Follow us

Katamaya sweet and savory στο Ψυχικό

Το αρτοζαχαροπλαστείο αξιώσεων του Γέρακα απέκτησε αδερφάκι στα βόρεια προάστια.

Katamaya sweet and savory στο Ψυχικό

Περνώντας μπροστά από το όμορφο νεοκλασικό κτίριο της οδού Δημ. Βασιλείου τράβηξε την προσοχή μου η κομψή πρόσοψη ενός νέου αρτοζαχαροπλαστείου. Το “Katamaya sweet and savory” άνοιξε πρόσφατα στην ανερχόμενη πιάτσα του Φάρου Ψυχικού. Μπαίνοντας στον καλαίσθητο, μοντέρνο χώρο, καταλαβαίνεις από την αρχή πως εδώ δεν πρόκειται για έναν ακόμη φούρνο της γειτονιάς, αλλά για μια σοβαρή προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας ξεχωριστός χώρος, με χειροποίητα, ποιοτικά προϊόντα σε τρεις βασικούς τομείς: ψωμί, γλυκό, καφές.

Katamaya sweet and savory στο Ψυχικό

Είχα την ευκαιρία να ξεναγηθώ στον χώρο από τον ιδιοκτήτη του, τον Χρήστο Παπαθανασίου, ο οποίος μου εξήγησε ότι πρόκειται για το δεύτερο Katamaya, μετά εκείνο του Γέρακα που άνοιξε περίπου ενάμιση χρόνο πριν. Φιλοσοφία τους, να δημιουργήσουν ένα κατάστημα με προϊόντα που θα διάλεγαν να πάρουν και οι ίδιοι για το σπίτι τους, χωρίς καθόλου έτοιμα μείγματα και με πολύ καλές πρώτες ύλες. Στον Γέρακα βρίσκεται και το εργαστήριο, που προμηθεύει και τα δύο καταστήματα με όλα τα χειροποίητα προϊόντα του.

Τι σημαίνει το περίεργο όνομά του; “Καταμάγειον” είναι η ονομασία ενός εργαλείου του ξυλόφουρνου, που συναντάμε και στον λογότυπο του καταστήματος.
Τι βρίσκουμε εδώ; Ας ξεκινήσουμε με τα ιδιαίτερα ψωμιά του, όπως εκείνο με το φυσικό προζύμι που φτιάχνουν με πράσινο μήλο, αποξηραμένο βασιλικό και άλλα βότανα , το σικάλεως με φυσικό προζύμι και αποξηραμένη παπάγια, ανανά και ολόκληρα φουντούκια, το ψωμί Ζέας από δίκοκκο σιτάρι, αλλά και το σταρένιο με σίκαλη και κολοκυθόσπορο, που έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ζυμώνουν, ακόμη, ψωμί χωρίς γλουτένη από αλεύρι βρώμης.

Μας άρεσαν πολύ τα λεπτά και τραγανά κριτσίνια που δοκιμάσαμε σε μια ποικιλία γεύσεων, όπως σπανάκι, καρότο, ολικής άλεσης, ζέας, καλαμπόκι, κόκκινη πιπεριά και ελιές, τυρί. Διαθέτουν μεγάλη γκάμα και σε κουλουράκια και μαλακά cookies, αμερικάνικου τύπου, εκ των οποίων κάποια χωρίς ζάχαρη.

Παράλληλα, δίνουν αρκετή έμφαση στο γλυκό, φροντίζοντας να είναι όσο το δυνατόν με λιγότερη ζάχαρη και λιπαρά. Υπάρχουν τα πιο δημοφιλή κλασικά γλυκά, όπως τσιζκέικ, προφιτερόλ, πανακότα, ενώ δεν λείπουν και παραδοσιακά, όπως η πορτοκαλόπιτα και τα σιροπιαστά, για τα οποία είναι πολύ περήφανοι. Σημαντικό να αναφερθεί πως υπάρχουν και επιλογές σε γλυκά χωρίς ζάχαρη (και χωρίς στέβια), καθώς και γλυκίσματα χωρίς γλουτένη.

Τέλος, αξίζει εδώ να κάνεις μία στάση για έναν καλό καφέ, αφού και η πρώτη ύλη τους είναι ένας εξαιρετικός, μονοποικιλιακός καφές από τη Βραζιλία, αλλά και γιατί θα σας τον φτιάξουν εξειδικευμένοι baristas σε μία από τις πιο ακριβές επαγγελματικές μηχανές. Συνδυάστε τον με φρέσκα αλμυρά ή γλυκά σνακ, που ετοιμάζουν καθημερινά ή με ένα από τα πιο νόστιμα κουλούρια Θεσσαλονίκης, με την αυθεντική συνταγή.

Katamaya sweet & savory, Δημ. Βασιλείου 20, Ψυχικό, τηλ. 210 6711115, Λ. Μαραθώνος 113, Γέρακας, τηλ. 210 6615303, www.katamaya.gr