Follow us

Βγήκαμε στο Χαλάνδρι

Ένα μεγάλο δίκτυο πεζοδρόμων, αρκετό πράσινο, όμορφα μαγαζιά αλλά και ποδηλατόδρομοι συνυπάρχουν αρμονικά με τις ψηλές πολυκατοικίες αλλά και τα όμορφα παλιά χαμηλά σπίτια. Ενδεχομένως, κάποια από αυτά, μετρούν αρκετές δεκαετίες ζωής, από την εποχή που το Χαλάνδρι ήταν ακόμη χωριό...

Βγήκαμε στο Χαλάνδρι

«Τα τελευταία χρόνια το Χαλάνδρι άλλαξε» θα μας πει η κυρία Αντωνία, την οποία συναντήσαμε έξω από ένα τέτοιο μικρό όμορφο σπιτάκι στην βόλτα μας, εκεί κάτω από την πλατεία του Αγίου Νικολάου. «Άνοιξαν πολλά μαγαζιά, ο κόσμος πολλαπλασιάστηκε αλλά καταφέρνουμε ακόμη να κρατάμε την έννοια της γειτονιάς», συνεχίζει, ενώ ποτίζει τις γλάστρες με τα καταπράσινα φυτά της.

Γιατί Χαλάνδρι;

Βγήκαμε στο Χαλάνδρι

Εδώ στο αθηνόραμα umami, ανά τακτά χρονικά διαστήματα παρουσιάζουμε μία αγορά γειτονιάς. Ασχολούμαστε με μία περιοχή της Αττικής και προσπαθούμε να σκιαγραφήσουμε το target group των κατοίκων της αλλά και των επισκεπτών της. Έχει εμπορικό χαρακτήρα, είναι γειτονιά διασκέδασης ή κατοικιών. Κάποιες φορές, τις περισσότερες, τα πράγματα είναι mix.
Επίσης, προτείνουμε κάποια μαγαζιά που πήγαμε, τα είδαμε και μας άρεσαν. Φυσικά δεν είναι όλα, είναι όμως ένα καλό μείγμα, αφορμή, ο καθένας από τους αναγνώστες μας να καταφέρει να εντοπίσει ακόμη περισσότερα και γιατί όχι, να μας τα προτείνει ώστε να καλύψουμε ακόμη πιο πολλά.

Οι… umami αγορές

Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και πιο συχνά, ακούμε κάτι γι' αυτή τη γειτονιά, που δείχνει να είναι της μόδας. Κάποιος φίλος ή φίλη μετακόμισε εκεί, ένα καινούριο μαγαζί, μία όμορφη εκδήλωση. Δεν είναι εξάλλου λίγες οι φορές που θα έχετε διαβάσει για νέες αφίξεις στο Χαλάνδρι. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, ότι θα ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία να παρουσιάσουμε την πιο "umami" οπτική μίας περιοχής που "ανεβαίνει" καθημερινά. Πριν από αυτά όμως, πάμε να μάθουμε λίγα πράγματα για το Χαλάνδρι.

Ο δήμος Φλύας ή αλλιώς Χαλάνδρι

Σήμερα μπορεί να αριθμεί πάνω από 80.000 κατοίκους, ωστόσο πολλά χρόνια πριν ήταν ένα μικρό χωριό έξω από την Αθήνα, με καλό κλίμα και πολύ πράσινο. Ονομαζόταν Φλύας, από το ρήμα "φλεί" που σημαίνει "ευκαρπεί", καθώς η γη στο Χαλάνδρι είναι πλούσια σε βλάστηση. Το σημερινό του όνομα το οφείλει στο Τούρκο γαιοκτήμονα Χαλά, στον οποίο ανήκαν μεγάλες εκτάσεις γης κατά την Τουρκοκρατία.

