Follow us

11 must παντοπωλεία της Αθήνας

Το ψάχνουν και φαίνεται. Αναδεικνύουν τα ποιοτικά προϊόντα από κάθε σημείο της Ελλάδας και όχι μόνο. Συνδυάζουν την παράδοση με την καινοτομία. Πραγματοποιούμε μαζί τους μία γευστική περιήγηση σε νησιά και στην ηπειρωτική χώρα, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που το ταξίδι απαιτεί διαβατήριο, καθώς τα λαγωνικά τους εντοπίζουν ξεχωριστά προϊόντα από όλο τον κόσμο και μας καλούν να τα γευτούμε…

11 must παντοπωλεία της Αθήνας

Μπορεί να είναι η κρίση, μπορεί και η διάθεση ολοένα και περισσοτέρων ανθρώπων ν' ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, αυτή τη στιγμή παρατηρούμε μία άνθηση στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων. Οι περιπτώσεις είναι πολλές και ποικίλουν. Κάποιοι από αυτούς τα κατάφεραν, ώστε να έχουν και ποιοτικά καλό προϊόν αλλά και εξαιρετική παρουσία με όμορφες ετικέτες και ωραία λογότυπα. Όπως κι αν έχει, είναι βέβαιο ότι αυτό το ποτάμι βρίσκει συνεχώς αρωγούς και δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες παλιών και νεότερων παντοπωλείων, που αναζητούν τέτοια ποιοτικά προϊόντα, επενδύουν στην ενίσχυσή τους και τα εντάσσουν στο κατάστημά τους, φέρνοντάς το κιντά στον καταναλωτή και καθιερώνιντάς το στην αγορά. Μιλώντας για παντοπωλεία με ποιοτικά προϊόντα: υπήρχαν λίγα κι έγιναν, ευτυχώς, πολλά τα τελευταία χρόνια. Στο κείμενο που ακολουθεί μπαίνουμε σε 11 παντοπωλεία-deli που δίνουν έμφαση στην ποιότητα των προϊόντων και παρακολουθούν στενά την αγορά, ώστε να ανανεώνουν συνεχώς τις προθήκες τους κρατώντας τους πελάτες τους ενήμερους. Υπάρχουν, βέβαια, και άλλα, που θα παρουσιάσουμε με τη σειρά τους. Γιατί, όπως ήδη γνωρίζετε, το αθηνόραμα umami είναι αρωγός και προωθεί με κάθε τρόπο τα ποιοτικά προϊόντα αλλά και όλους όσοι δραστηριοποιούνται σχετικά με αυτά. Πάμε να κάνουμε μία αντιπροσωπευτική βόλτα στην αγορά…

Το Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής

11 must παντοπωλεία της Αθήνας

Σε ένα ατελείωτο ταξίδι στην Ελλάδα της δημιουργίας , χρόνια τώρα, έχει μετατρέψει το γνωστό ισόγειο της Σοφοκλέους το Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής, φιλοξενώντας στα ράφια του ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η ελληνική παραγωγή σε κάθε γωνιά της χώρας.
Η γκάμα των προϊόντων του είναι εκτενέστατη, περιλαμβάνοντας από εκλεκτά ελαιόλαδα και χειροποίητα ζυμαρικά μέχρι αλίπαστα, αλλαντικά, τυριά από κάθε σημείο της χώρας, αλλά και μια αξιοσημείωτη συλλογή κρασιών και ελληνικών λικέρ και αποσταγμάτων. Οι άνθρωποί του γνώστες της γεύσης και της ποιότητας -ποιος δεν γνωρίζει την Μαριάννα Κομιτοπούλου- αναζητούν συνέχεια νέα προϊόντα καινοτόμα αλλά και αμιγώς παραδοσιακά και το βέβαιο είναι ότι εκεί, ό,τι ψωνίσετε αξίζει, είτε πρόκειται για ένα σπάνιο γλυκό του κουταλιού μικρής οικοτεχνίας είτε για ένα εμβληματικό τυρί από τη Νάξο. Η φράση "όλη η Ελλάδα σ' ένα μαγαζί" το χαρακτηρίζει. Πολύ συχνά, διοργανώνουν γευσιγνωσίες , ώστε να μπορείτε να κάνετε μία γευστική δοκιμή πριν προχωρήσετε στις αγορές σας. Εδώ, θα σας λύσουν όλες σας τις απορίες για τα προϊόντα που θα δείτε, ενώ, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα σας, το έμπειρο προσωπικό θα σας κάνει τις κατάλληλες προτάσεις.
Ανάμεσα στην πληθώρα των προϊόντων, ξεχωρίσαμε από την κατηγορία των παραδοσιακών γλυκών τις μπουκιές σύκου, τα αποξηραμένα σύκα με σοκολάτα και φυστίκι Αιγίνης "Συκάτες Γεύσεις" από τον Ταξιάρχη Ευβοίας, τα ταχινοπιτάκια «Της Αργυρώς», από τη Σάμο, τα μασουράκια με μαρμελάδα χιώτικου μανταρινιού «Μπουκιά και Χίος», τον ηπειρώτικο μπακλαβά Κλωστάρι από την Κόνιτσα και την εταιρεία Ήπειρος Γη. Συνεχίζοντας στα γλυκά δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε στους φίνους κουραμπιέδες με ελληνικό καφέ, από την Petits Grecs της Καβάλας και τα λουκούμια Citrus με γεύσεις εσπεριδοειδών από τον κάμπο της Χίου. Ανάρπαστα γίνονται τα τρουφάκια με καρύδι και σοκολάτα από τη Σάμο. Αν είσαι λάτρης των τυριών, σίγουρα θέλεις να δοκιμάσεις αυτά τα gourmet τυράκια Φιλύρα, από την Αγιά Λάρισας, τις τυρολιχουδίτσες, με φέτα, κρεμώδες τυρί, ανθότυρο, χρωματιστά πιπέρια, ρίγανη και ελαφρά καυτερή πάπρικα. Στην ίδια κατηγορία συναντάμε τα ανηθοτυράκια με πρόβεια φέτα, κατίκι Δομοκού, κρέμα τυριού, ανθότυρο και άνιθο. Ταιριάζουν τέλεια μέσα σε πράσινες σαλάτες, πάνω σε φρυγανισμένο ψωμάκι ή σε μία ποικιλία για τσίπουρο.

