Ανακρίνοντας το κοινό το τριήμερο στην Τεχνόπολη

Μιλήσαμε με πολλούς επισκέπτες και πήραμε τη δική τους εικόνα για την ανοιξιάτικη γαστρονομική γιορτή μας…

Εύη Σκλατινιώτη 15/05/2014

Για δεύτερη χρονιά ζήσαμε τρεις ημέρες γιορτής στον υπέροχο χώρο της Τεχνόπολης στο Γκάζι με το φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή – Γεύσεις – Άνοιξη 2014», που φαίνεται πως έγινε θεσμός. Διοργανωτές και συμμετέχοντες δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την ανταπόκριση του κοινού, την ένθερμη συμμετοχή του στις παράλληλες εκδηλώσεις και το ενδιαφέρον για τα προϊόντα που δοκίμασαν και προμηθεύτηκαν για το σπίτι. Φέτος, θελήσαμε να γνωρίσουμε άμεσα την άποψη των επισκεπτών, που ήρθαν στο φεστιβάλ για πρώτη, άλλοι όμως και για δεύτερη ή και τρίτη φορά. Φυσικά μιλήσαμε και με τη νικήτρια του διαγωνισμού μας που κέρδισε το τριήμερο ψυχαγωγίας στο φεστιβάλ, δοκίμασε τα πιάτα του εστιατορίου και πήρε δώρο μαζί της και 10 προϊόντα που επέλεξε η ίδια από τους παραγωγούς που συμμετείχαν. 
Ευχάριστη έκπληξη ήταν οι πολλοί αλλοδαποί επισκέπτες, από Ευρώπη, Αμερική, Μαλαισία, έως Νέα Ζηλανδία και Ινδία, που έδειχναν ακόμη πιο εντυπωσιασμένοι από τις ελληνικές γεύσεις και τη συνολική ατμόσφαιρα. 

Ένα γενικό συμπέρασμα που βγαίνει από το ρεπορτάζ που κάναμε είναι ότι οι περισσότεροι επισκέπτες είχαν ήδη πάρει μια ιδέα για το φεστιβάλ, είτε πέρσι στην Τεχνόπολη, είτε τον περασμένο χειμώνα στη Helexpo και έσπευσαν να ξαναζήσουν την όμορφη εμπειρία. Είδαμε κόσμο κάθε ηλικίας, από νεαρά ζευγάρια, οικογένειες με μικρά ή μεγαλύτερα παιδιά -μέχρι και νεογέννητα μωρά!- αλλά και μεγάλης ηλικίας ανθρώπους, που όλοι έδειχναν να το απολαμβάνουν. Άρεσε πολύ η φετινή καινοτομία, τα πολιτιστικά δρώμενα στο χώρο, όπως η ζωντανή μουσική που καθήλωσε πολλούς στην κεντρική πλατεία με ένα ποτήρι κρασί ή μπίρα στο χέρι. Την ατμόσφαιρα ομόρφηνε ακόμα και το γεγονός ότι υπήρχαν πολλοί εκθέτες και στον περίβολο. Η πλειοψηφία του κόσμου έφυγε κουβαλώντας αρκετές τσάντες στα χέρια με προϊόντα που, όπως είπαν, δεν βρίσκουν εύκολα την ευκαιρία να προμηθευτούν συχνά και ήταν ευχάριστη έκπληξη το πόσο νόστιμο μπορεί να είναι το ελληνικό street food, όταν προέρχεται από αγαπημένους σεφ με φαντασία.
Γι’ αυτό και οι περισσότεροι ανυπομονούν από τώρα για το επόμενο…

Ας δούμε όμως τι είπαν οι ίδιοι…

Η Νικολέττα Σέρρα είναι η τυχερή που πήρε μέρος στον διαγωνισμό του αθηνόραμαUmami και κέρδισε το τριήμερο ψυχαγωγίας στο φεστιβάλ. Τη συναντήσαμε και τις δύο ημέρες που το επισκέφτηκε και μοιράστηκε μαζί μας τις εντυπώσεις της. 
«Είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτομαι το φεστιβάλ, είχα έρθει και πέρσι στην Τεχνόπολη. Φέτος είναι ακόμη πιο πλούσιο και είναι πιο "γιορτή". Σε κάνει να συνειδητοποιείς πως στην Ελλάδα έχουμε προϊόντα που είναι όχι απλώς γκουρμέ, πανδαισία! Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από αλμυρά και γλυκά προϊόντα, όπως για παράδειγμα το μέλι, το λάδι, το κρασί, με πολύ ανώτερη ποιότητα που μπορεί να ανταγωνιστεί και αυτή του εξωτερικού. Επίσης διαπιστώνεις ότι τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες παραγωγοί τολμούν και πρωτοτυπούν».

