Follow us

Επόμενη γευστική στάση: Αμπελόκηποι

Οι Αμπελόκηποι, από τις πιο παλιές συνοκίες της πόλης, είναι μεγάλη σε έκταση και πυκνοκατοικημένη περιοχή, που δεν της λείπουν οι γευστικοί πειρασμοί. Από τοπικά deli με κρητικά προϊόντα, μέχρι street food κλασικό αλλά και έθνικ, ασιατικό take out και φαλάφελ. Οι θαμώνες της βραδυνής Πανόρμου ίσως γνωρίζουν μόνο τα σουβλατζίδικα, η περιοχή όμως κρύβει πολλούς γαστρονομικούς θησαυρούς, αν ξέρει κανείς πού να κοιτάξει…

Επόμενη γευστική στάση: Αμπελόκηποι

Λίγη ιστορία…

Οι Αμπελόκηποι, το 7ο δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Αθηναίων, είναι μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της πρωτεύουσας. Υπήρξε συνοικία από το 1881 και ήταν μια καταπράσινη περιοχή, με πολλά δέντρα και περιβόλια, αλλά και ρέματα που τη διέσχιζαν. Το όνομα, όπως καταλαβαίνει κανείς, οφείλεται στην παρουσία πολλών αμπελώνων στην περιοχή, ως τα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Το ευνοϊκό για την υγεία κλίμα των Αμπελοκήπων είναι η αιτία που κτίστηκαν εδώ γύρω πολλά από τα νοσοκομεία της πόλης, ενώ την περιοχή διασχίζουν μερικοί από τους κυριότερους οδικούς άξονες της πόλης. Από την Λεωφόρο Κηφισίας, που συνδέει την Αθήνα με τα Βόρεια Προάστια, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας που αποτελεί προέκταση της Κηφισίας και παλιότερα ονομαζόταν επίσης Κηφισίας, ως τη Λεωφόρο Μεσογείων και τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ανέκαθεν οι Αμπελόκηποι διέθεταν καλή συγκοινωνιακή σύνδεση, ξεκινώντας ήδη από το 1882, με το ιππήλατο τραμ που έκανε το δρομολόγιο Ομόνοια – Αμπελόκηποι και αργότερα και με το κανονικό τραμ ως την κατάργησή του μεταπολεμικά και την αντικατάστασή του από τρόλεϊ. Από το 2000, η περιοχή εξυπηρετείται και από δύο σταθμούς του μετρό «Αμπελόκηποι» επί της Λ. Αλεξάνδρας και «Πανόρμου» στην ομώνυμη οδό, γεγονός που αποδεικνύει το μέγεθος και την πυκνοκατοίκηση της συνοικίας.

Επόμενη γευστική στάση: Αμπελόκηποι
Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που διασώθηκε και υπάρχει μέχρι σήμερα, με φόντο το συγκρότημα γραφείων

Εδώ υπήρξαν και κτίσματα σημαντικών ιδιοκτητών γης, όπως η περίφημη έπαυλη Θων, στη συμβολή των Λεωφόρων Κηφισίας και Αλεξάνδρας. Ιδιοκτήτης της ο Νικόλαος Θων, ανώτερος αυλικός του Γεωργίου του Α’. Σήμερα, ο μικρός ναός του Αγ. Νικολάου, που θεμελιώθηκε το 1887, είναι το μόνο που σώζεται από την εποχή. Επίσης γνωστή ήταν και η όμορφη βίλα Μαργαρίτα, στη συμβολή των Λεωφόρων Μεσογείων και Βασιλίσσης Σοφίας, με έκταση 1.613 τ.μ., η οποία αγοράσθηκε από τον εύπορο Ευστάθιο Λάμψα. Σήμερα, στη θέση της βρίσκεται το 9όροφο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας. Από τα ιστορικά κτίρια που σώζονται ως σήμερα, δυστυχώς σε κακή κατάσταση, είναι και οι προσφυγικές πολυκατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, που χτίστηκαν μεταξύ 1933 και 1935 για να στεγάσουν τους μικρασιάτες πρόσφυγες, που είχαν κατακλύσει την πρωτεύουσα.