Από το Χαλάνδρι προέρχονταν πολλοί επιφανείς πολίτες της αρχαίας Αθήνας, μεταξύ τους ο Ευριπίδης και ο Θεμιστοκλής. Κατά τους Ρωμαϊκούς και Πρωτοχριστιανικούς χρόνους λεηλατείται και ερημώνεται. Το 1910 τίθεται σε εφαρμογή το πρώτο σχέδιο πόλεως για το Χαλάνδρι και το 1925 αποσπάται από το δήμο των Αθηναίων και αναγνωρίζεται ως αυτόνομη κοινότητα της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής. Το 1926 αποσπάται από το Χαλάνδρι ως αυτόνομη Κοινότητα ο Χολαργός. Με τη βελτίωση του ρυμοτομικού σχεδίου, το Χαλάνδρι γίνεται παραθεριστική περιοχή των Αθηνών, ενώ κατά τη μικρασιατική καταστροφή φιλοξενεί μεγάλο μέρος των προσφύγων. Το 1940, με τη γερμανική κατοχή, το Χαλάνδρι σταματά την ανάπτυξή του, έως και το 1944, χρονολογία η οποία σηματοδοτεί τη νέα εποχή του Χαλανδρίου, ως αυτόνομου δήμου της Αττικής. Στο έμβλημα, μάλιστα, του δήμου αναφέρεται αυτή η χρονολογία.

Σιδηροδρομική σύνδεση Χαλανδρίου - Αθηνών

Στις βορειοανατολικές εκτάσεις του Χαλανδρίου και κυρίως στους πρόποδες του Πεντελικού όρους, κατοικούν αγρότες και κτηνοτρόφοι έως και το 1949. Τότε, εκεί δημιουργούνται ως ανεξάρτητη Κοινότητα τα Βριλήσσια. Το Χαλάνδρι συνδέεται με την πρωτεύουσα μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου, που κινείται κατά μήκος της σημερινής λεωφόρου Παλαιολόγου. Στα τέλη του '50 το σιδηροδρομικό δίκτυο ξηλώνεται και η πρόσβαση είναι εφικτή μέσω της Λεωφόρου Αποστολοπούλου, ενώ αργότερα κύριες οδικές αρτηρίες γίνονται η Λεωφόρος Κηφισίας και η Λεωφόρος Μεσογείων. Στα χρόνια που ακολουθούν, το Χαλάνδρι γίνεται ιδιαιτέρως προσφιλής περιοχή στους κατοίκους του λεκανοπεδίου.
Αλλά, ας γυρίσουμε στο σήμερα...

Meatropolis, κρέας με ταυτότητα

Από τη βιτρίνα και μόνο, καταλαβαίνεις ότι κάτι διαφορετικό συμβαίνει εδώ. Μπαίνοντας στο κρεοπωλείο επιβεβαιώνεις αρχικά τουλάχιστον την πρώτη σου αίσθηση. Καθαροί προσεγμένοι χώροι, ψυγεία με όμορφα τοποθετημένα τμήματα κρέατος αλλά και πολλές έτοιμες συνταγές για να τις βάλετε κατευθείαν στο φούρνο. Βρήκα τον Βασίλη στον πάγκο κοπής, τη στιγμή που με μαεστρία ετοίμαζε την επόμενη παραγγελία. «Όλα μας τα κρέατα είναι από μικρά ζώα και δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στη διαχείριση των προϊόντων. Θέλουμε ο πελάτης να ξέρει τα πάντα για το κρέας που θα αγοράσει, ενώ προσπαθούμε να δώσουμε την καλύτερη σχέση ποιότητας και τιμής. Τα κοτόπουλα έρχονται από τα Ιωάννινα, τα χοιρινά από τη Χαλκίδα, το μοσχάρι εκτρέφεται στην Καβάλα ενώ υπάρχουν και βιολογικά κοτόπουλα.»


Πέρα από το ψυγείο με τα κρεατικά υπάρχει ένα ακόμη. Είναι το ψυγείο -βιτρίνα το οποίο τραβάει την προσοχή καθώς είναι γεμάτο με τα φροντισμένα, έτοιμα για ψήσιμο παρασκευάσματα. Την ώρα που πήγαμε είχε μερικά τεμάχια από γκιούλμπασι στο πήλινο, μία νόστιμη συνταγή με το συνδυασμό τριών ειδών κρέατος, χοιρινό, μοσχάρι και αρνί. Επίσης, είχε μίνι ρολάκια κοτόπουλου σε μαρινάδα λιαστής ντομάτας και τέσσερα πιπέρια, μοσχαρίσιο κοντοσούβλι με τρυφερά κομμάτια κρέατος μαριναρισμένα με μπαχαρικά και μυρωδικά.

