Follow us

Γεύσεις αυθεντικής salumeria στα βόρεια

Η salumeria, το ειδικευμένο σε ποιοτικά τυριά και αλλαντικά κατάστημα, που θυμόμαστε με νοσταλγία από τις επισκέψεις μας σε Ιταλία, Ισπανία ή Γαλλία, μας έχει λείψει εδώ. Τη συναντήσαμε στο γνωστό Carnicero…

Γεύσεις αυθεντικής salumeria στα βόρεια

Το Carnicero του Ψυχικού και της Κηφισιάς είναι ένα κατάστημα με διττή προσωπικότητα: κρεοπωλείο και deli. Ο τομέας λοιπόν “τυριά και αλλαντικά” έχει ανέβει εδώ τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα, που αποτελεί μια ξεχωριστή salumeria.

Η βιτρίνα δεν αφήνει κενά: αλλαντικά ωρίμανσης, σαλάμια, τυριά σε τεράστιες “ρόδες” ή σε μικρά κεφαλάκια σε καλούν προκλητικά να τα δοκιμάσεις. Και βέβαια, όπως κάθε salumeria που σέβεται τον εαυτό της, ο εξειδικεμένος στο κόψιμο salumiere -ο συμπαθέστατος ιταλός Dino εν προκειμένω- βρίσκεται στο πόστο του, πρόθυμος να κόψει σωστά και να σε πληροφορήσει για το κάθε τι.

Αυτή η αξιοσέβαστη ποικιλία σε προδιαθέτει για καλέσματα με πλατό τυριών-αλλαντικών, που είναι και τάση της εποχής, λόγω ταχύτητας και ευκολίας. Το πλατό το ετοιμάζεις εσύ ή σου τον φτιάχνει το κατάστημα, με την ποσότητα, την ποικιλία και την τιμή που θέλεις. Φυσικά, υπάρχουν και όλα τα κατάλληλα συνοδευτικά, σάλτσες, τσάτνεϊ, ιδιαίτερα κριτσίνια, κ.λπ.

Guanciale από την Ιταλία, lomo από την Ιβηρική

Γεύσεις αυθεντικής salumeria στα βόρεια

Μπορεί να είμαστε εξοικιωμένοι με τις λιχουδιές της γειτονικής χώρας, εδώ όμως βρίσκεις κάτι πέρα από το συνηθισμένο: prosciutto di Parma (San Michlele), prosciutto San Daniele (Villani), speck della Valtellina και bresaola 2 ετών ωρίμανσης (Mottolini), guanciale pepato και pancetta coppata (και τα δυο ιδανικά για carbonara), βοδινό ροστμπίφ, coppa και μια αξιοσέβαστη ποικιλία σαλαμιών που κόβονται μπροστά σου ή σε ολόκληρα μπαστουνάκια, όπως spianata romana, πικάντικο salami Napoli, Milano crespone, salciccia αγριογούρουνου, σαλάμι με τρούφα Bortolotti, το νόστιμο μοσχαρίσιο bovinetto. Και βέβαια, δεν λείπει η κλασική mortadella di Bologna, σε εξιοσέβαστη διάμετρο.

Περνώντας στην Ισπανία, οι επιλογές είναι λιγότερες αλλά εξ ίσου ενδιαφέρουσες. Σίγουρα δεν θα προσπεράσετε το λεπτό μπαστούνι του εκλεκτού lomo iberico de Belotta πολύμηνης ωρίμανσης και βέβαια το βουτυράτο και σύνθετο σε γεύση ωριμασμένο μπούτι μαύρου χοίρου Jamon iberico de Belotta (Juan Pedro Domeck). Φυσικά υπάρχουν μικρά σαλάμια όπως το chorizo και άλλα ενδιαφέροντα από την ιβηρική χερσόνησο.

Pecorino σε 15 εκδοχές

Εννοείται πως δεν λείπουν ένα καλό Parmigiano Reggiano (18μηνης και 24μηνης ωρίμανσης), gorgonzola dolce και piccante, mozzarella buffala, buratta, aλλά και fontina για ένα πλούσιο fondue ή και για σάλτσα σε μακαρονάδες. Αυτό, όμως, που ξεχωρίζει είναι η μεγάλη ποικιλία σε πρόβεια τυριά, κάθε γεύσης και ωρίμανσης. Κοινώς, το βασίλειο του pecorino!

Δοκιμάσαμε ένα εξαιρετικό pecorino 2 ετών ωρίμανσης (famiglia Busti), ένα ακόμα με tartufo (μαύρη τρούφα) και εθιστική γεύση, υπάρχει pecorino stagionato latte crudo (από απαστερίωτο γάλα), pecorino Toscano DOP, άλλο με ολόκληρα μαύρο πιπέρι, με περίβλημα ελαιολάδου από την Pisa και πάει λέγοντας. Ή, μάλλον… δοκιμάζοντας.

Η Μαίρη Αδαμοπούλου, υπεύθυνη για τις προμήθειες και ψυχή του Carnicero, κάνει τις επιλογές της αποκλειστικά από εκθέσεις τροφίμων στο εξωτερικό, που επισκέπτεται πολλές φορές τον χρόνο. Η ίδια μας λέει πόσο αγαπητά έχουν γίνει τελευταία τα καλέσματα με πλατό cold cut.

Όσο για τον Dino, αυτός είναι κατηγορηματικός: το κόψιμο του αλλαντικού επηρεάζει και τη γεύση του. Μάλιστα, το καλό αλλαντικό κόβεται στο χέρι και όχι στη μηχανή. Υπάρχουν ακόμα λίγοι μερακλήδες πελάτες που το ζητάνε.

Carnicero Δημ. Βασιλείου 18 Ν.Ψυχικό τηλ. 210 677050, Λεωφ. Κηφισίας 322 Κηφισιά τηλ. 210 8015100