Follow us

Το βιολογικό αγρόκτημα Γκολέμη, στη Λακωνία

Ένα πολύ καλό ελαιόλαδο έγινε αφορμή να γνωρίσουμε τη δουλειά των αδελφών Γκολέμη και το βιολογικό τους αγρόκτημα στη Λακωνία, φυτεμένο με ελιές και εσπεριδοειδή, από τα οποία προέρχονται και τα σπιτικά προϊόντα τους.

Το βιολογικό αγρόκτημα Γκολέμη, στη Λακωνία

"Η γη των Σπαρτιατών" ονόμασαν το αγρόκτημά τους στην Παλαιοπαναγιά Λακωνίας, λίγο έξω από τη Σπάρτη, ο Τάσος και ο Χρήστος Γκολέμης, κι αυτό δείχνει πόσο περήφανοι είναι για την καταγωγή τους. Το κτήμα, μαζί με την αγάπη και το σεβασμό στη φύση, τα κληρονόμησαν από τον πατέρα τους. Η βιολογική καλλιέργεια ήταν από πολύ νωρίς ένα όραμα. Ήδη, από το 1997 το κτήμα πήρε την πιστοποίηση ΔΗΩ.
Στο μεγάλο αγρόκτημα (συνολικά 250 στρέμματα) καλλιεργούνται, εκτός από τις ελιές, πολλές ποικιλίες πορτοκαλιών και μανταρινιών, γκρέιπφρουτ, περγαμόντο και λεμόνια, αλλά και φράουλες, καθώς και πολλά εποχικά κηπευτικά.

Τα προϊόντα

Το βιολογικό αγρόκτημα Γκολέμη, στη Λακωνία

Ελαιόλαδο εξαιρετικά παρθένο, βιολογικό.
Χυμός ντομάτας, σάλτσα ντομάταςαπλή και πικάντικη. Πορτοκαλάδα, μανταρινάδα, λεμονάδα, γκρεϊπφρουτάδα, φραουλάδα.
Αλείμματα: άλειμμα μανταρίνι, πορτοκάλι, περγαμόντο, φράουλα, λεμόνι, κολοκύθα με πορτοκάλι, περγαμόντο με πορτοκάλι και κάστανο. Γλυκό του κουταλιού περγαμόντο.
Καλαμπόκι για ποπ κορν.
Ό,τι δοκιμάσαμε ήταν απλό, με ανεπιτήδευτη σπιτική άποψη και έδειχνε την καλή πρώτη ύλη, ακόμα και αν ορισμένα θα έπαιρναν τεχνική βελτίωση.
Το εξαιρετικά παρθένο βιολογικό ελαιόλαδό τους μας άρεσε: αρώματα που παραπέμπουν σε φρέσκο γρασίδι και φουντούκι. Στο στόμα, με πάχος και αισθητή λιπαρότητα, γεύση φρεσκοκομμένης ελιάς και καλό, αν και γρήγορο, τελείωμα.
Καλλιεργείται, ακόμα, αραβόσιτος, που πωλείται συσκευασμένος για να φτιάξετε ποπ κορν στο σπίτι. Μαζί, εκτρέφονται και κοτούλες ελευθέρας βοσκής, που δίνουν τα αβγά τους.

Η βιολογική καλλιέργεια, τρόπος ζωής

"Η νοοτροπία μας απαιτεί να ψάχνουμε πάντα νέα πράγματα, νέα προϊόντα και καλλιέργειες", "Για μας, ο τρόπος καλλιέργειας αποτελεί και τρόπο ζωής. Βλέπουμε τη φύση σαν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας: όσα της δίνεις τόσα θα σου δώσει", μας λέει ο 24χρονος Νίκος Γκολέμης, της τρίτης γενιάς, πλέον. Στα σχέδιά τους, νέα προϊόντα, νέες καλλιέργειες, υψηλότερη ποιότητα. Δεν σταματούν καθόλου να αναζητούν το καλύτερο, πάντα στο πλαίσιο της μικρότερης επέμβασης στη φύση.

Τα προϊόντα τους πωλούνται στις βιολογικές Λαϊκές Αγορές και σε λίγα ακόμα καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Το κτήμα Γκολέμη είναι επισκέψιμο και αν βρεθείτε εκεί με παιδιά είναι βέβαιο ότι θα περάσουν υπέροχα και συγχρόνως θα μυηθούν στη βιολογική καλλιέργεια. Άλλωστε, το αγρόκτημα αποκτά άλλο ενδιαφέρον με τη μικρή ζωική του κοινότητα: πάπιες, χήνες, παγόνια, κατσίκες Θιβέτ, προβατάκια, ελάφια, δένουν αναπόσπαστα με το φυσικό περιβάλλον.

Κτήμα Γκολέμη, 11ο χλμ. Σπάρτης-Γυθείου, τηλ. 6984801583 και 6976780106