Follow us

Ψώνια στο Gusto di Grecia

Μια ματιά σε ό,τι φαίνεται από τη βιτρίνα της Πινδάρου λέει πολλά, αν ασχολείσαι με το είδος. Ενημερωμένες επιλογές, ποιότητα, κλασικές αξίες. Ξεχωριστά μέλια, γλυκά και σάλτσες, εκλεκτά ζυμαρικά και ονόματα εγγύηση σε όλα τα προϊόντα. Λίγα και καλά. Εδώ, όλα δείχνουν να έχουν επιλεγεί με γνώση και πρόσφατη αναζήτηση στην αγορά. Μπαίνουμε, λοιπόν.

Ψώνια στο Gusto di Grecia

Μικρό (αλλά πλήρες) μπακάλικο-deli γειτονιάς, το Gusto di Grecia ατύχησε ν' ανοίξει τις πόρτες του σε μια χρονιά με απρόβλεπτα γεγονότα, που μόνο ευνοϊκά δεν θα τα έλεγες για τέτοια "ανοίγματα". Σήμερα, οκτώ μήνες μετά, το γεγονός ότι οι πελάτες μπαινοβγαίνουν και οι περισσότεροι μιλούν σε πρώτο πρόσωπο με τους ιδιοκτήτες, λέει πολλά. Οι τρεις νέοι στην ηλικία συνεργάτες -Θανάσης, Θανάσης και Παναγιώτης- ποντάρησαν σωστά στο concept του προσιτού, καθημερινού παντοπωλείου, που προσφέρει τα βασικά είδη επιλεγμένης ποιότητας, αλλά στα ράφια του καμαρώνουν και top ελληνικά προϊόντα, γνωστών αλλά και νέων παραγωγών, που πραγματικά χαίρεσαι να τα βρίσκεις. Απλό, καλοστημένο, με βασικό σχεδιασμό από τον Παναγιώτη, που είναι πολιτικός μηχανικός και πολλή προσωπική εργασία. "Στο Κολωνάκι στήνεται το brand name…" μας λέει -και το εννοεί- γελώντας ο Θανάσης, στην ερώτηση πώς επιλέχθηκε η γειτονιά. Οι χαμηλές τιμές, ειδικά για τα καθημερινά ψώνια και τα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα μικρής παραγωγής, είναι η φιλοσοφία που έχει λειτουργήσει καλά μέχρι τώρα.

Ψώνια στο Gusto di Grecia

Με την έξυπνα στημένη βιτρίνα με ράφια σ' όλο το μήκος της πρόσοψης στην Πινδάρου, ο χώρος μπορεί να είναι μικρός, αλλά παραμένει πολύ ευχάριστος: άπλετο φως, ζεστό ξύλο, σκάλα που οδηγεί σε ανοιχτό πατάρι. Αν και, χωρίς δισταγμό, θα έλεγα ότι το κατ' εξοχήν στοιχείο που κάνει χαρούμενο το μαγαζί είναι ο Θανάσης, εκ των ιδιοκτητών (με σπουδές γεωπονίας και οικονομικών), απλός, άμεσος, δεκτικός, με χιούμορ και καλές προτάσεις για να γεμίσεις το σακούλι σου. Εξ Αιτωλοακαρνανίας ορμώμενος, έζησε αρκετά χρόνια στην Κρήτη, γεγονός που διακρίνεται άμεσα στην προφορά του. Πιστεύει βαθιά στα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα -όσο κι αν έχει γίνει κλισέ η φράση, είναι μια πραγματικότητα εδώ. Από εκεί ξεκίνησε και η ανάγκη να δημιουργήσει ένα τέτοιο κατάστημα, αλλά και το όνειρο ν' ανοίξει ένα και στο εξωτερικό, ακριβώς για να προβάλει γευστικούς θησαυρούς του τόπου μας, που οι "ξένοι" δεν έχουν διανοηθεί ότι υπάρχουν. Αλλά, ας γυρίζουμε στα χειροπιαστά.

Το ψυγείο του Gusto Di Grecia διαθέτει βασικά τυριά και αλλαντικά, καλές κρητικές γραβιέρες (Τζουρμπάκη, Γασπαράκη), αλλά και διαμαντάκια σαν την παλαιωμένη γραβιέρα Άνδρου του Ασούτη, τα (φρέσκα κατσικίσια) chevres του Μαλτέζου και άλλα πολλά, που θα γίνουν πολύ περισσότερα μέσα στον Σεπτέμβρη. Αλλά τη φέτα Κατούνας, από το τυροκομείο του συνεργάτη Θανάση Νίκου, πρέπει να τη δοκιμάσετε! Το ίδιο συμβαίνει και με τα αλλαντικά: θα βρείτε τα "καθημερινά" με την υπογραφή Makal θα βρείτε και Sary από τη Δράμα και κερκυραϊκό νούμπουλο και απάκι κρητικό και σαλάμι Στρεμμένου και άλλα διάφορα και ενδιαφέροντα. Στις αλμυρές λιχουδιές ξεχωρίσαμε τον τόννο Αλονήσσου σε βαζάκια και τα κλασικά, cult πλέον, αλίπαστα Λέβα από τη Μυτιλήνη. Δεν λείπουν διάφορα αποξηραμένα άγρια μανιτάρια της Δίρφυς, για τα ζυμαρικά και τα ριζότα σας. Σύντομα και εκπλήξεις, σαν το λουκάνικο αγριογούρουνου, ας πούμε…

