Follow us

Δοκιμάζουμε μοναδικά προϊόντα στο φεστιβάλ “Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις”

Η Ελλάδα της γεύσης, της παράδοσης και της δημιουργίας, συναντιέται 4-6 Μαΐου στην Τεχνόπολη, σ’ ένα ποιοτικό φεστιβάλ μικρών παραγωγών. Από τη Θράκη στην Κρήτη και από τη Στερεά στις Κυκλάδες, τα πιο αντιπροσωπευτικά προϊόντα θα μας περιμένουν να τα γευτούμε σε μια ατμόσφαιρα γιορτής…

Δοκιμάζουμε μοναδικά προϊόντα στο φεστιβάλ “Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις”

Δεκάδες προϊόντα ποιοτικών παραγωγών, που έχουν δοκιμαστεί από την ομάδα γευσιγνωστών μας, θα σας περιμένουν στις αίθουσες και στον υπαίθριο χώρο της Τεχνόπολης, στο Γκάζι, το επόμενο week end (4-6 Μαΐου). Από τα πιο οικεία μας, όπως είναι το ελαιόλαδο ή το μέλι, μέχρι τα πιο πρωτότυπα, σαν το χαβιάρι σαλιγκαριού ή τα ποντιακά τυριά, όλα αντιπροσωπεύουν τη σημερινή ελληνική παραγωγή από επιλεγμένες πρώτες ύλες. Οι ίδιοι οι παραγωγοί θα είναι εκεί, για να μάθουμε από πρώτο χέρι την ταυτότητα του κάθε προϊόντος.
Διαλέξαμε μερικές κατηγορίες να σας παρουσιάσουμε εδώ διεξοδικά, για να πάρετε μια ιδέα του τι σας περιμένει!

Όλοι οι εκθέτες με τα προϊόντα τους εδώ.

Τυριά από τυροκομεία με παράδοση

Τα τελευταία χρόνια αναδείχτηκε σημαντικά το μεγαλείο της μακράς ελληνικής τυροκομικής παράδοσης. Ανακαλύψαμε τυριά που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από διάσημα ξένα, και κάποια μοναδικά στο είδος τους. Η ασύγκριτη ελληνική πρώτη ύλη, ειδικά το αιγοπρόβειο γάλα, εξαιρετικό σε ποιότητα και νοστιμιά, αλλά και η πιο προσεγμένη τυροκόμηση με σύγχρονες προδιαγραφές, έφεραν στο προσκήνιο άγνωστα εκτός της περιοχής τους τυριά.
Στο φεστιβάλ “Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις”, θα γευτούμε τυριά από πολλές περιοχές της χώρας, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Δοκιμάζουμε μοναδικά προϊόντα στο φεστιβάλ “Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις”
"Τσίλιγκο"

Από το παραδοσιακό τυροκομείο Ζωζεφίνος Σύρου, των Στέφανου και Κώστα Βακόνδιου, έρχονται το διάσημο Π.Ο.Π. Σαν Μιχάλη, γραβιέρα συριανή, εξαιρετικό ανθότυρο και το “γρονθοτυράκι”, που εμπλουτίζεται με βότανα και μπαχαρικά σε πολλές εκδοχές….
Το τυροκομείο Κουτρομάνου στο Καρπενήσι συνεργάζεται με ντόπιους παραγωγούς γάλακτος για την περίφημη φέτα του, αλλά και γραβιέρα, κεφαλοτύρι, ανθότυρο, ξηρή μυζήθρα και βούτυρο κατσικίσιο…
Από το ακριτικό χωριό της Φλώρινας Μαρίνα, έρχεται η ονομαστή φέτα Δημητρίου, και μαζί πολλά ακόμα τυριά, σαν το γίδινο, τον μπάτζο Π.Ο.Π., την αιγοπρόβεια φλωρινέλα, το πρόβειο πλεξουδάκι, όλα με γάλα ζώων που βόσκουν ελεύθερα σε ορεινά βοσκοτόπια του Βιτσίου…
Το Τσίλιγκο, η σειρά τυριών του “Tσέλιγκας delicatessen” διαθέτει ιδιαίτερες γραβιέρες ωρίμανσης, από πρόβειο ή αγελαδινό γάλα, από ζώα της Αργολίδας. Είτε σκέτες είτε με μπούκοβο, θυμάρι, κουρκουμά, τρούφα αλλά και κάνναβη.

