Follow us

Γιορτινά ψώνια στα αθηναϊκά deli

Τα παντοπωλεία-delicatessen μας στρώνουν ένα τραπέζι γιορτινό, γιατί διαθέτουν το εκλεκτό, το σπάνιο, το διαφορετικό. Αυτό, ακριβώς, που θα κάνει αξέχαστο ένα γεύμα…

Γιορτινά ψώνια στα αθηναϊκά deli

Δεν έχει σημασία αν θα είναι ένας καλός καπνιστός σολομός ή ένα ελληνικό τυρί μικρής παραγωγής. Ένα έδεσμα, όπως το “Συκολατάκι Κύμης” θα κάνει τη διαφορά πλάι σ΄ ένα πλατό αλλαντικών, το μέλι ακακίας με τρούφα θα απογειώσει μια παλαιωμένη γραβιέρα, ένα απλό πατέ θα εκτιναχθεί σε έδεσμα περιωπής παρέα με ένα τσάτνεϊ φρούτων. Εδώ, λοιπόν, υπάρχει η σημαντική διαφορά του deli: ο άνθρωπος που ξέρει να σε συμβουλεύσει, να σου προτείνει, να συνδυάσει, να κατευθύνει. Το πολύτιμο προϊόν ή το προϊόν μικρής παραγωγής, η εκλεκτή λιχουδιά, που έχει επιλεγεί με τη φροντίδα του γνώστη.

Γιορτινά ψώνια στα αθηναϊκά deli
Ο Χρήστος Ψωμάς στην Oak degustation.

Αυτά τα ιδιαίτερα εδέσματα, αν αγοραστούν με σωστό τρόπο, δεν απαιτούν πολλά χρήματα. Γιατί προσφέρονται σε μικρή ποσότητα, άρα το “εμπόδιο” της ακριβής τιμής είναι σχετικό. Θα μπουν συνήθως στο τραπέζι στην αρχή ή στο τέλος του γεύματος και θα το ολοκληρώσουν με επιτυχία.

Σας παίρνουμε μαζί, λοιπόν, σε επτά ονομαστά deli, σε διαφορετικές περιοχές της πόλης και σας δίνουμε τις προτάσεις τους.

Αφοί Βασιλόπουλοι delicatessen, κέντρο

Το ιστορικό παντοπωλείο της Σταδίου ξεκίνησε την πορεία του το 1907 και ήταν το πρώτο πραγματικό deli της Αθήνας, εκείνο που έμπαινες να χαζέψεις τα ράφια του, ακόμα κι αν δεν ψώνιζες τίποτα. Στην πλατεία Κλαυθμώνος από το 2012, διατηρεί την επωνυμία που το έκανε ονομαστό αν και ανήκει πλέον στον Παναγιώτη Μαστοράκο. Το concept, ίδιο: εκλεκτά προϊόντα deli απ΄όλο τον κόσμο, τα ακριβά αλλά και τα προσιτά, μεγάλη ποικιλία τυριών και αλλαντικών. Ακολουθώντας την εποχή, διαθέτει και εκλεκτά προϊόντα μικρών παραγωγών της χώρας.

Ο Παναγιώτης Μαστοράκος προτείνει ξεχωριστά είδη για το γιορτινό τραπέζι:

- H εγγλέζικη πουτίγκα των Χριστουγέννων - cider & sherry christmas pudding Waitrose, που ετοιμάζεται σε μπαιν μαρί
- Bloc de foie gras de canard Castaing, φουα γκρα πάπιας σε βάζο
- Fondue “Le Superbe”, μείγμα για fondue από την Ελβετία, έτοιμο για κατανάλωση
- Jamon Gran Reserva 24 μηνών ωρίμανσης του οίκου La Prudenza
- Μousse de canard, μους πάπιας με σύκα ή με κράνμπερι
- Καπνιστό ρόλο από αγριόχοιρο γεμιστό με δαμάσκηνα, σταφίδες και λαχανικά έτοιμο για ψήσιμο, της Φάρμας Φωτιάδη
- Ελαιοτύρι πιπεράτο του τυροκομείου Σταθώρη, από την Ιερισσό Χαλκιδικής
- Vinaigre a la pulpe de framboise “Le comptoir de Mathilde”, ξύδι με πολτό φραμπουάζ