Στην αριστερή πλευρά του μαγαζιού βλέπω στημένη μία κουζίνα και βιτρίνα σαν αυτές που συναντάμε στα μαγειρεία. «Σε λίγες ημέρες ξεκινάμε!» σημειώνει ο Βασίλης και συνεχίζει: «Θα ετοιμάζουμε εδώ διάφορα είδη κρεατικών και θα μπορεί ο καθένας να τα αγοράζει για το σπίτι του. Είναι κάτι που το θέλαμε πολύ και τώρα πλέον είναι η ώρα για να πραγματοποιηθεί.»
Και κάτι τελευταίο. Το Meatropolis έχει διανομή κατ` οίκον. Είναι δηλαδή ένα on – line κρεοπωλείο, που μπαίνοντας στο HYPERLINK "http://www.meatropolis.gr" www.meatropolis.gr βλέπετε όλα τα προϊόντα και τις τιμές τους και τα παραγγέλνετε σπίτι σας.

Καλογρέζης 35, Χαλάνδρι Τηλ.: 2106813081

Φούρνοι Ικαρίας, ψάρι που μιλάει

Ο Μιχάλης κατάγεται από τους Φούρνους. Έχει… DNA ψαρά, καθώς τα τελευταία 100 χρόνια η οικογένεια του ασχολείται με το ψάρι. «Εσύ ξέρεις από ψάρια;» ρώτησε -χωρίς να πάρει απάντηση. Ρίξαμε μια ματιά στις βιτρίνες με τα ψάρια, που ακόμη και κάποιος που δεν ξέρει και πολλά καταλαβαίνει ότι είναι ολόφρεσκα. Η συνεχής ροή του κόσμου διέκοπτε την κουβέντα μας, αλλά συνεχίζαμε πάντα από εκεί που την αφήσαμε. Από 14 ετών ασχολούμαι με αυτή τη δουλειά… » Η οικογένεια του Μιχάλη έχει δύο τράτες και έχουν και stand στην ιχθυόσκαλα. Ανάλογα με την εποχή, ο Μιχάλης είναι είτε στο μαγαζί στο Χαλάνδρι, είτε στην ιχθυόσκαλα. «Είτε είμαι εδώ είτε όχι, η ποιότητα των ψαριών μας είναι ανώτερη και η επαφή με τον κόσμο παραμένει το ίδιο καλή».

Εκείνο που με εντυπωσίασε είναι ότι τους περισσότερους από τους πελάτες τους ήξερε με το μικρό τους όνομα, όσο ήμουν εκεί. «Εδώ, με τους πελάτες μας αναπτύσσουμε επαφές. Είναι άνθρωποι που έρχονται και ξαναέρχονται. Είναι άνθρωποι που μας τηλεφωνούν και τους ετοιμάζουμε τα ψάρια τους.» Καθ` όλη τη διάρκεια της συζήτησής μας ένας συνεργάτης του Μιχάλη καθαρίζει αλλά και φιλετάρει τα ψάρια που επιλέγουν οι πελάτες. «Κάθε μέρα έχουμε εδώ 40-50 είδη ψαριών. Το καθένα, θέλει τον δικό του τρόπο μαγειρικής και τη διαχείρισή του. Συζητάμε με τους πελάτες, μας λένε τι θέλουν να φτιάξουν αλλά και το budget στο οποίο θέλουν να κινηθούν και τους κάνουμε την καλύτερη πρόταση.»

Το ψαράδικο "Φούρνοι Ικαρίας" στο Χαλάνδρι, εκτός από καλό ψάρι πρωτοπορεί και δίνει τη δυνατότητα με χρέωση 20 ευρώ να έρθει στο σπίτι σας σεφ ειδικευμένος στο ψάρι, ο οποίος θα ετοιμάσει για εσάς και την παρέα σας το γεύμα.

