Follow us

Ελληνικό καφέ με κάρδαμο έχετε δοκιμάσει;

Μια από τις πρώτες καφε-βιοτεχνίες που ιδρύθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα στη χώρα μας είναι ο “Ελληνικός καφές Σπίνος” της Καλαμάτας, που ακολουθεί μέχρι σήμερα μια ανοδική πορεία εξέλιξης…

Ελληνικό καφέ με κάρδαμο έχετε δοκιμάσει;

Από το 1926, ο καφές στην Καλαμάτα είναι συνώνυμος του Σπίνος! Ήταν η εποχή, που σε κάθε μεγάλη πόλη υπήρχε μια τουλάχιστον επιχείρηση που επεξεργαζόταν και πούλαγε φρεσκοκομμένο καφέ -άλλωστε μιλάμε και για χρόνια που δεν υπήρχαν έτοιμοι συσκευασμένοι στο εμπόριο. Στην τρίτη πλέον γενιά, η επιχείρηση εκσυγχρονίστηκε για μια ακόμη φορά και εμπλούτισε τη σειρά των προϊόντων της. Μπορεί στην Αθήνα να μην είναι γνωστή, αλλά σε όλη τη Μεσσηνία αποτελεί την αγαπημένη φίρμα καφέδων -με την επωνυμία Γ.Σπίνος & Σια Ο.Ε. από το 2004.

Η μονάδα παραγωγής βρίσκεται στο Ασπρόχωμα Καλαμάτας, λειτουργεί με υπερσύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό (και φυσικά καλύπτεται με σύστημα διαχείρισης και ασφάλειας) ενώ, συγχρόνως, διατηρεί την παράδοση στην επεξεργασία, ιδιαίτερα του ελληνικού καφέ, όπου το χαρμάνι αποτελεί οικογενειακή παράδοση από το 1926. Οι ποικιλίες που παράγονται είναι ελληνικός καφές, espresso, καφές φίλτρου και στιγμιαίος καφές. Τα είδη, βέβαια, είναι περισσότερα και υπάρχει μεγάλο δίκτυο πωλήσεων χονδρικής.

Ελληνικό καφέ με κάρδαμο έχετε δοκιμάσει;

Ο ελληνικός καφές βγαίνει σε τρεις τύπους: κλασικός, σκούρος (και μερακλίδικος), ξανθός (με ελαφρύ καβούρδισμα, πολύ φίνος) και χωρίς καφεΐνη. Βγαίνει, όμως, και αρωματισμένος πολύ πετυχημένα με μπαχάρια και μαστίχα: μας άρεσε ιδιαίτερα ο “καφές με κάρδαμο”, που βγάζει όλο το εξωτικό άρωμα του ανατολίτικου μπαχαρικού -άλλωστε, στις αραβικές χώρες αρωματίζουν παραδοσιακά τον καφέ με σπόρους καρδάμωμου. Ο “καφές με κανέλα”, πάλι, μοσχομυρίζει βαθιά κανέλα και έχει μια ιδιαίτερη γλύκα στο στόμα. Ο “καφές με μαστίχα” είναι πολύ ιδιαίτερος, με ένα λεπτό άρωμα από δάκρυ μαστίχας.

Ο Spino Εspresso τους είναι 100% arabica, που του δίνει δυνατή γεύση και πλούσιο σώμα (βγαίνει και σε κάψουλες). Στον καφέ φίλτρου παράγουν 5 τύπους (γαλλικό, αμερικάνικο, γερμανικό και decafeiné) και μια ποικιλία αρωματικών καφέδων.

Στα “συν” της φίρμας, να προσθέσουμε και την πολύ καλαίσθητη συσκευασία με ωραίους λογότυπους.

Αν βρεθείτε στην Καλαμάτα, αξίζει να περάσετε μια βόλτα από το Καφεκοπτείο Σπίνος (οδός Αντωνοπούλου, κέντρο), που μπορεί να ευωδιάζει φρεσκοκομμένο καφέ όπως παλιά, αλλά είναι ένας μοντέρνος χώρος, που διαθέτει όλους τους καφέδες και μαζί μια ποικιλία τσαγιών, σοκολάτες, ξηρούς καρπούς, λουκούμια και, γενικά, όλα τα “συνοδευτικά” προϊόντα ενός καφεκοπτείου.

Στην Αθήνα, τους καφέδες Σπίνος βρίσκουμε στα ΑΒ Βασιλόπουλος.

(Αντωνοπούλου 8, Καλαμάτα τηλ. 2721 092482 www.spinoscoffee.gr)