Follow us

Τεχνόπολη: γεύσεις, εικόνες, στιγμές από το Φεστιβάλ

Ο περίπατος στα περίπτερα του Φεστιβάλ "Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις" στην Τεχνόπολη ήταν πάντα μια συναρπαστική γευστική περιπέτεια. Πλάι στα γνωστά, αγαπημένα προϊόντα, δεν ξέρεις ποτέ τι σε περιμένει και οι εκπλήξεις παραμονεύουν σε κάθε βήμα…

Τεχνόπολη: γεύσεις, εικόνες, στιγμές από το Φεστιβάλ

Αυτό συνέβη στον υπερθετικό, το τριήμερο 10-12 Ιουνίου στην Τεχνόπολη, καθώς πολλοί ήταν οι νέοι εκθέτες και αρκετά τα πρωτοεμφανιζόμενα προϊόντα από νέους και παλιούς. Οι γευστικές εκδηλώσεις στο προαύλιο τράβηξαν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων, που γεύτηκαν, σύγκριναν, έμαθαν μέσα από διαδραστικές παρουσιάσεις. Ήταν, κατά γενική εκτίμηση, μια διοργάνωση πολύ πλούσια σε προϊόντα και εκδηλώσεις. Τόσο, που μπορούσες άνετα να ξεχωρίσεις μικρά "φεστιβάλ μέσα στο φεστιβάλ": τα τυριά των Κυκλάδων είχαν μια δυναμική παρουσία και το ίδιο συνέβαινε με τα κρασιά μικρών παραγωγών, τα μέλια, τα ελαιόλαδα…

Τεχνόπολη: γεύσεις, εικόνες, στιγμές από το Φεστιβάλ

Το προαύλιο των εκπλήξεων: open air μαγειρική, wine tasting, cocktails, καφές

Άναψαν τα τηγάνια και γέμισαν τα ποτήρια στην πανέμορφη αυλή της Τεχνόπολης, ένα συγκρότημα εξωτερικών χώρων που γέμισε ενδιαφέροντα γευστικά happenings. Σημαντικό είναι, ότι τα εξαιρετικά προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν είχαν επιλεγεί από τους παραγωγούς του φεστιβάλ. Εκεί, λοιπόν, που βολτάριζες στα περίπτερα του προαυλίου και δοκίμαζες μια φοβερή μαρμελάδα, έπαιρνε το μάτι σου τον Olivier Campanha ή τον Αθηναγόρα Κωστάκο να σκύβει πάνω από τις κατσαρόλες του κι έτρεχες να πάρεις θέση -όλα κατέληγαν σε υπέροχες γκουρμέ γεύσεις!

Τα ποτήρια γευσιγνωσίας γέμιζαν συνέχεια στη "μονομαχία" των συνδυασμών ασύρτικου και αγιωργίτικου με εξαιρετικά τυριά και αλλαντικά. Τα low alcohol cocktails που ετοίμασε ο Αλέξανδρος Κεχαγιαδάκης ήταν ό,τι έπρεπε για τις ζεστές ώρες και όλοι όσοι τα δοκίμασαν, θα τα υιοθετήσουν για το καλοκαίρι -έτσι κι αλλιώς, η τεχνική του κοκτέιλ έγινε παιχνίδι με το ανάλογο σεμινάριο του Παναγιώτη Καναβέτα! Στο ξεχωριστό specialty coffees καφέ που είχε στηθεί από την Coffeedence στην κεντρική αυλή, bartenders και baristas εναλλάσσονταν και συνεργάζονταν σε σούπερ παρουσιάσεις ιδιαίτερων καφέδων και κοκτέιλ. Πολλές μπίρες δοκιμάστηκαν και αναλύθηκαν γευστικά σ' ένα εξαιρετικό beer tasting, από σπεσιαλίστες του είδους. Και αυτά είναι μόνο μερικά.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά γευστικά happenings έγινε από το team μαγείρων των Κυκλάδων, με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου της Aegean Cuisine "Του Άνεμου και της Αλμύρας": αυθεντικές συνταγές από διάφορα νησιά μαγειρεύτηκαν μπροστά μας, ενώ οι ταυτόχρονες επεξηγήσεις για τα τοπικά υλικά και τις γευστικές συνήθειες ήταν πραγματικά πολύτιμες. Ενθουσίασαν τα γεμιστά "πουλιά" της Άνδρου και τα αέρινα πιταράκια της Μήλου, η σιφνέικη ρεβιθάδα μοσχομύριζε σχίνο, τα σιουφιχτά με ανδριώτικα τυριά ήταν πεντανόστιμα…

Τυχεροί και όσοι δοκίμασαν τις υπέροχες, full umami γεύση, ταλιατέλες με φρέσκια και αποξηραμένη τρούφα της Troufaplus: θέαμα, μυρωδιές και γεύση από ιταλό σεφ, που τις μαγείρεψε μπροστά μας, ανακινώντας ταχυδακτυλουργικά ένα τεράστιο "αιωρούμενο" τηγάνι…

Και τι να πεις για τα πιατάκια που ετοίμαζε η ομάδα του "Δειπνοσοφιστηρίου" γύρω από την καμινάδα -αν έμενε ακόμα χώρος για φαγητό… Εξαιρετικός ο σολομός που ψηνόταν σε ανοιχτή φλόγα σαν "αντικρυστό", μελωμένη η πανσέτα, άπαιχτα τα λιλιπούτεια κασσιώτικα ντολμαδάκια -μεγάλο σουξέ-, γκουρμεδιά με φαντασία οι κρύες σούπες!