Τα ψηλότερα κτίρια της πόλης

Από την δεκαετία του 1960 οι Αμπελόκηποι αρχίζουν να αποκτούν τον χαρακτήρα που έχουν σήμερα, με τις πυκνές πολυκατοικίες και τα ψηλά κτίρια, περιέργως τα υψηλότερα στην κατηγορία τους! Εδώ βρίσκεται και το υψηλότερο κτίριο της χώρας, ο Πύργος Αθηνών, στην αρχή της Λ. Μεσογείων, ένα πρωτοποριακό σε πολλά κτίριο, με την υπογραφή των αρχιτεκτόνων Ι. Βικέλα και Ι. Κυμπρίτη, που ολοκληρώθηκε το 1971. Είναι ένα συγκρότημα καταστημάτων και γραφείων, που αποτελείται από δύο κτίρια, με το υψηλότερο να έχει 25 ορόφους και 103 μέτρα ύψος. Δύο χρόνια αργότερα, ολοκληρώθηκε η ανέγερση του υψηλότερου κτιρίου κατοικιών, του Πύργου Απόλλων, που βρίσκεται στην οδό Λουίζης Ριανκούρ. Έχει ύψος 80 μέτρα και 24 ορόφους. Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 χτίστηκε και το υψηλότερο ξενοδοχείο της χώρας, το President Hotel, με ύψος 68 μέτρα και 21 ορόφους. Άλλο χαρακτηριστικό της περιοχής, είναι η ύπαρξη πολλών κινηματογράφων, ενώ στις μέρες μας η οδός Πανόρμου είναι τόπος νεανικής διασκέδασης, με τα μπαράκια της να είναι από τα πιο φημισμένα.
Εμείς, κάναμε βόλτα στην περιοχή και ξεχωρίσαμε τα γευστικά spots που είχαν κάτι να μας πουν και αποτελούν έναν καλό λόγο επίσκεψης εδώ, είτε για να ψωνίσεις είτε για να καθήσεις…

Asian Market

Αυτό το μίνι μάρκετ επί της Κηφισίας είναι από τα πρώτα ασιατικά παντοπωλεία της πόλης -και με αιτία: στην περιοχή κατοικούν πολλοί Φιλιππινέζοι! Μικρό, αλλά θαυματουργό, αν θέλεις να μαγειρέψεις ταϋλανδέζικο ή κινέζικο. Ράφια γεμάτα με ασιατικές πρώτες ύλες, ό,τι πρέπει για να εφοδιαστείτε για οποιοδήποτε πιάτο αυτής της ασιατικής περιοχής σας κάνει όρεξη. Ξεκινάμε από τη βιτρίνα έξω στο πεζοδρόμιο, με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όπου είδαμε μεταξύ άλλων πιπερίτσες τσίλι, κόκκινες και πράσινες, ολόκληρο καρπό καρύδας, παπάγια, αφρικάνικες μπανάνες και άλλα φρούτα, lemongrass, διάφορες ρίζες και άλλα περίεργα που συνηθίζονται σ' αυτή την κουζίνα. Στο μικρό εσωτερικό του υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε νούντλς, ρυζομακάρονα, ασιατικά ρύζια κάθε είδους, καθώς και όλες οι έτοιμες σάλτσες που θα χρειαστείτε (κάρι, τσίλι, σόγια σος, fish sauce κλπ), φυσικά γάλα καρύδας, χυμοί εξωτικών φρούτων και έτοιμες σούπες. Ακόμη, υπάρχουν μπισκότα, φρυγανιές και αλμυρά σνακ, αλλά και λίγα αλλά καλής ποιότητος μπαχαρικά. Φυσικά, δεν λείπουν οι γνήσιες "πάστες" για ταϋλανδέζικο κάρυ…

Λεωφ. Κηφισίας 57-59, Αθήνα, τηλ. 211 2149468.

