Follow us

Νηστίσιμα, από το ντουλάπι στο πιάτο!

Αναζητήσαμε στα αθηναϊκά deli νηστίσιμα που τα λες και σπιτικά για τις στιγμές που δεν θέλεις ή δεν μπορείς να μαγειρέψεις…

Νηστίσιμα, από το ντουλάπι στο πιάτο!

Βρισκόμαστε στη μέση της Σαρακοστής και είναι αρκετοί εκείνοι που έχουν επιλέξει να νηστέψουν. Εκτός από τα φαγητά που θα προγραμματίσει ο καθένας να μαγειρέψει καθημερινά, κυκλοφορούν στην αγορά και αρκετές ενδιαφέρουσες επιλογές σε νηστίσιμα, μεζεδάκια, συνοδευτικά, σάλτσες ή φαγητά που δεν θέλουν καμία άλλη προεργασία (εκτός ίσως από ψήσιμο) και σερβίρονται κατευθείαν στο τραπέζι από τη συσκευασία τους. Είναι η ιδανική λύση για ένα γρήγορο γεύμα, όταν δεν έχουμε χρόνο για μαγείρεμα, ή για να συνοδέψουμε και να κάνουμε πιο ενδιαφέρον κάποιο πιάτο μας… Και είναι, βέβαια, κατάλληλα για έναν νηστίσιμο μπουφέ ή για ένα όμορφο, γρήγορο κέρασμα, όταν έχουμε φίλους στο σπίτι.
Επισκεφθήκαμε ορισμένα παντοπωλεία, γνωστά για τα προσεκτικά επιλεγμένα προϊόντα από Έλληνες παραγωγούς και κάναμε τη δική μας επιλογή, αλλά βέβαια, θα βρείτε και σε άλλα. Φυσικά, στα καταστήματα υπάρχουν πολύ περισσότερες προτάσεις…

Ορεκτικά, συνοδευτικά

Νηστίσιμα, από το ντουλάπι στο πιάτο!

Καραμελωμένο κρεμμύδι (Amvrosia Gourmet). Εθιστικά γλυκόξινο, με ωραία, κρουστή υφή, είναι ιδανικό για να συνοδέψουμε μια φάβα ή να το απλώσουμε επάνω σε φρυγανισμένο ψωμάκι. Συνοδεύει, ακόμα, βραστές πατάτες, χταποδάκι, σαλάτα φακές και πολλά άκόμα. (Κεράννυμι)

Μουστοπιπεριά καυτερή, γεμιστή (Ναουμίδης). Οι βιολογικές, γνήσιες πιπεριές Φλωρίνης που καλλιεργεί ο Ναουμίδης ψητές, μέσα σε ξίδι και μούστο από ξινόμαυρο σταφύλι, γεμιστές με λάχανο, καρότο, σέλινο και σκόρδο. Πικάντικη, ωραίο συνοδευτικό για τσίπουρο. (Κεράννυμι, Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής, Nora’s Deli)

Μουστοπιπεριά σε λωρίδες (Ναουμίδης). Γνήσιες πιπεριές Φλωρίνης, από τη δική του, βιολογική καλλιέργεια, μέσα σε ξίδι και μούστο από ξινόμαυρο σταφύλι. Ωραίο ορεκτικό, μόνο του ή πλάι σε φάβα, χταποδάκι, μέσα σε πατατοσαλάτα ή μελιτζανοσαλάτα. (Κεράννυμι, Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής, Nora’s Deli)

Ντολμαδάκια γιαλαντζί (Μαρί μαμ μία). Χειροποίητα ντολμαδάκια από το εργαστήριο της οικογένειας Μχιταριάν από την Αρμενία. Έχουν τραγανό και συγχρόνως τρυφερό φύλλο, καλή υφή ρυζιού και σωστά μυρωδικά. Πωλούνται χύμα, με το κιλό. (Nora’s Deli)

Τα ντολμαδάκια της Μαριάννας (Αμπελουργικός οίκος Καζάκη). Εντελώς σπιτικά, με ολόφρεσκα υλικά και τα περίφημα τρυφερά αμπελόφυλλα από το κτήμα τους στη Νέα Γωνιά Χαλκιδικής, αυτά τα ντολμαδάκια γιαλαντζί είναι, απλώς, εξαιρετικά. Εκτός από έτοιμα, στο βάζο, διατίθενται και κατεψυγμένα οπότε χρειάζονται ένα 20λεπτο βράσιμο. (Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής)

