Follow us

Τρία γκουρμέ βούτυρα από τη Γαλλία

Από τις πιο δυνατές γεύσεις που δοκίμασα τελευταία, τρία εξαιρετικά βούτυρα από τον νότιο Λίγηρα. Δεν τους αντιστέκεσαι…

Τρία γκουρμέ βούτυρα από τη Γαλλία

Μας τα σύστησε υπερήφανα ο Γιώργος Κυριακόπουλος, του Provence deli, που τα έφερε πρόσφατα στο μαγαζί του. Πράγματι, η δοκιμή επιβεβαίωσε τη φήμη. Φρέσκο αγελαδινό βούτυρο εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης ενώνεται τολμηρά με τρία έντονα υλικά, και σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα μαγεύει. Πρέρχονται από την Beillevaire, μια γαλακτοκομική μονάδα που μετράει 30 χρόνια ζωής στην πόλη Machecoul, του νότιου Λίγηρα.

Το βούτυρο demi-sel με κομματάκια τρούφας βγάζει τη γήινη και umami γεύση της τρούφας, τόσο, που νομίζεις ότι την τρως νωπή και σκέτη. Χωρίς ο,τιδήποτε άλλο, φτιάχνεις στη στιγμή ένα κλασάτο hors d’oeuvre, απλώνοντάς το σε ψωμάκια. Και βέβαια, προσθέτεις στο τέλος ένα κουταλάκι στο ριζότο σου για να το απογειώσεις…

Τρία γκουρμέ βούτυρα από τη Γαλλία

Το κομψό βούτυρο demi-sel με λάδι αστακού είναι πιο χαμηλών τόνων, αλλά με διακριτή τη γεύση του οστρακοειδούς. Ιδανικό σαν βάση για καναπεδάκια με γαρίδα ή με κάποιο χαβιάρι.

Και τα δυο υπάρχουν σε μικρές μεταλικές συσκευασίες των 50 γρ.

Τελευταία αφήνω την αμαρτία, που ονομάζεται βούτυρο με ανθό αλατιού και φύκια, συσκευασμένο σε ξύλινο καλαθάκι. Γεύση ακαταμάχητη, με έντονη θάλασσα και κριτσανιστές νιφάδες αλατιού -όσες χρειάζονται. Απαιτεί προσοχή και σύνεση: εύκολα μπορείς να καταναλώσεις τα 125 γρ. της συσκευασίας ακόμα και σκέτα. Μοναδικό επάνω σε φρυγανισμένα ψωμάκια, αλλά το βλέπω να απογειώνει ακόμα και ψαρόσουπα, γαριδομακαρονάδα, όστρακα στο γκριλ.

Εκτός από τις τρεις αυτές μοναδικές γεύσεις δοκιμάσαμε και ένα εξαιρετικό βούτυρο “καρδάρας” ελαφρώς αλατισμένο, πολύ φίνο και νόστιμο, της γαλακτοκομικής Sevre & Belle.

Aκόμα, ένα βούτυρο μαγειρικής (beurre clarifié ή ghee ή βούτυρο γάλακτος, όπως το λέμε εδώ) με -διακριτικό- λάδι αστακού, ιδανικό για σωτάρισμα όχι μόνο θαλασσινών, αλλά και λαχανικών και κρεατικών, γιατί θα δώσει γεύση παντού.

Τα βρήκαμε στο Provence deli, Θεοφάνους 12 Αμπελόκηποι, τηλ. 210 8981435.