Follow us

Το κρητικό αβοκάντο έγινε ντιπ

Χρειάστηκαν τρία χρόνια έρευνας στον Μανώλη Λεράκη για να δημιουργήσει την Avoél και ένα καινοτόμο προϊόν: φρέσκο, παστεριωμένο πολτό αβοκάντο, από τη δική του φυτεία, στην Κρήτη.

Το κρητικό αβοκάντο έγινε ντιπ

Το αποτέλεσμα, τρία νόστιμα ντιπ (σε συνταγές του βραβευμένου σεφ Χρόνη Δαμαλά), που πήραν βραβείο Καινοτομίας (Global Innovation Award) στην παγκόσμια Έκθεση Sial 2014, στο Παρίσι. Το αβοκάντο, φυσικό αντιοξειδωτικό, με πολλές βιταμίνες, πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά που μειώνουν την "κακή" χοληστερίνη (LDL), αντικαθιστά μαγιoνέζες και διάφορα βούτυρα και γίνεται ένα πολύ υγιεινό σνακ σε συνδυασμό με άλλα υλικά.

Το κρητικό αβοκάντο έγινε ντιπ
Αγνός Πολτός Αβοκάντο

Δοκιμάσαμε, λοιπόν, το "Αβοκάντο με μυρωδικά και λεμόνι", ένα πολύ νόστιμο άλειμμα με ευχάριστες νότες μυρωδικών και εσπεριδοειδών, φρέσκο και λεμονάτο, με πυκνή, βελούδινη υφή (Πολύ καλό). Μας το συστήνουν για να συνοδέψει ψαρικά και οστρακοειδή, σαν ντρέσινγκ σε σάντουιτς με λαχανικά, σε ζυμαρικά. Δοκιμάσαμε και το "Αβοκάντο με φέτα και ελιά", που είναι ξιδάτο και έντονο, με εμφανή τη γεύση της ελιάς και πολύ λιγότερο της φέτας και εξίσου καλή υφή (Καλό έως Πολύ Καλό). Αυτό γίνεται ωραίο ντιπ για ωμά λαχανικά και κριτσινάκια ή νάτσος, αλλά μπαίνει και σε σαλάτες. Ο Αγνός Πολτός Αβοκάντο, πάλι, προσφέρεται για πολλές χρήσεις, ακόμα και για σαν βάση για γουακαμόλε. Είναι λεμονάτο, με βελούδινη υφή, όχι πυκνή, και μπαίνει σαν ντρέσινγκ σε σαλάτες όπως είναι ή σε διάφορες συνταγές. Είναι ήδη τ αγαπημένο πολλών επαγγελματιών.
Τέλος, μια γλυκιά επίγευση: η αγαπημένη veg συνταγή "Αβοκάντο με σοκολάτα" που δίνει ένα απαλό σοκολατένιο άλειμμα υγιεινό, για το πρωινό ή το σνακ. Μπαίνει σε κρουασάν, ψωμάκια, βάφλες, χρησιμεύει, για να καλύψετε ένα κέικ αντί γκλάσου και τρώγεται, βέβαια και σκέτο.

Όλα τα βαζάκια διατηρούνται στο ψυγείο 9 μήνες αν δεν ανοιχτούν. Και λίγα λόγια για τον παραγωγό. Η οικογένεια Λεράκη καλλιεργεί αβοκάντο στα Χανιά από το 1971. Η φυτεία αυτή, που διατηρείται ως σήμερα, αποδίδει πάνω από 5 τόνους καρπού το χρόνο. Η νεώτερη γενιά, που εκπροσωπεί ο Μανώλης Λεράκης, θέλησε να προχωρήσει ένα βήμα μπροστά και δημιούργησε τα πρωτότυπα ντιπ από φρέσκο παστεριωμένο πολτό αβοκάντο, σε συνδυασμό με εκλεκτά ελληνικά προϊόντα, που κυκλοφορούν ήδη με την ονομασία Avoél. Θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους τα προϊόντα εξάγονται.

Στην Αθήνα, τα βρίσκουμε, μεταξύ άλλων, στα παντοπωλεία Gusto Di Grecia (Κολωνάκι), Αύρα (Ν.Σμύρνη), Culpa Deli (Νέο Ψυσικό), Βανίλια Κανέλλα (Αμπελόκηποι) και στα σουπερμάρκετ Χαλκιαδάκη, Θανόπουλου και Μπαλάσκα.

(Avoel, Δεληγιαννάκη 63 Χανιά, τηλ. 6946685353,)