Follow us

Κρεοπωλείο Ραβάνη: γεύση από την ορεινή Φωκίδα

Ξεκινώντας εδώ και πολλά χρόνια από τον ορεινό οικισμό του Αθανασίου Διάκου στη Φωκίδα, η οικογένεια Ραβάνη κάνει το ένα βήμα μετά το άλλο, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η αγάπη και η διάθεση αποτελούν τους σημαντικότερους μοχλούς ώθησης για την επίτευξη των στόχων...

Κρεοπωλείο Ραβάνη: γεύση από την ορεινή Φωκίδα

Η αφετηρία των καινοτόμων επιλογών της οικογενείας Ραβάνη, ξεκινάει από πολύ παλιά, κάπου στα τέλη της δεκαετίας του `40, όταν η γιαγιά των σημερινών ιδιοκτητών, η Σωτηρία, κατέβαζε χιόνι από το βουνό και αξιοποιώντας το πρόβειο γάλα από τα κοπάδια τους έφτιαχνε παγωτό, για να το διαθέτει στην ταβέρνα, που διατηρούσαν μαζί με το σύζυγό της Γιώργο. Σε δύσκολες εποχές για τη χώρα, σε μία περίοδο που η Ελλάδα αναζητούσε τον βηματισμό της καθώς έβγαινε από εμπόλεμη περίοδο, η ευφυΐα και η διορατικότητα ορισμένων ανθρώπων ήταν αρκετή για να μπορέσει να συμπαρασύρει μία ανάπτυξη που, τότε τουλάχιστον, φάνταζε μακρινό όνειρο. Η οικογένεια Ραβάνη ήταν αυτή που έφερε στην ευρύτερη περιοχή του Αθανασίου Διάκου τον εσωτερικό τουρισμό, καθώς, με τη λειτουργία της ονομαστής ταβέρνας και του ομώνυμου ξενώνα, το χωριό μπήκε στον τουριστικό χάρτη των ποιοτικών και ιδιαίτερων προορισμών. Τη δική τους συνέχεια στα πράγματα έδωσαν οι γονείς των σημερινών ιδιοκτητών, Βασιλική και Γιάννης, που κατάφεραν να καθιερώσουν τον προορισμό, με τα άφταστα κρέατα και γαλακτοκομικά στην ταβέρνα καθώς και τις άριστες υπηρεσίες στον ξενώνα, καθιστώντας τα ορόσημα της περιοχής.

Από τη Φωκίδα στην Ηλιούπολη, και τώρα Ελληνικό

Κρεοπωλείο Ραβάνη: γεύση από την ορεινή Φωκίδα

Περνώντας τα χρόνια, τα δύο τους παιδιά, ο Γιώργος και ο Δημήτρης, μπαίνουν με τη σειρά τους δυναμικά στο χώρο της επιχείρησης και δίνουν το δικό τους στίγμα υπό το άγρυπνο και συνεχές βλέμμα του πατέρα τους Γιάννη. «Έχουμε κρατήσει όλα τα χαρακτηριστικά που μας έχουν καθιερώσει και αναδείξει όλα αυτά τα χρόνια», θα μας πει ο 39χρονος Γιώργος, όταν τον συναντήσαμε στο νέο δημιούργημα της οικογένειας, το σύγχρονο κρεοπωλείο Ραβάνη, στην οδό Ιασωνίδου, στο Ελληνικό. Το ραντεβού δόθηκε νωρίς το πρωί Παρασκευής, ώστε «να μην έχει πολύ δουλειά και να τα πούμε με την ησυχία μας.» Το μαγαζί ήταν γεμάτο κόσμο που επέλεγε κρέατα μπροστά στις μεγάλες βιτρίνες- ψυγεία. Ένας καλοστεκούμενος κύριος προχωρημένης ηλικίας, φορώντας την κατάλευκη ποδιά του κρεοπώλη με τον μπλε λογότυπο «Κρεοπωλείο Ραβάνη», με καλημέρισε. Λίγο μετά, ο ίδιος κύριος, ο Γιάννης Ραβάνης, θα μου διηγόταν απίθανες ιστορίες από την περίοδο που ήταν παιδί και μεγάλωνε «σε έναν τόπο με ομορφιές, σε έναν τόπο για όλους εκείνους που λατρεύουν το βουνό, την ησυχία, το δάσος, το καλό φαγητό και τους γνήσιους ανθρώπους. Αλλά, με πολλές δυσκολίες…» Και όλα αυτά στον Αθάνασιο Διάκο, όπου μεγάλωσε ο πατέρας των σημερινών ιδιοκτητών, δίπλα στους δραστήριους γονείς του. «Οι γονείς μου δεν είχαν ηρεμία. Έψαχναν πάντα για το καινούριο και το επόμενο. Δραστήριοι άνθρωποι -και αυτό το μετέφεραν και σε εμένα». Ο ίδιος, συνεχίζει να παρακολουθεί την εξέλιξη των πραγμάτων, όπως πλέον την οδηγούν οι δύο του γιοι, ο Γιώργος και ο Δημήτρης: «Η ποιότητα των κρεάτων της περιοχής μας, τα οποία δοκίμαζαν οι επισκέπτες στην ταβέρνα, ήταν βασική παράμετρος και είχαμε εδώ και χρόνια αναπτύξει ένα δίκτυο πώλησης κρεάτων κατ` οίκον. Βλέποντας ότι η ζήτηση ανεβαίνει διαρκώς, πήραμε την απόφαση να ανοίξουμε ένα κρεοπωλείο στην Αθήνα.» Κάπως έτσι, το πρώτο μαγαζί δημιουργήθηκε το 2006 στην Ηλιούπολη και «… ο κόσμος το αγκάλιασε». Σχεδόν δέκα χρόνια μετά, το Νοέμβριο του 2015, ανοίγει και δεύτερο μαγαζί στο Ελληνικό και αυτούς τους λίγους μήνες λειτουργίας του έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε βασικό κύτταρο της αγοράς της ευρύτερης περιοχής.