Σοφοκλέους 1, Αθήνα, Τηλ.: 210 3628738

Nora's deli

Συνώνυμο των ποιοτικών και προσεγμένων προϊόντων έχει πλέον το παντοπωλείο Nora`s deli, στην Αναγνωστοπούλου στο Κολωνάκι. Είναι απλό στη διακόσμηση και φιλοξενεί στα ράφια του επιλεγμένα προϊόντα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μπορείς να ψωνίσεις από τυρί και αλεύρι μέχρι είδη πρώτης ανάγκης για το σπίτι, αλλά ανάμεσα στα γνωστά και καθημερινά κρύβονται τα εκλεκτά και τα δυσεύρετα. Οι τρεις ιδιοκτήτες του μαγαζιού, η Νόρα, ο Πέτρος Σμάτσης και η Ναταλία Εμμανουηλίδου, καταφέρνουν να εντοπίζουν με μαεστρία έξοχες γεύσεις, εύγεστα ελαιόλαδα, προκλητικά νόστιμα τυριά, gourmet deli. Οι επιλογές τους είναι τέτοιες, που καταφέρνουν να καλύψουν τους απαιτητικούς πελάτες και να τους εντάξουν στη μόνιμη πελατεία τους. Επίσης, εδώ θα βρείτε επιλογές από βιολογικά λαχανικά, φρέσκο σολομό, τουρσί αβγών ορτυκιού και αβγοτάραχο. Μεταξύ άλλων, θα βρείτε επιλεγμένα προϊόντα, όπως τα προϊόντα με πιπεριά Φλωρίνης του Ναουμίδη, τα εξαιρετικά τυριά του Ασούτη από την Άνδρο, την πλούσια γκάμα ζυμαρικών της Αγροζύμης, αλλά και επιλεγμένα ρύζια για ριζότο. Από την άλλη, μπορείτε να βρείτε φρέσκο γάλα, γιαούρτι και τραχανά από τη φάρμα του Λιβαδερού στην Κοζάνη καθώς και τα κρητικά βιολογικά αλλαντικά του Βαβουράκη, απάκι και το λουκάνικο με σταμναγκάθι. Στην κατηγορία των αλλαντικών επίσης αξίζει να δοκιμάσετε τα προϊόντα με κουνέλι Αλαεξανδράκη, όπως είναι το απάκι και το λουκάνικο. Στην ατελείωτη λίστα των προϊόντων προσθέτουμε τα εξαιρετικά μέλια "Μελίγυρις", τα ικαριώτικα γλυκά του κουταλιού Τέσκος, τους ξηρούς καρπούς του Δεβεράκη και τις ελιές από τις Ροβιές. Καθόλου ευκαταφρόνητα και τα προϊόντα που έρχονται από το εξωτερικό, όπως ζυμαρικά από την Ιταλία, τυριά από τη Γαλλία.
Σε έναν ξεχωριστό χώρο έχουν συγκεντρωθεί αντιπροσωπευτικές ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα, σε μια κάβα που ξεπερνά σε ποικιλία ένα απλό παντοπωλείο και σας καλύπτει με επάρκεια.

