Follow us

Boutique ελαιολάδου; Κι όμως υπάρχει!

Στο μοναδικό στο είδος του “Novεmbεr ελαίων ποίηση”, στο Χαλάνδρι, μπορείς δοκιμάσεις και να αγοράσεις μια γκάμα από εξ. π. ελαιόλαδα, ελιές και άλλα σχετικά, καθώς και κομψά σκεύη αποθήκευσης ή σερβιρίσματος…

Boutique ελαιολάδου; Κι όμως υπάρχει!

Novεmbεr ελαίων ποίηση”. Και μόνο στο άκουσμα του ονόματος που επιλέχθηκε γι’ αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο, καταλαβαίνει κανείς πως έχει δημιουργηθεί με πολύ αγάπη για τον καρπό της ελιάς. Όπως μου εξήγησε ο Μανούσος Αποστολάκης, ο ένας εκ των τριών δημιουργών του που με ξενάγησε, το όραμά τους ήταν να μυήσουν τους επισκέπτες τους σε μια νέα οπτική πάνω στη φιλοσοφία των προϊόντων λαδιού. Ναι, η Κορωνέικη είναι μια πολύ καλή ποικιλία ελαιόκαρπου, αλλά υπάρχουν πολλές ακόμη, με διαφορετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, που ο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει, ενώ διαρκώς κυκλοφορούν στην αγορά και «μικρά διαμάντια» από περιορισμένες παραγωγές, με εξαιρετικό αποτέλεσμα, που συχνά βραβεύεται και σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Θέλουν να κάνουν τον κόσμο να καταλάβει ότι, εφόσον πλέον στην αγορά υπάρχουν τόσο ξεχωριστά ε. π. ελαιόλαδα, με διαφορετικό άρωμα, πυκνότητα, γεύση, επίγευση, μπορεί κανείς, όπως και με το κρασί, να έχει στο ντουλάπι και διαφορετικές ετικέτες ελαιολάδου, που θα προορίζονται για άλλη χρήση η καθεμιά. Άλλο είναι το κατάλληλο ελαιόλαδο για σαλάτα, άλλο για το μαγείρεμα, άλλο για το τηγάνισμα και ούτω καθεξής…

Boutique ελαιολάδου; Κι όμως υπάρχει!

Πώς ξεκίνησαν όλα

Το κατάστημα στο Χαλάνδρι συμπλήρωσε το καλοκαίρι τον ένα χρόνο λειτουργίας του και η πρώτη ένδειξη είναι πως, πράγματι, υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο να «εκπαιδευτεί» στο να δοκιμάζει διαφορετικά ε. π. ελαιόλαδα και να επιλέγει εκείνα που ταιριάζουν περισσότερο στον ουρανίσκο του. Πώς έφτασαν οι δημιουργοί του στο άνοιγμα της boutique;

Αρκετά χρόνια πριν, τρεις καλοί φίλοι από το Νιο Χωριό Αποκορώνου στα Χανιά, όλοι ελαιοπαραγωγοί, αποφάσισαν να πάρουν το προϊόν τους “στα σοβαρά”, να το βάλουν σε κομψή συσκευασία, να του δώσουν όνομα, να το μάθει ο κόσμος. Ο Μανούσος Αποστολάκης, ο Νίκος Κοκολαντωνάκης κι ο Νικόλας Παπασταμάτης συγκέντρωσαν τις ελιές τους, παρακολούθησαν σεμινάρια για την ελαιοποίηση, μετέφεραν τη συγκομιδή των καρπών τον Οκτώβρη και τη διάθεση του φρέσκου ελαιόλαδου ήδη τον Νοέμβρη και κάπως έτσι γεννήθηκε το Novεmbεr extra virgin olive oil. O Νοέμβρης είναι ο μήνας που τους ενέπνευσε για την ετικέτα του και που πλέον κάθε χρόνο γιορτάζουν, με αφορμή τη νέα σοδειά.

