Follow us

Εδέσματα: ένα ταξίδι στην Ελλάδα της γεύσης

Με τις προθήκες του γεμάτες Ελλάδα, το παντοπωλείο "Εδέσματα", στο κέντρο της Νέας Σμύρνης, μας συμπαρασύρει σε ένα ταξίδι γεύσης. Πεταγόμαστε από την ηπειρωτική χώρα στη νησιώτικη και δοκιμάζουμε γεύσεις πρωτότυπες και ποιοτικές…

Εδέσματα: ένα ταξίδι στην Ελλάδα της γεύσης

Μία νέα κοπέλα, η Βαλεντίνη, σπούδασε παιδαγωγικά αλλά δεν έπαψε ποτέ να αγαπάει τα ελληνικά προϊόντα και να παρακολουθεί εκτενώς τις προσπάθειες των Ελλήνων παραγωγών να καθιερωθούν στην ποιοτική εμπορική σκηνή, με αρκετό κόπο, σοβαρές επενδύσεις και συνεχή εκπαίδευση. «Είναι πολύ θετικό ότι συναντάς συνεχώς ενδιαφέροντα και ποιοτικά προϊόντα από διάφορα μέρη της χώρας μας», μας λέει όταν την συναντάμε, νωρίς το πρωί, στο κατάστημα που, με πολύ μεράκι και αγάπη, έχει δημιουργήσει με την πολύτιμη συμβολή του πατέρα της Δημήτρη Καρρά.

Εδέσματα: ένα ταξίδι στην Ελλάδα της γεύσης

«Ο πατέρας μου ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με τα τρόφιμα, έχοντας εταιρεία διακίνησης παραδοσιακών προϊόντων τροφίμων. Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, ήρθα και εγώ πιο κοντά σε αυτό το χώρο και γρήγορα κατάλαβα ότι ήθελα να ασχοληθώ επαγγελματικά». Κάπως έτσι, η Βαλεντίνη προχώρησε στο επόμενο βήμα, που ήταν η δημιουργία του καταστήματος Εδέσματα. «Μέχρι τώρα, έχουμε βρει μεγάλη στήριξη από τους καταναλωτές, που μας εμπιστεύονται και μας επιλέγουν για τις αγορές τους. Αυτό, όμως, είμαι μία διαδικασία που απαιτεί από την πλευρά του καταστήματος μεγάλη συνέπεια και ευθύνη, καθώς ο πελάτης για να μείνει εδώ, πρέπει και εσύ να του προσφέρεις σταθερή ποιότητα και σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές», θα σημειώσει η Βαλεντίνη στο Αθηνόραμα Umami, ενώ ταυτόχρονα και όσο περνάει η ώρα, η κίνηση στο μαγαζί αυξάνεται.

Οι δέκα εντολές...

Όσο η συζήτηση συνεχίζεται, έχω την ευκαιρία να παρατηρώ το μαγαζί και τον τρόπο με τον οποίο είναι τοποθετημένα τα προϊόντα. Ένας τεράστιος μαυροπίνακας υπενθυμίζει στους πελάτες τις "δέκα εντολές του σωτού φαγητού". Η πρώτη… «Μην ψωνίζεις περισσότερο απ` ό,τι χρειάζεσαι.» Όμορφες, σιδερένιες προθήκες με τακτοποιημένα τρόφιμα, ιδιαίτερες γωνιές με χύμα όσπρια σε τσουβάλια, αλλά και ωραίοι συνδυασμοί με βαζάκια γεύσεων από όλη τη χώρα, δημιουργούν ένα ζεστό σκηνικό που σε παρακινεί να διεισδύσεις στο ταξίδι των γεύσεων, γνωρίζοντας νέα ποιοτικά προϊόντα.

