Follow us

Root 56: μια κυψέλη εκλεκτών ελληνικών προϊόντων

Το ολοκαίνουριο παντοπωλείο μας εντυπωσίασε τόσο σαν χώρος όσο και για τη μεγάλη συλλογή επιλεγμένων ελληνικών προϊόντων...

Root 56: μια κυψέλη εκλεκτών ελληνικών προϊόντων

Δεν είχε προλάβει να περάσει μήνας από το opening και το όνομά του εμφανιζόταν διαρκώς στα σημεία πώλησης νέων προϊόντων που παρουσιάζαμε στο αθηνόραμα Umami. Γι’ αυτό και σύντομα προγραμμάτισα μια επίσκεψη στο νέο αυτό παντοπωλείο. Επίσκεψη που κράτησε περισσότερο από όσο υπολόγιζα…

Μπαίνοντας στο εμπορικό κέντρο του Χολαργού, δεν γίνεται να μην κοντοσταθείς έξω από την βιτρίνα του, να χαζέψεις το πραγματικά εντυπωσιακό θολωτό εσωτερικό, που από συγκεκριμένη οπτική γωνία μου θύμισε κυψέλη. Το επόμενο βήμα είναι να μπεις στο κατάστημα και να μην ξέρεις πού να πρωτοκοιτάξεις! Αμέτρητα ενδιαφέροντα προϊόντα μικρών παραγωγών στις πρωτότυπες προθήκες, με έξυπνο φωτισμό, που τα αναδεικνύει μοναδικά.

Root 56: μια κυψέλη εκλεκτών ελληνικών προϊόντων
Ο Θανάσης Καλιακμάνης

Δεν είναι τυχαίο που ο ιδιοκτήτης και εμπνευστής του, Θανάσης Καλιακμάνης είναι αρχιτέκτονας, με αγάπη για το καλό φαγητό. H ιδέα για τη συγκεκριμένη κατασκευή προήλθε από την αγροτική αρχιτεκτονική των στάβλων και των αχυρώνων της ελληνικής υπαίθρου. Όσο για το όνομα, από τη μία παραπέμπει στον εμβληματικό αμερικανικό αυτοκινητόδρομο Route 66, αλλά γράφεται root όπως η ρίζα, θέλοντας να ταξιδέψει τους πελάτες του με τα προϊόντα του στις ρίζες της μεσογειακής διατροφής.

Η επιλογή των προϊόντων έγινε με πολλή προσωπική ενασχόληση και υποδείξεις ανθρώπων του χώρου, τους οποίους εμπιστεύεται. Το βασικό του κριτήριο για να μπει ένα προϊόν στο μαγαζί είναι να είναι εύγευστο, ενώ το "υγιεινό" έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Ένας θησαυρός αξιόλογων προϊόντων

Θα αναφερθούμε ενδεικτικά σε ορισμένα από τα προϊόντα που θα βρείτε εδώ, γιατί η συλλογή είναι μεγάλη, ενώ εμπλουτίζεται μέρα με τη μέρα. Έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα μέλια, από παραδοσιακά, όπως το κρητικό Anemelon, τα γνωστά μας Melira και το Chrisomelo ως τα πολύ ιδιαίτερα The Family Beez από τη Σέριφο ή τα Ikaria Pure. Δίπλα τους, γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες της Μελίντρα με άγρια φρούτα, της Iamvi από την Πάτρα, της Πυλιακής Γης, της Δαρνάκων Γεύσεις.
Premium ποιότητες και σε ξεχωριστές συσκευασίες και τα ελαιόλαδά του όπως το E-La-Won, το Lia, το Evo3, το πολυβραβευμένο ελαιόλαδο Κύκλωπας. Από τα όσπρια, ξεχωρίσαμε την οσπριάδα Φλώρινας (ποικιλία οσπρίων από την Όσπρια Κούλη Ο.Ε.) και τις πεντανόστιμες φακές Εγκλουβής. Ακόμη, μανιταροπροϊόντα από την Δίρφυς, μανιταροπίλαφο Αγροζύμη και αποξηραμένα μανιτάρια από το Μουσείο Μανιταριών Μετεώρων. Δεν λείπουν και τα παραδοσιακά ζυμαρικά όπως της Αρκαδιανής ή από το Μαγγίρι της Κρήτης, καθώς και οι τραχανάδες Δαρδούμα.