Αμπελοκορφές της Μαριάννας (Αμπελουργικός οίκος Καζάκη). Εδώ μιλάμε για πραγματικά σπάνιο νηστίσιμο μεζέ! Οι αμπελοκορφάδες (εκείνα τα στριφτά βλασταράκια που χρησιμοποιεί το αμπέλι για να αναρριχάται) συλλέγονται την άνοιξη, όταν είναι τρυφερές. Μπαίνουν στην άλμη και συσκευάζονται σε βαζάκια. Προϊόν βραβευμένο με 2 αστέρια στα Great Taste Awards 2016. (Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής)

Χταπόδι καπνιστό (Simonis). Ολόκληρο πλοκάμι βρασμένο, μαριναρισμένο και καπνισμένο στα ξύλα με ωραία, λαστιχωτή υφή και ελαφρώς τονισμένη αλμύρα. Νόστιμο, με αισθητό το άρωμα του καπνίσματος. Διατίθεται είτε συσκευασμένο σε κενό αέρος, είτε σε συσκευασία που περιέχει λάδι. Ιδανικός μεζές για ούζο ή τσίπουρο. (Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής)

Χταπόδι καπνιστό σε βάζο (Stefos). Το χταπόδι έχει καπνιστεί ελαφρά, είναι μαλακό, αλλά συγχρόνως έχει παραμείνει κρουστό και νόστιμο. Κλείνεται σε βαζάκι μέσα σε ηλιέλαιο (που δεν παγώνει) με πιπέρια και περιμένει τη στιγμή που θα το ανοίξετε για να το σερβίρετε όπως είναι, με λίγο λεμόνι ή δυο σταγόνες καλό ξίδι ή σαν συνοδευτικό σε φάβα, δίπλα σε χόρτα (το αλμυρίκι του πάει πολύ), πλάι σε ταραμοσαλάτα. (Nora’s Deli)

Αλείμματα, σάλτσες, ντιπ

Σάλτσα με μανιτάρια (Μανιταροπροϊόντα Γρεβενών). Πρόκειται για μια σπιτική σάλτσα ντομάτας, που περιέχει και τέσσερα είδη μανιταριών, έτοιμη να δώσει γεύση στη μακαρονάδα ή το κριθαρότο σας. (Μανιταριών Γεύσεις)
Καραμανλίδικη σάλτσα Καππαδοκίας (Sary). Mε βασικό υλικό την ψητή κόκκινη πιπεριά και μαζί ψητή μελιτζάνα και πράσινη καυτερή πιπεριά, γίνεται μια πλούσια σε υφή, πικάντικη σάλτσα-άλειμμα, για πολλές χρήσεις. Είναι από τα πιο ιδιαίτερα και νόστιμα εδέσματα στο είδος "αλοιφές". (Κεράννυμι)

Χούμους και χούμους με σκόρδο (Bacal-eco). Δύο νόστιμα και πολύ υγιεινά αλείμματα με βάση το ρεβίθι, το ταχίνι, το ελαιόλαδο και το λεμόνο. Τα συγκεκριμένα είναι αρωματισμένα και με κάρυ και κύμινο. Το δεύτερο έχει επιπλέον και σκόρδο. Πρόκειται για το γνωστό σε Μέση Ανατολή και Μεσόγειο ορεκτικό που σερβίρεται συνήθως με αραβικές πίτες και φαλάφελ (ρεβιθοκεφτέδες). (Bacal-eco)

Πατέ ψητής μελιτζάνας (Αmvrosia Gourmet). Ένα καλοφτιαγμένο άλειμμα. Σωστή γεύση μελιτζάνας και ωραίες καπνιστές νότες το κάνουν ιδανικό νηστίσιμο spread, αλλά σκεφτείτε το και σαν σάλτσα ζυμαρικών, ελαφρώς αραιωμένο. (Κεράννυμι)

Σκορδαλιά με ρεβίθια (Αmvrosia Gourmet). Έξυπνος συνδυασμός, που μετριάζει την έντονη αίσθηση της σκορδαλιάς με τις γήινες νότες του ρεβιθιού. Πολύ νόστιμο, σκέτο ή σε ψωμάκι, ιδανικό πλάι σε ρεβιθοκεφτέδες, χορτοκεφτέδες, παντζάρια. (Κεράννυμι)

Αγκινάρα σκορδαλιά (Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς). Ένα ιδιαίτερο άλειμμα σκορδαλιάς, το οποίο περιέχει αγκινάρα, ξύδι, λάδι, σκόρδο, αλάτι και καρυκεύματα. Ταιριάζει επάνω σε φρεσκοψημένο ψωμί ή παξιμάδια, σαν ντρέσινγκ πατατοσαλάτας, αλλά και με ψάρια. (Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής)

