Follow us

Στα χνάρια του Perrier

Ποιo είναι το φυσικό ανθρακούχο νερό που σας έρχεται πρώτο στο μυαλό; Αν σκεφτήκατε το εμβληματικό πράσινο μπουκάλι σε σχήμα σταγόνας, τότε οι συστάσεις είναι περιττές…

Στα χνάρια του Perrier

Φυσικά πρόκειται για το Perrier με τις εκατομμύρια φυσαλίδες του έτοιμες να σερβιριστούν, να ξεδιψάσουν και να δροσίσουν κάθε στιγμή της ημέρας.

Πόσοι, όμως, από εμάς γνωρίζουν την προέλευση και την μακρά ιστορία αυτού του διαχρονικού φυσικού ανθρακούχου νερού; Ας δούμε μαζί την ενδιαφέρουσα ιστορία του Perrier και τους λόγους που το απολαμβάνουμε τόσο πολύ.

Μοναδικές ιδιότητες

Το φυσικό ανθρακούχο νερό από τη Γαλλία βρίσκεται στις ζωές μας για τουλάχιστον 150 χρόνια και έχουμε κάθε λόγο να το ευγνωμονούμε γι’αυτό. Είναι γεγονός, ότι αποτελεί τη φυσική και υγιεινή επιλογή κάθε φορά που λαχταράμε να πιούμε ένα ανθρακούχο αναψυκτικό και το απολαμβάνουμε χωρίς τύψεις, αφού δεν περιέχει θερμίδες ή πρόσθετα. Δεν είναι τυχαίο το ότι βρίσκεται πρώτο σε προτιμήσεις για τους bartenders και τους sommeliers ανά τον κόσμο. Οι μεν πρώτοι το χρησιμοποιούν στις μείξεις τους, για να αναδείξουν τα αρώματα και τις γεύσεις των υλικών τους και να προσδώσουν νότες δροσιάς και αναζωογόνησης στις δημιουργίες τους. Οι sommelier, πάλι, και οι επαγγελματίες γευσιγνώστες το προτιμούν για την ασυναγώνιστη ιδιότητα του να «καθαρίζει» τη γευστική παλέτα ανάμεσα στις δοκιμές, είτε πρόκειται για κρασί και spirits, είτε πρόκειται για φαγητό. Άλλωστε, αυτό που το κάνει τόσο ξεχωριστό είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυσικό ανθρακικό, που μας έρχεται απευθείας από την πηγή.

Στα χνάρια του Perrier

Γνωστό από την αρχαιότητα

Πού γεννιέται το Perrier, που χαίρει τέτοιας αναγνώρισης και εκτίμησης ανά τον κόσμο; Μας έρχεται, λοιπόν, από την περιοχή Vergeze της νότιας Γαλλίας και συγκεκριμένα αναβλύζει από την πηγή Les Bouillens, που σημαίνει «βραστό νερό». Καθόλου τυχαία ονομασία, αν αναλογιστούμε ότι ήδη περί το 218 π.Χ. ο Αννίβας και οι στρατιώτες του έβρισκαν άκρως αναζωογονητικό το φυσικό ανθρακούχο νερό της πηγής και, αρκετά αργότερα, ο Ιούλιος Καίσαρας θέλοντας να ανταμείψει τους ικανότερους στρατιώτες του, τους χάριζε κομμάτια γης γύρω από την πηγή.

Από το spa στη “σαμπάνια των ανθρακούχων νερών”

Η αναγνώριση των ευεργετικών ιδιοτήτων της πηγής ήρθε το 1863 από τον Ναπολέοντα τον III και η οικογένεια Granier που κατείχε τους τίτλους ιδιοκτησίας της Les Bouillens, ήταν η πρώτη που λειτούργησε την πηγή ως spa. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1898 η ιδιοκτησία της πηγής και του spa πέρασε στον Dr Louis-Eugene Perrier. Συνέχισε να λειτουργεί το spa και ξεκίνησε να εμπορεύεται το πολύτιμο φυσικό ανθρακούχο νερό.

Μοιραία η εποχή των spa πέρασε σε κρίση, φέρνοντας οικονομικές δυσκολίες στον Dr Perrier, ο οποίος το 1903 πούλησε τους τίτλους ιδιοκτησίας στον βρετανό St. John Harmsworth. Ο δεύτερος, έκλεισε το spa, μετονόμασε την πηγή σε «Source Perrier» και προχώρησε σε μαζική εμφιάλωση του φυσικού ανθρακούχου νερού στο εμβληματικό πράσινο μπουκάλι, συσκευασία που διατηρεί ως σήμερα . Πολύ σύντομα το Perrier κατέκτησε την αγορά της Γαλλίας και της Μ.Βρετανίας με το σλόγκαν : «Perrier, η σαμπάνια των επιτραπέζιων νερών», ενώ έφτασε να καταναλώνεται από τη βασιλική οικογένεια. Στην ήδη πετυχημένη του πορεία, έρχεται να προστεθεί το 1908 το βραβείο του καλύτερου μεταλλικού νερού, με πωλήσεις πέντε εκατομμυρίων φιαλών σε αγορές όπως του Λονδίνου, του Δελχί και της Σιγκαπούρης.

Μερικά tips για να το απολαύσουμε

Το Perrier συνέχισε την ανοδική πορεία του, εμπνέοντας μεγάλους καλλιτέχνες, όπως τον Warhol, να πειραματιστούν με το iconic μπουκαλάκι του. Φτάνοντας σήμερα να έχει παραπάνω από ένα δισεκατομμύριο πωλήσεις τον χρόνο σε 140 χώρες, λογικό είναι να θεωρείται το no 1 φυσικό ανθρακούχο νερό στον κόσμο.

Κι αν αυτή η ιστορία, σας έκανε να διψάσετε για λίγη δροσιά, σας προτείνουμε μερικούς ιδανικούς τρόπους να το απολαύσετε στο σπίτι, όπως σκέτο με μία φέτα λεμόνι, με κομμάτια φρέσκων φρούτων εποχής, ακόμα και με βότανα και μπαχαρικά της επιλογής μας. Ταιριάζει με όλα τα αλκοολούχα ποτά και, ιδανικά, το συναντάμε σε μείξεις με φρέσκα αρωματικά υλικά, καθώς οι φυσαλίδες του έχουν τη φυσική ιδιότητα να ενισχύουν την γευστική εμπειρία.