Αφοί Βασιλόπουλοι delicatessen Παπαρρηγοπούλου 3 πλ. Κλαυθμώνος τηλ. 210 3243573

Nora’s deli, Koλωνάκι

Το παντοπωλείο-delicatessen της Αναγνωστοπούλου, συνδύασε επιτυχημένα, πριν τέσσερα χρόνια, τα καθημερινά με τα “γιορτινά” ψώνια και κατάφερε να γίνει must για τους Αθηναίους, που ψάχνουν το ιδιαίτερο και ποιοτικό. Διαθέτει όλα τα εκλεκτά γνωστά και μη εξαιρετέα, αλλά οι άνθρωποί του δεν σταμάτησαν ποτέ να ψάχνουν το νέο και ιδιαίτερο προϊόν, σε Ελλάδα και εξωτερικό, διατηρώντας πάντα τις προθήκες τους up to date. Η εντυπωσιακή συλλογή τυριών και αλλαντικών και η φιλική, προσωπική εξυπηρέτηση, στα συν του. Λειτουργεί πλέον και e-shop στο www.norasdeli.com.

Η Nόρα Σμάτση και η Ναταλία Εμμανουηλίδου προτείνουν για το γιορτινό τραπέζι:

- Μέλι ακακίας με τρούφα της ''Urbani", για μια γιορτινή νότα στην πράσινη σαλάτα ή - για να συνοδεύσει υπέροχα μια ωριμασμένη γραβιέρα Κρήτης του "Τυροκομείου Αεράκης".
- Φρέσκο foie gras πάπιας Γαλλίας "Maison Dubernet" συνοδευμένο με Jelly από πιπέρι espelette, για έναν εντυπωσιακό συνδυασμό.
- Χέλι καπνιστό του ''Γείτονα'', μόνο του ή σερβιρισμένο πάνω σε λεπτή φέτα σελινόριζας.
- Confi πάπιας ''Μaison Dubernet'' έτοιμο για το πιάτο, με baby γαλλικές πατάτες ψημένες σε λίπος πάπιας. Το μπούτι πάπιας είναι ένα πολύ γευστικό και γιορτινό πιάτο.
- Ιταλικό αυθεντικό panettone ''Filippi’’. (Προτεινόμενος τρόπος σερβίρισμάτος: το κόβετε σε χοντρές φέτες και ανάμεσα τοποθετείτε μια λευκή κρέμα π.χ. χτυπάτε στο μίξερ sour cream, mascarpone, βανίλια και άχνη ζάχαρη. Πασπαλίζετε από πάνω με άχνη ζάχαρη.Το αποτέλεσμα θυμίζει χριστουγεννιάτικο δέντρο).

Nora's deli, Αναγνωστοπούλου 11 Κολωνάκι, τηλ. 210 3389349, 210 3389348 e-shop και delivery.

Root 56, Χολαργός

Η “ρίζα” (root) παραπέμπει στις ρίζες της ελληνικής διατροφής, σύμφωνα με τον Θανάση Καλιακμάνη, αρχιτέκτονα και ιδιοκτήτη του ξεχωριστού αυτού παντοπωλείου, που έκλεισε ένα χρόνο παρουσίας και ειδικεύεται στα ελληνικά προϊόντα μικρής παραγωγής. Την πρωτότυπη εσωτερική αρχιτεκτονική έχει εμπνευστεί από τους αχυρώνες της ελληνικής υπαίθρου. Στις προθήκες, προσεκτικά επιλεγμένα τρόφιμα και κρασιά, με έμφαση στην ποιότητα και το γευστικό αποτέλεσμα.

