Follow us

Τα deli των διακοπών μας

Τυριά, γλυκίσματα, αλλαντικά και άλλες τοπικές νοστιμιές δίνουν άλλη γεύση στα ταξίδια μας. Η ομάδα του Umami συγκέντρωσε τις προτάσεις της από νησιά που επισκέφθηκε πρόσφατα και σας τις παρουσιάζει…

Τα deli των διακοπών μας

Αμοργός

Ρακόμελο, ρακή ψημένη, φάβα, κάππαρη, λιαστή ντομάτα αλλά και παστέλια, πιταρίδια (χυλοπίτες) και παξιμάδια είναι τα βασικά προϊόντα της ντόπιας παραγωγής.

Τα deli των διακοπών μας
Παξιμάδια ψημένα σε ξυλόφουρνο από αμοργιανό αλεύρι ("Γαία")

Το ρακόμελο και η ρακή ψημένη είναι τόσο δημοφιλή προϊόντα του νησιού, που πωλούνται και εμφιαλωμένα ακόμα και σε κάβες της Αθήνας, οπότε μπορείτε να τα βρείτε εύκολα, όπου κι αν είστε. Η τοπική φάβα αποκαλείται και «μαγείρεμα», ευδοκιμεί στο νησί και έχει ξεχωριστή νοστιμιά. Πολύ αρωματικό είναι και το θυμαρίσιο μέλι, εξαιτίας του ευνοϊκού μικροκλίματος. Φημισμένα επίσης είναι το παστέλι, τα πιταρίδια (χυλοπίτες) και τα ντόπια παξιμάδια.

Στο κατάστημα παραδοσιακών προϊόντων «Γαία», που βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο της Χώρας, στην Αγορά, μπορεί κανείς να ψωνίσει την περίφημη "ψημένη" (ρακή) του νησιού, αλλά και ντόπια φάβα, λάδι αμοργιανό, αλεύρι, καθώς και βότανα, όπως δεντρολίβανο, ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο και την τοπική λαδανιά. Εδώ υπάρχουν και μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού παραγωγής των ιδιοκτητών, όπως γλυκό ντοματάκι, νεράντζι, πορτοκάλι, σταφύλι, μελιτζανάκι και μαρμελάδα βερίκοκο, σύκο, ροδάκινο, πορτοκάλι, μανταρίνι, φράουλα. Ακόμη, βρίσκεις εδώ ντόπια κάπαρη και λιαστή ντομάτα.

Γαία, κεντρική οδός Χώρας Αμοργού, τηλ. 22850 71290.

Άνδρος

Τυριά, θυμαρίσιο μέλι, αμυγδαλωτά, γλυκά του κουταλιού, σουμάδα, κάππαρη, λουκάνικα και παστό χοιρινό είναι τα προϊόντα που θα εκτιμήσει κανείς στο νησί και θα θελήσει να προμηθευτεί από τα τοπικά καταστήματα.

Τα τοπικά ανδριώτικα τυριά έχουν αποκτήσει φήμη τα τελευταία χρόνια και τα συναντάμε όχι μόνο σε εκλεκτά παντοπωλεία της Αθήνας, αλλά και στα πιάτα εκλεκτών εστιατορίων. Βολάκι φρέσκο και ξηρό, πετρωτή, φρέσκο μαλακό τυρί, κοπανιστή (με πιο ήπια γεύση από τη μυκονιάτικη), λαδοτύρι, κεφαλάκι, αλλά και εκλεκτή γραβιέρα μπορεί κανείς να βρει στο νησί. Τα τρία τυροκομεία δίνουν τα τυριά τους σε παντοπωλεία της Χώρας και του Γαυρίου. Πιο σπάνια βρίσκεις τα νόστιμα τοπικά λουκάνικα (απαραίτητα για τη φουρτάλια), το παστό χοιρινό και τη λούζα. Το ανδριώτικο θυμαρίσιο μέλι είναι από τα εκλεκτότερα των Κυκλάδων, λόγω του μικροκλίματος και της χλωρίδας του νησιού. Στα γλυκά του κουταλιού οι ανδριώτισσες είχαν ανέκαθεν ειδικότητα. Μοναδικές σπεσιαλιτέ, ο ανθός (ανθός λεμονιού) και το παμπιλόνι (από ένα τοπικό εσπεριδοειδές), αλλά πολύ καλό και το καρυδάκι. Ονομαστά τα μυρωδάτα ανδριώτικα αμυγδαλωτά, οι “εργολάβοι”, τα παστιτσάκια και τα μαλακά παστελάκια με ντόπιο μέλι.