Αναγνωστοπούλου 11, Κολωνάκι, Tηλ. 210 3389349

Μιράν

Είναι βέβαιο πως αν κινείστε την Ευριπίδου, στο κέντρο της Αθήνας, θα έχετε παρατηρήσει ένα κτίριο με την πράσινη πρόσοψη με τη φυσική πρασινάδα να καλύπτει κάθετα, όλο το ύψος του κτιρίου. Εκτός αυτού, όμως, θα έχετε δει το εσωτερικό του καταστήματος, γεμάτο με ανατολίτικα αλλαντικά και τεμάχια του περίφημου παστουρμά για τον οποίο είναι ονομαστός ο Μιράν. Και όχι μόνο, καθώς οι προθήκες του μαγαζιού περιλαμβάνουν πολλά ακόμα επιλεγμένα προϊόντα, όπως τυριά, όσπρια, λάδια και τόσα άλλα.
Η οικογένεια Κουρουνλιάν ήρθε το 1922 από την Καισάρεια της Καππαδοκίας και έστησε το μαγαζί τους στην οδό Ευριπίδου 45. Η φήμη της επιχείρησης γρήγορα εξαπλώθηκε και το 1950 η οικογένεια δημιούργησε ένα πρότυπο εργοστάσιο μεγαλώνοντας έτσι το δίκτυο διανομής σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Διατηρούν ανέπαφη την παράδοση: ο παστουρμάς φτιάχνεται με την παλιά συνταγή του παππού Μιράν και στεγνώνει σε ευάερους και ευήλιους χώρους, χωρίς καμία μηχανική παρέμβαση, με αποτέλεσμα η ωρίμανσή του να γίνεται φυσικά και αβίαστα. Πρόκειται για μία χρονοβόρα μέθοδος, που όμως δικαιώνει απόλυτα το αποτέλεσμα. Με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο φτιάχνεται και το αρμένικο σουτζούκι. Επιπλέον, στα προϊόντα προστίθεται και ο σπάνιος παστουρμάς καμήλας, τα μοσχαρίσια λουκάνικα και οι καινοτομίες συνεχίζονται με τη δημιουργία άοσμου παστουρμά.
Σήμερα, τα ηνία της επιχείρησης, τα έχει λάβει η τρίτη γενιά Κουρουνλιάν, ο ομώνυμος του παππού του, Μιράν και εκτός του ότι έχει δημιουργήσει έναν καταπληκτικό χώρο, όπου πραγματοποιούνται γευσιγνωσίες και σεμινάρια μαγειρικής, έχει εμπλουτίσει τη γκάμα των προϊόντων με επιλεγμένα τυριά από όλη την Ελλάδα, όσπρια και καλά ελαιόλαδα. Στην κατηγορία των τυριών, ξεχωρίζουμε το Μακρυλίσιο (κασκαβάλι), από αιγοπρόβατα της Σαμοθράκης, την 15 μηνών ωρίμανσης γραβιέρα Κάσου, το μετσοβίτικο με ρίγανη, καθώς και τη μανούρα Σίφνου γυλωμένη. Εδώ βρήκαμε και τις περίφημες φακές Εγκλουβής Λευκάδος.