BouLouKa

Πίσω από το όνομα του μαγαζιού κρύβεται το μότο: «Bou-γάτσα, Lou-κουμάδες, Ka-φές» και αυτά είναι, με μια πρώτη ματιά, όσα προσφέρονται εδώ. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι λουκουμάδες, που ετοιμάζονται πάντα τη στιγμή της παραγγελίας, πίσω από μια τζαμαρία, ώστε να απολαμβάνει και το μάτι! Είναι τραγανοί εξωτερικά και αφράτοι εσωτερικά, με την κλασική τρύπα στη μέση. Μπορείτε να τους απολαύσετε είτε στην κλασική τους εκδοχή με μέλι και κανέλα είτε σε πιο προχωρημένες, με παγωτό, μπισκότο, πουράκια σοκολάτας, ακόμα και με ινδική καρύδα, τρούφα και άλλα. Εδώ βρίσκει κανείς και χειροποίητη μπουγάτσα Θεσσαλονίκης με διάφορες γεμίσεις, παραδοσιακές πίτες, καλό καφέ και μια σειρά από γλυκά, όλα παραγωγής τους.

Boulouka, Πανόρμου 84 και Πορταριάς, τηλ. 210 6990131.

Cupa Cupa Tiki bar

Για τη νυχτερινή μας διασκέδαση φύγαμε λίγο μακρύτερα από την πολύβουη Πανόρμου με τα γνωστά της μπαράκια στη σειρά και επιλέξαμε ένα πιο ιδιαίτερο μαγαζί, που λειτουργεί στη φιλοσοφία των tiki bars. Είναι ακριβώς το μέρος που θα σε ταξιδέψει αρωματικά και γευστικά σε εξωτικούς προορισμούς, με την κατάλληλη ατμόσφαιρα και τις bamboo πινελιές, αλλά και τα tiki cocktails του. Στην μεγάλη ξύλινη μπάρα του δημιουργούνται εξωτικά cocktails με έμφαση στο ρούμι και τα τροπικά φρούτα. Όλα σερβίρονται στα κλασικά, εντυπωσιακά tiki ποτήρια, με γαρνιτούρες φρέσκα φρούτα και παντρεύονται με ταιριαστές γεύσεις, όπως για παράδειγμα wraps σολομού και spicy burgers…

Cupa cupa, Λουίζης Ριανκούρ 58, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 6922488.

Espressaki café bistrot

Ανάμεσα στον Πύργο των Αθηνών και το Ιπποκράτειο νοσοκομείο βρίσκεται αυτό το μικρό, αλλά πολύ χαριτωμένο γωνιακό café, κρυμμένο σε ένα στενάκι. Τα πολύχρωμα κουρτινάκια στα παράθυρα και η όλη διακόσμηση θυμίζουν παρισινό μπιστρό, ενώ στην ξύλινη μπάρα του κάθεσαι και από τις δύο πλευρές, εντός και εκτός του καταστήματος, όταν ο καιρός είναι καλός. Εδώ θα βρεις από καλό καφέ ως σπέσιαλ τσάγια, που μπορείς να συνοδεύσεις με λαχαριστά cupcakes ή αλμυρά σνακς, αν το προτιμάς. Το βράδυ μετατρέπεται σε μπαράκι, με τις μουσικές να κυμαίνονται σε funky rock ρυθμούς και χαρούμενο κόσμο.

Espressaki, Άγγελου Πυρρή 3, Αμπελόκηποι, τηλ. 211 0126765.

So nuts

Ένα κομψό και πολύ ενημερωμένο κατάστημα, με επίκεντρο τους ξηρούς καρπούς και τα συνακόλουθα: αποξηραμένα φρούτα, ζαχαρώδη, φρεσκοαλεσμένο καφέ αλλά και μια σειρά από προϊόντα delicatessen, όπως επιλεγμένο χύμα ή συσκευασμένο τσάι Madras, βότανα Organic Islands και του Διοσκουρίδη, λουκούμια Bairamis, λικέρ, μαρμελάδες, παστέλια και φρουτόπιτες της Citrus. Ποικιλία και σε χειροποίητες σοκολάτες αλλά και σοκολατένια κουφετάκια. Βρίσκεται μόλις στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του, αλλά εμπλουτίζει διαρκώς τη γκάμα του αφού δέχεται και παραγγελίες από τους πιστούς πελάτες του.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές 7π.μ.-10μ.μ., Σάββατο 9π.μ.-6μ.μ.

