Follow us

100 χρόνια "Σουρωτή"

Η «Σουρωτή» επιβεβαιώνει την ισχυρή της θέση στην ελληνική αγορά και φιλοδοξεί να γίνει ένα αναγνωρίσιμο brand σε όλη την Ευρώπη…

100 χρόνια "Σουρωτή"

Με έναν αιώνα ζωής στην πλάτη της, αλλά και νεότερη από ποτέ, η “Σουρωτή”, για την οποία η παράδοση λέει ότι ήταν το αγαπημένο νερό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, επιβεβαιώνει την ισχυρή της θέση στην ελληνική αγορά. Ακόμα περισσότερο δε, ανοίγει τα φτερά της και φιλοδοξεί να γίνει ένα ισχυρό αναγνωρίσιμο brand σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Από τον Μέγα Αλέξανδρο μέχρι σήμερα

Η “Σουρωτή” δίνει το παρών στην ιστορία εδώ και κάτι χιλιετίες και όπως κάθε εξαιρετικό προϊόν, περιβάλλεται από τους δικούς της γοητευτικούς θρύλους. Λέγεται, μεταξύ άλλων, πως ήταν το νερό που η αρχαία αριστοκρατία σέρβιρε στα συμπόσια που διοργάνωνε. Πολύ πιθανό να γίνονταν έτσι τα πράγματα, αφού το ίδιο συνέβη και το 1915 με τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο σε πλήρη εξέλιξη, όταν οι Γάλλοι σύμμαχοι εγκαταστάθηκαν γύρω από την πηγή. Οι αξιωματικοί λάτρεψαν αυτό το δροσιστικό υπόξινο νερό, έβαλαν τους στρατιώτες να στήσουν ένα υποτυπώδες εμφιαλωτήριο για να το απολαμβάνουν (μόνον αυτοί) και μάλιστα το έστελναν με ειδικές αποστολές και στη Γαλλία. Τους Γάλλους ακολούθησαν και οι Σέρβoι το 1917, που στέγασαν το εμφιαλωτήριο σε νέο διώρoφo κτίριo και ονόμασαν το νερό "Kisepe Boda" (υπόξινo νερό) από τη χαρακτηριστική γεύση του. Σταθμός στην ιστορία της “Σουρωτής” ήταν η επίσημη αναγνώριση της πηγής ως ιαματικής τόσο για εξωτερική χρήση (λουτροθεραπεία), όσο και για εσωτερική (ποσιθεραπεία) το 1935. Ήδη, το 1930, ο τότε πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος, δήλωνε δημοσίως: "το νερό Σουρωτή είναι εφάμιλλο με τα ευρωπαϊκά, αν όχι ανώτερο από αυτά", προσθέτοντας πόντους στη δημοφιλία του νερού. Τέλος, το 1991 το νερό αναγνωρίστηκε ως Φυσικό Μεταλλικό Νερό, ασβεστούχο, μαγνησιούχο, υπόξινο, οξυανθρακούχο στην Ελλάδα και πήρε θέση και στον κατάλογο των Φυσικών Μεταλλικών Νερών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

100 χρόνια "Σουρωτή"

Τι είναι όμως το εμφιαλωμένο ανθρακούχο νερό;

Κάθε νερό, που περιέχει διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και το οποίο είτε υπάρχει στην πηγή υδροληψίας (φυσικό ανθρακούχο νερό όπως η “Σουρωτή”), είτε προστίθεται κατά τη διάρκεια της εμφιάλωσης (τεχνητό ανθρακούχο νερό ή σόδα), έχει δικαίωμα στον τίτλο “ανθρακούχο”. Η μεγάλη διαφορά έγκειται στο ότι ένα φυσικό μεταλλικό ανθρακούχο νερό, όπως είναι η Σουρωτή, πρέπει να έχει συγκεκριμένη περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα και ιχνοστοιχεία που ορίζεται από το νόμο. Με λίγα λόγια, η “Σουρωτή” είναι κάτι τελείως διαφορετικό από τη “σόδα”, δηλαδή ένα απλό πόσιμo νερό που έχει εμπλουτισθεί τεχνητά με διοξείδιο του άνθρακα (CO2) για να αποκτήσει τις τόσο ελκυστικές φυσαλίδες του και προσφέρει κάτι πολύ μεγαλύτερο από το να “ξεδιψάει”: κάνει καλό στην υγεία. Γι’ αυτό, δεν είναι τυχαίο που η “Σουρωτή” είναι leader στην αγορά των ελληνικών ανθρακούχων εμφιαλωμένων νερών. Είναι εξαιρετικά δροσιστική, έχει σοβαρές χωνευτικές ιδιότητες και είναι πολύ πλούσια σε ωφέλιμα μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο, σίδηρο, μαγγάνιο, χλώριο, φθόριο, χαλκό, χρώμιο, ψευδάργυρο κ.ά.). Επιπλέον, έχει και ευχάριστη, υπόξινη γεύση. Τα 1.350 mg/lt διαλυμένα μεταλλικά στερεά πoυ περιέχει - όταν για την αναγνώριση ενός νερoύ ως "μεταλλικoύ" απαιτoύνται σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νoμoθεσία μόλις 500 mg/lt - τo κατατάσσoυν στα πιo εμπλoυτισμένα "μεταλλικά" νερά στoν κόσμo.

Τo νερό “Σουρωτή” αναβλύζει από την oμώνυμη ιστoρική Πηγή Σουρωτής στα έγκατα του Όρους Χολομώντα, με βάθος που υπολογίζεται στα 120 μέτρα και το οποίο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θεωρείται ιδανικό για πηγές με μεταλλικό νερό. Όπως αναφέρεται, η ταχύτητα με την οποία κινείται το νερό στo υπέδαφoς είναι αργή και περνώντας από διάφoρα πετρώματα, αφ' ενός φιλτράρεται, αφ' ετέρoυ εμπλoυτίζεται με ωφέλιμα συστατικά, πoυ τoυ χαρίζoυν την ιδιαίτερή τoυ σύσταση και την ξεχωριστή τoυ γεύση. Τo νερό στην πηγή είναι ψυχρό όλον τον χρόνο, με σταθερή θερμoκρασία περίπoυ 16°C Κελσίoυ, και η πoιότητά τoυ παραμένει αναλλoίωτη μέσα στo χρόνo.

Τα τελευταία χρόνια η “Σουρωτή” έχει βγει από τη σχετική αφάνεια του παρελθόντος και έχει αφήσει πίσω τους χαμηλούς τόνους, που κάθε άλλο παρά αρμόζουν στην ποιότητά της. Βασικό στοιχείο για αυτήν την εξέλιξη ήταν η σύνδεσή της με τον ομογενή επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη που ξεκίνησε το 2016. Τα σχέδια του ομίλου προβλέπουν σημαντικές επενδύσεις με στόχο την κατάκτηση μεγάλης μερίδας στην ευρωπαϊκή αγορά, που θα δώσει στη “Σουρωτή” τη θέση που της αξίζει. Και γιατί όχι; Η “Σουρωτή” έχει όλα τα ουσιαστικά πλεονεκτήματα για μια διεθνή καριέρα. Άλλωστε, όπως είπαμε και στην αρχή, κάτι ήξερε ο Μέγας Αλέξανδρος που έβαζε το φημισμένο νερό στον καθημερινό του κύλικα!