Μιράν, Ευριπίδου 45 τηλ. 210 3217187

Παντοπωλείο Αλεξανδρής, Ηλιούπολη

Όπου και αν μένετε στην Αττική, θα έχετε σίγουρα ακούσει για το παντοπωλείο Αλεξανδρή το οποίο βρίσκεται στην Ηλιούπολη και προσφέρει ξεχωριστά, προσεγμένα ελληνικά προϊόντα στους καταναλωτές με ιδιαίτερη έμφαση στα τυριά. Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω στην ιστορία του μαγαζιού, ο Αλέξανδρος Αλεξανδρής, ήρθε στην Αθήνα το 1949 από τη Φωκίδα και στην αρχή δούλεψε στην κεντρική αγορά πουλώντας ελιές. Στη συνέχεια άνοιξε το δικό του παντοπωλείο. Μετεγκαταστάθηκε στο σημείο που τον συναντάμε σήμερα το 1969 και συνεχίζει αδιάκοπα να προσφέρει προσεγμένα προϊόντα στους καταναλωτές. Ο Ευθύμιος Αλεξανδρής, ο γιός του, αγαπάει εξίσου τα ποιοτικά προϊόντα και ασχολείται μανιωδώς με την ανακάλυψή τους σε κάθε γωνιά της χώρας. Δίνει μεγάλη σημασία στα τυροκομικά και αυτό θα το επιβεβαιώσετε αν επισκεφθείτε το κατάστημα του, με εξαιρετική επιλογή από τυριά της εγχώριας παραγωγής.
Ανάμεσα στις πραγματικά πολλές επιλογές, ξεχωρίζουμε την πικάντικη βαρελίσια φέτα ορεινής Ναυπακτίας, τη φέτα Παγώνη από τη Βοιωτία, τη βουτυράτη και πικάντικη του Πετρόπουλου από την Καλαμάτα. Από τον Πετρόπουλο επίσης βρίσκουμε την περιβόητη σφέλα, ενώ ξεχωριστή επιλογή είναι το πετρωτό Χαλκιδικής, από τον Σταθώρη. Στα αλειφώδη, επιλέγουμε το κλασικό κατίκι από το Δομοκό, το τσαλαφούτι από τη Ρούμελη και το υπόξινο γίδινο νιβατό από τον Ιγγλέζο και τα Βερδικούσια. Για κασέρι, επιλέγουμε το Μυτιλήνης και το Σωχού Θεσσαλονίκης. Τυριών συνέχεια, με τη γραβιέρα και το αρσενικό από την Ένωση της Νάξου, καθώς και το αρσενικό του Κουφόπουλου. Από την Πελοπόννησο, βρίσκουμε το κεφαλοτύρι της Ζήριας, το κεφαλοπαρμεζάνο του Αδαμόπουλου από τον Ταΰγετο. Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε και στα τυριά από το Μέτσοβο, όπως η μπουκουβέλα, το πάπρικο, το κρασάτο και το ριγανοπιπεράτο.
Στην κατηγορία των αλλαντικών ξεχωρίζουμε τα προϊόντα του Τσιανάβα από την Καρδίτσα όπως είναι το γεμιστό μοσχαρίσιο μπούτι με λιαστή ντομάτα και πιπεριά, το αέρος με την τρούφα, η χοιρινή μπριζόλα με πιπέρι, καθώς και το μοσχαρίσιο παστράμι. Ξεχωρίζουν και προϊόντα Μακαλ από τα Γιαννιτσά, με το προσούτο να κατέχει κυρίαρχη θέση και τα αέρος μπύρας και το αέρος με τσίλι και με σιναπόσπορο.

Ηρώων Πολυτεχνείου 30, Ηλιούπολη, τηλ. 210 9918730

Αύρα, Νέα Σμύρνη

Με κύριο γνώμονα την προσεκτική επιλογή των προϊόντων το παντοπωλείο Αύρα στη Νέα Σμύρνη, στηρίζει τις προσπάθειες μικρών παραγωγών ανά την Ελλάδα και προσπαθεί να προσφέρει όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητας προϊόντα στους πελάτες του. Η λίστα ανανεώνεται συνεχώς ώστε να καλύπτονται όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτικά όλοι οι τομείς της παραγωγής. Στα ράφια των ζυμαρικών υπάρχει ιδιαίτερη ποικιλία (παράδειγμα οι παραδοσιακές χυλοπίτες του Αντωνόπουλου) και σε δημητριακά όπως το κορκότο (σιτάρι), αποφλοιωμένο σε μυλόπετρα και αλεσμένο σε παραδοσιακό αναπαλαιωμένο νερόμυλο, από το εργαστήριο "Όπως παλιά". Επίσης, στα ράφια της Αύρας, θα βρούμε τα χειροποίητα προϊόντα από την Σπερχειάδα με τη σφραγίδα "Αγαθοεδέσματα", όπως είναι ο γλυκό, ξινός και ο νηστίσιμος τραχανάς, αλλά και οι κομμένες στο χέρι χυλοπίτες.

