Follow us

Έλαιον, εκ του E-LA-WON

Στην περίπτωση του E-LA-WON, είναι ίσως σκόπιμο ν' αρχίσουμε από το εμπνευσμένο και συγχρόνως απέριττο όνομα, που φωτογραφίζει μια αγάπη τόσο για το ελαιόλαδο, όσο και για την αρχαιοελληνική γλώσσα.

Έλαιον, εκ του E-LA-WON

Πρόκειται για μια λέξη, που το συνδέει με την 3500 ετών ιστορία του και με την καταγωγή των συγκεκριμένων ελαιοδένδρων από την περιοχή των Μυκηνών. Πραγματικά, ο φιλόλογος Γιάννης Καμπούρης δεν μπορούσε να βρει πιο εύστοχη ονομασία για το προϊόν που παράγει, από τη λέξη e-la-won της Γραμμικής γραφής Β (σε συλλαβογραφική απόδοση), φανερή πρόγονο του "έλαιον". Το ελαιόλαδό του προσδιορίζεται, επιπλέον, ως ομφάκινο Μυκηναϊκό λάδι: "ομφάκινον έλαιον" σήμαινε εκείνο που παράγεται από μη ώριμες ελιές -η σημερινή ονομασία θα ήταν αγουρέλαιο-, το οποίο στην αρχαιότητα έχαιρε της εκτίμησης που απολαμβάνει και σήμερα.

Έλαιον, εκ του E-LA-WON

Στο κυρίως θέμα, τώρα. Το εξαιρετικά παρθένο αγουρέλαιο που δοκιμάσαμε έχει αρώματα φρέσκου ελαιόκαρπου, με νότες αμυγδάλου και φρεσκοκομμένου γρασιδιού. Στόμα με πάχος, με ελεγχόμενη λιπαρότητα και ελαφριά, νόστιμη πικράδα, επίγευση με ελαφρώς πικρές νότες και μέτρια οξεία αίσθηση. Σύνολο με εξαιρετική ισορροπία, που αποπνέει γνησιότητα και κομψότητα, ένα προϊόν από εκείνα που χαρακτηρίζονται premium. Η φροντίδα σε όλα τα στάδια της παραγωγής είναι εμφανής στο αποτέλεσμα.

Παράδοση και υψηλές προδιαγραφές

Η οικογένεια του Γιάννη Καμπούρη έχει παράδοση πέντε γενεών, από το 1858, στην ελαιοπαραγωγή. Ο ίδιος, αποφάσισε να ασχοληθεί εμπορικά με το προϊόν που γνωρίζει και αγαπάει, θέλοντας να το παρουσιάσει στην καλύτερη μορφή του. Κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, το ελαιόλαδο προέρχεται από τους ιδιόκτητους ελαιώνες του στην Κορινθία, όπου καλλιεργείται η ποικιλία κορωνέικη. Είναι παρών σε όλα τα βασικά στάδια της παραγωγής, παρ' όλο που δεν έχει εγκαταλείψει τα καθηγητικά του καθήκοντα.
Οι στόχοι του συνοψίζονται στα εξής: μη επέμβαση στις διαδικασίες της φύσης, χρήση παραδοσιακών τρόπων εμπλουτισμού του εδάφους, καλλιέργεια με ήπιους τρόπους, καμμία επιβάρυνση του οικοσυστήματος με χημικά, σεβασμός στο περιβάλλον και την αειφορία. Με μια φράση, η προσπάθεια να παραχθεί ένα ελαιόλαδο με όσο το δυνατόν πιο φυσικό τρόπο και με τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η σημερινή τεχνολογία.

Στην πράξη, όλα αυτά γίνονται πραγματικότητα με τη σωστή διαχείριση, από την αρχή μέχρι το τέλος: καλλιέργεια σε φυσικά πλούσιο χώμα, σε τόπο με ευεργετικό κλίμα, με σωστό κλάδεμα του δέντρου, ελάχιστη άρδευση -όλα με την καθοδήγηση ειδικών. Η συγκομιδή γίνεται με χειρωνακτικές μεθόδους στα μέσα του φθινοπώρου, όταν ο καρπός είναι πράσινος, τότε που οι χυμοί, τα αρώματα και τα θρεπτικά συστατικά της ελιάς είναι στο ζενίθ τους. Η ελαιοποίηση γίνεται την ίδια μέρα της συγκομιδής, με ψυχρή έκθλιψη, με "χρονικό εύρος μάλαξης της ελαιοζύμης" 30 λεπτά, ώστε να παραχθεί ένα ελαιόλαδο με πολύ χαμηλή οξύτητα, πλούσιο σε πολυφαινόλες και με εξαιρετικό άρωμα και γεύση. Ακολουθεί προσεγμένη σε όλες τις λεπτομέρειες τυποποίηση.

Στη συσκευασία έχει δοθεί η ανάλογη προσοχή: σε καλαίσθητη, λιτή φιάλη, από πράσινο γυαλί, που προστατεύει το προϊόν από το φως, με "σήμα κατατεθέν" τη στάμπα από επιγραφή της Γραμμικής Β. Η ίδια φιάλη των 500 ml κλείνεται σε ένα κομψό σκληρό κουτί για την luxury limited edition, που θα εκτιμηθεί ως δώρο. Η οικονομική συσκευασία του ενός λίτρου είναι σε εξίσου καλαίσθητο μεταλλικό δοχείο, που προστατεύει το προϊόν από τη θερμότητα και το φως, ενώ η μικρογραφία του, των 250 ml, είναι κουκλίστικη και εύχρηστη ακόμα και για το τραπέζι.

Το E-LA-WON ταξιδεύει και βραβεύεται

Είναι επόμενο ένα τέτοιο προϊόν να μαζεύει βραβεία. Τελευταίο, το Χρυσό Μετάλλιο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου Terra Olivo International Competition 2015, στο Ισραήλ. Αργυρό μετάλλιο στον Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου Olive Japan 2015, τον περασμένο Απρίλιο. Χρυσό βραβείο συσκευασίας στην 7η Ελαιοτεχνία 2015 και έπαινος για τη συνολική του εικόνα στον ίδιο διαγωνισμό.
Οι εξαγωγές μέχρι στιγμής γίνονται κυρίως στην Αγγλία και τη Γερμανία, ενώ έχουν αρχίσει δειλά στη Νορβηγία και τη Δανία. Η εξωστρέφεια χαρακτηρίζει την εταιρεία Olivelawon, που ιδρύθηκε πριν ένα χρόνο περίπου.

Στην Αθήνα, το ελαιόλαδο διατίθεται προς το παρόν από τα καταστήματα: παντοπωλείο Αλεξανδρής (Ηρώων Πολυτεχνείου 30 Ηλιούπολη τηλ. 210 9918730), Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής (Σοφοκλέους 1 τηλ. 210 3234612), Καλλίτροφον (Αγ. Ιωάννου 18-20 Αγ. Παρασκευή, τηλ. 210 7001995), στο Attica Golden Hall, Μαρούσι.

Olivelawon, Κρήτης 1 Παλλήνη, τηλ. 210 6001555 www.olivelawon.com