Follow us

Μέλι κουμαριάς από τη Μάνη

Μέλι κουμαριάς από τη Μάνη

Δοκιμάσαμε πρόσφατα το μέλι κουμαριάς της Μελισσοκομίας Φωτόπουλου, με το brand name Μέλι Ταϋγέτου και ενθουσιαστήκαμε με την πικρόγλυκη γεύση του. Το μέλι αυτό δεν θυμίζει σε τίποτα τα υπόλοιπα που γνωρίζουμε, αφού είναι τελείως διαφορετικό όχι μόνο στη γεύση, αλλά και στο χρώμα και στην υφή, πυκνή, που κρυσταλλώνει γρήγορα. Η παχύρρευστη υφή και το μπεζ χρώμα οφείλεται, όπως μας είπε ο μελισσοκόμος Χάρης Φωτόπουλος, στην εποχή που παράγεται. Είναι ένα μέλι πολύ περιορισμένης παραγωγής. Παράγεται κάθε Νοέμβρη, από κουμαριές στη Μάνη. Η υψηλή υγρασία της ατμόσφαιρας κατά τον Νοέμβρη είναι αυτό που κάνει το αρχικά πορτοκαλοκίτρινο χρώμα του να γίνεται μέσα σε περίπου ένα μήνα μπεζ και την υφή του πολύ πιο παχύρρευστη.

Αυτό το είδος μελιού έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό, όπως την ουσία Arbutin, που καθαρίζει το αίμα και ρυθμίζει το επίπεδο της χοληστερίνης σε αυτό, περιέχει φυσικές αντιβιοτικές ουσίες σε μεγαλύτερο ποσοστό από τα υπόλοιπα μέλια, οπότε προστατεύει τον οργανισμό από ασθένειες. Ακόμη, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, οπότε είναι κατάλληλο και για διαβητικούς.