Στο κατάστημα-κρεοπωλείο του Α. Κολίτσα στο Μπατσί θα προμηθευτείτε τα προϊόντα της ομώνυμης φάρμας: τυριά από αγελαδινό γάλα, γιαούρτι, λουκάνικα και παστό μέσα στο λίπος του και, φυσικά, ντόπια κρεατικά και κοκκόρια. Στο Μπατσί ψωνίζουμε γλυκά κουταλιού, εξαιρετικά αμυγδαλωτά, κάππαρη, σπιτικά λικέρ και διάφορα τουρσιά, από το πρατήριο του Συνεταιρισμού Γυναικών “η Αρχόντισσα του Αιγαίου”.

Στο παντοπωλείο Ροδοζάχαρη, στον πεζόδρομο της Χώρας, η Αντωνία Περτέση θα σας προμηθεύσει, εκτός από τοπικά τυριά, λουκάνικα και παστό δικής τους παρασκευής, εξαιρετικά σπιτικά παστελάκια, κάππαρη, αγκιναράκια στο λάδι, γλυκά του κουταλιού και πολλά ακόμα τοπικά προϊόντα.
Στο Γαύριο θα βρείτε το παντοπωλείο Ανδριακόν του Γιάννη Μπατή, που θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τυριά των τυροκομείων Ν. Ασούτη και Α. Λούβαρη, αυστηρά επιλεγμένα τοπικά μέλια, κάππαρη, κρίταμα τουρσί, αρωματικά φυτά της Άνδρου, ακόμα και λαχανικά από βιολογικές καλλιέργειες.

Αρχόντισσα του Αιγαίου, Μπατσί τηλ. 22820 41834
Α. Κολίτσας Μπατσί (περιφερειακός), τηλ. 22820 41020
Ροδοζάχαρη, Χώρα, τηλ. 22820 22170
Ανδριακόν, Γαύριο τηλ. 22820 71341

Κέρκυρα

Το νούμπουλο και το κουμκουάτ είναι από τα πιο εμβληματικά κερκυραϊκά προϊόντα. Δοκιμάστε επίσης τσιτσιμπίρα (αναψυκτικό με τζίντζερ), συκομαΐδες (πίτες φτιαγμένες με σύκα) αλλά και μάντολες και μαντολάτο. Άλλα τοπικά φημισμένα είδη είναι το σαλάμι σαλάδο και η κερκυραϊκή μπίρα Corfu Beer.

Corfu Beer

Στο κατάστημα «Η αφθονία», στο κέντρο της παλαιάς πόλης, βρίσκουμε νούμπουλο, σαλάμι, μπίρα Corfu και τσιτσιμπίρα, κουμκουάτ (γλυκό του κουταλιού και λικέρ), μάντολες, συκομαΐδα, ντόπιο ελαιόλαδο και κρασιά των οινοποιείων της οικογένειας Γραμμένου και της οικογένειας Θεοτόκη.

Στα δυο καταστήματα λιανικής της Κερκυραϊκής Εταιρείας Κρεάτων Α.Ε. (COMECO SA) πωλούνται αλλαντικά παραγωγής του εργαστηρίου τους, όπως το περίφημο νούμπουλο, μοσχαρίσιο και χοιρινό, το σαλάδο (τοπικός τύπος σαλαμιού), λουκάνικα με γραβιέρα, με ρίγανη και με πράσο, αλλά και πικάντικα, με γεύση που θυμίζει την τοπική παστιτσάδα. Ακόμη, παράγουν διάφορα καπνιστά αλλαντικά με προσθήκη μπαχαρικών και μορταδέλες. Εκτός των αλλαντικών, στα καταστήματα θα βρείτε και κουμκουάτ γλυκό του κουταλιού αλλά και λικέρ, καθώς και ντόπια παραδοσιακά ζυμαρικά της φίρμας Pasta Corfu.

Η αφθονία, Καποδιστρίου 21, παλαιά πόλη (πίσω από τη Ληστών), τηλ. 26610 43495.
Κερκυραϊκή Εταιρεία Κρεάτων Α.Ε. (COMECO SA), α) 1ο χλμ. Ε.Ο. Κέρκυρας – Λευκίμης τηλ. 26610 44182, β) Γεωργίου Θεοτόκη 13 (Πλατεία Σαν Ρόκο), τηλ. 26610 31206,
www.comeco.gr

Πάρος

Παριανά τυριά, σούμα (τοπικό τσίπουρο), εξαιρετικής ποιότητας θυμαρίσιο μέλι, κάππαρη και καππαρόφυλλα, τοπικές ΠΟΠ ποικιλίες κρασιού, αλλά και γλυκίσματα όπως τα παστελάρια και οι ζαχαρομπακλαβάδες είναι μερικά από τα προϊόντα για τα οποία φημίζεται το νησί.

