Follow us

Τι ξέρεις για τα έξτρα παρθένα σπορέλαια;

Πέρα από το ελαιόλαδο, υπάρχει το κολοκυθέλαιο, το σησαμέλαιο, το λινέλαιο και άλλα έλαια που εξάγονται από σπόρους. Όλο το μυστικό κρύβεται στη διαδικασία που ακολουθείται και, φυσικά, στην ποιότητα του σπόρου.

Τι ξέρεις για τα έξτρα παρθένα σπορέλαια;

Τα σπορέλαια ψυχρής έκθλιψης έχουν δικαίωμα να δανείζονται από το ελαιόλαδο τον χαρακτηρισμό "έξτρα παρθένα", με προϋποθέσεις: η μέθοδος της ψυχρής έκθλιψης ή άθερμης πίεσης (με απλή συμπίεση και χωρίς χρήση υψηλής θερμότητας) βγάζει 100% αγνό έλαιο από τον σπόρο, που διατηρεί όλα τα φυσικά συστατικά του.
Τη μέθοδο αυτή εφαρμόζει η Thrakiland food, για να εξάγει εκλεκτά έλαια από σπόρους, που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα, αλλά και σαν "φάρμακα" και ορισμένα σαν καλλυντικά. Γιατί οι σπόροι αυτοί έχουν σπάνια διατροφική αξία, αντιοξειδωτικά, καλά λιπαρά, βιταμίνες, Ω3, μέταλλα και ο καθένας είναι επιπλέον πολύτιμος για ιδιαίτερες περιπτώσεις. Η μέθοδος εξαγωγής του ελαίου κάνει και τη διαφορά τους από τα κοινά σπορέλαια.
Τα προϊόντα αυτή τη στιγμή είναι κολοκυθέλαιο από κολοκυθόσπορο, λινέλαιο από λιναρόσπορο, σησαμέλαιο, ενώ βγαίνει κι ένα νόστιμο βούτυρο κολοκυθόσπορου σε βαζάκι, ιδανικό για άλειμμα στο ψωμί. Στα σκαριά βρίσκονται τρία ακόμα πολύ ενδιαφέροντα προϊόντα, καρυδέλαιο, αμυγδαλέλαιο και βερικοκέλαιο.

Η χρήση τους

Τι ξέρεις για τα έξτρα παρθένα σπορέλαια;

Τα αγνά, παρθένα σπορέλαια χρησιμοποιούνται σε μικρή ποσότητα και οι γεύσεις τους είναι ιδιαίτερες και έντονες, με τα χαρακτηριστικά της πρώτης ύλης τους. Λίγες σταγόνες στη σαλάτα (σε συνδυασμό με ελαιόλαδο), στο μείγμα μιας μαρινάδας, επάνω σε καρπάτσιο ή σαν τελική πινελιά σε μια σούπα, όπου αλλού σας αρέσουν, ακόμα και σε σκέτο ψωμάκι.
Κολοκυθέλαιο: από ακατέργαστο σπόρο κολοκύθας, είναι πολύ πλούσιο σε Ω3 λιπαρά και ψευδάργυρο. Χρησιμοποιείται ωμό και έχει φρέσκια γεύση κολοκυθόσπορου. Εκτός από σαλάτες, λίγες σταγόνες σε ρεβυθόσουπα ή φακές απογειώνουν τη γεύση.
Λινέλαιο: από λιναρόσπορο, είναι πλούσιο σε Ω3 λιπαρά, ψευδάργυρο και βιταμίνη Ε και είναι πολύτιμη πηγή βιταμινών για χορτοφάγους ενώ ρυθμίζει και τη χοληστερίνη. Χρησιμοποιείται και σαν καλλυντικό και συμπλήρωμα διατροφής. Έχει γεύση ξηρών καρπών και μπαίνει σε σαλάτες, σάλτσες, μαρινάδες.
Σησαμέλαιο: από ακατέργαστο ελληνικό σουσάμι, έχει πολύ υψηλή διατροφική αξία και μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Ε (της αντιγηραντικής), όπως και η πρώτη ύλη του, το σουσάμι. Έχει την γνωστή, ωραία γεύση που ταιριάζει ιδιαίτερα σε ασιατικά φαγητά αλλά δίνει και μια εξωτική νότα στο dressing μιας σαλάτας ωμών ή βραστών λαχανικών. Χρησιμοποιείται άνετα στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.
Λάδι σαλάτας με Ω3 λιπαρά: Μείγμα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και κολοκυθέλαιου πρώτης ψυχρής έκθλιψης. Έτοιμο για χρήση σε σαλάτες, ιδιαίτερα γευστικό και με πολλά Ω3 λιπαρά, βιτ. Ε και ψευδάργυρο.
Βούτυρο κολοκυθόσπορου: έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το κολοκυθέλαιο και είναι ιδανικό για άλειμμα στο ψωμί ή σε ζεστά σνακ, για ένα υγιεινό πρωινό. Γίνεται από κολοκυθόσπορο ολοκληρωμένης διαχείρισης, από τις πεδιάδες της Ορεστιάδας.

Η Θρακική Γη

Η Thrakiland Food ασχολείται εδώ και χρόνια με τη συγκομιδή και τη φυσική επεξεργασία αγροτικών προϊόντων, που συλλέγει από τις πεδιάδες της Θράκης. Για τη νέα της δραστηριότητα, την παραγωγή των σπορελαίων ψυχρής έκθλιψης, προμηθεύτηκε σύγχρονα μηχανήματα, εγκατέστησε silos ανοξείδωτα και δημιούργησε ειδικές μονάδες σε νέες εγκαταστάσεις. Η συλλογή, η αποφλοίωση, η επεξεργασία και η εμφιάλωση γίνονται επί τόπου, στο εργοστάσιό της, στο Βάλτο.
Τα προϊόντα μπορείτε να τα βρείτε σε καταστήματα της Αθήνας ή να τα προμηθευτείτε από το e-shop της εταιρείας (http://thrakiland.gr/greekshop/)

Tharkiland Food, Βάλτος Ορεστιάδας, τηλ. 698744864