (γίδινο 100%), αλλά θα βρείτε και Μαστέλο Χίου, τη σειρά Ερίφι (μαλακά τυράκια και βούτυρο κατσικίσιο) ανάμεσα στα άλλα τυριά. Η Κρήτη κυριαρχεί και στα αλλαντικά, με απάκι, σύγκλινο, λουκάνικο με σταμναγκάθι αλλά και η Δράμα δεν πάει πίσω με τον αξεπέραστο Sary (παστουρμάς καμήλας και άλλα). Φρέσκα αβγά καταφθάνουν κάθε Τρίτη και Παρασκευή από το Άργος. Από μικρούς παραγωγούς έρχονται και τα όσπρια: γίγαντες από τις Πρέσπες, ρεβίθια, φακή, φασόλια από τη Φθιώτιδα.
Από κρασιά εμφιαλωμένα δεν θα βρείτε πολλά, καθώς η κάβα οργανώνεται τώρα, έχει όμως επιλεγμένους ασκούς. Το τσίπουρο Τυρνάβου (8,50€/λ.) είναι πολύ καλό. Υπάρχουν οι μπίρες της ζυθοποιίας Ζέος (και οι Blue Mac και Black Mac) και η Brink's της Ρεθυμνιακής Ζυθοποιίας.
Ο Θόδωρος Ιωαννίδης θα αρχίσει από Σεπτέμβρη και πάλι τις επιτυχημένες Σαββατιάτικες γευσιγνωσίες προϊόντων στο κατάστημα.
Έτσι κι αλλιώς, το Κεράννυμι έχει ήδη αποκτήσει το κοινό του στην περιοχή, ανθρώπους που ψάχνουν προϊόντα μικρής παραγωγής σε καλές τιμές και τα προτιμούν από εκείνα του σουπερμάρκετ.

Κεράννυμι, Εργοτίμου 3 τηλ. 213 0260805, 6945974759, www.kerannymi.gr (και τα νέα του στο fb).

Ν.Γ.