Λιαστές ντομάτες (To "Μελίσσι delicatessen")

Από τυριά στο νησί βρίσκουμε ξυνομυζήθρα, τουλουμίσιο, λαδοτύρι και ανθότυρο, που συνδυάζονται ωραία με τα ζυμωτά ψωμιά, τα παξιμάδια και τις κριθαροκουλούρες. Με τα τυριά του νησιού οι νοικοκυρές φτιάχνουν και τοπικά γλυκά όπως ραφιόλια, μυζηθροπιτάκια, λαμπροκούλουρα, λαζαράκια, πετιμεζίνια και σκαλτσούνια. Φημισμένα για τη νοστιμιά τους είναι και τα παριανά σύκα, που στο νησί τα κάνουν «σαμωτά», «παστελαριά» και γλυκό του κουταλιού. Οι αμπελώνες της Πάρου είναι ονομαστοί από την αρχαιότητα και παράγουν κρασιά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Τα κρασιά της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών και των δύο σύγχρονων τοπικών οινοποιείων είναι από ντόπιες ποικιλίες όπως η Μονεμβασιά, η Μαντηλαριά, η Βάφτρα και το μαύρο Αηδάνι.

Στο «Αρσένης delicatessen» της Νάουσας βρίσκουμε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων παραγωγής του ιδιοκτήτη, όπως λάδι συμβατικής και βιολογικής καλλιέργειας, κάπαρη και αρκετά κηπευτικά και φρούτα. Στο μαγαζί διαθέτουν και τα κρασιά του οινοποιού Γιώργου Μωραΐτη, αλλά και του Συνεταιρισμού Πάρου και τοπικά τυριά όπως το κεφαλάκι, καθώς και βούτυρο. Στα ράφια είδαμε και τις μαρμελάδες του Κλεφτόγιαννη και αρωματικά βότανα, δεντρολίβανο και δυόσμο.

Στον περιφερειακό της Νάουσας συναντήσαμε ένα νέο delicatessen, «Το Μελίσσι delicatessen», που δημιουργήθηκε από μια οικογένεια μελισσοκόμων. Φτιάχνουν και διαθέτουν το δικό τους μέλι που είναι κατά 41% θυμαρίσιο και το ονομάζουν «Μέλι Πάρου». Τοπικά του νησιού είναι τα στριφογυριστά παριανά παστέλια του Ανουσάκη, η κάππαρη, οι λιαστές ντομάτες, οι ελιές και η πάστα ελιάς, ενώ φτιάχνουν και πωλούν ένα ροζέ κρασί, τη «Μαυροπέτρια» από τις δύο ΠΟΠ ποικιλίες του νησιού, τη Μαντηλαριά και τη Μονεμβασιά και ένα λιαστό κρασί της Πάρου, αυτό που χρησιμοποιείται για τη θεία Μετάληψη και στο νησί το συνηθίζουν παραδοσιακά το απόγευμα σαν απεριτίφ. Από αλκοολούχα βρίσκουμε εδώ και την παριανή Σούμα, το ντόπιο τσίπουρο, αλλά και κρασιά από τα δυο οινοποιεία του νησιού, του Μανώλη και του Γιώργου Μωραΐτη, όπως το ροζέ αφρώδες «Αφρός του νησιού». Στο κατάστημα υπάρχει και ένα τμήμα μαναβικής από το κτήμα τους καθώς και γλυκά του κουταλιού σαν το καρπούζι και η μαρμελάδα μάνγκο από τοπική καλλιέργεια του φρούτου. Ακόμη, η παριανή μπίρα "56", τυριά το Συνεταιρισμού Πάρου ΕΑΣ όπως το σούρωμα, το παριανό κεφαλάκι, κεφαλογραβιέρα, κεφαλοτύρι αλλά και παριανό βούτυρο στο βουτυρόχαρτο. Τέλος, κάποια είδη ντομάτας όπως το pomodoro φρέσκο ή λιαστό και σπόροι ντομάτας, που χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό.

Αρσένης delicatessen, Ποτάμι Νάουσας, τηλ. 22840 55017.

«Το Μελίσσι delicatessen», περιφερειακός Νάουσας, τηλ. 22840 55377.

Σύρος

Λουκούμια και χαλβαδόπιτες, ζυμαρικά αλλά και τυριά: οι οικοτεχνίες καλά κρατούν τις γεύσεις της παράδοσης και η οδός Χίου είναι ο κατ' εξοχήν δρόμος για τις απαραίτητες προμήθειες. Δοκιμάστε τυρί Σαν Μιχάλη, θυμαρίσιο μέλι, παστελαριές, πολτό από μάραθο, λιαστή ντομάτα, κάππαρη και κρίταμο.