Σύντομα, το ελαιόλαδό τους πέρασε τα όρια της Κρήτης, μεταφέρθηκε στα ράφια γνωστών παντοπωλείων της Αθήνας, αλλά και μικρών delicatessen της Ευρώπης (Γερμανία, Βέλγιο, Ελβετία, κ.ά.), ενώ έχει παρουσία και σε επιλεγμένα εστιατόρια της Αθήνας και της Κρήτης. Πρόσφατα, κυκλοφόρησε και σε μίνι συσκευασία μιας χρήσης 50ml και πλέον το βρίσκουμε σε καταστήματα εστίασης για να συνοδεύσει τις σαλάτες ή τους μεζέδες μας, κατόπιν της σχετικής νομοθεσίας που απαιτεί το ελαιόλαδο να σερβίρεται σε σφραγισμένη, μη επαναγεμιζόμενη συσκευασία.

Τον Ιούλιο του 2017 άνοιξαν το “Novεmbεr ελαίων ποίηση”, για να κάνουν στον κόσμο γνωστό τα προϊόντα τους, αλλά κι εκείνα που ξεχώρισαν από όλη τη χώρα, μαζί με βρώσιμες ελιές και άλλα προϊόντα με βάση τον αγαπημένο τους καρπό.

Τι βρίσκουμε στην boutique

Στον πολύ κομψό χώρο σύγχρονου βιομηχανικού στιλ, με hashtag #we_celebrate_November (γιορτάζουμε τον Νοέμβρη), που σχεδιάστηκε εξολοκλήρου από τον επίσης χανιώτη designer Αντώνη Ξενάκη, βρίσκουμε πρώτα απ’ όλα τα δικά τους προϊόντα, όλα από Κορωνέικη ποικιλία, που ελαιοποιούνται με ψυχρή έκθλιψη.

Το Novεmbεr Premium, εξαιρετικό παρθένο αγουρέλαιο, που διατίθεται σε μοναδική βιολετί γυάλινη φιάλη (που προστατεύει τα χαρακτηριστικά του) με χωρητικότητα 250 και 500ml. Είναι ο βασιλιάς της παραγωγής τους, ένα υψηλής ποιότητας αγουρέλαιο, από καρπούς που συλλέγονται με τα χέρια από τα μέσα Οκτώβρη ως τις αρχές Νοέμβρη, όταν ακόμα είναι άγουροι κι έχουν ανοιχτό πράσινο χρώμα. Η συγκομιδή γίνεται με σεβασμό στον καρπό, για να προστατευθεί από τυχόν χτυπήματα που μπορεί να τον αλλοιώσουν, ενώ ή άλεσή του γίνεται την ίδια ημέρα. Έτσι, το λάδι αυτό διατηρεί την έντονη φρουτώδη γεύση και άρωμα φρέσκιας ελιάς, που φτάνει στο πιάτο μας. Γι’ αυτό είναι ιδανικό για ωμή κατανάλωση ή προσθήκη στο τέλος, στο σερβίρισμα του πιάτου. Η κατηγορία αυτή με την εξαιρετικά χαμηλή οξύτητα διακρίνεται και για τον πλούτο σε πολυφαινόλες, γνωστές για τα ευεργετικά τους συστατικά στον ανθρώπινο οργανισμό. Η εμφιάλωση του premium αυτού προϊόντος γίνεται στις μοναδικές βιολετί φιάλες “Miron Violet Glass”, που το προστατεύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από το φως και τις βλαβερές του επιδράσεις, διατηρώντας τη γεύση και τα συστατικά του αναλλοίωτα για μακρύ χρονικό διάστημα.

Το Novεmbεr Organic, βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, που διατίθεται σε σκουρόχρωμη γυάλινη φιάλη 750ml και δοχείο λευκοσιδήρου 3lt. Παράγεται χωρίς τη χρήση χημικών λιπασμάτων ή φυτοφαρμάκων, από ελαιόδεντρα που καλλιεργούνται με βιολογικές μεθόδους, σε ελαιώνες των Χανίων της Κρήτης. Η συγκομιδή γίνεται από αρχές έως τέλη Νοεμβρίου και η άλεση πραγματοποιείται σε πιστοποιημένα βιολογικά ελαιουργεία, που λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η γεύση του είναι γεμάτη, αλλά ήπια, είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και κατάλληλο και για ωμή και για μαγειρική χρήση.

