Follow us

Φρέσκο γάλα γαϊδούρας από τη Φάρμα Μετσόβου

Όλοι έχουμε ακούσει, λίγο-πολύ, για την ωφελιμότητα που έχει το γάλα γαϊδούρας, το πιο κοντινό στο μητρικό γάλα. Η Φάρμα Μετσόβου είναι από τους πρώτους παραγωγούς που επαναλανσάρουν ένα σπάνιο προϊόν…

Φρέσκο γάλα γαϊδούρας από τη Φάρμα Μετσόβου

Εκατόν πενήντα γαϊδουράκια εκτρέφονται σε μια έκταση πενήντα στρεμμάτων στη Χρυσοβίτσα Ιωαννίνων, εδώ και ένα χρόνο, όταν ο Αθανάσιος Μπούγιας ίδρυσε τη Φάρμα Μετσόβου, μια καθετοποιημένη καινοτόμο επιχείρηση, με μοναδικό προϊόν το γάλα γαϊδούρας. Η οικογένεια Μπούγια έτρεφε πάντοτε ιδιαίτερη συμπάθεια για το είδος (υπό εξαφάνιση τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα) και διατηρούσε από πριν 20-30 γαϊδουράκια στο κτήμα της, στη Χρυσοβίτσα. Όταν το συμπαθές ζώο μπήκε στην κατηγορία του "παραγωγικού" (2014) αποφάσισαν να αυξήσουν τον αριθμό και να εκμεταλλευτούν το γάλα τους. Το προϊόν ήδη βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο πιστοποίησης για να χαρακτηριστεί βιολογικό. Μόλις συλλεχθεί, παστεριώνεται και βγαίνει στο εμπόριο σε γυάλινα μπουκάλια των 100ml και 200 ml. Διατηρείται στο ψυγείο μέχρι την ημερομηνία λήξης του.

Φρέσκο γάλα γαϊδούρας από τη Φάρμα Μετσόβου

Όσοι γνωρίζουν την υψηλή διατροφική αξία του, το θεωρούν πολύτιμο προϊόν. Έτσι κι αλλιώς, είναι γνωστό ότι οι αρχαίοι λαοί το εκτιμούσαν σαν προληπτικό ασθενειών αλλά και για τις εξαιρετικές καλλυντικές του ιδιότητες στο δέρμα. Μάλιστα, όπως μας πληροφορεί η ιστοσελίδα της Φάρμας Μετσόβου, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '60 χρησιμοποιήθηκε πολύ στην Ευρώπη για τον περιορισμό του κοκκύτη, μιας πολύ διαδεδομένης παιδικής ασθένειας. Αξιόπιστες έρευνες έχουν αποδείξει ότι βρέφη και νήπια αλλεργικά στο αγελαδινό γάλα, με το γάλα γαϊδούρας δεν εμφάνισαν συμπτώματα, ενώ η λακτόζη που περιέχει βοηθά στη σωστή ανάπτυξη των οστών. Στην άλλη άκρη, η παρουσία προβιοτικών στο γάλα και οι αντιβακτηριδιακή δράση του το κάνουν χρήσιμο για τη διατροφή ηλικιωμένων και, γενικά, εξασθενημένων ατόμων. Όπως μας είπε ο Θανάσης Μπούγιας, οι περισσότεροι το αγοράζουν για τα βρέφη τους, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό το γνωρίζει και το καταναλώνει αντί για αγελαδινό. Το γάλα γαϊδούρας είναι αρκετά αραιό σε σχέση με το αγελαδινό, δεν έχει οσμή και είναι πολύ γλυκύτερο. Ήδη, η Φάρμα Μετσόβου διαθέτει και χειροποίητο τραχανά και χιλοπίτες με γάλα γαϊδούρας, που παρασκευάζονται από πιστοποιημένο εργαστήριο. Ανυπομονούμε να τα δοκιμάσουμε!

Το γάλα γαϊδούρας της Φάρμας Μετσόβου θα το βρείτε σε πολλά παντοπωλεία και deli σε όλη την Ελλάδα (στην Αττική διατίθεται σε πάνω από 50 καταστήματα). Ενδεικτικά, στην Αθήνα: Αφοι Βασιλόπουλοι delicatessen Παπαρρηγοπούλου 3 Σύνταγμα, s/m Θανόπουλος Κηφισιά-Ερυθραία, Greenpost βιολογικά Λ.Πεντέλης 97 Χαλάνδρι, Eco Shop φυσικά προϊόντα Πρωτόπαππα 2 Ηλιούπολη, Ηπειρώτισσα Βάρης 32 Βούλα, Αλέξανδρος ΑΕ Αφροδίτης 39 Π. Φάληρο.

Φάρμα Μετσόβου, Χρυσοβίτσα Μετσόβου ΤΗΛ. 2656022902, 6950103526, www.farmametsovou.com