Εκτός από τα λουκούμια και τις χαλβαδόπιτες, τις οποίες μπορεί κανείς να προμηθευτεί και χωρίς να κατέβει από το καράβι στο λιμάνι της Σύρου, από τους πλανόδιους πωλητές που ανεβαίνουν κατά τη διάρκεια της μικρής στάσης στο νησί, εδώ βρίσκουμε και παστελαριές δηλαδή γεμιστά σύκα, την συριανή κανελάδα που είναι σιρόπι κανέλας, καθώς και το πασίγνωστο τυρί Σαν Μιχάλη.

Στο παντοπωλείο του κ. Κώστα Πρέκα υπάρχει μια τεράστια γκάμα τοπικών προϊόντων, πολλά εκ των οποίων παραγωγής του εργαστηρίου του. Έτσι, βρίσκουμε δική τους κάππαρη και καππαρόφυλλα, κρίταμο, αγγουράκια κάππαρης, λιαστή κάππαρη, πολτό κάππαρης, πολτό φρέσκου μάραθου, ντομάτες λιαστές, πολτό λιαστής ντομάτας, αγκινάρες σε λάδι. Από γλυκά είδη υπάρχουν σύκα γεμιστά (οι γνωστές παστελαριές της Σύρου), γλυκό κουταλιού μελιτζανάκι συριανό με καρφωμένα αμύγδαλα και γαρίφαλλα, ξερολούκουμο 8 μηνών ωρίμανσης, συριανό μέλι και, βέβαια, λουκούμια και χαλβαδόπιτες, που είναι τα εμβληματικά του νησιού. Διαθέτουν επίσης ελληνικό σουσάμι, κρασιά από το οινοποιείο της Σύρου, καθώς και σιρόπι κανέλας, τη γνωστή συριανή κανελάδα. Δικής τους παραγωγής είναι και ένας τοματοχυμός που θυμίζει τους παλιούς, καθώς και ζυμαρικά σε τρεις τύπους; με πολτό μάραθου, με πολτό λιαστής ντομάτας και με κρόκο Κοζάνης. Τέλος, διαθέτουν τα τοπικά τυριά, και δυο τυριά που παρασκευάζονται ειδικά για το κατάστημα, το ένα με φρέσκο πολτό μάραθου και ένα σκληρό κίτρινο τυρί, με σπόρους μάραθου.

Πρέκας, Χίου 4, κεντρική αγορά Ερμούπολης, τηλ. 22810 87556, www.prekasyros.gr

Κέα

Ντόπια λουκάνικα, παραδοσιακά τυριά, κρασί από Μαυρούδι, θυμαρίσιο μέλι, παστέλι, αμυγδαλωτά είναι μερικά από όσα πρέπει να δοκιμάσετε και να ψωνίσετε από το νησί.

Τα λουκάνικα της Κέας είναι καπνιστά και με ντόπια μυρωδικά. Η λόζα είναι το τζιώτικο "προσούτο", που παράγεται από χοιρινό που καπνίζεται για μια με δύο εβδομάδες και έχει έντονη επίγευση. Τα γνωστά της τυριά είναι το ξυροτύρι, η μυζήθρα, το ξινό και η κοπανιστή, ενώ το παστέλι τους το φτιάχνουν με το περίφημο θυμαρίσιο μέλι της περιοχής. Οι πιο δημοφιλείς καρποί του ιδιόμορφου κλίματος του νησιού είναι τα άνυδρα ντοματάκια και τα σύκα ή, όπως λέγονται στην τοπική διάλεκτο, «αμπουρκούνες», αλλά και το βελανίδι που αποτελεί πρώτη ύλη για πρωτότυπες συνταγές. Η Τζιά είναι γεμάτη βότανα και μυρωδικά. Το χαμομήλι, το φασκόμηλο, η λεβάντα, η λουίζα, ο βασιλικός, η ρίγανη, το δεντρολίβανο, το θρούμπι και το σπαθόχορτο είναι από τα πιο συνηθισμένα στο νησί.

Στον «Αρισταίο», στον Μυλοπόταμο, έχουμε άλλο ένα μαγαζί που μας εφοδιάζει κυρίως με προϊόντα παραγωγής του ιδιοκτήτη, όπως θυμαρίσιο μέλι, παστέλια, προϊόντα βελανιδιού (βελανιδόμπαρα, χυλοπίτες με βελανίδι), κάππαρη, λιαστή ντομάτα, σπαθόλαδο ή βαλσαμόλαδο, καθώς και κεραλοιφές. Πωλούν επίσης άνυδρα αμύγδαλα, τζιώτικο κρασί από την τοπική ποικιλία Μαυρούδι, γλυκό του κουταλιού και μαρμελάδα από σύκο αμπουρκούνα. Μας άρεσαν, επίσης, τα λικέρ αρμπαρόριζα, βασιλικός ή πορτοκάλι, καθώς και τα τοπικά τυριά από το τυροκομείο της Κάτω Μεριάς.

Αρισταίος, Μυλοπόταμος, Κέα, τηλ. 22880 21345, www.aristaios.gr