So nuts, Κηφισίας 103, Αθήνα, τηλ. 211 2155322.

Street Wok

Όσοι αγαπούν το κινέζικο, πρέπει να κάνουν μια βόλτα από αυτό το streetfoodάδικο στην Πανόρμου και να υπομείνουν υπομονετικά τις ουρές που σχηματίζονται, ιδιαίτερα αργά το βράδυ. Στα λίγα τετραγωνικά του, έξυπνα σχεδιασμένα ώστε να θυμίζουν καντίνα, τα πέντε παιδιά που δουλεύουν πίσω από τα wok δουλεύουν οργανωμένα και τα πάντα γίνονται άψογα, την ώρα της παραγγελίας. Ο πελάτης διαλέγει τη βάση ανάμεσα σε 3 είδη noodles, 2 ρύζια και ένα veggie πιάτο, στη συνέχεια προσθέτει τα αγαπημένα του υλικά από 12 είδη, μια σάλτσα από 6 διαφορετικές επιλογές και τέλος ένα τόπινγκ, όπως το κάσιους ή τον φρέσκο κόλιανδρο. Η γεύση και η ποιότητα είναι σε καλό επίπεδο, ενώ οι τιμές ξεκινούν από 3,90.

Street Wok Πανόρμου 115Ζ Αμπελόκηποι τηλ. 210 6911818
Χαρ. Τρικούπη 144 Ν.Ερυθραία τηλ. 210 6253560
www.streetwok.gr


Βανίλια – Κανέλα

Ένα "ψαγμένο" και πλούσιο σε επιλεγμένα προϊόντα κατάστημα, από τα πρώτα καλά παντοπωλεία deli της Αθήνας, που βρήκε μιμητές. Έχει πολλαπλές λειτουργίες: είναι ένα ενημερωμένο παντοπωλείο, διαθέτει πλούσια κάβα και λειτουργεί και ως καφέ – μπιστρό, με μενού ημέρας, σούπες, σαλάτες και σάντουιτς. Στα ράφια του βρίσκει κανείς από ποικιλία σε βότανα, τσάγια και μπαχαρικά (χύμα ή συσκευασμένα), μέχρι βιολογικά τρόφιμα, μέλια, μαρμελάδες, ξηρούς καρπούς, αλλά και ζυμαρικά, τυριά και αλλαντικά. Ενδεικτικά αναφέρουμε το μέλι Artius, τα τσάγια Anassa, τις έτοιμες σάλτσες της Κυβέλης αλλά και της Simply Delicious, τα αμπελόφυλλα της Μαριάννας, τη φάβα Σαντορίνης Santo, την οσπριάδα (mix οσπρίων) Κρήτης και τις φακές Δομοκού. Είναι ανοιχτά τις καθημερινές από τις 7:30π.μ. έως τις 9:30μ.μ., το Σάββατο ως τις 4μ.μ. και την Κυριακή είναι κλειστά.

Βανίλια – Κανέλα, Λουίζης Ριανκούρ 73, τηλ. 210 6925940, www.vaniliakanela.com

Ζαχαροπλαστείο Μπαλής

Ένα από τα κλασικά ζαχαροπλαστεία της περιοχής με ιστορία από το 1960. Ξεκίνησε ως γαλακτοπωλείο, ενώ από εδώ γινόταν και διανομή γάλακτος στα σπίτια για 20 ολόκληρα χρόνια! Φημίζεται για τα γαλακτοκομικά του προϊόντα, όπως το πρόβειο και αγελαδινό γιαούρτι, το ρυζόγαλο και η κρέμα του, λευκή ή σοκολατένια. Δημοφιλή είναι επίσης τα εκλέρ του και τα μακαρόν, ενώ διαθέτει όλη τη γνωστή γκάμα γλυκών, από σιροπιαστά μέχρι χειροποίητα σοκολατάκια και παγωτό, καθώς και πολλές πάστες, κλασικές ή και πιο μοντέρνας έμπνευσης. Φημίζεται για την καλή ποιότητα των πρώτων υλών του.