Για το γιορτινό τραπέζι, ο Θανάσης Καλιακμάνης προτείνει ένα εκλεκτό ψαρικό, ένα ελληνικό αλλαντικό -το κερκυραϊκό νούμπουλο-, ένα πρωτότυπο πατέ λαχανικών και συμπληρωματικά προϊόντα, που απογειώνουν τις γεύσεις:

- Kαπνιστό φιλέτο τσιπούρας ALOS, από το Μεσολόγγι.
- Νούμπουλο Κέρκυρας, Κύκλος
- Πατέ φρέσκων λαχανικών, EON
- Συκολατάκι Κύμης με θυμάρι και ανθό αλατιού, Askada
- Ανθός αλατιού Σχοινούσας, Valsamo
- Τριανταφυλλόξυδο, Αρόη

Root 56, Περικλέους 56, Χολαργός (εντός του Holargos Center), τηλ. 211 4090732, www.root56.gr

Benito, Π. Φάληρο, Γλυφάδα

Το πρώτο μπακάλικο στήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, γύρω στο 1950. Με την μετεγκατάσταση της οικογένειας στην Αθήνα το 1980, ο Benito Sanzoni άνοιξε το κατάστημα λιανικής του Φαλήρου, που γρήγορα έγινε αγαπημένο deli των Κωνσταντινουπολιτών της περιοχής, ενώ πλέον υπάρχει και ένα μεγαλύτερο στη Γλυφάδα. Εισαγωγέας εκλεκτών προϊόντων, κυρίως τυριών και αλλαντικών, ειδικεύεται και σε εκλεκτά τούρκικα εδέσματα, όπως τα αλίπαστα και τα τουρσιά, αλλά προσφέρει και έτοιμα εδέσματα, σαν τα περίφημα ντολμαδάκια του ή τα μύδια ντολμάδες.

Για ένα εκλεκτό τραπέζι, μας προτείνει νόστιμα και εντυπωσιακά εδέσματα:

- Ψητή γαλοπούλα στήθος Ιταλίας
- Μορταδέλα Ιταλίας με φυστίκι και πιπέρι
- Τυρί gouda πράσινο με πέστο βασιλικού
- Τυρί gouda κόκκινο με πέστο ντομάτας-βασιλικού
- Φρέσκα ραβιόλια με γέμιση τρούφας
- Τυρί Comté, ωριμασμένη γαλλική γραβιέρα 16 μηνών

Benito, Θέτιδος 22, Π. Φάληρο, τηλ. 210 9837677, Γρηγορίου Λαμπράκη & Αγίου Νικολάου 48, Γλυφάδα, τηλ. 210 9604700.

ΟΑΚ Degustation, Χαλάνδρι

Η πιο πρόσφατη άφιξη στα αθηναϊκά deli ονομάζεται Oak Degustation, στην κάβα Οak της οδού Κηφισίας. Στον κομψό χώρο της συναντάμε μεγάλη ποικιλία ιδιαίτερων τυριών, αλλαντικά κυρίως από Ισπανία και Ιταλία, όλα τα κλασικά “πολύτιμα” deli που θέλουμε να υπάρχουν σε ένα ξεχωριστό τραπέζι, από φουα γκρα και καπνιστό σολομό μέχρι jamon και χαβιάρι, αλλά και μια μεγάλη ποικιλία πιο καθημερινών τροφίμων. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για προϊόντα που έχουν επιλεγεί με γνώση και προσοχή.

Για το τραπέζι της γιορτής, ο υπεύθυνος του deli, Χρήστος Ψωμάς, προτείνει κλασικές αξίες, όπως ένα ξεχωριστό αλλαντικό, ένας καλός καπνιστός σολομός, φουα γκρα ή ένα πατέ και πρωτότυπα συνοδευτικά, όπως τα “τρουφάκια” σύκου:

- Cecina di manzo, ισπανικό αλλαντικό ωρίμανσης
- Καπνιστός σολομός Balik
- Ριζότο με τρούφα, έτοιμο για μαγείρεμα της TartufLanghe
- Paté ελαφιού με κονιάκ Cottage Delight
- Ολόκληρο foie gras πάπιας torchon του οίκου Rougié
- Composta φρούτων του δάσους με βαλσαμικό ξίδι της Modena Gocce
- Τρουφάκια σύκου με νεράντζι και φιστίκι της Melima

Οak Degustation Λεωφ. Κηφισίας 282, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6858078.

