Follow us

Bιβλία-δώρα για γευστικές απολαύσεις

Ήρθε -και σχεδόν πέρασε- η ώρα να διαλέξουμε τα πρωτοχρονιάτικα δώρα μας. Ένα βιβλίο είναι πάντα ευπρόσδεκτο, φτάνει ν' αγγίζει τα ενδιαφέροντα αυτού που θα το δεχτεί. Κι αν μιλάμε για γεύση, θα βρούμε πολλούς αποδέκτες...

Bιβλία-δώρα για γευστικές απολαύσεις

… από τη φίλη που λατρεύει τη μαγειρική και τη νεαρή μαμά που ψάχνει συνταγές για παιδιά, μέχρι τον φοιτητή που κάνει τα πρώτα βήματα για… να μην πεινάει ή εκείνους που αγαπούν την ιστορία ή και τη θεωρία του είδους και θα μαγευτούν από ένα βιβλίο τοπικής κουζίνας, μια βιογραφία, ένα βιβλίο αναμνήσεων. Τα σχετικά με τη γαστρονομία βιβλία, είναι αλήθεια ότι ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια τα τελευταία χρόνια, γι αυτό η επιλογή σας πρέπει να είναι προσεκτική.

Άθενς Σπεσιάλ 2, του Βασίλη Καλλίδη (εκδόσεις Πατάκη)

Bιβλία-δώρα για γευστικές απολαύσεις

Το δεύτερο βιβλίο-οδοιπορικό της γευστικής Αθήνας, που ακολουθεί την επιτυχημένη πορεία του πρώτου: στέκια και γωνιές λίγο-πολύ άγνωστες, ξεχασμένες, ακόμα και περιθωριακές (με αρκετές εξαιρέσεις, πάντως, αυτή τη φορά), που θα ξεσηκώσουν τους λάτρεις της ανακάλυψης. Για φίλους που ψάχνουν τις κρυμμένες γωνιές, που τους αρέσει να δοκιμάζουν, αλλά και για όσους θέλουν μια συνολική άποψη της γευστικής Αθήνας. Από μπακάλικα και ζαχαροπλαστεία μέχρι ψαράδικα και σουβλάκια, περνώντας από καφέ και πίτσες.

Μαγειρεύουμε οικονομικά με τον Jamie, Jamie Oliver (εκδόσεις Διόπτρα)

Ο πασίγνωστος Άγγλος σεφ παρουσιάζει 120 ευφάνταστες, με τον γνωστό τρόπο του, προτάσεις για φαγητά οικονομικά αλλά όχι βαρετά. Συμβουλές για έξυπνες αγορές και τη σωστή συντήρηση των τροφίμων, tips κατά της σπατάλης και διάφορα παρόμοια σε μια εποχή που, πραγματικά, δεν πρέπει να πετάμε τίποτα.

Για να μην ξαναπείς ποτέ Μαμά πεινάω, του Τάσου Αντωνίου (εκδόσεις Πατάκη)

Ένα βιβλίο που απευθύνεται σε φοιτητές και γενικά νέους (κάθε ηλικίας) στην κουζίνα, από έναν άνθρωπο που παίζει στα δάχτυλα το απλό, καθημερινό και νόστιμο φαγητό που μιλάει σ΄αυτές τις ηλικίες. Οχι μόνο το περιεχόμενο, αλλά και η παρουσίαση των συνταγών είναι μελετημένη για τη συγκεκριμένη κατηγορία. Το λες και high tech βιβλίο μαγειρικής, αφού συνοδεύεται από μια πολύτιμη εφαρμογή: μπορείς να κατεβάσεις τη λίστα του σουπερμάρκετ κάθε συνταγής στο smartphone σου, δωρεάν! 91 συνταγές μαμαδίστικες, κλασικές απλοποιημένες, fast food και ό,τι άλλο επιθυμίσεις, φυσικά για να μην ξαναπείς… μαμά πεινάω (έστω και από μέσα σου!).