Μπαλής, Τριφυλίας 69, Αθήνα, τηλ. 210 6911543

Ξαθέρι

Ξαθέρι σημαίνει "στον αφρό" στην κρητική διάλεκτο -και αυτό ακριβώς διαθέτει το κατάστημα αυτό: τον αφρό, δηλαδή τα πιο εκλεκτά προϊόντα, της κρητικής γης και όχι μόνο. Αξίζει να έρθει κανείς ως εδώ, πρώτα απ' όλα για τα εξαιρετικά τυριά δικής τους παραγωγής, από την Τυροκομική Αμαρίου στο Ρέθυμνο: από νόστιμη γραβιέρα Π.Ο.Π. και ξινομυζήθρα, μέχρι ξηρό ανθότυρο, φρέσκια μυζήθρα και κεφαλοτύρι. Δημοφιλές είναι και το Amarino, ένα αλοιφώδες τυρί με χαμηλά λιπαρά, αλλά και το τυρομάλαμα, ανάλατο, κατσικίσιο τυρί ιδανικό για σαγανάκι. Εκτός από τα τυροκομικά, υπάρχει ποικιλία σε κρητικά αλλαντικά, παραδοσιακές κατεψυγμένες πίτες και πιτάκια, παξιμάδια, βότανα, μέλι, ζυμαρικά ακόμα και προϊόντα του θρεπτικότατου χαρουπιού.

Ξαθέρι, Δουκίσσης Πλακεντίας 18, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 6927622, www.xatheri.com

Πεϊνιρλί Ιωνία

Περνάς από μπροστά και σου σπάνε τη μύτη τα φρεσκοψημένα μικρασιάτικα πεϊνιρλί, που ψήνονται στον ξυλόφουρνο με ελιόξυλα. Από το απλό, κλασικό με κασέρι, μέχρι πιο δημιουργικά, με ανθότυρο και φέτα ή με ζαμπόν, μπέικον, ντομάτα, πιπεριά και μανιτάρια (όχι απαραίτητα όλα μαζί), αλλά και με κιμά, σουτζούκι ή παστουρμά ή και νηστίσιμο. Ένα μυστικό της επιτυχίας τους, είναι ότι ζυμώνουν και ψήνουν αρκετές φορές μέσα στην ημέρα κι έτσι το ζυμάρι είναι απόλυτα φρέσκο. Η αυθεντική συνταγή είναι από τη Μικρά Ασία και το κατάστημα λειτουργεί στο ίδιο σημείο από το 2002. Δοκιμάστε και ζυμωτή τυρόπιτα ή χειροποίητη σπανακόπιτα, αλλά και ψωμί με προζύμι…

Πεϊνιρλί Ιωνία, Πανόρμου 3, Αμπελόκηποι (Στάση Μετρό Αμπελόκηποι), τηλ. 210 6462854

Φαλάφελ Πανόρμου

Στα λίγα του τετραγωνικά (σ’ έναν κάθετο, δυο βήματα από την Πανόρμου και την ομώνυμη στάση μετρό), φτιάχνονται καθημερινά φρέσκα φαλάφελ που μπορείς να τα απολαύσεις είτε με το κομμάτι (0,50 €) είτε μέσα σε αραβική πίτα γίγαντα, αραβική ολικής άλεσης ή τορτίγια. Όλες οι τυλιχτές εκδοχές έχουν μέσα και σαλάτα ταμπουλέ, ντομάτα, μαρούλι, αγγούρι, σως γιαουρτιού –ταχινιού, χούμους ή τσίλι (από 2,50€). Ο ιδιοκτήτης έζησε στο Λίβανο και εκεί έμαθε και τη συνταγή. Ανοιχτά τις καθημερινές από 12 το μεσημέρι ως τις 11 το βράδυ, το Σάββατο από τις 2 το μεσημέρι ως τις 12 το βράδυ και την Κυριακή κλειστά.

Φαλάφελ Πανόρμου, Λογοθετίδη 3, Αμπελόκηποι, τηλ. 6977486696.