"Kaidancheese"

Φρέσκα τυριά αποκλειστικά από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, αλλά και τα όλα τα κλασικά, παράγει ο Ηρακλής Καϊδαντζής στο οικογενειακό τυροκομείο, που λειτουργεί πολλές δεκαετίες στο Μαρκόπουλο. Με την επωνυμία Kaidancheese κυκλοφορούν το πολύ δημοφιλές φρέσκο “γκερεμέζι” σε έξι εκδοχές, το Άληστον, το “σταμνοτύρι”, ο ωριμασμένος κορμός από κατσικίσιο γάλα. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της τυροκόμησης, τα χαμηλά λιπαρά και το ελάχιστο αλάτι, που δεν επηρεάζουν τη νοστιμιά των τυριών.

Τα ιδιαίτερα ποντιακά τυριά του θα φέρει ο Θεόφιλος Γεωργιάδης, της 30χρονης επωνυμίας “Ραγιάν” από το Κιλκίς. Μονάζ τυρί, κολόθ, φυτυλιάρ, τυρομύτζ, γαΐς είναι τα ποντιακά ονόματα όσως θα δοκιμάσουμε, μαζί με το ξύγαλα, το υλιστόν και το πασκιτάν, παραδοσιακά γιαούρτια.

Πάνω από 10 ελληνικές μικροζυθοποιίες με τις μπίρες τους

Σε αυτό το φεστιβάλ θα πιούμε τις καλύτερες ελληνικές μπίρες! Σίγουρα, δεν αρκεί μια επίσκεψη για να τις δοκιμάσουμε όλες… Η βιοτεχνία που παρουσιάζει συνεχή άνοδο τα τελευταία χρόνια συνδυάζοντας την υψηλή υψηλή ποιότητα με ξεχωριστές γεύσεις, αναδεικνύει την ελληνική μπίρα σε εμβληματικό προϊόν. Στη διάρκεια του τριήμερου φεστιβάλ της Τεχνόπολης, οι μπίρες μικρής παραγωγής έχουν την τιμητική τους! Ευτυχώς, το φεστιβάλ έχει προβλέψει για την κατάλληλη γευστική συνοδεία.

Volcan beer

Όλη η γκάμα της αγαπημένης τηνιακιάς “Νήσος” της μικροζυθοποιίας Κυκλάδων, η Ζέος (Pilsner και Black) και οι μπίρες πολύ περιορισμένης παραγωγής Argos Star Lager και Argos Star Weiss…

Εδώ και η μικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης με την μπίρα “Άλη”, φρέσκια, απαστερίωτη και αφιλτράριστη σε 4 τύπους -Indian Pale Ale, Weiis, Ρed Αle, (η stout κυκλοφορεί μόνο τον χειμώνα).
Στο stand της και η Cava di Patsi, που ειδικεύεται στην ποιοτική ζυθοποίηση, με μπίρες ελληνικές και εισαγωγής, εδώ και η αγαπημένη Delphi Beer παρέα με τη διπλοζύμωτη, αφιλτράριστη και απαστερίωτη Marea beer, μια εξαιρετική double malt ale.
Αν δεν γνωρίζετε την αθηναϊκή Noctua με σήμα την κουκουβάγια, καιρός να τη γνωρίσετε (σε black IPA και pale ale)…

Η Volcan beer του σαντορινιού Πέτρου Νομικού είναι σίγουρα μοναδική, αφού το νερό της φιλτράρεται μέσα από ηφαιστειακό βασάλτη! Στη ζύμωσή της συμμετέχει σαντορινιό μέλι και άρωμα κίτρου από απόσταξη φύλλων του δέντρου στη Νάξο.

Noble men

Και περνάμε στη Νεμέα, που εκτός από κρασιά βγάζει τώρα και μπίρες! Εκεί εδρεύει η Karma Beer, σε 4 craft ετικέτες με ελληνικά κριθάρια και βύνες, νερό από τη Νεμέα και λυκίσκους από παγκόσμια γκάμα.

Δεν θα λείπει η εξαιρετική Septem, που παρασκευάζεται στην Εύβοια με λυκίσκο δικής τους καλλιέργειας. Οι ονομασίες με τις ημέρες της εβδομάδας ξεκινούν από την απαστερίωτη Monday’s pilsner και την ντελικάτη Friday’s Pale Ale για να φτάσουν στην Septem Honey Golden Ale με ανθόμελο.

Η Noble Men ξεκινάει από τη Χαλκίδα με 4 διαφορετικές μπίρες με πρωτότυπα ονόματα και γραφιστικά στις ετικέτες: την ξανθιά pils Madame Pilsneuer, την απαστερίωτη Crazy Lupulo, την κόκκινη pale ale Red Grizzly και την ξανθιά αρωματική Holy Strenght.

