Follow us

Στο κυνήγι των γεύσεων

Το πιο συναρπαστικό κομμάτι των Φεστιβάλ γεύσεων που οργανώνει το Αθηνόραμα, είναι για μας, την ομάδα του αθηνοραμαUmami, οι… ανακαλύψεις.

Στο κυνήγι των γεύσεων

Γυρνάμε και ξαναγυρνάμε τα περίπτερα, μιλάμε με τους παραγωγούς, δοκιμάζουμε και διαλέγουμε τα πιο ενδιαφέροντα νέα -λιγότερο ή περισσότερο- προϊόντα, τα πρωτότυπα, τα μοναδικά στο είδος τους. Κάθε ανακάλυψη είναι για μας μια μικρή γευστική γιορτή. Είναι πραγματικά πολύ όμορφο να ακούς έναν παραγωγό να σου παρουσιάζει με υπερηφάνεια το καινούργιο παιδί του, να σου εξηγεί την ιδέα, τις δυσκολίες, την ικανοποίηση. Ακόμα περισσότερο, όταν αυτό αφορά μια ολοκαίνουργια μικρή επιχείρηση… Και αυτή τη φορά, το κυνήγι ήταν πλούσιο και πολύ ενδιαφέρον.
Ανακαλύψτε μαζί μας!

Ομήρου Τριλογία, κεφαλογραβιέρα - Τυροκομείο Ίου

Στο κυνήγι των γεύσεων

Το νέο τυρί του γνωστού μας τυροκομείου Ίου "Νιώτικο", έχει εντυπωσιακό όνομα και είναι μια κεφαλογραβιέρα από αιγοπρόβειο και αγελαδινό γάλα (ουσιαστικά, δηλαδή, συμμετέχουν τρια ζώα στην παραγωγή του), με γεύση μεστή και νόστιμη, υφή ημίσκληρη και βουτυράτη επίγευση. Σωστό στο αλάτισμα, πολύ καλό για επιτραπέζιο, μας άρεσε πολύ.

Ίος, τηλ. 22860 92506, 6975714834 (σε πολλά σημεία πώλησης)

Μπέικον από μπριζόλα - Στρεμμένος

Ένα νέο αλλαντικό ωρίμανσης, το γνωστό στην αλλοδαπή back bacon, ευτύχισε να έχει μια πολύ καλή εκδοχή από το αλλαντοποιείο Στρεμμένου, στον Προυσσό Ευρυτανίας. Παρασκευάζεται από την μπριζόλα του χοιρινού (εν προκειμένω από τα δικά τους χοιρινά), με φυσική ωρίμανση, έχει ωραία κρεάτινη γεύση και νόστιμο λίπος και είναι ιδανικό ωμό σε σάντουιτς και σαλάτες αλλά και ελαφρά σοταρισμένο όπου ταιριάζει κάτι σε ζαμπόν ή μπέικον.

Αλλαντοποιείο Στρεμμένου Προυσσός Ευρυτανίας, τηλ. 22370 80810 (σε πολλά σημεία πώλησης)

Party Time Fruit wines - ποτοποιία Πολυκαλά

Η ολοκαίνουργια σειρά ελαφρών κρασιών με φυσικά αρώματα φρούτων και μυρωδικών έκανε το ντεμπούτο της στο Christmas Food Festival και άρεσε πολύ. Ευχάριστα, με χαμηλό αλκοόλ, είναι ιδανικά να πίνονται σκέτα παγωμένα ή σε κοκτέιλ. Ο ροδίτης παντρεύεται με φευγάτη φράουλα, το αγιωργίτικο με μήλο. Πολύ καλή και μια άλλη επιλογή, όπου το Μοσχάτο Πατρών κάνει τέλειο pairing με την αρμπαρόριζα. Η ιστορική Ποτοποιία Πολυκαλά, στην τέταρτη γενιά σήμερα, είναι εγγύηση.

Ελαιώνος 53 Επιχειρηματικό πάρκο, Κερατέα τηλ. 2299 301983 www.polykalas.gr

Nature bars - Corn 'n Roll

Μπάρες με υπέροχη γεύση και πρωτότυπη σύνθεση, από αυτές που βάζεις στην τσάντα για να σου προσφέρουν ενέργεια όποτε θέλεις. Οι νέες, εναλλακτικές αυτές "μπάρες δημητριακών" έχουν σαν βάση τον αραβόσιτο (απουσία γλουτένης), το μέλι, το λεμόνι, την κανέλα και συμπληρώνονται με κράνμπερις, με μαύρη σταφίδα Ζακύνθου, με καρύδι ή με σουσάμι. Στα συν και η νέα, κομψή συσκευασία. Το άλλο νέο προϊόν της εταιρείας (σειρά φρέσκιας ζαχαροπλαστικής Amarru) ήταν τα αέρινα cupcakes με σοκολατένια ganache και τα muffins χωρίς γλουτένη σε γεύσεις λεμόνι, κράνμπερι, πορτοκάλι.