Από τη Χίο, έρχονται τα Χερίσια της Σμαράγδας, ζυμαρικά υψηλής ποιότητας, φτιαγμένα με αγνά τοπικά υλικά και βασισμένα σε παραδοσιακές χιώτικες συνταγές.
Βρίσκουμε τα παραδοσιακά χιώτικα μακαρόνια (χερίσια), τα αυτούδια, το λιόφυλλο, τα στριφταρούδια και τον χιώτικο τραχανά. Στο βάθος του μαγαζιού υπάρχει ποικιλία σε τυροκομικά και αλλαντικά, όπως το παλαιωμένο κασέρι από τα Τρίκαλα, η φέτα Κουρουνιώτη, το σαλάμι αέρος Λευκάδος κ.α, ακόμη σε φρέσκα γαλακτοκομικά από τα Καλάβρυτα, βότανα, παξιμάδια, μαρμελάδες, μέλι από τα Άγραφα και τις Σέρρες, πραγματικό χυμό ροδιού Pom Star από τα Γιαννιτσά. Ειδικότερα, βρίσκουμε τη σως ροδιού που έχει γλυκόξινη γεύση και είναι ιδανική για dressing, μαρινάδες, cocktail και ζαχαροπλαστική. Ιδανικό για σαλάτες, σάλτσες, μαρινάδες, παγωτό, γιαούρτι. Συναντάμε ακόμη τη βαλσαμική κρέμα ροδιού με την ξεχωριστή γλυξόξινη γεύση και το υπέροχο άρωμα. Το chutney ροδιού, πάλι, είναι ο ιδανικός συνδυασμός για κρύα πιάτα.
Στα των τυριών, προσθέτουμε το ημίσκληρο από αιγοπρόβειο γάλα τυρί, τη μανούρα από τη Σίφνο αλλά και δύο πικάντικα ζακυνθινά τυριά, το λαδοτύρι και τη λαδογραβιέρα.

Ομήρου 38, Νέα Σμύρνη, Τηλ.: 210 9325853

Κωσταρέλος, Βριλήσσια-Κολωνάκι

Ένα πλήρες deli-παντοπωλείο, με προσεκτικά επιλεγμένα προϊόντα και φυσικά τη μεγάλη γκάμα προϊόντων του τυροκομείου Κωσταρέλος. Στο νέο κατάστημα του Κολωνακίου μπορείς να συνδυάσεις τα εκλεκτά ψώνια με ένα ιδιαίτερο σνακ, που θα απολαύσεις στα τραπεζάκια του χώρου. Καθημερινά ετοιμάζονται ξεχωριστές γευστικές προτάσεις, από εκλεκτές πρώτες ύλες -τα τυριά, τα αλλαντικά και τα άλλα προϊόντα, που υπάρχουν στο κατάστημα.
Από τα γαλακτοκομικά προϊόντα του δικού τους τυροκομείου, ξεχωρίζει η βραβευμένη φέτα, το αψάκι, ένα σκληρό τυρί με ασπρο-κίτρινο χρώμα από αιγοπρόβειο γάλα, το μαλακό και κρεμώδες τσαλαφούτι, το λαδοτύρι που διατηρείται για έξι μήνες σε παρθένο ελαιόλαδο, το παλαιωμένο για 12 μήνες πικάντικο γραβιεράκι, καθώς και το παλαιωμένο κεφαλοτύρι. Το μαεστύρι, είναι μία μοναδική, νέα συνταγή και παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα, με μεστή πικάντικη γεύση και κυρίαρχα αρώματα από βότανα ή πιπεριά.
Παράλληλα, εκτός των προϊόντων Κωσταρέλου, θα βρει κανείς προσεκτικά επιλεγμένες αξιόλογες ετικέτες από αλλαντικά, αλίπαστα, παξιμάδια, ζυμαρικά, δημητριακά, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, γλυκίσματα, ελαιόλαδο και πολλά ακόμη, προσεκτικά επιλεγμένα από όλη τη χώρα.

Πατριάρχου Ιωακείμ 30-32, Κολωνάκι, Τηλ. 210 7259000
Λεωφ. Πεντέλης 46, Βριλήσσια, Τηλ.: 210 8104470
www.kostarelos.gr