Ζυμαρικά από ντόπιες πρώτες ύλες και επιλεγμένα σιτηρά

Τα σπιτικά ζυμαρικά είχαν ανέκαθεν βασική συμμετοχή στο φαγητό της ελληνικής οικογένειας της επαρχίας Παρ’ όλο που τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αντικατασταθέι από τα βιομηχανικά, βλέπουμε τις οικοτεχνίες ζυμαρικών να αυξάνονται και τα “χειροποίητα” ζυμαρικά να κερδίζουν την προτίμηση των καταναλωτών, με την γνήσια γεύση, τη μεγάλη θρεπτική αξία και την ποικιλία τους…

"Μωραΐτικα"

Ζυμαρικά με ντόπιο γάλα από το Γαρδίκι Τρικάλων παρασκευάζει η Βάσω Ναζάρη, από παραδοσιακές συνταγές της οικογένειας, μαζί με τα διάφορα άλλα προϊόντα της. Από το Δίστομο Βοιωτίας, το εκσυγχρονισμένο Εργαστήριο Παραδοσιακών Ζυμαρικών Ανάγνου θα μας φέρει μια μεγάλη γκάμα σπιτικών ζυμαρικών και τραχανά, στα οποία συμμετέχει πρόβειο γάλα από τα κοπάδια του Παρνασσού.

Τα “Μωραΐτικα” της Διαμάντως Σταυροπούλου από το Ναύπλιο, μας είναι ήδη γνωστά και αγαπημένα: μοναδική, ανάμεσά τους, η “Χυλοπίτα ξεχωριστή”, με αβγά παραγωγής τους και κατσικίσιο γάλα ντόπιο, διάσημες και οι φρέσκες γκόγκλιες, που διατηρούνται στο ψυγείο.

Μια νέα επιχείρηση, Το Στάχυ, καλλιεργεί με βιολογικό τρόπο το αρχαίο δίκοκκο σιτάρι στην περιοχή Δάφνης του Δήμου Κύμης, το αλέθει σε παραδοσιακό πετρόμυλο και παρασκευάζει ζυμαρικά ακριβώς όπως παλιά, σε μεγάλη γκάμα γεύσεων.

Με σιτηρά της οικογενειακής επιχείρησης (ακόμα και δίκοκκο σιτάρι) παρασκευάζει η Αικατερίνη Παπαθανασίου τα ζυμαρικά της και στη διαδικασία συμμετέχει ο “Πετρόμυλος Παρνασσός”. Κλασικές και ιδιαίτερες γεύσεις, όπως το χυλοπιτάκι με κουρκουμά ή οι βίδες με αρώνια υπάρχουν στη συλλογή.

Μονεμβασίτης Αθανάσιος

Ο Αθανάσιος Μονεμβασίτης από το Βασιλάκι Λακωνίας, εκτός από τα δικά του προϊόντα (μέλι, παξιμάδια κλπ), θα μας φέρει και τα ζυμαρικά από φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα του εργατσηριου “Αρκαδική γεύση”, από τη Βλαχέρνα της Αρκαδίας.

Ιδιαίτερη κατηγορία, τα προψημένα ποντιακά ζυμαρικά, που παρασκευάζει η φίρμα Ραγιάν στο Κιλκίς: εβρεστόν, μακαρίνα και σιρόν θα βράζονται επί τόπου στο περίπτερό τους και θα προσφέρονται στους επισκέπτες. Είναι νοστιμότατα και απαιτούν ελάχιστο ψήσιμο.

Από τους “πρώτους διδάξαντες”, το Χιώτικο Κελλάρι είναι εκείνο που έφερε στο προσκήνιο τα παραδοσιακά ζυμαρικά. Ο Νίκος Κωνσταντουλάκης εδρεύει και φτιάχνει τα ζυμαρικά του στα Μαστιχοχώρια της Χίου, χρησιμοποιώντας φρέσκες πρώτες ύλες από το κτήμα της οικογένειας και τοπικούς παραγωγούς. Στη συλλογή του θα βρούμε και πολύ προχωρημένες γεύσεις, όπως είναι τα στριφτάρια με μανταρίνι και με σοκολάτα ή με αγκιναρόφυλλα, τζίντζερ, λεμόνι και καρότο ή οι κατσαρές ταλιατέλες με μαστίχα…

Περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και όλους τους παραγωγούς με τα προϊόντα τους που συμμετέχουν στο φεστιβάλ, θα τους βρείτε στο www.elladagiortigefseis.gr.