Corn 'n Roll, εργαστήριο Περγάμου 30 τηλ. 210 5900999

Τα ψητά της γιορτής - Ευβιότοποι

Από ζώα μεγαλωμένα με βιολογική εκτροφή στη φάρμα τους στην Κήρυνθο της Εύβοιας, οι Ευβιότοποι είναι γνωστοί για την ποιότητα και τη νοστιμιά των κρεάτων τους. Η Roast Selection τους για τις φετινές γιορτές περιλαμβάνει γαλοπούλα, ροστ μπιφ (μοσχάρι κόντρα φιλέτο σε δίχτυ με μπαχαρικά), ρολό κοτόπουλο με προσούτο και ελβετική γραβιέρα και ρολό χοιρινό με αποξηραμένα φρύτα. Όλα, έτοιμα για το φούρνο.

Αγγελοπούλου 4 Ν.Ψυχικό, Λεωφ. Κηφισίας 359 Κηφισιά (Παραγγελίες τηλ. 210 6777173)

Σταμνοτύρι με μαύρη τρούφα - Kaidancheese

Ένα φρέσκο τυρί με ευχάριστη, υπόξινη γεύση, απαλό και με χαμηλά λιπαρά αν και από πρόβειο γάλα, συνδυάζεται στη νέα του έκδοση με την ακαταμάχητη γεύση της τρούφας και γίνεται ιδανικός -όσο και οικονομικός- τρόπος να πλουτίσεις τον δίσκο των γιορτινών σου ορεκτικών. Κι εκείνο με τη μαστίχα, πάντως, είναι σταθερή αξία…

Τυροκομείο Καϊδατζή, Λεωφ. Σουνίου 32ο χλμ, Μαρκόπουλο, τηλ. 22990 25102

Φάβα Σχοινούσας σε βάζο - Αmali κεράσματα

Η φάβα Σχοινούσας είναι η πιο γλυκειά φάβα που έχουμε δοκιμάσει, από τη διαφορετική ποικιλία κατσούνι. Πρώτη φορά τη συναντήσαμε έτοιμη, μαγειρεμένη, σε βαζάκι από την Αmali-Κεράσματα, ή αλλιώς την Αμαλία Μπρίτσα, που έχει το εργαστήριό της στη Χαλκίδα και ετοιμάζει σπιτικά εδέσματα. Στην ίδια σειρά κυκλοφορεί και βαζάκι με καραμελλωμένα κρεμμύδια, οπότε… την παντρεύετε κιόλας.

Λ. Χαϊνά 53 Χαλκίδα τηλ. 2222130 7800

Άλειμματα με φέτα - Κρικέλας 1940

Ένα έδεσμα που είχε αγαπηθεί ιδιαίτερα στο ιστορικό εστιατόριο του Κρικέλα της Θεσσαλονίκης (που δυστυχώς δεν υπάρχει πλέον), τώρα συσκευάζεται και κυκλοφορεί σε τρεις γεύσεις από την οικογένεια Κρικέλα. Και οι τρεις είναι ατόφιες, με καθαρή γεύση φέτας και δυνατούς συνδυασμούς υλικών: με πράσινο πιπέρι, με πράσινη ελιά, με σκόρδο και με πιπεριά Φλωρίνης. Είναι μια καλή πρόταση για εύκολα ορεκτικά με παραδοσιακό χρώμα.

Κρικέλας, τηλ. 6946 016 022

Φρέσκα ραβιόλι με σολομό ή πέστροφα - G-Fish Οικογένεια Γεροντίδη

Πλάι στα προϊόντα των ψαριών (πέστροφα, σολομός, οξύρυγχος, καπνιστά και μαρινάτα, αλλά και αλείμματα σε βαζάκια) που εκρέφονται στη Λακωνία, στην ιχθυοκαλλιέργεια της Οικογένειας Γεροντίδη, υπάρχουν και τα φρέσκα ζυμαρικά με γέμιση από καπνιστή πέστροφα ή καπνιστό σολομό, μαζί με παρμεζάνα, ρικότα, κρεμμύδι, σκόρδο και άνηθο και είναι ιδανικά για ένα γρήγορο πιάτο αξιώσεων, που θα αλλάξει τη διάθεσή σας ένα άχρωμο βράδυ ή θα ενθουσιάσει τους φίλους σας χωρίς κόπο.

