Follow us

Ζυμαρικά από φύλλα φραγκοσυκιάς!

Οι πρασινωπές πένες ήταν μια έκπληξη για τη μεστή, νόστιμη γεύση τους, με μια ανεπαίσθητη βοτανικότητα και για το πολύ καλό κράτημά τους στο βράσιμο…

Ζυμαρικά από φύλλα φραγκοσυκιάς!

Ζυμαρικά από φύλλα φραγκοσυκιάς; Μάλιστα. Αν μη τι άλλο, είναι πρωτότυπο και εκμεταλλεύεται κι έναν αγαπημένο αυτοφυή στη χώρα μας κάκτο, σκέφτηκα όταν άκουσα τον εμπνευστή του, Ηλία Μανίκα, να μου μιλάει με ενθουσιασμό για το προϊόν του. Και μετά, ήρθε η ώρα της δοκιμής. Οι πρασινωπές πένες ήταν μια έκπληξη και για το πολύ καλό κράτημά τους στο βράσιμο (μέτρησα περίπου 8' για al dente) και για τη μεστή, νόστιμη γεύση τους, με μια ανεπαίσθητη βοτανικότητα. Σε συνδυασμό με μια σάλτσα πέστο (χρησιμοποίησα το πέστο φιστικιού Αιγίνης του Νώντα), με λίγη παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, έφτιαξαν ένα πολύ νόστιμο πιάτο, που θα ήθελα να ξαναβάλω στο τραπέζι μου.
Η ιδέα: "Η σκέψη ήταν να εκμεταλλευτούμε τις φοβερές ιδιότητες του κλαδωδίου της φραγκοσυκιάς (το πράσινο τμήμα του κάκτου) και να δημιουργήσουμε ένα καινοτόμο προϊόν. Θέλαμε, επίσης, κάτι γνώριμο και αγαπητό σε όλο τον πλανήτη, κι έτσι καταλήξαμε στο ζυμαρικό. Με άλλα λόγια, χρησιμοποιήσαμε το ζυμαρικό σαν "Δούρειο Ίππο" για τη μεταφορά των ιδιοτήτων της φραγκοσυκιάς. Πρόκειται για το μοναδικό στο είδος του παγκοσμίως -ούτε καν στο Μεξικό δεν υπάρχει! Γι αυτό, άλλωστε, το έχουμε πατεντάρει στον Ο.Β.Ι.".

Ζυμαρικά από φύλλα φραγκοσυκιάς!

Η νεοσύστατη εταιρεία Spinoso, που ίδρυσε ο Ηλίας Μανίκας μαζί με τον εξάδελφό του, στοχεύει στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελληνικών προϊόντων διατροφής, με υψηλή διατροφική αξία και ξεχωριστή γεύση. Οι πέννες με κλαδώδιο φραγκοσυκιάς είναι το μοναδικό προϊόν τους μέχρι στιγμής, αλλά όχι για πολύ, καθώς ήδη δρομολογούνται και άλλοι κωδικοί ζυμαρικών.
Η Spinoso προμηθεύεται την πρώτη ύλη της από βιολογική καλλιέργεια φραγκοσυκιάς της Ζακύνθου και η επεξεργασία γίνεται στα δικά της μηχανήματα. "Με το πάντρεμα καινοτομίας και παράδοσης, δημιουργήσαμε ένα προϊόν χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος (carbon footprint) που απευθύνεται σε καταναλωτές που αναζητούν νέα προϊόντα υγιεινά και έχουν περιβαλλοντική συνείδηση".
Στα προτερήματά του και η εξαιρετική συσκευασία: μελετημένη, κομψή και λειτουργική, με "παραθυράκι" για να βλέπεις το προϊόν, δικαιολογημένα την ονομάζουν premium.

Μερικά για τη διατροφική αξία των φύλλων της φραγκοσυκιάς: από έρευνες έχει προκύψει ότι η κατανάλωσή τους βοηθά τον οργανισμό στη ρύθμιση του βάρους, της χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίμα. Προσφέρουν πολλά ιχνοστοιχεία και βιταμίνες με ελάχιστες θερμίδες.
Πώς θα απολαύσουμε καλύτερα αυτές τις νόστιμες πέννες; Σίγουρα οι σάλτσες πράσινων πέστο τους ταιριάζουν πολύ, όπως και τα φρέσκα τυριά και τα λαχανικά. Συνδυάστε τα με ανθότυρο, κατίκι ή ricotta, με σωταρισμένο κολοκυθάκι, με φρέσκα μυρωδικά, με σκόρδο και καβουρδισμένο κουκουνάρι ή, απλά, σε ένα olio aglio. Στο www.spinoso.gr θα βρείτε όλες τις πληροφορίες και μερικές συνταγές.


Πού τα βρίσκουμε στην Αττική (υπάρχουν, επίσης, σε Θεσσαλονίκη και Ρόδο):

1.Trattorria & Delicatessen Michelle, Λ.Μαραθώνος 61Ανοιξη
2.Bistro Cafe Restorant L'ete, Αργυροπούλου 7 Κηφισιά
3.ΙΑΝΟΣ Delicatessen, Σταδιου 24 Αθήνα
4.DEGUSTASION Delicatessen, Κουμπάρη 5 Πλατεία Κολωνακίου
5.EATCRETE Delicatessen, Πατρ.Ιωακείμ 6 & Ηροδότου Κολωνάκι
6.CAVA FAIDON NUTS & WINE STORES, Αγ.Ιωάννου 28 Βούλα
7.Φαρμακείο ΜΠΑΚΑΚΟΣ, Αγ.Κωσταντίνου 3 Ομόνοια

Spinoso, τηλ. 6948065232, www.spinoso.gr