Είδαμε, ακόμη, πολτό μάραθου και κάππαρη του Πρέκα από τη Σύρο, σαλιγκάρια από την Helix Land, τα υπέροχα λουκούμια και τα "υποβρύχια" Bariamis, τις σοκολάτες Alexandros, τα βιολογικά κουλουράκια βρώμης με super foods της Nutribakes. Στο μικρό ψυγείο υπάρχουν περιορισμένα, αλλά προσεχτικά διαλεγμένα προϊόντα, όπως μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες, ξεχωριστά τυριά όπως το Άληστον με βότανα Προβηγκίας του Καϊδατζή ή το γίδινο τυρί του Τζουρμπάκη, αλλαντικά Κασσάκη, Αλεξανδράκη (από κουνέλι) και Τσιανάβα, γαλακτοκομικά της φάρμας Τσέλος, ψάρια καπνιστά ή μαριναρισμένα της G-Fish.

Στο κέντρο του μαγαζιού δεσπόζει ο χάλκινος μακρόστενος πάγκος-κάβα με γυάλινη επιφάνεια, όπου εκτίθενται γύρω στις 80 διαφορετικές ετικέτες κρασιών. Είδαμε μεταξύ άλλων φιάλες του Κτήματος Γράμψα, του Κτήματος Μερκούρη, Παπαϊωάννου, Λαντίδη, του Κτήματος Μουσών, του Κοκοτού.

Κάθε Σάββατο διοργανώνονται γευσιγνωσίες προϊόντων και είναι μια καλή ευκαιρία να κάνετε δοκιμές. Η επόμενη στις 10/12 θα είναι αφιερωμένη στο εξαιρετικό ελαιόλαδο E-La-Won, ενώ μια βδομάδα μετά, στις 17/12 θα γίνουν και τα επίσημα εγκαίνια του καταστήματος, με συμμετοχή των: Κτήμα Μουσών, Σεραφείμ Παραδοσιακά Ζυμαρικά (που θα ετοιμάσουν ριζότο), Terra Fyllida (με chutney μανιταριών και γλυκά κουταλιού), Κρητική Αλλαντοποιία Κασσάκης και Φάρμα Αλεξανδράκης.

Δοκιμάσαμε...

Το Άληστον τυρί με βότανα Προβηγκίας του τυροκομείου Καϊδατζή: πολύ ωραία αρώματα βοτάνων, που τυλίγουν ένα κίτρινο τυρί με ωραία υφή, που παίρνει νότες από τα βότανα. Πρωτότυπο και νόστιμο.

Την πρωτότυπη "τάρτα" κριθαριού του Κριθή και Έλαιον, κάτι σαν παξιμαδάκι, που μπορεί να γίνει μια τραγανή βάση για να βάλεις επάνω φρέσκο τυρί, ντομάτα ή ό,τι άλλο θέλεις και να το καταναλώσεις σαν υγιεινό σνακ.

Τα πολύ τραγανά βιολογικά αμύγδαλα Κέας "Ξωτάρης", στεγνωμένα στον ήλιο, που αν και είναι ωμά, θυμίζουν σε υφή τα ψημένα.

Τα πολύ νόστιμα παστέλια Sesamis Bar σε τρεις τύπους: με μαύρο σουσάμι ολικής. Αμύγδαλα και μέλι, με σουσάμι ολικής και μέλι bio και με σουσάμι ολικής, φιστίκι και μέλι bio.

Την πολύ καλή μαρμελάδα άγρια βατόμουρα της Μέλιντρα, με ισορροπημένη γλύκα και καλή αίσθηση φρούτου που μας θύμισε τις καλές σπιτικές.

Root 56, Περικλέους 56, Χολαργός (εντός του Holargos Center), τηλ. 211 4090732, www.root56.gr