Πάστα αγκινάρας (Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς). Βελούδινη κρέμα της Ιωσηφίνας Δελατόλα από την Τήνο, με ατόφια, σπιτική γεύση αγκινάρας, που θυμίζει αγκινάρες αλά πολίτα. Το λεμόνι και το λάδι είναι σε ισορροπία και δεν σκεπάζουν το σύνολο, το οποίο έχει αφράτη υφή. Ένα νόστιμο ορεκτικό, ό,τι πρέπει επάνω σε φρυγανισμένο ψωμί. (Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής)

Σαλάτες

Καραμανλίδικη χταποδοσαλάτα (Sary). Χταποδάκι βραστό συνδυασμένο με ψητή πιπεριά Φλωρίνης, ψητή μελιτζάνα, λίγη καυτερή πιπεριά και ντομάτα, κάνουν αυτό το πλούσιο ορεκτικό ιδιαίτερη παρουσία στο νηστίσιμο τραπέζι. (Κεράννυμι)

Ταραμοσαλάτα (Sary). Καλοφτιαγμένη ταραμοσαλάτα από λευκό ταραμά και εξ. παρθένο ελαιόλαδο, με βελούδινη υφή και βαθιά γεύση. (Κεράννυμι)

Μελιτζανοσαλάτα αγειορίτικη (Dolopia). Γευστικό ορεκτικό από κομμάτια αποφλοιωμένης ψητής μελιτζάνας, ψητή κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης και κρεμμύδι που μαρινάρονται με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ξίδι & μυρωδικά. Ταιριάζει ωραία πάνω σε ψητές πατάτες ή σε μπρουσκέτες και σάντουϊτς. (Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής)

Μελιτζανοσαλάτα με καπνιστό τσάι (Dolopia). Η κλασική συνταγή εκμοντερνίσθηκε και βραβεύτηκε με Great Taste Award. Οι μελιτζάνες, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και το σκόρδο συνδυάζονται με το καπνιστό τσάι δίνοντας μια ξεχωριστή επίγευση. Ωραία συντροφιά για το ούζο ή το τσίπουρο, σκέτη ή σαν ντιπ. (Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής)

Τουρσί

Αγκινάρες τουρσί μέσα σε λάδι (Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς). Ολόκληρα αγκιναράκια τουρσί, τα οποία πωλούνται μέσα σε βαζάκια με λάδι. Ένα ωραίο μεζεδάκι που προέρχεται από μια οικογενειακή οικοτεχνία στην Τήνο. (Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής)

Κάππαρη και κορφές κάππαρης, βιολογικής καλλιέργειας (Kea Friendly Farm). Τόσο η κάππαρη όσο και οι κορφές της, μέσα σε κομψά βαζάκια με νερό, αλάτι και ξύδι μπορεί να γίνουν το ιδανικό συστατικό για πεντανόστιμα πιάτα με αιγαιοπελαγίτικο χρώμα. Προϊόν από την Κέα. (Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής)

Σκόρδο τουρσί (Trabart). Πριν ωριμάσει και πριν πάρει το σχήμα του το κεφάλι του σκόρδου, τα λεπτά και τρυφερά κοτσανάκια του, συλλέγονται με προσοχή και το αποτέλεσμα είναι ένα gourmet προϊόν και ένα νόστιμο και πρωτότυπο μεζεδάκι για το τραπέζι μας. («Βανίλια-Κανέλλα»)

Mανιτάρια τουρσί (Ηδύγευστον). Η μικρή βιοτεχνία των Γρεβενών παρασκευάζει με σπιτικό τρόπο άγρια μανιτάρια τουρσί (ή σε ελαιόλαδο) πολλών ποικιλιών: χρυσή τρομπέτα, κοτόπουλο του δάσους, κουμαρομανίτες, μεταξύ άλλων. Πολύ καλός τσιπουρομεζές, αλλά και για προσθήκη σε σαλάτες. (Μανιταριών Γεύσεις)

Τσιτσίραβα ή τσιτσίραβλα τουρσί (Αχίλλεια). Τσιτσιραβλιά είναι τοπικό όνομα για την άγρια φιστικιά, που συναντάμε σε όλη την Ελλάδα, ωστόσο μόνο στο Πήλιο φτιάχνουν ένα πολύ νόστιμο τουρσί από τα τρυφερά βλαστάρια της. (Βανίλια – Κανέλλα)

Άγριο κρίταμο Ικαρίας (τροφοσυλλέκτης Λ. Τσικιριώτης Ράχες Ικαρίας). Σκέτο, άγριο κρίταμο μέσα στον ζωμό του. Ο πιο απλός και γνήσιος μεζές για ούζο ή τσίπουρο. Ένα-δυο κλαδάκια θα δώσουν άλλο επίπεδο επάνω σε ντοματοσαλάτες, αγγούρι, θαλασσινά, φάβα. ( Κεράννυμι, Βανίλια – Κανέλλα)