25ης Μαρτίου 3, Χαλάνδρι, Τηλ.:2106855950

Nuts and Berries, ξηροκάρπια και άλλα

Ο πανέμορφος χώρος του Nuts & Berries, ξεκίνησε τη λειτουργία του το Σεπτέμβρη του 2014 στο κέντρο του Χαλανδρίου. Ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο βρίσκουν τη θέση τους στα ράφια του Nuts & Berries. Η αισθητική του χώρου είναι τέτοια, που σε τραβάει για μία "ξενάγηση" προϊόντων από όλο τον κόσμο. Τα μεγάλα γυάλινα βάζα σε συνδυασμό με τις μικρές λεπτομέρειες και τις όμορφες προθήκες δημιουργούν πολύ μοντέρνο, μίνιμαλ σκηνικό.

Παράλληλα με μία περιπλάνηση στο χώρο, θα βρείτε βιολογικά προϊόντα, μπαχαρικά, δημητριακά, αλάτια και τα δημοφιλέστερα Superfoods της αγοράς. Μπορείτε, επίσης, να επιλέξετε από τα διάφορα χαρμάνια καφέ, τις ποικιλίες τσαγιού και τα βότανα. Επίσης, μπορείτε να πάρετε το ρόφημα της αρεσκείας σας για take away...

Κ. Βάρναλη 2-4, Τηλ.: 216 7006387, Χαλάνδρι

Μελισσότοπος, καλωσήρθατε στην κυψέλη

Μία κυψέλη στο Χαλάνδρι. Ένα άνετο μαγαζί στο κέντρο του Χαλανδρίου, μεταμορφώθηκε σε μία… εστία που στεγάζει όλα τα προϊόντα της κυψέλης. Διάφοροι τύποι μελιού, γύρη, πρόπολη, βασιλικός πολτός, λικέρ με βάση το μέλι, αλλά και καλλυντικά κυριαρχούν στο χώρο. «Εξειδικευόμαστε στα προϊόντα της μέλισσας και δίνουμε τη δυνατότητα στον καταναλωτή να επιλέξει ανάμεσα σε πρώτης ποιότητας προϊόντα» σημειώνει ο Ανδρέας, τον οποίο συναντήσαμε στο κατάστημα και μας ξενάγησε στο χώρο. Εδώ, μπορείς να κάνεις γευσιγνωσία μελιών και να εντάξεις στην καθημερινότητά σου και άλλα είδη μελιού, πέρα από τα συνηθισμένα. «Ο Μελισσότοπος, διαθέτει περίπου 20 ποικιλίες μελιού, όπου πέρα από τα συνηθισμένα ξεχωρίζουν εκείνα που προέρχονται από πορτοκαλιά, αγκάθι, μαστίχα, κρόκο, βρώσιμο χρυσό και διάφορα άλλα. Παράλληλα, μπορείτε να βρείτε και γλυκά του κουταλιού.» Όλα τα είδη μελιού είναι πιστοποιημένα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, που βεβαιώνει την απουσία φυτοφαρμάκων, τον άθερμο τρόπο παρασκευής καθώς και τα επίπεδα του σακχάρου.

Ο χώρος του Μελισσότοπου αποπνέει άνεση και καθαρότητα, ενώ οι προθήκες είναι στο σχήμα της κηρήθρας. Στο κέντρο του καταστήματος, μπορείτε να δείτε μία κυψέλη μελιού με διάφορα μυρωδικά, αλλά και το εντυπωσιακό ανδρείκελο, με την χαρακτηριστική λευκή στολή του μελισσοκόμου.

Κ. Βάρναλη 2-4, Χαλάνδρι, Τηλ.: 211 4105005

To Βαζάκι -εδώ οι φρέσκοι χυμοί

Είναι απλό και ταυτόχρονα ελκυστικό. Θυμίζει ξεκάθαρα ένα μοντέρνο σπίτι, μόνο που είναι το μαγαζί που έφτιαξαν δυο παιδικές φίλες, η Μαρκεντίνα και η Σταυρούλα. Το ονόμασαν «Το Βαζάκι» γιατί με αυτό τον τρόπο, μέσα σε μικρά βάζα δηλαδή, συντηρούσαν τους χυμούς που έφτιαχναν σπίτια τους, πριν ακόμη δημιουργήσουν το κατάστημα. «Μία μέρα αποφασίσαμε να ψάξουμε για τρόπους διατροφής που δίνουν ενέργεια. Διαβάσαμε διάφορα βιβλία και μιλήσαμε και με τον Γρηγόρη, που είναι ωμοφάγος. Ο Γρηγόρης μας έβαλε στη λογική του restart με χυμούς και πολύ εύκολα το εντάξαμε στην καθημερινότητά μας.» όταν συνέβαιναν αυτά οι δύο παιδικές φίλες, Μαρκεντίνα και Σταυρούλα, ήταν άνεργες. Πολύ γρήγορα αυτό έγινε «επιχείρηση».