Για τα δύο εργαστήρια γεύσης που επέλεξε να παρακολουθήσει μας είπε ότι ήταν μοναδική εμπειρία. Για το «Η εξαιρετική χρονιά του 2013 - γευσιγνωσία λευκών ελληνικών κρασιών» χαρακτήρισε τον εισηγητή γνωστό οινολόγο Αργύρη Τσακίρη, ήταν πολύ ενθουσιώδης και μεταδοτικός, ενώ για το εργαστήριο «Εξαιρετικά αλλαντικά και το σερβίρισμά τους με τσάτνεΰ» από τη Θάλεια Τσιχλάκη μας είπε ότι το επέλεξε ακριβώς επειδή η ίδια δεν έχει καλή σχέση με τα αλλαντικά και απόλαυσε μια ωραία εμπειρία γιατί πριν δοκιμάσεις μάθαινες την ιστορία και πληροφορίες για το προϊόν, έτσι ώστε να το βλέπεις με άλλο μάτι όταν το γεύεσαι. Ξεχώρισε ιδιαίτερα τον βουβαλίσιο παστουρμά του Μπόρα που δοκίμασε και της άρεσε η θερμή υποδοχή των εργαστηρίων και η ενθουσιώδης προσέλευση του κοινού. «Είναι ωραίο που εκτιμάμε την τροφή. Προσωπικά προσέχω πολύ την διατροφή μου, μου αρέσει να έχω στο σπίτι λίγα αλλά ιδιαίτερα και ποιοτικά πράγματα». 
Σχετικά με τα 10 προϊόντα που είχε τη δυνατότητα να επιλέξει μόνη της από τους παραγωγούς του φεστιβάλ και να πάρει μαζί της ως δώρο η Νικολέττα διάλεξε:
Το λευκό τυρί άλμης και το σκληρό κίτρινο τυρί από βουβαλίσιο γάλα του Μπέκα, το καπνιστό χέλι του Γείτονα, τα ανάμεικτα όσπρια Φενεού από Το Περιβολάκι, το κους κους με λαχανικά από το Χιώτικο Κελάρι, την ψιλοκομμένη τρούφα της Troufaplus, τις χονδροελιές από το Δολιανίτικο, ζυμαρικά με μανιτάρια από τη Δίρφυς, βυσσινάδα από την Ήδιστον και το Λευκό Θεόπετρα της οινοποιίας – αποσταγματοποιίας Τσιλιλή. Δεν έμεινε όμως μόνο σε αυτά, αφού ψώνισε και η ίδια αρκετά πράγματα, τυριά, κρασί και κυρίως όσα δεν βρίσκει εύκολα εκτός φεστιβάλ. 

Εκτός από γνωστούς και αγαπημένους σεφ που συμμετείχαν στα "μαθήματα μαγειρικής" ή τον "μαέστρο της παράδοσης" πετύχαμε μεταξύ άλλων και τον Αλέξανδρο Παπανδρέου που μαγείρεψε για το περίπτερο του Παπαδημητρίου. Λίγο πριν φύγει, μας μίλησε με τα χέρια γεμάτα σακούλες. «Είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτομαι το φεστιβάλ, η οργάνωση είναι εκπληκτική και η Τεχνόπολη από τους πιο ωραίους χώρους. Αξιόλογοι συνάδελφοι κάνουν πολύ καλή δουλειά στα μαθήματα και βλέπεις πολλά νέα προϊόντα από ανθρώπους με πολύ μεράκι, γι’ αυτό και ψώνισα κι εγώ αρκετά, όπως μουστάρδες και ξίδια από Παπαδημητρίου, μπίρα Νήσος, αβγοτάραχο Τρικαλινού, χέλι Γείτονα και άλλα.» 

Συναντήσαμε νέους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και ήρθαν να γνωρίσουν από κοντά παραγωγούς με σκοπό να προωθήσουν τα προϊόντα τους στη χώρα που μένουν. Ο Κυριάκος είναι σεφ και ζει τα τελευταία χρόνια στη Νορβηγία, όπου όπως μας είπε δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα για τα προϊόντα της χώρας μας και θεώρησε το φεστιβάλ μοναδική ευκαιρία για να έρθει σε επαφή με αξιόλογους παραγωγούς που μπορούν να εξάγουν τα προϊόντα τους σε μια «παρθένα» από αυτή την άποψη αγορά. Παρόμοιο και το σκεπτικό του Νίκου που είναι κάτοικος Ισπανίας και προωθεί μεσογειακά προϊόντα. 

Είδαμε μαμά και κόρη που ετοιμάζονται να ανοίξουν παντοπωλείο στο Κολωνάκι να αναζητούν στα περίπτερα των παραγωγών συνεργάτες για την επιχείρησή τους, αλλά να μην αντιστέκονται και σε πειρασμούς, όπως το γλύκισμα Πάβλοβα και τα κουλούρια της Χίου που πήραν και για το σπίτι. Πιο κει, κάποιος έτρωγε «greek dog», την ελληνική εκδοχή του hot dog με χωριάτικο ελληνικό λουκάνικο από το εστιατόριο και του άρεσε πολύ. «Πολύ ενδιαφέρον το εργαστήρι με εισηγητή τον Δημήτρη Αντωνόπουλο για τις μπίρες από μικρές ζυθοποποιίες, αν και η αίθουσα στη Helexpo ήταν καλύτερη για τα εργαστήρια, από άποψη ακουστικής. Ψώνισα γραβιέρα Χανίων, μπίρα Delphi, καφέ Σμυρναίικο. Συγχαρητήρια για τη διοργάνωση». 