Πρώτη ύλη και προϊόντα του κρεοπωλείου

Το 90% των κρεάτων προέρχονται από τη Φωκίδα και τη Φθιώτιδα, και φτάνουν στην Αθήνα με τα ιδιόκτητα φορτηγά – ψυγεία. «Δεν υπάρχει καμία έκπτωση στην ποιότητα και είμαστε πάντα ειλικρινείς με τον καταναλωτή» σημειώνει ο Γιώργος, ενώ δεν παραλείπει να αναφέρει ότι «όλοι οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί ακολουθούν ορθές πρακτικές εκτροφής των ζώων.» Πέρα από τα παϊδάκια και όλα τα κλασικά, στα κρεοπωλεία Ραβάνη συναντάμε διάφορες έτοιμες παρασκευασμένες συνταγές, με την πρώτη ύλη να αποτελείται αποκλειστικά από τα ποιοτικά δικά τους κρέατα.

Έτοιμα μπιφτέκια, μαριναρισμένα κοτόπουλα από την Ήπειρο, κοντοσούβλι από χοιρινό και κοτόπουλο, μεγάλη ποικιλία από τηγανιές, το ιδιαίτερο χοιρινό «γλυφιτζούρι» και γκιούλμπασι. Εδώ, επίσης, θα βρούμε μαύρο χοίρο αλλά και βουβαλίσια προϊόντα από τη λίμνη Κερκίνη. Ανάλογα με το κρέας και για τη χρήση που το θέλει ο πελάτης, ακολουθούνται διάφορα είδη κοπής. Εδώ θα βρει κανείς και μοσχαρίσια γλώσσα, σπλήνα, ουρά, ποδαράκια αρνίσια και μοσχαρίσια. Παράλληλα, κάποιες φορές υπάρχει και βιολογικής εκτροφής μοσχάρι. Ιδαίτερη αναφορά αξίζει το πρόβειο γιαούρτι δικής τους παραγωγής, που γίνεται ανάρπαστο.

Το περίφημο παγωτό Ραβάνη

Ανάμεσα σε δύο ξύλινους κάδους, τοποθετούσαν πάγο ή χιόνι από το βουνό και μέσα ολόπαχο φρέσκο πρόβειο γάλα με ζάχαρη και βανίλια. Το ανακάτευαν για αρκετή ώρα, μέχρι να πήξει και να παγώσει. Έτσι ακριβώς έφτιαχνε παγωτό από το 1952 η Σωτηρία Ραβάνη, στον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας, και δεν άργησε το παγωτό αυτό να γίνει διάσημο στα γύρω χωριά. Γρήγορα η φήμη ξεπέρασε τα στενά σύνορα και έφτασε στην Αθήνα. Σταδιακά, το μικρό εργαστήριο απέκτησε σύγχρονο εξοπλισμό και πιστοποιήσεις, αλλά η απλή συνταγή εκείνου του παγωτού έμεινε ίδια και το φτιάχνουν πάντα με γάλα από τα πρόβατα της περιοχής και μόνο. Τρώγοντάς το, γεύεσαι την απόλυτη αγνότητα: απολαυστική αίσθηση φρέσκου γάλακτος με πλούσια επίγευση και διακριτική βανίλια. Ελαφρύ, ευχάριστο και απλό, σε γυρίζει στην εποχή που κυριαρχούσε η καλή πρώτη ύλη και οι γεύσεις ήταν ανεπιτήδευτες. Με βάση αυτή την κρέμα, η τρίτη γενιά της οικογένειας Ραβάνη φτιάχνει σήμερα και μια μεγάλη ποικιλία άλλων γεύσεων, όπως φράουλα, πεπόνι, σοκολάτα bitter και γάλακτος.

Και επιλεγμένα deli... Στις προθήκες του νέου καταστήματος, στο Ελληνικό, θα έχετε την ευκαιρία να βρείτε επιλεγμένα προϊόντα από διάφορες περιοχές της χώρας, τα οποία, εν πολλοίς, μπορούν να αποτελέσουν ιδανικούς συνδυασμούς με τα πρώτης ποιότητας κρεατικά. Ξεχωρίσαμε το βιολογικό ελαιόλαδο από τη Μάνη, διάφορες επιλογές τυριών από μικρά τυροκομεία της χώρας, παστουρμά από τον Μιράν, παραδοσιακάζυμαρικά, ανθό αλατιού από το Μεσολόγγι και πίτες από το εργαστήριο «Παραδοσιακό» στο Καρπενήσι. Επίσης, υπάρχει ο ονομαστός χαλβάς Κυργίων από τη Δράμα, φρέσκο γάλα Ρούμελη και κάποια ακόμη βιολογικά προϊόντα, όπως τοματοπολτός, κέτσαπ, καλαμπόκι. Και, φυσικά, το γιαούρτι παραγωγής Ραβάνη.

Ιασωνίδου 68, Ελληνικό Τηλ.: 2168001625-6

Αλ. Παναγούλη 4, ΑΓ.Μαρίνα Ηλιούπολης , τηλ. 210 9756219