Τα προϊόντα

Ξεκινώντας από το χώρο του ψυγείου, θα συναντήσουμε φρέσκα λαχανικά και κάποιες επιλογές βιολογικής καλλιέργειας. Στον τομέα των τυριών, ξεχωρίζουμε τη νόστιμη φέτα Καλαβρύτων, αλλά και την Τριλογία από το τυροκομείο της Ίου (το προϊόν που βγήκε πρώτο στην ψηφοφορία των επισκεπτών του Christmas Food Festival, του Αθηνοράματος). Παραμένοντας στα τυριά, ξεχωρίζουμε το Σταμνοτύρι από τον Καϊδαντζή (Kaidancheese) καθώς και το Γκερεμέζι του ίδιου τυροκομείου. Από την εταιρεία Κόμης επιλέγουμε γάλα, ρυζόγαλο και κρέμα. Στον τομέα των αλλαντικών, το κατάστημα διαθέτει τα ονομαστά λουκάνικα Μουτεβέλη και τα αλλαντικά «της Κυρά Δανάης".

Το μέλι είναι μία ακόμη κατηγορία με ενδιαφέρουσες επιλογές, καθώς φιλοξενείται το περίφημο αναματόμελο (από ρείκι) από την Ικαρία, το οποίο, με την προσθήκη βασιλικού πολτού αλλά και κουμαριάς, ξεχωρίζει και για τη γεύση του αλλά και για την εντυπωσιακή του συσκευασία. Από τα άλλα επιλεγμένα μέλια που συναντάμε, ξεχωρίζουμε το μέλι Ταϋγέτου. Εκεί, πιο δίπλα, θα δούμε όλη τη γκάμα των παραδοσιακών ζυμαρικών Αντωνόπουλου, από επιλεγμένους σπόρους, αλλά και αλεύρι ζέας ολικής, ζέας λευκό, νιφάδες ζέας, βρώμης, σίκαλης σίτου. Από την θρακιώτικη βιοτεχνία ζυμαρικών "Σοφίας Γεύσεις", ξεχωρίζουμε τις χυλοπίτες με παντζάρι, ενώ τα Εδέσματα παράγουν και τα δικά τους ζυμαρικά, τα οποία μπορείτε να βρείτε σε πολύ καλές τιμές. Έχουν όμως και την μεγάλη ποικιλία, σε πολλές γεύσεις, της ονομαστής χιώτικης βιοτεχνίας ζυμαρικών Χιώτικο Κελλάρι.

Στην ενότητα των χύμα προϊόντων, εκτός των οσπρίων βρίσκουμε ξηρούς καρπούς και super foods, όπως goji berry, blueberry, φυστίκι Αιγίνης, αμύγδαλο φυρανιά Βόλου και καρύδι από την Εύβοια. Ιδιαίτερη μνεία αξίζουν τα προϊόντα της υπερτροφής αρώνια, της Aronia Biofarm από τη Θεσσαλονίκη, που καλλιεργεί η ίδια βιολογικά στα κτήματά της. Πολλά ακόμα προϊόντα αξίζουν αναφορά. Για παράδειγμα, οι πολύ καλοφτιαγμένες σάλτσες με βάση την πιπεριά, ο χυμός ντομάτας και τα ονομαστά αμπελόφυλλα του Κτήματος Διαμάντη από τη Νάουσα. Ακόμα, τα μανιτάρια και τα προϊόντα μανιταριών "Δίρφυς", από την Εύβοια. Και για να τελειώσουμε γλυκά, τα διάσημα πλέον παραδοσιακά γλυκίσματα Τέσκου, από την Ικαρία… Παράλληλα, έχει γίνει και μια επιλογή από ετικέτες κρασιών, όπως από το κτήμα Γράμψα, από το κτήμα Λαζαρίδη και του Xρυσοχόου από τη Νάουσα. Και αυτά είναι μόνο για να πάρετε μια γεύση…

"Εδέσματα" Προσκόπων Αϊδινίου 10, Νέα Σμύρνη, Τηλ.: 210 9333225