Τόλμη και... γευστική γοητεία

Μερικοί παραγωγοί τολμούν και πετυχαίνουν! Συναντήσαμε προϊόντα που ξεφεύγουν από τα κοινά και χαρήκαμε με δημιουργίες που ξεπερνούν τις γνωστές γεύσεις ή προϊόντα που δεν κυκλοφορούσαν στην αγορά. Αν δεν τα ανακαλύψατε ήδη, γνωρίστε μερικά από τα πιο πρωτότυπα προϊόντα που συναντήσαμε…

Ο Πέτρος Ναουμίδης "ξαναχτύπησε" με τις πιπεριές του! Αυτή τη φορά, γέμισε τις γνήσιες πιπεριές Φλωρίνης με καπνιστό λούτσο, ένα νόστιμο ψάρι της γειτονικής Βεγορίτιδας, και τις έκλεισε στο βάζο. Είπατε τίποτα; Αλλά και η γλυκιά κολοκύθα του σε συνδυασμό με πικάντικη πιπεριά δεν πάει πίσω σε νοστιμιά…

Ο Ιωάννης Καμπούρης πρόσθεσε φύλλα βρώσιμου χρυσού στο άλλο "χρυσό" προϊόν του, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Ε-LA-WON! Ο χρυσός έχει αντιγηραντικές ιδιότητες, αν προσθέσετε κι εκείνες της ελαιοκανθάλης του ελαιολάδου, έχουμε ένα πραγματικά πολύτιμο προϊόν…

Η φάρμα Μετσόβου εκτρέφει γαϊδουράκια και παράγει γάλα γαϊδούρας, αλλά τέτοιο έχουμε ξαναδοκιμάσει. Όχι, όμως και τις ταλιατέλες ή χιλοπίτες με γάλα γαϊδούρας, που έγιναν ανάρπαστες…

Πιο πεζά, αλλά όχι λιγότερο νόστιμα, ο πρωτοεμφανιζόμενος Κώστας Κυροχρίστος της φάρμας "Kudros-σπάνιες φυλές", εκτός από τα αλλαντικά, τυποποίησε το λαρδί (ουσιαστικά σκέτο λίπος) από τους μαύρους χοίρους που εκτρέφει ελεύθερους και ταΐζει με ελιές. Χρήσιμο για πεντανόστιμο μαγείρεμα…

Τυρί φέτα με μαύρη θερινή τρούφα, από την Παυλίνα Κλαδοπούλου της Troufaplus, ειδική τρουφοσυλλέκτρια. Ταιριάζουν θαυμάσια. Μαζί, και άλλα δυο τυριά με φρέσκια τρούφα, το πεκορίνο και το τυρί misto.

Σοκολάτα με ινδική κάνναβη και σοκολάτα με παντζάρι και μαύρο σκόρδο από τον ευφάνταστο και τολμηρό Στέφανο Διαμαντόπουλο του Le Votre Pirée. Αξίζει να τα δοκιμάσετε, μαζί με αρκετούς ακόμα αναπάντεχους συνδυασμούς...

Ρόφημα από παστεριωμένο ασπράδι αβγού με γεύση φράουλα ή μπανάνα, φουλ στην πρωτεΐνη. Από το Κρόκος-κέντρο αβγού. Έχει και αβγά πάπιας, χήνας, φραγκόκοτας ή στρουθοκαμήλου, αν ενδιαφέρεστε.

Kαι άλλα νέα προϊόντα που δοκιμάσαμε...

Πολλά τα προϊόντα που δοκιμάσαμε για πρώτη φορά και δύσκολο να παρουσιαστούν όλα σε ένα άρθρο. Οπωσδήποτε, θα συναντήσετε αυτά και άλλα πολλά στο αθηνοραμαUmami.gr το επόμενο διάστημα με λεπτομέρειες, γιατί τους αξίζει. Εδώ, θα αρκεστούμε σε μια μικρή αναφορά, σαν να κάνουμε μαζί μια μικρή "γύρα" δοκιμάζοντας, στους χώρους του Φεστιβάλ…

- Πρωτότυπο και πρακτικό το αναψυκτικό από καρπούζι, της φίρμας Gia…giamas, που αραιώνεται, για μικρές και μεγάλες παρέες (βγαίνει, ακόμα, ροδάκινο και λεμόνι).
- Πολύ νόστιμο το "γρονθοτυράκι με μάραθο", από αγελαδινό γάλα, η νέα δημιουργία του τυροκομείου Ζωζεφίνος της Σύρου, αλλά και το νέο, μαλακό τυρί με απαλή γεύση μαστίχας και επικάλυψη με σουμάκ, του τυροκομείου Ασούτη από την Άνδρο.