Το Βαζάκι είναι απλό, φωτεινό, με μυστικό κήπο και είναι σχεδιασμένο έτσι, ώστε να αποτελεί μια καθημερινή στάση για ηρεμία, ευεξία και απόλαυση. Σε αυτό, δίνουν έξτρα πόντους οι δροσεροί φυσικοί χυμοί. Τα δυο κορίτσια έχουν ετοιμάσει με πολύ σκέψη, μελέτη και αγάπη έναν κατάλογο που περιέχει, ούτε λίγο ούτε πολύ, 20 με 25 συνταγές φρέσκων χυμών, που όλες προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο στον οργανισμό μας. Επισκέπτονται τη βιολογική λαϊκή αγορά και επιλέγουν ό,τι καλύτερο βρουν από φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Στο Βαζάκι είναι όλα βιολογικά και μπαίνουν σε μια νέα γενιά αποχυμωτών, που δεν "καίει" τα θρεπτικά συστατικά. Στη συνέχεια, όλοι οι χυμοί σερβίρονται σε πανέμορφα γυάλινα βαζάκια, που ο πελάτης μπορεί να πάρει και σαν take away και να τα επιστρέψει ή να τα ξαναγεμίσει.

Δοκιμάσαμε το Ανανάς και Αναδόμηση μετά από αρκετό περπάτημα, κατόπιν το Καρότο και Αναζωογόνηση ενώ εντύπωση μας έκανε το βαζάκι με το όνομα Με τη Δύναμη του Ποπάϋ! Επίσης, προτείνουμε τη Διαύγεια, με λεμόνι, φράουλα και μήλο ή το γρήγορο σφηνάκι ευεξίας με ginger και μήλο. Το best seller τους είναι το γάλα αμυγδάλου, με αμύγδαλα από το Πήλιο, ακατέργαστο κακάο, φράουλα και μέλι. Όσοι το πίνουν το ξαναπαίρνουν και είναι καλό, γιατί εκτός από την υπέροχη γεύση προσφέρει και πολλή ενέργεια. Αν σας λείπουν βιταμίνες, θα σας προτείνουν την "τριπλή βιταμίνη C", που επίσης κάνει θραύση και περιέχει πορτοκάλι, λεμόνι, ανανά, μέλι και δροσουλίτες.

Αριστοτέλους 33, Χαλάνδρι, Τηλ.: 210 6800067

Α λα γκρεκ, μπισκότα, πίτες και λοιπά

Δύο φίλοι, ο Γιάννης και ο Κωστής αποφάσισαν να συνεργαστούν. Ο Γιάννης είναι ψυχολόγος και ο Κωστής σεφ. Ο Γιάννης αγαπάει την επικοινωνία με τον κόσμο και ο Κωστής αγαπάει τη μαγειρική και ειδικότερα τα ζυμάρια. Αυτό το μείγμα έδωσε ένα όμορφο και διαφορετικό για τα δεδομένα της εποχής, μαγαζί στο Χαλάνδρι. «Προσπαθήσαμε να βρούμε ένα χώρο που να διατηρεί ακόμη τα στοιχεία της γειτονιάς» σημειώνει ο Γιάννης, περιγράφοντας «τα πώς και τα γιατί» σχετικά με τη δημιουργία αυτού του χώρου.