Εν deli – τόπων γεύσεις

Βρίσκεται στο κέντρο της αγοράς του Αμαρουσίου, και καταφέρνει να συνδυάζει ένα σύγχρονο και μοντέρνο delicatessen, διατηρώντας ωστόσο τη ζεστασιά ενός κλασικού, τυπικού παντοπωλείου χάρη στα αγνά, παραδοσιακά προϊόντα του αλλά και το φιλόξενο και εξυπηρετικό προσωπικό του.
Ο Αράμ Μπατανιάν και η Σύλβια Μπαδελιάν, με τις κατάλληλες γνώσεις αλλά και την αγάπη τους, κατάφεραν να δώσουν την προσωπική τους ταυτότητα σ’ ένα κατάστημα πρωτότυπο για τα δεδομένα της περιοχής του. Ο Αράμ Μπατανιάν είναι συνιδιοκτήτης της επώνυμης εταιρίας αλλαντικών ΑΡ-ΚΑΣ και γόνος της γνωστής οικογενείας που έφερε ανατολίτικα προϊόντα (παστουρμά, σουτζούκι, καβουρμά, πηχτή, λουκάνικα) στην Ελλάδα το 1922 από τη Καισάρεια ενώ η Σύλβια Μπαδελιάν, πεπειραμένη διακοσμήτρια, κατάφερε με τη σειρά της να μετατρέψει ένα παλιό τυροκομείο σ’ ένα μοντέρνο και ζεστό delicatessen.
Στο «Εν’deli – τόπων γεύσεις» μπορεί κανείς να βρει παραδοσιακά ελληνικά τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα από διάφορες περιοχές της χώρας όπως η Τρίπολη (τυροκομείο-παραγωγός του καταστήματος), η Νάξος, η Αμφιλοχία, η Κρήτη και η Κεφαλλονιά καθώς και εκλεπτυσμένα προϊόντα εισαγωγής για τους λάτρεις των μοναδικών gourmet γεύσεων. Στην πλούσια συλλογή τυριών εντοπίζουμε το τηνιακό τυράκι Βολάκι, το ημίσκληρο μετσοβόνε, ενώ εκτός από τυροκομικά προϊόντα, διαθέτει μοναδικά σε γεύση αλλαντικά παραγωγής της εταιρίας Αρ-Κας, ζυμαρικά, όσπρια και ρύζια (τυποποιημένα και χύμα), ποικιλία ελιών, γλυκά και μαρμελάδες, συνοδευτικές σαλάτες και σάλτσες και διάφορα αλίπαστα. Αξίζει σαφώς να αναφερθεί πως το κατάστημα διαθέτει ειδικό τμήμα για γιαπωνέζικα και κινέζικα προϊόντα, προϊόντα βιολογικής παραγωγής (κατεψυγμένα λαχανικά, μπιφτέκια, δημητριακά, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά κ.α.) καθώς και παραδοσιακά, διάσημα Αρμενικά εδέσματα όπως το λαχματζούν, το μαντί, το ιτσλί κιοφτέ και το χαλέπι, σπιτικής παραγωγής.

Βασ. Σοφίας 52, Μαρούσι, Τηλ.: 210 8027058-9

Λεβόν Τσερτσιάν Delicatessen

Μετράει 25 χρόνια ζωής και αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά παντοπωλεία του Πειραιά. Εμπορεύεται αλλαντικά, τυριά, θαλασσινά, ιχθυηρά, πολίτικους και Αρμένικους μεζέδες και σαλάτες. Στοχεύει στον συνδυασμό μεγάλης ποικιλίας και άριστης ποιότητας παραδοσιακών και gourmet προϊόντων, καθώς αναζητά και εμπλουτίζει τα είδη της, ψάχνοντας και ανακαλύπτοντας ξεχωριστά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα, με εμμονή στην ποιότητα, την παράδοση και το μεράκι. Ο καταναλωτής εδώ θα μπορέσει να εντοπίσει πλούσια ποικιλία τυριών, που περιλαμβάνει τυριά παλαίωσης από Ελλάδα και Ευρώπη, γραβιέρες, παρμεζάνα, πεκορίνο, διάφορα καπνιστά, όπως και μεγάλη ποικιλία κατσικίσιων τυριών. Ειδικότερα ξεχωρίζουμε τη γραβιέρα Άρτας με μαύρο πιπέρι, το παραδοσιακό κρασοτύρι από την Κω, τη λαδογραβιέρα Ζακύνθου καθώς και το λαδοτύρι. Σε αυτή την λίστα δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τη φορμαέλα Αράχωβας, την πρόβεια γραβιέρα Αμφιλοχίας, καθώς και εκείνη του συνεταιρισμού της Νάξου. Στην ενότητα των αλλαντικών θα βρείτε σαλάμι Καρδίτσας με πάπρικα, παστράμι μοσχαρίσιο, ζαμπόν καπνιστό Μαύρου Δάσους, προσιούτο San Daniele 24 μηνών ωρίμανσης, ψητό ρολό χοιρινό, παστουρμά αρμένικο από κόντρα φιλέτο και καβουρμά Παγγαίου όρους.
Στα υπόλοιπα προϊόντα, ξεχωρίζουν τα παραδοσιακά ελληνικά και ιταλικά ζυμαρικά διαφόρων παραγωγών και σε διάφορες γεύσεις, τα χειροποίητα ντολμαδάκια γιαλαντζί και με κιμά τυλιγμένα με φρέσκα αμπελόφυλλα και οι λαχανοντολμάδες, το λεχματζούν. Παράλληλα, θα βρείτε αρμένικο κεμπάπ και μαντί, ιτσλί κεφτέ αλλά και φρέσκιες σαλάτες με ανατολίτικο χρώμα, όπως ταμπουλέ, εσμέ, ψητή μελιτζανοσαλάτα σε ξύλο οξυάς και γαριδοσαλάτα. Στο ψυγείο των ιχθυρών θα σας τραβήξει το άρωμα της πολίτικης λακέρδας, της τσιροσαλάτας αλλά και η ποικιλία απο τα αλίπαστα του Αιγαίου. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στα gourmet προΐόντα, όπως ο λεπτοκομμένος στο χέρι φρέσκος καπνιστός σολομός Σκωτίας, το εξαιρετικό σπυρωτό μπρίκ, το αβγοτάραχο Μεσολογγίου (και σε καπνιστό ολόκληρο ή τριμμένο), foie gras, μανιτάρι τρούφα και ρώσικο καβούρι chatka.

