Follow us

Καφές παλαιωμένος σαν το κρασί

H δοκιμή της limited edition ποικιλίας καφέ Vintage έγινε αφορμή για ενδιαφέροντες παραλληλισμούς ανάμεσα στον καφέ και το κρασί, τα δυο ροφήματα που κάνουν ωραιότερη τη ζωή μας…

Καφές παλαιωμένος σαν το κρασί

Καφές και αμπέλι, βίοι παράλληλοι. Αν ξεκινήσουμε από την αρχή, θα βρούμε ομοιότητες στην καλλιέργεια, στη διαχείριση του φυτού, στη ροή των εργασιών μέχρι να φτάσει το ένα ή το άλλο στο ποτήρι/ φλιτζάνι μας. Αν σταθούμε στα κυριότερα, θα πούμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει σε αμφότερα η ποικιλία, το terroir η επεξεργασία και το καβούρδισμα για τον καφέ, αντίστοιχα η οινοποίηση για το κρασί. Καθόλου παράξενο, ότι και στις δυο περιπτώσεις μια συγκεκριμένη ποικιλία ονομάζεται cru, κι έχουμε grand cru στον καφέ, όπως και στο κρασί. Την αφορμή για μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση αυτών των ομοιοτήτων έδωσε η νέα limited edition ποικιλία Selection Vintage 2014 της Nespresso, που μόλις κυκλοφόρησε. Πρόκειται για έναν καφέ παλαιωμένο, γεγονός που του δίνει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Ωριμάζει, λοιπόν, ο καφές; Ναι, όπως και το κρασί. Ο Vintage είναι από ποικιλία arabica, συλλέχθηκε το 2014 στα οροπέδια της Κολομβίας και αποθηκεύτηκε για δυόμισυ περίπου χρόνια σε ελεγχόμενες συνθήκες, σε υψόμετρο 3.700 μ. στην Κολομβία (νέα μέθοδος παλαίωσης, καινοτομία της Nespresso).

Καφές παλαιωμένος σαν το κρασί

Καφές με ένα παχύ, σκούρο μπεζ καϊμάκι, σερβιρισμένος στο κρυστάλλινο συλλεκτικό ποτηράκι γευσιγνωσίας Riedel και δίπλα ένα βαθυκόκκινο κρασί στο δικό του ποτήρι. Σκηνικό γευσιγνωσίας, το κτήμα Οινότρια Γη του Κώστα Λαζαρίδη, στο Καπανδρίτι. O διακεκριμένος sommelier Απόστολος Πλαχούρας μαζί με τον coffee ambassador της Nespresso Μιχάλη Καφατσάκη συγκρίνουν ομοιότητες μεταξύ κρασιού και καφέ. "Υφή, δομή, οξύτητες, τανίνες στο κρασί-πίκρα στον καφέ και τελική επίγευση" είναι κοινά σημεία μεταξύ κρασιού και καφέ, λέει ο Απόστολος Πλαχούρας, που επέλεξε για τη σύγκριση τον Αμέθυστο 2014 του Κώστα Λαζαρίδη, ένα κρασί από Cabernet Sauvignon, στρογγυλεμένο, με αρώματα καπνιστά και γήινα, με νότες δημητριακών, χρώμα σκούρο συμπυκνωμένο. Κόκκινα φρούτα, ξύλο από το βαρέλι, πλούσιο μαλακό στόμα. Οι ταννίνες του κρασιού είναι σχεδόν ανύπαρκτες, το ίδιο και η πίκρα στον καφέ. Τα χαρακτηριστικά τους είναι πολύ κοντά και το παράδειγμα χαρακτηριστικό.

"Ο καφές μετά την ωρίμανση έχει διαφορετικό χαρακτήρα", λέει ο Μιχάλης Καφατσάκης. Όψη σκουρόχρωμου blend, με πυκνό σώμα, στη μύτη φρουτώδη αρώματα και ελαφριά οξύτητα, χαρακτηριστικά που δεν βγαίνουν ακριβώς και στο στόμα. Η υφή είναι βελούδινη και η γεύση μετά την παλαίωση είναι πολύ πιο γήινη και ισορροπημένη, με νότες ξηρών καρπών και ξύλου, στρογγυλεμένη, ενώ μόλις σταθεί λίγο εμφανίζει και απαλές νότες κόκκινου φρούτου. Εμείς θα τον χαρακτηρίζαμε, με δυο λέξεις, γήινο, γεμάτο και κομψό.

Ο Vintage Selection 2014 έχει ένταση 7 και είναι ιδανικός για espresso (40ml). Σαν limited edition, θα διατίθεται για περιορισμένο διάστημα.