Follow us

Οι μαύροι χοίροι του Αιτωλικού

Σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, στη λιμνοθάλασσα Αιτωλικού, υπάρχει μια σπάνια στο είδος της φάρμα με μαύρους χοίρους, που ζουν ελεύθεροι, τρέφονται βασικά με ελαιόκαρπο και κολυμπούν στη λιμνοθάλασσα…

Οι μαύροι χοίροι του Αιτωλικού

Έμαθα για τον παραγωγό-κτηνοτρόφο Κώστα Κυροχρίστο και τη μοναδική δουλειά του "στόμα με στόμα". 'Οταν επισκέφθηκα τη φάρμα, στην περιoχή Αγία Τριάδα (αρχαία ονομασία Κούντρος), πλάι στη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού, σκέφτηκα ότι μια τέτοια παραδοσιακή εκτροφή, σε μια χώρα του εξωτερικού που ξέρει να εκτιμά την ποιότητα, θα ήταν μοναδική και το πραγματικά πολυτελές αυτό προϊόν θα εξαργυρωνόταν πανάκριβα… Εδώ, μέχρι στιγμής το γνωρίζουν μόνο στην περιοχή του και σε ελάχιστα, εκλεκτά κρεοπωλεία της Αθήνας, όπου πωλείται το νωπό κρέας του.

Οι μαύροι χοίροι του Αιτωλικού

Είναι δύσκολο να φτιάξεις την εικόνα, αν δεν τη δεις. Το φυσικό περιβάλλον της φάρμας των 300 στρεμμάτων πανέμορφο, με λοφάκια πνιγμένα στις ελιές και τη λιμνοθάλασσα να προβάλει ανάμεσα στις φυλλωσιές. Τα καθαρόαιμα μαύρα γουρουνάκια, κατά ομάδες, να τρέχουν γύρω σου ή να μπανιάρονται στα νερά της λιμνοθάλασσας. Κοιμούνται κάτω από αιωνόβια ελαιόλδεντρα και αγριελιές και χρειάζονται τουλάχιστον 12 μήνες για να αποκτήσουν το κατάλληλο βάρος για την παραγωγή κρέατος. Ο "χοιροβοσκός", είναι όπως περίπου θα τον φανταζόσουν μέσα σ' αυτό το σκηνικό: γνήσιος, λιγομίλητος, αυθεντικός. Δεν το έχει και πολύ με τις "δημόσιες σχέσεις". Αντίθετα, αγαπάει με πάθος τη δουλειά του και τη φύση, που είναι γι' αυτόν τρόπος ζωής. Ο,τιδήποτε κάνει, το κάνει με σεβασμό στη χλωρίδα και την πανίδα -εν προκειμένω τα γουρουνάκια του, της φυλής του μαύρου ελληνικού χοίρου. Ήδη, η ουσιαστικά και πραγματικά βιολογική αυτή εκτροφή, βρίσκεται στο δοκιμαστικό στάδιο της επίσημης πιστοποίησης της ως "βιολογικής".

Η φάρμα Kudros άρχισε πολύ πρόσφατα να παράγει εκλεκτά αλλαντικά, από το κρέας των ζώων της. Δοκιμάσαμε εξαιρετικό μπέικον φυσικής ωρίμανσης, πεντανόστιμα ζουμερά λουκάνικα, πραγματικά ωραίο ψητό χοιρομέρι και λούτζα. Όλα δείχνουν την ποιότητα της πρώτης ύλης και μια προσεγμένη τεχνική παρασκευής. Την ευκαιρία να τα δοκιμάσουμε σε μια πρώτη παρουσίαση, πριν ακόμα βγουν στην αγορά, μας την έδωσε ο Κώστας Κυροχρίστος με την παρουσία του στο Φεστιβάλ Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις 2016 (10-12 Ιουνίου), στην Τεχνόπολη.

Kudros, Κώστας Κυροχρίστος τηλ. 6999854548