Μιράν, Ευριπίδου και Πειραιάς

Με παράδοση 90 χρόνων, το όνομα Μιράν Κουρουνλιάν είναι συνώνυμο της τέχνης στον παστουρμά και το σουτζούκι, που παρασκευάζεται στο δικό του εργαστήρι, με παραδοσιακό τρόπο. Η γκάμα των αλλαντικών του πλουτίζεται συνέχεια με νέες γεύσεις, αλλά τα καταστήματα της Ευριπίδου και του Πειραιά διαθέτουν και μια σειρά από εξαιρετικά τυριά μικρής παραγωγής, σπιτικά κατεψυγμένα εδέσματα έτοιμα για ψήσιμο, αλίπαστα, επιλεγμένα αλλαντικά εισαγωγής και διάφορες άλλες λιχουδιές.

Ο Μιράν Κουρουνλιάν ο νεότερος, που τρέχει σήμερα την επιχείρηση, προτείνει για τα γιορτινά μας τραπέζια:

- Παστουρμάς από ερυθρό τόνο (αποκλειστικής παρασκευής Μιράν)
- Σαλάμι από ελάφι
- Πίτα Καισαρείας με παστουρμά Μιράν κατεψυγμένη, έτοιμη για ψήσιμο
- Μπλε τυρί με επικάλυψη από ολόκληρα κράνμπερι, Ιταλίας
- Σαλάμι Ουγγαρίας πολύ πικάντικο
- Παστουρμάς από βουβάλι της Κερκίνης, προϊόν Μιράν σε συνεργασία με τον Μπόρα
- Μπουγάτσα με κρέμα της "Σερραϊκής ζύμης” κατεψυγμένη
- Κουραμπιές ανατολίτικος Μαμούλ, γεμιστός με φιστίκι τ. Αιγίνης

Μιράν, Ευριπίδου 45 κέντρο, τηλ. 210 3217187 και Τσαμαδού 2 Παιραιάς, τηλ. 210 4121766.

Ελληνικά Καλούδια, Ακρόπολη

Σε απόσταση αναπνοής από την Ακρόπολη, το μικρό παντοπωλείο του Σταμάτη Τσικνιαδόπουλου θα έλεγες ότι ταιριάζει γάντι στην περιοχή. Σεμνό, πέρα για πέρα ελληνικό και με άποψη, φιλοξενεί το τοπικό, το γνήσιο, το παραδοσιακό. Ο Σταμάτης αγαπάει βαθιά το αντικείμενο του, ψάχνει μόνος του τους παραγωγούς, δίνει σημασία στη σχέση ποιότητας-τιμής και δεν διστάζει να φιλοξενήσει στα ράφια του προϊόντα που βγαίνουν πρώτη φορά στην αγορά. Άλλωστε, το γεγονός ότι ένα μικρό συνοικιακό παντοπωλείο αντέχει τώρα δέκα χρόνια κι έχει πιστή πελατεία απ΄ όλη την Αθήνα, τα λέει όλα.

Ο Σταμάτης Τσικνιαδόπουλος προτείνει για το γιορτινό τραπέζι:

- BETTY’S X-mas bread: φτιαγμένο από 70% αλεύρι σίκαλης, φυσικό προζύμι σίκαλης, αποξηραμένα βερίκοκα, σύκα, χουρμάδες και μαύρες σταφίδες, αρωματισμένο με κανέλα και γαρίφαλο.
- KIMI fig gift box: Χριστουγεννιάτικο κουτί δώρου από το Kumilio. Φουρνιστά σύκα Κύμης Π.Ο.Π. γεμιστά με καρύδι ή με αμύγδαλο, με επικάλυψη σοκολάτας υγείας, chili ή αρωματισμένα με καφέ.
- Μαραθοτύρι, από το τυροκομείο Κρεβασάρα Άνδρου. Λευκό ημίσκληρο αγελαδινό τυρί με μάραθο, παραγωγός Νίκος
Ασούτης.
- Μαύρο σκόρδο, από τις “Γνήσιες Γεύσεις”. Βιολογικό προϊόν ζύμωσης με μεγάλη αντιοξειδωτική ικανότητα και ιδιαίτερη, γλυκιά γεύση.
- Αγουρέλαιο Τριφυλίας, Ωδή Ελαίου. Προέλευση Τριφυλία Κυπαρισσίας. Τρόφιμο με σπουδαία αντιοξειδωτική
δράση, με σύνολο φαινολών μεγαλύτερο από 800mg/Kg.


Ελληνικά Καλούδια, Χατζηχρήστου 8, Κουκάκι (Ακρόπολη), τηλ. 210 9224060.