- Έξυπνη ιδέα το έτοιμο "Κιουνεφέ" που φτιάχνει το τυροκομείο Καϊδατζή (Kaidancheese), σε συσκευασία που διατηρείται στο ψυγείο, έτοιμο να το ψήσετε λίγο όποτε θέλετε. Με δικό του τυρί, φτιαγμένο ειδικά για κιουνεφέ.

- Αποξηραμένη ελληνική τρούφα, ένα προϊόν που δεν υπήρχε, απ' ό,τι γνωρίζουμε, στην αγορά. Για χρήση σε πολλές συνταγές, με την ανεπανάληπτη γέυση της τρούφας συμπυκνωμένη. Από την Troufaplus της Παυλίνας Κλαδοπούλου.
- Τα σπιτικά αλείμματα με βάση εκλεκτό μέλι και ξηρούς καρπούς (φιστίκι, αμύγδαλο, φουντούκι) του Gaidarakos είναι πολύ νόστιμα και είναι φανερή η χειροποίητη παρασκευή τους.
- Τα αλλαντικά από μαύρο χοίρο εκτατικής εκτροφής της φάρμας Kudros του Αιτωλικού μας εντυπωσίασαν με τη γνήσια γεύση τους. Εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο φεστιβάλ.

- Η πολίτικη κρέμα Κεσκιούλ από βουβαλίσιο γάλα, καρύδα και αμύγδαλα του Μπέκα! Με χαμηλά λιπαρά, αλλά πολύ ωραία, γεμάτη γεύση… Επίσης, νέο προϊόν του είναι το κεφίρ, πάντα από βουβαλίσο γάλα, φυσικά.
- Άπαιχτη η νέα μαρμελάδα "Κίτρο Νάξου" με ωραία, υπόπικρη επίγευση και το απίστευτα μυρωδάτο "Μανταρινάκι" γλυκό, χιώτικο μανταρίνι κομμένο στη μέση, από το "Μελίμηλον" Νάξου, της Ευαγγελίας Λιανοπούλου.

- Μας άρεσε και το πρωτότυπο "Γλυκό της Ρηνιώς", ένα παραδοσιακό γλυκό από τη Σάμο, με βιολογικές πρώτες ύλες, της Bio Samos: με νεράτζι, λεμόνι, καραμελωμένα αμύγδαλα και καρύδια.
- Η Αμαλί από τη Χαλκίδα έφτιαξε ένα πολύ νόστιμο "πέστο" με βάση τη (δικιά της) γλιστρίδα, τη λιαστή ντομάτα, ξύδι από κράνα, κάππαρη, σκόρδο, κάσιους: ό,τι πρέπει για πιάτα "της στιγμής".
- Παραδοσιακά ζυμαρικά γκόγκες, νωπά, με φρέσκο γάλα, βρήκαμε από τα "Μωραΐτικα" του Ναυπλίου, για πολύ νόστιμες, σαλτσάτες συνταγές.

- Αναψυκτικά υγείας με βάση τη βιολογική αλόη και χυμούς φρούτων, ανάλογα με την εποχή, πορτοκάλι, μανταρίνι, καρπούζι. Από τη Louis Aloe Farm της Κρήτης και το κατάστημα Παν Αγαθόν.

Τα signature του Φεστιβάλ

Αν τα δοκιμάσατε, δεν τα ξεχνάτε! Μιλάμε για γεύσεις που δημιουργήθηκαν ειδικά για το "Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις -Τεχνόπολη 2016".

Και πρώτα-πρώτα, ένα απολαυστικό χαρμάνι specialty καφέ από την Coffeedence, δημιουργία του Στάθη Παναγουλάκου, που ονομάστηκε Harmony και μας κατέκτησε με τα αρώματα κόκκινων φρούτων και φρεσκοψημένου βουτυρένιου μπισκότου και την ευχάριστη οξύτητα στην επίγευση. Ένας καφές που ταίριαξε στην ατμόσφαιρα και την εποχή.

Μια πρωτότυπη γεύση παγωτού "όλο Ελλάδα" δημιούργησε το ζαχαροπλαστείο της Οικογένειας Βάρσου, ειδικά για την περίσταση, δείχνοντας, συγχρόνως, τις εξαιρετικές επιδόσεις του στην τέχνη του παγωτού. Το πρωτότυπο "Λαδολέμονο" έπιασε τον σφυγμό του Φεστιβάλ: εμβληματικά ελληνικά υλικά, αρώματα και γεύση ελληνικής γης. Ελαιόλαδο σε απόλυτη ισορροπία με λεμόνι και ρίγανη, έκαναν ένα παγωτό για βραβείο!

Πέρα από αυτό το παγωτό-βεντέτα, άλλες δυο γεύσεις δημιουργήθηκαν με αφορμή το Φεστιβάλ: το μυρωδάτο πεπόνι μαζί με κομμάτια προσούτο, ένα παγωτό που όλοι λάτρεψαν, και το υπέροχο παγωτό βύσσινο με αρμπαρόριζα, μια γεύση που επίσης έβγαζε πολύ "ελληνικό καλοκαίρι"...