Ηρώων Πολυτεχνείου 80,Πειραιάς, Τηλ.: 2104522015

Culpa Deli

Αποτελεί τον παράδεισο των ιταλικών προϊόντων, λόγω αποκλειστικής εισαγωγής πολλών, ωστόσο όμως η Ελλάδα κατέχει σημαντική θέση στις προθήκες και στα ψυγεία. Βέβαια, όλα τα προϊόντα είναι αυστηρά επιλεγμένα, ώστε να πληρούν τις προδιαγραφές που τα καθιστούν ποιοτικά. Εδώ θα συναντήσετε μία ολοκληρωμένη συλλογή από αλλαντικά και τυριά της Ιταλίας, σχεδόν πλήρης αυτή των γαλλικών τυριών και πινελιές από Ισπανία και Αγγλία. Στην κορυφή των γευστικών προκλήσεων βρίσκονται το χαβιάρι Beluga Ρωσίας ή Ιράν κατόπιν παραγγελίας, το prosciutto riserva με ωρίμανση πάνω από 24 μήνες, το παστράμι γαλοπούλα και μοσχαρίσιο, το πεκορίνο Τοσκάνης με τρούφα, πιπεριά, πιπέρι, ωριμασμένο ακόμα και σε στάχτη ή μούστο. Επίσης θα βρούμε μοτσαρέλα (bianca e nera) και παρμεζάνα από βουβαλίσιο γάλα, φρέσκο pesto Genovese, φρέσκες ελληνικές σαλάτες και νοστιμιές, φιλέτο καπνιστού σολομού, αβγοτάραχο του Τρικαλινού, προϊόντα χωρίς γλουτένη, foie gras και πατέ, ζυμαρικά φρέσκα και ξερά σε κάθε πιθανή παραλλαγή, "γλώσσες της πεθεράς" του Alfieri, παλαιωμένο ριζότο Acquerello, παλαιωμένα βαλσαμικά ξίδια από τη Μόντενα καθώς και την αυθεντική σάλτσα sriracha με σήμα τον κόκορα...

Σολωμού 1, Νέο Ψυχικό Τηλ.: 210 6719900

Bacal Eco

Στο bacal –eco, μπορεί κανείς να βρει όσπρια, μπαχαρικά, αρωματικά φυτά, μέλι, τσίπουρο, ελαιόλαδο, σαλιγκάρια, γίγαντες τουρσί και πολλά άλλα προϊόντα, βιολογικά αλλά και συμβατικά. Οι προθήκες του καταστήματος φιλοξενούν τόσο τα προϊόντα που παράγουν οι ίδιοι στις εγκαταστάσεις τους σε διάφορα μέρη της χώρας, όσο και εκείνα που αγοράζουν από επιλεγμένους παραγωγούς. Μέσα στα ξύλινα κασόνια, με την επιγραφή «μπακάλικο», θα βρείτε συσκευασμένα ρεβίθια, φακές, μαύρους γίγαντες και άλλες ποικιλίες φασολιών από τις Πρέσπες.
Τα προϊόντα σαλιγκαριών -και ιδιαίτερα το φιλέτο σαλιγκαριού- σε βαζάκι «τραβάει» το ενδιαφέρον και γίνεται ανάρπαστο τόσο από το κατάστημα όσο και στην ηλεκτρονική αγορά. Το μέλι, που θα βρείτε στο bacal-eco, προέρχεται από ιδιόκτητα μελίσσια, τα οποία είναι εγκατεστημένα στον Παρνασσό.Σε μεγάλα ανοξείδωτα δοχεία, αποθηκεύεται το τσίπουρο το οποίο παρασκευάζεται με την ειδική άδεια του παραδοσιακού αμβυκούχου, και μάλιστα σε τρεις εκδοχές. Κλασικό, με άρωμα εσπεριδοειδών και παλαιωμένο. Πολλά από τα προϊόντα που θα βρείτε στο bacal eco, καλλιεργούνται στο ιδιόκτητο κτήμα 30 στρεμμάτων, στο Μώλο Φθιώτιδος. Το κτήμα διαθέτει αρκετά ελαιόδεντρα, ενώ με την κατάλληλη καλλιέργεια κατάφεραν να πιστοποιήσουν το προϊόν και σήμερα να παράγουν βιολογικής καλλιέργειας ελαιόλαδο. Ωστόσο, στην ίδια έκταση ξεκίνησαν τη συστηματική καλλιέργεια ρεβιθιών, αλλά και φακής. Στην αρχή σε μικρές ποσότητες, αλλά πολύ γρήγορα αυτό επεκτάθηκε. Μάλιστα, σήμερα έχουν ενοικιάσει άλλα πενήντα στρέμματα, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στη ζήτηση των προϊόντων τους.
Τα σαλιγκάρια αποτελούν ένα ιδιαίτερο προϊόν που θα βρείτε στο bacal-eco και είναι δικής τους εκτροφής.