Ο Νίκος ξετρελάθηκε όταν δοκίμασε την παγωμένη σοκολάτα Tusso με μους πορτοκάλι στο περίπτερο του Draculi coffee, αλλά και με τα αυγά ορτυκιών τουρσί των Πτερωτών Θηραμάτων Γρεβενών. Η Μαρίλη πάλι πήρε για το σπίτι μανιτάρια, σαλιγκάρια, κρασί από Σάμο και Καρδίτσα αλλά και αλλαντικά Δαγρέ.

Τρεις φίλες από τις οποίες η μία είχε ξανάρθει και έφερε φέτος μαζί και τις υπόλοιπες μας είπαν ότι ψώνισαν πράγματα που δεν βρίσκουν αλλού όπως το χυμό ρόδι, τις πιπεριές Ναουμίδη, βιολογικά σπαράγγια, αλλά και λουκάνικα Μουτεβελή και τα τσοπανίσια τυριά του Πάνα που δοκίμασαν. 

Και επισκέπτες από απομακρυσμένες χώρες…

Στη βόλτα μας ανάμεσα στα περίπτερα είδαμε τον Jim από την Καλιφόρνια και τον πατέρα του Chris από το Michigan που βρίσκονταν εδώ για διακοπές, να απολαμβάνουν την ελληνική μπίρα Νήσος που δοκίμασαν για πρώτη φορά και να εντυπωσιάζονται από το ελληνικό κρασί. Μας είπαν ότι και στις ΗΠΑ πλέον τα ελληνικά προϊόντα είναι πολύ «της μόδας». Πιο κει, μια δημοσιογράφος γεύσης από την Ινδία η Roshni Bajaj ενθουσιάστηκε με το ελληνικό ούζο, που δεν είχε ξαναπιεί, αλλά και με τα ελληνικά κρασιά. Γι’ αυτό, αν και ήταν στη χώρα μας για επαγγελματικούς λόγους σκοπεύει να έρθει το καλοκαίρι και για διακοπές με το σύζυγό της. Ακόμα και ένα νέο ζευγάρι από Μαλαισία με το μωρό τους γνωρίσαμε, που ήταν φίλοι με παραγωγό που συμμετείχε στο φεστιβάλ και δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την πρώτη τους επαφή με τα ελληνικά προϊόντα.
Μια εύστοχη ατάκα κι από έναν μουσικό από τη Νέα Ζηλανδία που ήρθε για να παίξει σε αθηναϊκό bar: «Μου άρεσαν όλα όσα γεύτηκα, και τα δοκίμασα όλα! Είναι τέλειο που σε μια ώρα μπορείς να γνωρίσεις όλα τα είδη προϊόντων που παράγει μια χώρα!»  

Ένθερμο το κοινό στις παράλληλες εκδηλώσεις

Μας έκανε εντύπωση που δύο 16χρονα αγόρια στο εργαστήρι για τα "μυστικά του καφέ" όχι απλώς δοκίμασαν διαφορετικούς εσπρέσσο αλλά έκαναν και πολύ εύστοχες ερωτήσεις. Ο Ανδρέας Ματθίδης, στην τυφλή γευσιγνωσία κρασιού δίχασε το κοινό για το αν το κρασί που δοκίμαζαν στο μαύρο ποτήρι ήταν λευκό, ροζέ ή κόκκινο!
Ο Βαγγέλης θα έχει να θυμάται πως «για πρώτη φορά είχα την ευκαιρία να δω από κοντά έναν βραβευμένο σεφ σαν τον Αθηναγόρα Κωστάκο να μαγειρεύει μπροστά μου, και μετά να δοκιμάζω το φαγητό που έφτιαξε, ένα λαβράκι με υπέροχη σάλτσα μπεαρνέζ, που θα επιχειρήσω να φτιάξω κι εγώ με τη συνταγή που πήρα».

Και οι μικροί φίλοι του φεστιβάλ πέρασαν όμορφα, αφού εκτός από όλα τα γλυκά, παγωτά κι άλλα νόστιμα που δοκίμαζαν έπαιρναν και δίπλωμα γευσιγνώστη σε ειδικό περίπτερο για παιδικές δραστηριότητες, χάζευαν τους ζογκλέρ, ενώ η μικρή παιδική χαρά πίσω από το εστιατόριο της κεντρικής πλατείας ήταν συνεχώς γεμάτη από παιδικές φωνούλες. 

Ραντεβού με όλους εσάς που ήρθατε, αλλά κι εκείνους που δεν μπόρεσαν να έρθουν, στο επόμενο φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή – Γεύσεις»! 





Γράψε την άποψή σου
Αγορά

Καταστήματα στην Αθήνα

Ανά περιοχή

όλες οι περιοχές

Τα πιο ενδιαφέροντα τοπικά προϊόντα σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγοί τοπικών προϊόντων
σε όλη την Ελλάδα

όλες οι περιοχές


Αναζήτηση καταστημάτων και παραγωγών

Αναζητήστε καταστήματα και παραγωγούς δίνοντας μέρος του ονόματος