Η λογική της παρασκευής βασίζεται στην σπιτική μαγειρική και ζαχαροπλαστική. Ο Κωστής, παρόλο που είναι επαγγελματίας σεφ, καταφέρνει και δίνει στα προϊόντα υφή και γεύση ξεκάθαρα σπιτική και μάλιστα πολύ καλής ποιότητας. Δοκιμάσαμε εξαιρετικά μπισκότα με διάφορες προσμίξεις όπως σύκο, σοκολάτα, χαρούπι κ.α. Ο σεφ φτιάχνει πεντανόστιμες πίτες, με την ταχινόπιτα να κάνει… πάταγο, αλλά και διάφορες άλλες: κιμαδόπιτες, κοτόπιτες, σπανακόπιτες, τυρόπιτες. Η καταγωγή του σεφ από την Κρήτη δεν τον αφήνει ανεπηρέαστο και έτσι έχει εντάξει στα προϊόντα του μαγαζιού τα προζυμένια παξιμάδια Κρήτης. Βέβαια το «α λα γκρεκ» είναι γνωστό για τους γκιουζλεμέδες, τις μικρασιάτικες πίτες με πατάτα, που εδώ τις γεμίζουν και με τυρί, κιμά και διάφορες άλλες γεμίσεις. Αφιερώσετε λίγο χρόνο και δείτε τα προϊόντα στις προθήκες. Θα βρείτε μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, ρακί και ρακόμελο και άλλες μικρολιχουδιές, που μπορεί και να αγαπήσετε!

Αγίας Παρασκευής 65, Χαλάνδρι, Τηλ.: 211 0122071

Melouk, για γλυκές αμαρτίες

Το Melouk διαφέρει. Ένα all day spot στο Χαλάνδρι, που συνδυάζει τους λουκουμάδες με τα cocktail, σε έναν χώρο σε βιομηχανικό στυλ, είναι επόμενο να αρέσει πολύ. Ο κατάλογος περιλαμβάνει άπειρες γλυκές καθώς και αλμυρές εκδοχές λουκουμάδων, οπότε, εκτός από λουκουμά, προφιτερόλ, cheesecake και banofi μπορείτε να δοκιμάσετε και λουκουμάδες με τέσσερα τυριά και μπέικον ή με καπνιστό σολομό και σος γιαουρτιού, ακόμα και με κοτόπουλο, cheddar και τσίλι! Και, φυσικά, να τους συνοδέψετε μ' ένα κοκτέιλ.

Κολοκοτρώνη 5, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6824600, www.melouk.gr

Maximal Delicatessen

Σε ένα αυθεντικό βαυαρέζικο περιβάλλον, ανάμεσα σε δεκάδες είδη αλλαντικών και λουκάνικων θα βρεθείτε, αν επισκεφθείτε το Μaximal στο Κάτω Χαλάνδρι. Λουκάνικα Βαυαρίας, με τυρί, με μπέϊκον, μπραντβούρστ, ντεπρετσίνερ, ποκιλίες ζαμπόν, πολλά σαλάμια αέρος αλλά και βραστά, λέμπερκες και πολλά ακόμη αλλαντικά κοπής, ιδανικά να συνοδεύσουν μία καλή γερμανική μπίρα.

Βέβαια, η γαστριμαργική ξενάγηση δεν τελειώνει εδώ, καθώς μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε διάφορα χαρακτηριστικά τυριά, ψωμιά και μπρέτσελ, καθώς και συνοδευτικά, όπως διάφορες μουστάρδες, ξινολάχανο, κόκκινο λάχανο, κάρυ, κέτσαπ, αγγουράκια κλπ. Όλα τα προϊόντα προέρχονται από κορυφαίες εταιρείες παραγωγής αλλαντικών της Γερμανίας και της Αυστρίας, όπως οι Greisinger, Reggentin, Ecker, Edna, Austersmitd, Eggelbusch, Afterburger. Να πάτε.

