Follow us

Παραδοσιακά προϊόντα από την Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Σερρών

Χειροποίητα ζυμαρικά, σάλτσα για μακαρόνια, κουραμπιέδες, λουκούμια, όλα παράγονται και συσκευάζονται από τις μοναχές, με αγνές πρώτες ύλες παραγωγής τους…

Παραδοσιακά προϊόντα από την Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Σερρών

Έχουμε δοκιμάσει κατά καιρούς αρκετά αξιόλογα προϊόντα, που παράγονται σε μοναστήρια. Συνήθως, ξεχωρίζουν τόσο για τις αγνές πρώτες ύλες, που παράγονται εντός των τειχών τους, όσο και για τον πατροπαράδοτο τρόπο παρασκευής τους. Έτσι, με χαρά υποδεχθήκαμε στα γραφεία μας τα προϊόντα της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών, τα οποία βγήκαν πρόσφατα εκτός της μονής και είναι διαθέσιμα για όλους εμάς που αγαπάμε τα αγνά και χειροποίητα.

Παραδοσιακά προϊόντα από την Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Σερρών

Η σειρά περιλαμβάνει ζυμαρικά, όπως τις χυλοπίτες με λαχανικά που περιέχουν κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, κόκκινη κολοκύθα, καρότο, ντομάτα, κρεμμύδι, μελιτζάνα, χυλοπίτες με διάφορα λαχανικά που έχουν επιπλέον και παντζάρι, σέλινο και σπανάκι, χυλοπιτάκι με διάφορα λαχανικά, καθώς και χυλοπίτες ή χυλοπιτάκι με αβγά, πρόβειο και κατσικίσιο γάλα. Φτιάχνουν ακόμη τραχανά με γιαούρτι από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, αλλά και τραχανά με διάφορα λαχανικά, αλλά και νηστίσιμο και καυτερό. Μπορούμε να τα συνοδεύσουμε με τη σάλτσα ντομάτας για μακαρόνια, που τη δοκιμάσαμε και είναι νοστιμότατη. Το ίδιο γευστικές, με καλή αίσθηση των λαχανικών και γρήγορες στο βράσιμο είναι και οι νηστίσιμες χυλοπίτες.

Από τα προϊόντα ενός μοναστηριού, φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα λουκούμια, παραδοσιακό κέρασμα στους επισκέπτες τους. Διαθέτουν κουτί που περιέχει και τις 9 γεύσεις τους (τριαντάφυλλο, λεμόνι, μπανάνα, περγαμόντο, μαστίχα, ινδοκάρυδο, καραμέλα, βερίκοκο, φράουλα) ή και την καθεμιά μεμονωμένη σε συσκευασίες του κιλού. Φτιάχνουν, επίσης, κουραμπιέδες, που θυμίζουν μπισκότο, αφού δεν έχουν βούτυρο και αμύγδαλο και τους συσκευάζουν σε κουτί που περιέχει 15 κομμάτια.

Τέλος, κυκλοφορούν και εκδόσεις με συνταγές από την πολυετή μοναστηριακή μαγειρική εμπειρία της Γερόντισσας Φεβρωνίας, μία τρίτομη με τίτλο «Τα ψάρια» και μία ακόμη με τίτλο «Τα αλάδωτα», με ποικιλία σε συνταγές για σούπες, φαγητά κατσαρόλας και φούρνου, καθώς και γλυκά, που μπορούν να καταναλωθούν στις νηστείες. Το περιεχόμενό τους αναδεικνύει την ιδανική ισορροπία που παρέχει το ελληνικό μοναστηριακό διαιτολόγιο, σε συνδυασμό με τις γεύσεις της πατροπαράδοτης μαγειρικής.

Λίγα λόγια για την ιστορική Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Σερρών

Η μονή βρίσκεται στους πρόποδες της χαράδρας του Μενοικείου Όρους από το 1270 και έχει γράψει λαμπρή σελίδα στην ιστορία του ορθόδοξου μοναχισμού στα χρόνια του Βυζαντίου, ενώ με την επιδρομή των Βουλγάρων παρήκμασε. Το 1986 μετατράπηκε σε γυναικεία και από τότε γνώρισε καινούρια άνθιση. Πρόσφατα, ξεκίνησε η συνεργασία της με την Λωτίς Ε.Π.Ε, ώστε τα προϊόντα τους, που παράγονται από δικές τους πρώτες ύλες και συσκευάζονται εντός μονής, να είναι διαθέσιμα και εκτός των τειχών της…

Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου Σερρών, τ.κ. 62110 Σέρρες, τηλ. 23210 74544, www.im-prodromou.gr, www.lotisfoodcompany.com