Γκορτσολόγου 111 Σπάρτη τηλ. 27310 26164

Πάστα σκόρδου - Σκόρδα Πτελέας

Η Πτελέα Κοζάνης είναι γνωστή και ως Σκορδοχώρι. Τα ονομαστά της σκόρδα, εκτός από ωμά, γίνονται τώρα από την οικογένεια Αγγελίδη και μια υπέροχη για κάθε χρήση "πάστα σκόρδου σε ελαιόλαδο", που μπορεί να γίνει και άλειμμα σε μπρουσκέτες ή να προστεθεί στο ντρέσινγκ της σαλάτας ή σε μια μαρινάδα. Σε ένα άλλο βαζάκι, πάλι, κλείνονται ολόκληρες σκελίδες μέσα σε γλυκόξινη άλμη και μπαίνουν έτσι στο φαγητό ή προσφέρονται σαν τσιπουρομεζές.

Νεόφυτος Αγγελίδης, Πτελέα Κοζάνης τηλ. 6972088828

Μαρμελάδα καρπούζι, ροδάκινο, πικραμύγδαλο - Citrus chios

Το πιο καινούργιο προϊόν της γνωστής Citrus της Χίου, που έχει λαμπρή παράδοση στα γλυκά εδέσματα με βάση τα φρούτα, είναι μια πρωτότυπη μαρμελάδα με γεύση που σε κατακτά: το πικραμύγδαλο την κάνει διαφορετική, το καρπούζι δίνει το άρωμά του και το ροδάκινο μένει σαν βάση στο υπόστρωμα. Είναι λεπτή κι ευγενική.

Citrus Άρωμα μνήμης - Αργέντη 9-11 Κάμπος Χίου τηλ. 22710 31513

Ελληνικός καφές με μαστίχα ή τριαντάφυλλο - Wise Greece

Το νέο προϊόν που διακινεί η μη κερδοσκοπική κίνηση προώθησης ελληνικών προϊόντων Wise Greece είναι ο ελληνικός καφές με προσθήκη δυο φυσικών αρωματικών, που τον κάνουν σαγηνευτικό: καφές με 7% φυσική μαστίχα Χίου και καφές με 10% αποξηραμένο φυσικό τριαντάφυλλο. Και οι δυο άρεσαν πολύ σε όσους τους δοκίμασαν. Άλλωστε, ο σκοπός παραμένει πάντοτε σεβαστός: μέσα από τις πωλήσεις των προϊόντων που φέρουν το σήμα Wise Greece εξασφαλίζονται οι διατροφικές ανάγκες Ιδρυμάτων και Οργανισμών που υποστηρίζουν παιδιά, αστέγους και ηλικιωμένους.

www.wisegreece.com, τηλ. 213 0276559

The brewer's Mustard - Belga Blue

Μια σειρά πρωτότυπες μουστάρδες με βασική ύλη τη ζυθοποιημένη βύνη παρουσιάζει η ζυθοποιία Belga Blue, πίσω από την οποία βρίσκεται ο Αλέξανδρος Κουμάντος, ιδρυτής της Πειραϊκής Ζυθοποιίας. Από την ζυθοποίηση, λοιπόν, των 5 νέων μπιρών της φίρμας προέρχονται οι επίσης 5 νέες μουστάρδες, άλλες λίγο καυτερές και άλλες σχεδόν καθόλου, όλες όμως με ιδαίτερο χαρακτήρα: η απαλή Mild, η σχετικά καυτερή Dijon extra, η Orange mild με πορτοκάλι, η Raisins mild με σταφίδες και η Smoked με καπνιστές νότες. Ταιριάζουν με πολλά φαγητά, κυρίως κρεατικά και αλλαντικά ωρίμανσης ή παστά.

Belga Blue τηλ. 0032 498058331

Mozza Greca - Οικογένεια Μπέκα

Ελληνική μοτσαρέλα, που παρασκευάζεται με την αυθεντική διαδικασία, αλλά με γάλα από τα βουβάλια της Κερκίνης και έχει τη σφραγίδα της οικογένειας Μπέκα, που είναι πλέον συνώνυμη με τα ποιοτικά γαλακτοκομικά από βουβαλινό γάλα. Η Mozza Greca, όπως την ονομάζουν, είναι μια νόστιμη μοτσαρέλα. Πλούσια γεύση γάλακτος, ισορροπημένη αλμύρα, ωραία υφή. Προστίθεται στα υπόλοιπα εκλεκτά προϊόντα από βουβαλινό γάλα της βιοτεχνίας των Σερρών.