Το Novεmbεr Extra Virgin, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, που διατίθεται σε σκουρόχρωμη γυάλινη φιάλη 750ml και δοχείο λευκοσιδήρου 3lt. Παράγεται από υγιείς καρπούς που συλλέγονται από τις αρχές ως τα τέλη του Νοέμβρη, όταν αυτοί είναι ώριμοι και μεστοί από χυμούς. Έχει πλούσια κι ελαφρώς γλυκιά γεύση και είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες. Η ώριμη γεύση του και η υψηλή θρεπτική του αξία το καθιστούν κατάλληλο και για ωμή χρήση, αλλά και για το μαγείρεμα.

Το Novεmbεr Virgin, παρθένο ελαιόλαδο, από Κορωνέικη και Τσουνάτη ποικιλία, που διατίθεται σε ειδικό δοχείο λευκοσιδήρου 5lt, που διατηρεί αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά του λαδιού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι το ελιόλαδο από καρπούς της τελευταίας συγκομιδής, στα τέλη του Νοέμβρη, όταν πια είναι αρκετά ώριμοι και αλέθονται άμεσα σε σύγχρονα ελαιουργεία. Η ώριμη γεύση του λαδιού αυτού, σε συνδυασμό με τη φυσική αντοχή του σε υψηλές θερμοκρασίες το κάνουν ιδανικό για μαγείρεμα.

Εκτός από τα δικά τους, έχουν συλλέξει εκλεκτά ελαιόλαδα από μικρούς παραγωγούς που μοιράζονται τη δική τους φιλοσοφία, δηλαδή αγάπη για το προϊόν, πολύ προσεχτικό τρόπο παραγωγής και μοντέρνες συσκευασίες, που συχνά μπορεί να γίνουν κι ένα πολύ ωραίο δώρο.

Υπάρχει ένα είδος «μπαρ λαδιού», όπου ο Μανούσος διαθέτει ελαιόλαδα για δοκιμή. Τα προσφέρει στους επισκέπτες του επάνω σε ζεστό, φρυγανισμένο ψωμάκι, για να κάνουν τη γευστική τους δοκιμή και να επιλέξουν εκείνο που ταιριάζει καλύτερα στα γούστα ή στην περίσταση για την οποία το χρειάζονται. Δοκίμασα, μεταξύ άλλων, το βραβευμένο τσουνόλαδο Pamako από τα Χανιά, το Mythocia Κορωνέικης και Κολιρέικης ποικιλίας από την Ολυμπία, το Ofaciu από Νεμουτιάνα επίσης από την Ολυμπία, το Agalis Κορωνέικης από τη Βόνιτσα.

Στα κομψά ράφια του βρήκαμε, επίσης, αρκετή ποικιλία από βρώσιμες ελιές διαφόρων ποικιλιών και μεγεθών, από Αμφίσσης και Δολιανών, μέχρι καπνιστές από τη Χαλκιδική και Δαμασκηνοελιές (πολύ μεγάλου μεγέθους) Θάσου, κλεισμένες σε βάζα ή αεροστεγείς συσκευασίες, πάστες ελιάς, μαρμελάδες ελιάς, ακόμη και ζυμαρικά. Για παράδειγμα, τα πολύ καλά Macareux με πάστα μαύρης ελιάς και σκόρδο, από τη Royal Food στη Χαλκίδα, τις ταλιατέλες με χωριάτικο αλεύρι και ελιά Nostimon ή τα σγουρά φετουτσίνι με ελιά Καλαμών και πράσινη ελιά Melima.

Ακόμη, υπάρχουν καλλυντικά με βάση την ελιά, σχετικές εκδόσεις, καθώς και μια σειρά από γυάλινα και ανοξείδωτα σκεύη συντήρησης ή σερβιρίσματος λαδιού.

Τα ελαιόλαδα στις προθήκες εννοείται ότι είναι μόνο δείγματα, ενώ αυτά που είναι προς πώληση παραμένουν σε ειδικό δωμάτιο αποθήκευσης με θερμοκρασία από 12-18 βαθμούς Κελσίου. Κάθε ελαιόλαδο που πωλείται παραδίδεται στον πελάτη στους 15 βαθμούς.

November ελαίων ποίηση, Λεωφόρος Πεντέλης 28, Χαλάνδρι, τηλ. 210 684 0006. Για χονδρική πώληση: 6944611146. Περισσότερα στο www.november.gr