Follow us

“Ξυλοφουρνιστά Φανουράκης” νόστιμα, αφράτα παξιμάδια

Από το 1880 και τις συνταγές της γιαγιάς Ελένης, στη σημερινή βιοτεχνία, με μεγάλη γκάμα από κρητικά παξιμάδια σε πολλές εκδοχές…

“Ξυλοφουρνιστά Φανουράκης” νόστιμα, αφράτα παξιμάδια

Ένα από τα προϊόντα που μας έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση στο φετινό φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις» είναι τα ομολογουμένως πολύ αφράτα παξιμάδια της «Ξυλοφουρνιστά Φανουράκης», που τρώγονται ευχάριστα έτσι όπως είναι, χωρίς να χρειάζονται βρέξιμο. Αυτό που μου άρεσε πολύ είναι και η μεγάλη ποικιλία γεύσεων και το ότι κάποιες ξεχωρίζουν, όπως οι πολύ αρωματικές μπουκιές ούζου (με τον γλυκάνισο να κυριαρχεί), τα φρυγανάκια με την έντονη αίσθηση ρίγανης ή πάπρικας, οι γλυκές και πολύ υγιεινές μπουκιές χαρουπιού.

“Ξυλοφουρνιστά Φανουράκης” νόστιμα, αφράτα παξιμάδια

Όπως μάθαμε, αυτό που τα κάνει τόσο αφράτα είναι η ξεχωριστή διαδικασία παραγωγής τους: ξεκινούν από άλευρα ολικής αλέσεως, τα οποία αλέθονται σε δικό τους πετρόμυλο, η ζύμη πλάθεται στο χέρι, στη συνέχεια μπαίνει σε ειδικά κατασκευασμένους ξυλόφουρνους και τέλος αποξηραίνονται φυσικά για 20 ώρες.
Στην ξεχωριστή γεύση και υφή τους σίγουρα συμβάλλουν και τα αγνά υλικά, καθώς και οι αυθεντικές, παραδοσιακές συνταγές της γιαγιάς Ελένης, που χρονολογούνται από το 1880. Το ότι είναι χειροποίητα και ψήνονται σε φούρνο με ξύλα τα διαφοροποιεί πολύ από τα αντίστοιχα βιομηχανοποιημένα. Επίσης, δεν έχουν καθόλου βελτιωτικά, χρωστικές ουσίες, διογκωτικά και συντηρητικά.

Διαθέτουν μια μεγάλη γκάμα γεύσεων: από κλασική κρίθινη κουλούρα ή σταρένια κουλουρίτσα και επτάζυμο παξιμάδι, ως μπουκιές ούζου και χαρουπιού, φρυγανάκια ρίγανης ή πάπρικας, ντακάκια λαδιού και χαρουπόντακο σπασμένο. Και επιλογές χωρίς αλάτι, όπως το ανάλατο, κρίθινο παξιμαδάκι και το ανάλατο παξιμαδάκι σίκαλης, αλλά και με στέβια, σαν το μπαστουνάκι λαδιού. Υπάρχουν, ακόμη, γλυκά παξιμάδια, με δάκρυα σοκολάτας, με σταφίδα, αλλά και με χαρουπόμελο.

Δοκιμάσαμε στο αθηνόραμα Umami:
τα μικρά, λεπτά φρυγανάκια με τη χαρακτηριστική γεύση πάπρικας, που τα φανταστήκαμε να συνοδεύουν τέλεια ποτό ή κρασί,
τα φρυγανάκια με το δυνατό άρωμα ρίγανης, για συνοδευτικό ποτού ή για να αναδείξουν μια χωριάτικη σαλάτα,
τον αφράτο σπασμένο χαρουπόντακο, που βγάζει τη διακριτική γλύκα του χαρουπιού και μπορεί να γίνει κι ένα εύκολο επιδόρπιο με λίγη μυζήθρα και μέλι,
τα παξιμαδάκια με δάκρυα σοκολάτας και τα παξιμαδάκια με σταφίδα που είναι γευστικά γλυκό σνακ, χωρίς υπερβολική γλύκα και χωρίς πολλές θερμίδες,
την αφράτη μιγαδοκουλούρα, που λέγεται έτσι γιατί συνδυάζει το σιτάρι με το κριθάρι και θα κάνει νοστιμότατο τον ντάκο μας,
το ελαφρύ ντακάκι λαδιού, ζυμωμένο με ελαιόλαδο, που έχει ουδέτερη γεύση και μπορεί να συνδυαστεί με πολλούς τρόπους,
την κρίθινη κουλουρίτσα, νόστιμη κι ελαφριά, που μπορεί κάλλιστα να καταναλωθεί χωρίς να βρεχθεί,
τις σταρένιες μπουκίτσες που τρώγονται ωραία και σκέτες.

Η παρασκευή τους γίνεται στο Ηράκλειο Κρήτης, αλλά η εταιρεία, υπό νέα διεύθυνση πλέον, έχει την έδρα της στην Αθήνα.

«Ξυλοφουρνιστά Φανουράκης», Χρήστος Βέτσος Intertrade Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, Δημοσθένους 284, Καλλιθέα, τηλ. 210 9480288, xilofournista.bakeshop@gmail.com