2ο χλμ Σερρών-Θεσσαλονίκης, Σίνδος τηλ. 2310 795973

Crackers αμυγδάλου με βότανα - Troo Food

To νέο προϊόν της Troo Food είναι τα vegan κράκερς αμυγδάλου με ελληνικά θεραπευτικά βότανα. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο και υγιεινό σνακ, που συνδυάζει ωμά ελληνικά αμύγδαλα με θαλασσινό αλάτι, νιφάδες βρώμης και λιναρόσπορο. Είναι αποξηραμένα στον αφυγραντή, δεν έχουν συντηρητικά ούτε ζωικά παράγωγα. Τα βότανα που χρησιμοποιούνται προέρχονται από τις βοτανολόγους daphnis and chloe, που συλλέγουν οι ίδιες τα καλύτερα ελληνικά βότανα, γνωστά για την μοναδική ποιότητά τους. Άγριο θυμάρι, ρίγανη και δεντρολίβανο δίνουν τα αρώματά τους και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες στα κράκερς, που φτιάχνονται στο εργαστήριο με την τέχνη της ωμοφαγικής μαγειρικής. Τρώξονται σκέτα, αλλά συνοδεύουν και σάλτσες, ντιπ, σαλάτες ή σούπες.

Θράκης 71, Ταύρος, Τηλ.: 215 5353009, 6977718160

Mαρμελάδες με τρία συστατικά - Just 3

Φρούτα, πετιμέζι και ένα αρωματικό: αρμπαρόριζα ή βανίλια. Με αυτά και μόνο τα συστατικά παρασκευάζονται οι επτά μαρμελάδες της νέας Just 3 ενώ τα φρούτα προέρχονται αποκλειστικά από ελληνικές περιοχές. Ανάμεσά τους και ένα γλυκό του κουταλιού, η ελιά από την Καλαμάτα. Οι μαρμελάδες είναι: ελιά, ελιά με πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι, ρόδι και κυδώνι.

Just 3 Λεωφ. Καραμανλή 92, Αχαρνές Αττικής τηλ. 210 5222222

Καπνιστό αλάτι Μεσολογγίου - ΒΙΟ δύναμη

Αυτό το αλάτι Μεσολογγίου έχει καπνιστεί με φυσικό τρόπο σε ξύλα οξιάς επί 140 ώρες κι έχει αποκτήσει μια ιδιαίτερη καπνιστή γεύση. Είναι το τελευταίο μιας σειράς με αλάτι Μεσολογγίου απλό ή με διάφορες γεύσεις, σε όμορφες συσκευασίες που ανήκουν στη σειρά Salt Odyssey: αλάτι χοντροτριμμένο με ελληνική καπνιστή πάπρικα, μύλος με καπνιστό αλάτι, αλάτι καπνισμένο με ξύλο οξιάς. Η γεύση του απογειώνει τα πιάτα. Η Βιο- δύναμη είναι εκείνη που κυκλοφόρησε πρώτη στην αγορά συσκευασμένο αλάτι Μεσολογγίου. Έχει βραβευτεί με το Superior Taste Award 2015 του International Taste & Quality Institute στις Βρυξέλλες.

Στ. Καζαντζίδη 70 Θεσσαλονίκη τηλ. 2310 473575

Κλέφτικο των Αγράφων - Κουτρομάνος

Αυτό το μαλακό αιγοπρόβειο ανθότυρο, με κομματάκια φέτας και ρίγανη, μοιάζει πολύ με το "πρόχειρο" κολατσιό των τσοπάνηδων στα Άγραφα. Η νέα δημιουργία του γνωστού μας Τυροκομείου Κουτρομάνος (εξαιρετική φέτα και τσαλαφούτι) από το Καρπενήσι, είναι ένα φρέσκο, μαλακό, αφράτο τυρί, από γάλα κοπαδιών των Αγράφων, συσκευασμένο έξυπνα και πρακτικά. Είναι νόστιμο και ιδανικό να δημιουργήσει ορεκτικά με γεύση παράδοσης.

Αθ. Καρπενησιώτη 57 Καρπενήσι τηλ. 22370 23056-7

Πατέ παντζάρι με σκόρδο - Πιερρουτσάκος original tastes

Ένα νοστιμότατο πατέ με καθαρή τη γεύση του παντζαριού (83% παντζάρι), που τονίζεται με όσο πρέπει σκόρδο, για πρωτότυπες μπρουσκέτες ή σαν συνοδευτικό σε πιάτα. Παρασκευάζεται στη Σικυώνα Κορινθίας από παντζάρια βιολογικής καλλιέργειας του κτήματος Πιερρουτσάκου. Στο κτήμα αυτό καλλιεργούνται φρούτα και κηπευτικά και κατόπιν αυτή η πρωτογενής παραγωγή μεταποιείται στο βιολογικό εργαστήρι τους σε σάλτσες, πατέ, μαρμελάδες, αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά αλλά και ελαιόλαδο. Είναι όλα νόστιμα και φροντισμένα.

Κτήμα Πιερρουτσάκου Αρχαία Σικυώνα Κορινθίας τηλ. 27420 26443 και Gusto Raro τηλ. 210 9237968