Αποστολοπούλου 21, Τηλ.: 210 6775646

Τυροκομία Νάξου Κουφόπουλου, τυριά από σπίτι

Ξεκινώντας δεκαετίες πριν από το οικογενειακό τυροκομείο, στον Άγιο Ισίδωρο Γαλανάδου στη Νάξο, ο Μανώλης Κουφόπουλος δεν σταματάει να δοκιμάζει παραδοσιακούς και νέους τρόπους ωρίμανσης τυριών, αλλά και να πειραματίζεται με νέα είδη. Η "Τυροκομία Νάξου" δεν είναι καινούργιο μαγαζί, έχει ήδη πιστούς πελάτες, αλλά πλουτίζεται συνέχεια με διαλεγμένα ναξιώτικα και άλλα ελληνικά προιόντα. Στην πρώτη γραμμή τα - ούτε λίγο ούτε πολύ - 22 διαφορετικά είδη τυριών του ναξιώτικου τυροκομείου. Η πολυβραβευμένη γραβιέρα Π.Ο.Π. - απλή, αλλά και 5ετούς ωρίμανσης, που θυμίζει παρμεζάνα-, το ονομαστό "αρσενικό" από αιγοπρόβειο γάλα, σε πολλές παραλλαγές, η κεφαλογραβιέρα Αγιος Ισίδωρος και το μελανοτύρι, είναι τα πιο γνωστά. Ξεχωρίζει επίσης το σκορδοτύρι, το κρασοτύρι, το ξινοτύρι με μαυροσούσαμο, το θηλυκοτύρι με απαλή γεύση και λίγα λιπαρά. Βέβαια, ανάλογα με τις… ορέξεις, υπάρχουν και ανάλατα ή λάιτ τυριά, που δεν υπολείπονται σε γεύση. Και επειδή τα τυριά μόνο δεν φτάνουν, ένα ολόκληρος πάγκος με ολόφρεσκα κρέατα Νάξου σας περιμένει για να διαλέξετε. Ένα πλήρες κρεοπωλείο με όλα τα ναξιώτικα κρέατα, φρέσκα δικά τους λουκάνικα, κοκκόρια ελευθέρας βοσκής και κουνέλια. Από εδώ μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε αβγά, γιαούρτι, βούτυρο και ολόφρεσκο γάλα αγελαδινό και κατσικίσιο. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι περίφημες πατάτες Νάξου και τα κρεμμύδια.

Εθν. Αντιστάσεως 18, Χαλάνδρι, Τηλ.: 210 6837758

Funky Elf, μικρό σαν κάπκεικ

Στο Funky Εlf τους αρέσει να πειραματίζονται με τα κάπκεικ -και αυτό αρέσει και σ' εμάς. Νέες συνταγές και νέες γεύσεις κάνουν την εμφάνισή τους και είναι από τις στιγμές που δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Αρωματικό λεμόνι-λάιμ, φρέσκια φράουλα στο κέικ και στο cheese frosting, πορτοκάλι, bitter σοκολάτα. Στο ψυγείο βρίσκονται το κλασικό carrot, το velvet αλλά και το αυθεντικό αργεντίνικο με dulce de leche στη γέμιση και στο frosting. Ανάλογα με την εποχή και τα φρούτα, βγαίνουν και άλλες γεύσεις. Μια κατηγορία ειδικά για παιδιά, με έντονα αλλά ασφαλή χρώματα, καθώς αποτελούν ιδανική πρόταση για πάρτι. Στο φούρνο του Funky Elf, μπαίνουν μόνο αγνά και φρέσκα υλικά και το βουτυρένιο frosting γίνεται με επώνυμο, αγελαδινό βούτυρο. Όσο για το χώρο; Βρίσκεται στην πολυσύχναστη Παπανικολή, έχει ξύλινο ντεκ με τραπεζάκια στο δρόμο και σερβίρει, εκτός από όλα τα παραπάνω, και γευστικό καφέ.

