Follow us

Το παξιμάδι που λέγεται παξαμάς!

Δοκιμάσαμε τη νέα σειρά παραδοσιακών παξιμαδιών της αρτοποιίας Καραμολέγκου, που κυκλοφορεί με την ονομασία Παξαμάς σε πολλές εκδοχές με τοπικό χαρακτήρα…

Το παξιμάδι που λέγεται παξαμάς!

Το story λέει ότι το παξιμάδι πήρε το όνομά του από τον Λόγιο Πάξαμο ή Παξαμάς, που έζησε τον 1ο μ.Χ. αιώνα. Αυτός φαίνεται να εμπνεύστηκε τη μέθοδο του διπλού ψησίματος του ψωμιού, που με αυτόν τον τρόπο αποξηραινόταν και μπορούσε να διατηρηθεί για καιρό. Ο σαντορινιός Μανώλης Καραμολέγκος, σκέφτηκε να ξαναδώσει ζωή στις παλιές αυθεντικές γεύσεις, φέρνοντας κοντά μας τα παραδοσιακά παξιμάδια. Η νέα σειρά παξιμαδιών Καραμολέγκου ονομάστηκε Παξαμάς και κυκλοφορεί σε 6 εκδοχές:

Κρίθινος παξαμάς από την Κρήτη, με αλεύρι ολικής άλεσης και διπλοφουρνιστός, κρίθινος Κρήτης χωρίς πρόσθετο αλάτι, παξαμάς λαδιού τύπου Κυθήρων, ζυμωμένος με ελαιόλαδο και αφράτος, κριθαροκουλούρα Κρήτης -ο γνωστός ντάκος- με αλεύρι ολικής, χειροποίητος σταρένιος Πινακωτής από τη Μάνη, και διπλοφουρνιστός σίκαλης από την Κρήτη.

Το παξιμάδι που λέγεται παξαμάς!

Όλα έχουν μια θέση στην υγιεινή πλευρά της καθημερινότητάς μας και μάλιστα διαφορετική το καθένα. Ας πούμε, το λαδένιο τ. Κυθήρων είναι αφράτο και τέλειο μόνο του ή αλειμμένο για σνακ, η κριθαροκουλούρα για νόστιμα ντακάκια της στιγμής… (δείτε και μια συνταγή που σας δίνουμε στο τέλος).

Αναφορά αξίζουν, οπωσδήποτε, και τα συσκευασμένα ψωμιά σε φέτες με φυσικό προζύμι, που κυκλοφορεί η γνωστή φίρμα: Ψωμί σε φέτες με 100% αλεύρι ζέας, που αλέθεται σε πετρόμυλο διατηρώντας ατόφια τα συστατικά του, ψωμί με αλεύρι 100% ολικής άλεσης ψωμί οκτάσπορο με πλούσια γεύση, που περιέχει βρώμη, σίκαλη, ηλιόσπορο, δίκοκκο σιτάρι και κεχρί και είναι πολύ νόστιμο.

Η παρουσίαση της νέας σειρά παξιμαδιών του Καραμολέγκου έγινε σ’ ένα πρωτότυπο “πικ νικ”, που οργανώθηκε στο Artisanal, και βέβαια, παξιμάδια και ψωμί με φυσικό προζύμι πρωταγωνίστησαν σε σαλάτες και σάντουιτς!

Ο “Ντάκος αλλιώς, με παξαμά και τζατζίκι από αβοκάντο” είναι μια πολύ νόστιμη σαλάτα-ορεκτικό, που μπορείτε εύκολα να φτιάξετε. Ακολουθεί η συνταγή του σεφ Πάνου Ιωαννίδη.

Σαλάτα Ντάκος "Αλλιώς" με Παξαμά κΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ και "τζατζίκι" από αβοκάντο

Υλικά
Για το "τζατζίκι" αβοκάντο
2 ώριμα αβοκάντο, καθαρισμένα
5 γρ. γλυκόζη
7 χρ. χρένο (αγριοράπανο) τριμμένο
1 μικρό αγγούρι τριμμένο και στυμμένο από τα υγρά
10 γρ. φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 γρ. άνηθος ψιλοκομμένος
λίγο σκόρδο λιωμένο (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σαλάτα
τρυφερά φύλλα σαλάτας
ντοματίνια
κρέμα βαλσάμικο
φρέσκο κρεμμύδι
ραπανάκια λεπτοκομμένα
άνηθος
3 παξιμάδια Παξαμάς ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ χοντροσπασμένα
λίγο ρακή
ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για το "τζατζίκι" σε ένα μπολ.
Βάζουμε το μείγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής \.
Διαβρέχουμε τον Παξαμά ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ με ελαιόλαδο και ρακή.
Τοποθετούμε από πάνω το "τζατζίκι" και τη σαλάτα.
Ρίχνουμε μερικές σταγόνες κρέμα βαλσάμικου και σερβίρουμε.