Follow us

Τα σύκα της Κύμης

Τρώγονται σκέτα, τα προσθέτουμε στη σαλάτα, τα συνδυάζουμε με καρύδι. Το αποξηραμένο σύκο αποτελεί ένα ξεχωριστό έδεσμα, με σπάνια διατροφική αξία και ασύγκριτη γεύση.

Τα σύκα της Κύμης

Η χώρα μας φημίζεται για την ποιότητα των ξερών σύκων και ειδικά εκείνων που προέρχονται από τις συκιές της Κύμης. Με την κατάλληλη και προσεκτική μεταποίηση, απογειώνονται τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά, η γεύση, τα αρώματα, η επίγευση, το χρώμα. Έτσι κι αλλιώς, το συναντάμε ψηλά στη διατροφική μας αλυσίδα από την αρχαιότητα. Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι τα τελευταία χρόνια γίνονται ενδιαφέρουσες προσπάθειες ανάδειξης του προϊόντος και των χρήσεων του στη διατροφή μας.

Το Kumilio έχει όραμα

Τα σύκα της Κύμης

Μα βασικό άξονα τον σεβασμό στις διαδικασίες καλλιέργειας όπως αυτές αναπτύχθηκαν στην περιοχή της Κύμης διαχρονικά, το Kumilio, που δημιουργήθηκε τον περασμένο χρόνο, αναζητά τρόπους βελτίωσης του προϊόντος αλλά και νέους συνδυασμούς, που αναδεικνύουν την αξία του σύκου. Σε αυτό το πλαίσιο, η Kumilio, έχει λανσάρει στην αγορά νέα προϊόντα, όπως μαρμελάδα, παστέλι και συκόμελο. Η συγκεκριμένη παραγωγή, βασίζεται στις 300 συκιές που βρίσκονται στο Κάδδι της Κύμης, όπου διατηρούν μια μικρή μονάδα διαλογής και επεξεργασίας.

Η διαδικασία κρατάει την παράδοση

Ξεκινώντας από τις αρχές του Αυγούστου και καταλήγοντας στα τέλη του Σεπτεμβρίου, μαζεύονται τα λεγόμενα μουστέλια. Τα σύκα, δηλαδή, που βρίσκονται σε υπερώριμη κατάσταση και στη συνέχεια, αφού ανοιχθούν στη μέση, τοποθετούνται σε ξύλινα τελάρα και παραμένουν για 2 έως 4 ημέρες εκτεθειμένα στον ήλιο και στον αέρα για να αποξηρανθούν. Μετά την αποξήρανση και τη διαλογή, τα σύκα παρόμοιου μεγέθους ενώνονται σε ζεύγη και σχηματίζουν το γνωστό ως «σύκο Κύμης» ή «ασκάδα». Ενωμένες πια οι «ασκάδες”, τοποθετούνται ξανά στα τελάρα και παραμένουν στον ήλιο για 2 ακόμη ημέρες. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με τη φυσική αποστείρωση, που γίνεται με τον βρασμό και το τελικό στέγνωμα. Κατά τη διαδικασία τυποποίησης σε κενό αέρος, τοποθετείται ένα φύλλο δάφνης ως αρωματικό και παράλληλα, φυσικό συντηρητικό.

Τα προϊόντα

Ξερά σύκα Κύμης

Ξεχωρίζει για την λεπτή του φλούδα, κάτι που το καθιστά πιο μαλακό έναντι άλλων ποικιλιών σύκου. Εξάλλου, τα κλιματολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής παίζουν βασικό ρόλο στην ποιότητα του τελικού προϊόντος. Πρόκειται για μία υγιεινή επιλογή, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καθημερινό δυναμωτικό στο πρωινό αλλά και καθ`όλη τη διάρκεια της ημέρας. Εκτός από τη γλυκειά του γεύση και την ενεργειακή του αξία, το ξερό σύκο προσφέρει εντυπωσιακά οφέλη στον οργανισμό. Είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών και συνεισφέρει στη μείωση της χοληστερίνης. Επιπλέον, η αντιοξειδωτική του δράση είναι συγκρίσιμη με εκείνη των σταφυλιών.

Μαρμελάδα σύκου

Σπιτική μαρμελάδα, που περικλείει όλη τη γεύση, τα αρώματα του καλοκαιριού και παρασκευάζεται από σύκα Κύμης και από μαύρα σύκα. Μοναδικά επιπλέον υλικά είναι η ζάχαρη και ο φυσικός χυμός λεμονιού. Η μαρμελάδα σύκου είναι γνωστή για τη μεγάλη περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες, καθώς διατηρεί τις ιδιότητες του φρέσκου σύκου.

Συκόμελο

Ένα φυσικό γλυκαντικό με καταγωγή από την Ανατολή, κερδίζει μια θέση στη δημιουργική κουζίνα.Το συκόμελο είναι το απόσταγμα του ξερού σύκου, με μόνα πρόσθετα συστατικά το νερό και την αρμπαρόριζα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας σε κρύα πιάτα και σαλάτες ή σε ένα δροσιστικό μπολ με γιαούρτι και φρούτα. Αποτελεί και πολύ καλό χωνευτικό.

Παστέλι σύκου

Είναι χειροποίητο και αποτελεί μία εξαιρετική φυσική εναλλακτική στην κατηγορία των ενεργειακών snacks. Το ξερό σύκο Κύμης, το ανθόμελο και οι ξηροί καρποί συνθέτουν ένα εντυπωσιακό κοκτέιλ δυναμωτικών τροφών. Ο συνδυασμός μαλακών και τραγανών υφών περικλείεται από σπόρους σουσαμιού, ενώ γευστικά κλείνει με μια ελαφριά δόση κανέλας και γαρύφαλλου. Τα αμύγδαλα είναι Πηλίου και τα καρύδια Αρκαδίας και παρασκευάζεται χωρίς την προσθήκη ζάχαρης.

Εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα σημεία πώλησης των προϊόντων της Kumilio

Kumilio, Κορυτσάς 2, Νέο Ηράκλειο, Τηλ.: 210 281 0888