Παπανικολή 56-58, Τηλ.: 210 6814135

Oak, ο ναός του αλκοόλ

Ντιζαϊνάτη, ντυμένη με σκούρους τόνους, ζεσταίνεται με αρκετό ξύλο και ατμοσφαιρικό φωτισμό, αλλά κυρίως με το περιεχόμενο των ραφιών της, που φτάνουν μέχρι το ψηλό ταβάνι. Ο,τι πρέπει να διαθέτει ένας χώρος liqueur and tobacco store έχει προβλεφθεί με λεπτομέρεια. Επιλέγεις τα κρασιά σου σε ένα γυάλινο "δωμάτιο μέσα στο δωμάτιο" με συνθήκες συντηρητή. Το ίδιο συμβαίνει και με τον walk-in humidor πούρων παραδίπλα, που φιλοξενεί πάνω από 70 ετικέτες κουβανέζικων πούρων. Οι ετικέτες των κρασιών καλύπτουν όλες τις οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας και με μεγάλη έμφαση ακόμη και στους μικρούς παραγωγούς. Παράλληλα, πολύ πλούσια είναι η συλλογή σε διεθνείς ετικέτες. Η συλλογή σε μπίρες είναι εντυπωσιακή, τόσο σε ελληνικές όσο και σε ξένες ετικέτες. Η μεγάλη συλλογή whisky είναι κατανεμημένη ανά χώρα, με την κάθε ετικέτα να συμμετέχει με όλες τις εκδόσεις της και ορισμένες φιάλες μοναδικές. Ολα τα αλκοόλ αντιπροσωπεύονται με πληρότητα, ενώ οι premium φιάλες εντυπωσιάζουν. Αλλά και ό,τι χρειάζεται ένας επαγγελματίας ή ερασιτέχνης mixologist, βρίσκεται εδώ σε μεγάλη ποικιλία: σιρόπια, λικέρ, bitters, χυμοί Pago. Η γωνιά deli διαθέτει πολύ εύστοχες επιλογές. Η Oak διαθέτει και τα απαραίτητα αξεσουάρ για δώρα ή για το σπίτι: από ποτήρια και καράφες κρασιού μέχρι humidors, τασάκια και αξεσουάρ πούρων, αλλά και ποικιλία φίνων κεριών.

Οak Cava Λ.Κηφισίας 282 και Υδρας, τηλ. 210 6858078

Nutsural: ξηροί καρποί, φρούτα και σοκολάτες

Ο Παναγιώτης, ο Ιωάννης και η Θεοδώρα, τρία δραστήρια αδέλφια, έκαναν το όνειρο τους πραγματικότητα ανοίγοντας πριν από ένα περίπου χρόνο το Nutsural. Ο Παναγιώτης ήρθε από την Αμερική επηρεασμένος και γοητευμένος από μαγαζιά που συγκεντρώνουν ποιοτικά προϊόντα παραγωγών, η Θεοδώρα με μεγάλη εμπειρία σε φούρνο και ο Ιωάννης με αδυναμία στον καφέ. Αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα δικό τους χώρο, που να προσφέρει εξαιρετικό to go καφέ και επιλεγμένα προϊόντα, με έμφαση στους ξηρούς καρπούς.

Το Nutsural βρίσκεται σε έναν όμορφο χώρο, νοικοκυρεμένο, λιτό και πάρα πολύ κομψό. Στο εσωτερικό, που επιμελήθηκε η architectural designer Δήμητρα Παπαδοπούλου, πρωταγωνιστεί το ξύλο, οι γήινες αποχρώσεις και, βέβαια, οι λιχουδιές στα ράφια. Αν αγαπάτε τους ξηρούς καρπούς, σ' αυτό το μαγαζί θα βρείτε τα πάντα, κλασικές και πιο ιδιαίτερες επιλογές, όλα φρεσκότατα και τραγανά. Το δυνατό σημείο, όμως, όπως μας αποκαλύπτουν οι ιδιοκτήτες, είναι τα αποξηραμένα φρούτα. Ο κόσμος έχει ήδη δείξει προτίμηση στο φυσικό κίτρο, στο μήλο Ταϊλάνδης, στην παπάγια και σε πολλά ακόμα, που προτείνονται σε δυο εκδοχές με ζάχαρη και μη. Σε αυτά, να προσθέσουμε τη μεγάλη ποικιλία σε χειροποίητες σοκολάτες (γάλακτος, bitter, λευκές), σε πολλές παραλλαγές, με ξηρούς καρπούς, με πιπέρια, με αποξηραμένα φρούτα και super foods. Μεγάλη, επίσης, είναι η γκάμα των μπαχαρικών, με σπάνια πιπέρια και αλάτια. Αξίζει να δοκιμάσετε και τις διάφορες γεύσεις μαρμελάδας, που φτιάχνονται αποκλειστικά για το μαγαζί.

Nutsural, Αγίου Γεωργίου 12, Τηλ.: 210 6846035

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…