Παξιμάδια

Παξιμάδι της κατοχής με ρεβυθάλευρο (Ξυλοφουρνιές τση Κρήτης). Αν νηστεία σημαίνει και επιστροφή στην παράδοση, αυτά τα στρογγυλά παξιμαδάκια… έχουν ενδιαφέρον "παρελθόν", αλλά πέρα από αυτό, είναι πολύ ωραία επιλογή για ντακάκια. (Κεράννυμι)

Όσπρια

Λούπινα σε άλμη (Αγρόκτημα Καράμπαμπα). ‘Ένα όσπριο που δεν συνηθίζουμε να βάζουμε στο τραπέζι μας και περιέχει πολύ μεγάλο ποσοστό πρωτεϊνών, έγινε μεζές υψηλής διατροφικής αξίας από το μανιάτικο αγρόκτημα Καράμπαμπα. (Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής)

Μαυρομάτικα φασόλια με ταχίνι (Φιλύρα). Ένας πολύ πρωτότυπος και θρεπτικότατος συνδυασμός μαυρομάτικων φασολιών με ταχίνι, πιπεριές, καρότο, αγγουράκι τουρσί, μαϊντανό, κρεμμύδι, ρίγανη, λεμόνι, ξύδι και λάδι, που τρώγεται σαν μια πολύχρωμη και δροσερή σαλάτα οσπρίων. (Βανίλια – Κανέλλα)

Ρεβίθια γάστρας (Φιλύρα). Ρεβίθια που έχουν σιγομαγειρευτεί μέσα σε γάστρα μαζί με πιπεριές, ντομάτα, κρεμμύδια, σκόρδο, μαϊντανό. Ένα πλήρες πιάτο που τρώγεται κατευθείαν από το βαζάκι του, όπως είναι ή αν το προτιμάμε αφού το ζεστάνουμε. (Nora’s Deli)

Πίτες

Μαραθόπιτα με παρθένο ελαιόλαδο (Μανούσος). Μια δημοφιλής, παραδοσιακή, κρητική πίτα που συντηρείται στην κατάψυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα και το μόνο που χρειάζεται για να την καταναλώσουμε είναι το ψήσιμο. Διατίθεται σε συσκευασία που περιλαμβάνει 4 τεμάχια. (Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής)

Σπανακόπιτα (Μαριάννας). Μια νοστιμότατη νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται με το παραδοσιακό φύλλο της Μαριάννας και περιέχει φρέσκο σπανάκι και μυρωδικά. Είναι χαραγμένη σε 15 κομμάτια και τοποθετημένη σε βολικό ταψάκι, για να μπαίνει με αυτό στο φούρνο κατευθείαν από την κατάψυξη. (Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής)

Πρασόπιτα (Μαριάννας). Στην ίδια φιλοσοφία και η νηστίσιμη πρασόπιτα με το τραγανό πράσο, που είναι πιο γλυκιά σε γεύση από τη σπανακόπιτα. Όπως και η προηγούμενη, δεν περιέχει συντηρητικά ή άλλα χημικά πρόσθετα. Μια πολύ εύκολη λύση για ένα γρήγορο ζεστό έδεσμα για όλη την οικογένεια. (Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής)

Μανιταρόπιτα, τσουκνιδόπιτα, χορτόπιτα, πρασόπιτα, σπανακόπιτα (Μανιταροπροϊόντα Γρεβενών, σειρά gourmet). Σπιτικές πίτες κατεψυγμένες, όλες νηστίσιμες, με ανοιγμένο φύλλο και τοπικά προϊόντα Γρεβενών, από το εργαστήριο της γνωστής βιοτεχνίας. (Μανιταριών Γεύσεις)

Διευθύνσεις καταστημάτων:

Bacal-eco, Νικηταρά 48, Πετρούπολη, τηλ. 210 5021037, www.bacal-eco.gr (και e-shop)

Βανίλια – Κανέλλα, Λουίζης Ριανκούρ 73, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 6925940, www.vaniliakanela.com

Κεράννυμι, Εργοτίμου 3, Παγκράτι, τηλ. 213 0260805, www.kerannymi.gr

Μανιταριών Γεύσεις, Τατοΐου 122 Ν. Ερυθραία, τηλ. 210 6203354, www.manitarion-geuseis.gr

Nora’s Deli, Αναγνωστοπούλου 11, Κολωνάκι, τηλ. 210 3389349

Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής, Σοφοκλέους 1, κέντρο Αθήνας, τηλ. 210 3628738, www.atenco.org