Μόνος στην κουζίνα, της Ντίνας Νικολάου (εκδόσεις Μίνωας)

Με την εμπειρία της καλής μαγείρισσας, η Ντίνα Νικολάου παρουσιάζει εδώ όχι μόνο ένα βιβλίο μαγειρικής, αλλά
μαζί κι ένα πολύτιμο οδηγό κουζίνας για αρχάριους: οργάνωση, μυστικά, βασικές παρασκευές, πολύτιμες συμβουλές για τα τρόφιμα, ό,τι χρειάζεται κανείς να ξέρει για να μην έχει ανάγκη κανέναν στην κουζίνα. Οι συνταγές είναι απλές αλλά και έξυπνα "πειραγμένες" και καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα εδεσμάτων.

Η γεύση της μνήμης, του Επίκουρου (εκδόσεις Ίκαρος)

Το κύκνειο άσμα του κριτικού γεύσης Επίκουρου (Αλμπέρτου Αρούχ) είναι μια λαχταριστή, δοσμένη με νοσταλγία, χιούμορ και διάθεση κριτικής διήγηση των γευστικών του αναμνήσεων, από τα σπιτικά τραπέζια, τις παιδικές αναμνήσεις, τα λαϊκά φαγάδικα, τα αστικά εστιατόρια μέχρι τα πιο διάσημα grandes tables που επισκέφτηκε στη ζωή του. Είναι ένα βιβλίο που θα μιλήσει στην ψυχή κάθε λάτρη της γεύσης και όχι μόνο.

Κερκυραϊκή κουζίνα, της Βασιλικής Καρούνου (εκδόσεις Πατάκη)

Μια απολαυστική διαδρομή στις χαμένες γεύσεις της κερκυραϊκής γης, μια σειρά συνταγών που παντρεύουν την παράδοση με σύγχρονες τεχνικές και βάση τα τοπικά υλικά. Συγχρόνως, ένα τμήμα αφιερωμένο στην ιστορία του νησιού και την διαμόρφωσή του ως γαστρονομικό σταυροδρόμι στηςν Ευρώπη.

Το Σερραϊκό τραπέζι, του Χρήστου Μαντίδη (εκδόσεις iWrite)

Όχι απλά ένα βιβλίο συνταγών αλλά και μια ιστορική και κοινωνική καταγραφή της τοπικής γαστρονομίας που διαβάζεται με πολύ ενδιαφέρον και από μη …Σερραίους. Χωρισμένο ανά εποχές και ανά κοινωνικές περιστάσεις, σε φαγητά ντόπια, προσφυγικά, ποντιακά ή μικρασιατικά, δικαιώνει την τριετή έρευνα του συγγραφέα που προηγήθηκε. Ο πλούτος της κουζίνας αυτής πραγματικά σε ξαφνιάζει. Για όλους όσοι έχουν γαστρονομικά ενδιαφέροντα.

Αναζητώντας τη Χρύσα Παραδείση, της Μαρίας Τσοσκούνογλου (εκδόσεις Περίπλους)

Η πρώτη γνωστή κουζινογράφος περιοδικών και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, που σημάδεψε τη μαγειρική χιλιάδων γυναικών όλη τη δεκαετία του ΄60, ζωντανεύει μέσα από ένα βιβλίο και μαζί της μια ολόκληρη εποχή. Ξεκίνησε από νοικοκυρά και έμαθε τις ελληνίδες την αστική κουζίνα με σωστές συνταγές και μαζί κλασικές συνταγές της γαλλικής -και όχι μόνο- μαγειρικής, άγνωστες μέχρι τότε στις περισσότερες.

Με κρασί κι ελληνικά, της Νίκης Μηταρέα (εκδόσεις Πατάκη)

Ένα βιβλίο που θα ικανοποιήσει και τους φίλους του κρασιού, στο οποίο αφιερώνεται αξιόλογο τμήμα, ένα ανεξάρτητο κεφάλαιο 42 σελίδων με τίτλο "Εισαγωγή στον κόσμο του κρασιού". Βασικές συμβουλές για τη χρήση του κρασιού στη μαγειρική και βέβαια, μια σειρά συνταγών καθημερινής μαγειρκής.