Με το μέλι, το μαγαζί τόχει ιδιαίτερα: η σπάνια συλλογή διαφορετικών μελιών της Melira, η ποιοτική οικογενειακή παραγωγή Μέλι Αγγελικής, η κομψή σε όλα της Vasilissa, η βιολογική σειρά μελιών Melenia από την Ορεινή Ναυπακτία της Styliaras honey, ορίζουν μια ολοκληρωμένη γωνιά μελιού. Αλλά και με τις σάλτσες-μαρμελάδες τα πάνε πολύ καλά: τα προϊόντα πιπεριάς του Ναουμίδη από γνήσια πιπεριά Φλωρίνης, τα ιδιαίτερα γλυκά και αλμυρά εδέσματα από τις Ρίζες της Κοζάνης, τα νόστιμα ορεκτικά της Dolopia. Ιδιαίτερη αναφορά στα νέα αλείμματα με βάση το αβοκάντο Κρήτης σε βαζάκια, στο ψυγείο. Γλυκά κουταλιού Citrus, μαρμελάδες Γεωδή, γλυκίσματα από την Ικαρία του Τέσκου, τα φευγάτα, βελούδινα αγρινιώτικα λουκουμάκια Bariamis, ο σουρωτός μπακλαβάς Κλωστάρι από την Κόνιτσα…

Για να γυρίσουμε και πάλι στα καθημερινά, το Gusto di Grecia φέρνει δικές του, σπιτικά φτιαγμένες ελιές τύπου Καλαμών από την Αιτωλοακαρνανία, αβγά από την Κρήτη και τα αγνά γαλακτοκομικά του Τζίφρη από την Αμφιλοχία -γιαούρτι, κρέμες, ρυζόγαλο και τα τοιαύτα. Οι εξαιρετικές κορινθιακές σταφίδες "σκιάς" Golden Black (και προτείνουμε να δοκιμάστε αυτή τη σταφίδα σε σιρόπι ούζου στο βαζάκι). Ζυμαρικά θα βρείτε των Μύλων Λακωνίας, Αδαμαντίνα αλλά και τα πολύ καλοφτιαγμένα της Αγροζύμης. Όσπρια με ονομασία προέλευσης και πολλά παξιμαδάκια κρητικά, όπως του φούρνου Ντουρουντούς.
Αν, πάλι, ήθελα να κάνω ένα δώρο σε φίλους -περισσότερο του εξωτερικού- θα τους αγόραζα εκείνο το μπουκάλι-στολίδι του εκλεκτού ελαιόλαδου Gold (της #www.mamagreek.gr) στην ξύλινη συσκευασία που περιέχει και gadgets για το άνοιγμα του πολύτιμου μπουκαλιού… Ή, πιο απλά, ένα από τα διαλεκτά ελληνικά λικέρ που διαθέτουν. Κρασιά υπάρχουν επίσης, μικρών παραγωγών, ενώ η κάβα είναι σε φάση συμπλήρωσης ακόμα.

Δεν τα είπαμε όλα, φυσικά. Δώσαμε, όμως, το στίγμα ενός σύγχρονου παντοπωλείου γειτονιάς, στημένου σύμφωνα με το πνεύμα της εποχής: λιτό, περιεκτικό, ποιοτικό, με χαμηλές τιμές στα βασικά προϊόντα και με διαμάντια της ελληνικής παραγωγής. Που προσφέρει και κάτι, κατά τη γνώμη μας ανεκτίμητο: μια αυθόρμητη, ευχάριστη επικοινωνία με τον σύγχρονο "μπακάλη" (ελπίζω να μη χαλάει ο χαρακτηρισμός τον Θανάση!). Μακρυά από τα απρόσωπα, καθημερινά ψώνια, σε κάνει να φεύγεις από το μαγαζί με το συναίσθημα πληρότητας που αφήνει μια προσωπική επαφή, αυτά τα "δυο λόγια" που σου φτιάχνουν τη μέρα -εκείνη που πιθανά θα περάσει μετά με ώρες μπροστά στην οθόνη του κομπιούτερ ή της τηλεόρασης.

Gusto di Grecia, Πινδάρου 16-20 Κολωνάκι, τηλ. 210 3626809