Bacal-eco Νικηταρά 48, Πετρούπολη, 210 5021037, www.bacal-eco.gr

Delicatessen Αφοί Βασιλόπουλοι

Ένα από τα πρώτα παντοπωλεία – deli της Αθήνας, το οποίο διαθέτει μεγάλη ποικιλία από τυριά, αλλαντικά και άλλα εκλεκτά προϊόντα, τόσο ελληνικά όσο και ξένα. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1907, στο ιστορικό κτίριο της Σταδίου 19 κάτω από τον τίτλο «εδώδιμα και αποικιακά». Στην πορεία των χρόνων άλλαξε ιδιοκτησία μέχρι που τη δεκαετία του 1950, περνάει στα χέρια των αδελφών Γεράσιμου και Χαράλαμπου Βασιλόπουλου, οι οποίοι εμπλούτισαν τα εμπορεύματα με νέα και καθιέρωσαν το μαγαζί στους υψηλούς κύκλους της τότε Αθήνας και το έκαναν να ξεχωρίζει για την πρωτοπορία του. Το 2008 εξαγοράζεται από τους Γιώργο και Παναγιώτη Μαστοράκο, πατέρα και υιό, οι οποίοι συνέχισαν τη διατήρηση του καλού ονόματος που είχε χτίσει η οικογένεια τα προηγούμενα χρόνια, φέρνοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας και ειδικής γαστρονομίας. Το παντοπωλείο αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί συνώνυμο των εκλεκτών προϊόντων, φέρνοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας και ειδικής γαστρονομίας, για τα οποία έρχεται κόσμος από όλες τις περιοχές της Αττικής. Τον Φεβρουάριο του 2012, ανάμεσα στις πολλές καταστροφές εκείνων των ημερών καίγεται ολοσχερώς το κτίριο που φιλοξενούσε μέχρι τότε το κατάστημα. Πολύ γρήγορα, στήνεται το νέο μαγαζί, πολύ κοντά στο αρχικό στην οδό Παπαρηγοπούλου στην πλατεία Κλαυθμώνος. Το είδος των προϊόντων και το κριτήριο επιλογής, έχει παραμείνει ίδιο με παλιά, και ο επισκέπτης μπορεί να βρει gourmet νοστιμιές από όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Από τα ευρέως γνωστά και συνηθισμένα μέχρι πιο ειδικά, όπως αυτά χωρίς γλουτένη ή λακτόζη αλλά και πολλά βιολογικά, καθώς και συσκευασμένα προϊόντα μαναβικής.

Στο βάθος υπάρχει το μεγάλο ψυγείο με μια πολύ καλή συλλογή τυριών και αλλαντικών, εγχώριων αλλά και εισαγωγής. Ανάμεσά τους θα βρείτε αλλαντικά Καρδίτσας «Τσιανάβα», γαλλικό τυρί από την περιοχή Monts de Forez της Auvergne, ένα ήπιο μπλε τυρί αλλά και τα καπνιστά κρέατα των "Αδελφών Λαμπάκη", από τον Αγ. Κωνσταντίνο Ρεθύμνης. Επίσης, θα βρείτε τυριά από την Ιταλία, πεκορίνο με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και πιπέρι, πεκορίνο με βότανα (δεντρολίβανο, δυόσμο, φασκόμηλο, λουίζα, βασιλικό και κόλιαντρο) αλλά και με λάδι τρούφας. Φυσικά, δεν λείπουν τα deli προϊόντα που πωλούνται με το κιλό, εκλεκτές σαλάτες, τουρσιά, ελιές.

Παπαρρηγοπούλου 3, Πλ. Κλαυθμώνος, Τηλ.: 210 3243573