Follow us

Μαθαίνοντας από τους εξπέρ της γεύσης

Για να βρίσκεστε σ' αυτή τη σελίδα, σίγουρα σας ενδιαφέρει η γαστρονομία γενικότερα, ίσως η μαγειρική ειδικότερα ή ο κόσμος του κρασιού, με κάποιον τρόπο. Ίσως και με τον απλούστερο τρόπο: αγαπάτε το καλό φαγητό και το καλό κρασί.

Μαθαίνοντας από τους εξπέρ της γεύσης

Είναι αλήθεια ότι όσοι απο μας έχουμε παρακολουθήσει "ζωντανά" μαγειρέματα από καταξιωμένους μάγειρες -και δεν εννοούμε στην τηλεόραση, καμμία σχέση- γνωρίζουμε πόσο πολύτιμη είναι μια ώρα "μαθήματος" από έναν καλό επαγγελματία-δημιουργό. Χίλιες συνταγές και δέκα βιβλία μαγειρικής να διαβάσεις δεν θα πάρεις ποτέ εκείνα τα πολύτιμα μυστικά τεχνικής που θα σου καρφωθούν για πάντα, παρακολουθώντας ζωντανά έναν εξπέρ για λίγη ώρα. Πέρα και περισσότερο από τη συγκεκριμένη συνταγή, που αποτελεί μόνο την αφορμή σ΄ένα "μάθημα μαγειρικής", το να βλέπεις έναν μεγάλο σεφ να μαγειρεύει και συγχρόνως να σου εξηγεί μυστικά πολύτιμα για την καθημερινή ή την πιο φευγάτη σου κατσαρόλα, είναι απόλαυση, εμπειρία, κι ένα πολύτιμο πακέτο γνώσεων για όλη σου τη ζωή.

Μαθαίνοντας από τους εξπέρ της γεύσης

Το να δοκιμάζεις κρασιά παρέα με αυτούς που γνωρίζουν, να ανακαλύπτεις γευστικά ταιριάσματα με επί τόπου απολαυστικές δοκιμές, να μαθαίνεις από bartenders πώς επιτέλους γίνονται τέλεια κοκτέιλ στο σπίτι, δεν πρέπει να το προσπεράσεις. Υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία, που δεν πρέπει να χάσουμε.
Η λίστα με τις γευστικές εκδηλώσεις, που μπορεί κανείς να παρακολουθήσει στο πλαίσιο του φεστιβάλ "Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις Άνοιξη 2015" στην Τεχνόπολη το επόμενο week end (8, 9,10 Μαΐου) έχει γίνει με πολλή προσοχή και δουλειά, από ανθρώπους που γνωρίζουν το χώρο -άλλωστε, για "αθηνόραμα" μιλάμε. Δείτε το πρόγραμμα και κλείστε θέση σε ό,τι σας ενδιαφέρει. Θα είναι σίγουρα μοναδικό.
Μια συνολική παρουσίαση, στη συνέχεια, θα σας βοηθήσει.

Μαθήματα Μαγειρικής

Το έδεσμα που ονειρεύεστε θα γίνει "του χεριού" σας! Συνταγές δημιουργικές βήμα-βήμα, που θα σας συνοδεύουν για πάντα και θα πλουτίσουν την κουζίνα σας, τεχνικές και μυστικά από διάσημους σεφ. Για κρατήσεις θέσεων μπείτε εδώ.

Βαγγέλης Δρίσκας

Στήνουμε τραπέζι για ούζο, με τον Βαγγέλη Δρίσκα
Ο Βαγγέλης Δρίσκας δεν χρειάζεται συστάσεις: χρόνια τώρα, στη Σχολή του μαθαίνεις να μαγειρεύεις σωστά από το Α ως το Ω. Θα ετοιμάσουμε μαζί του ένα διαφορετικό ουζοκάλεσμα, που θα επαναλάβουμε πολλές φορές στο σπίτι τους επόμενους μήνες, για να εισπράξουμε το χειροκρότημα της παρέας. Από ψάρι μαρινάτο σε 5' και τυροκροκέτες με πρωτότυπο πανάρισμα, μέχρι ζελέ τσίπουρου και …"χοιρινό ποπ κορν". Αυτό το ούζο -πες το και τσίπουρο- δεν θα το ξεχάσει κανείς!
www.testkitchen.gr

Με έμπνευση τη Σαντορίνη, από τον Νίκο Πουλιάση
Μαγειρεύει χρόνια τώρα στον θρυλικό "Κουκούμαβλο" της Σαντορίνης και βραβεύεται ανελιπώς με Χρυσό Σκούφο. Ο Νίκος Πουλιάσης είναι πληθωρικός και τα πιάτα του έντονα δημιουργικά, αλλά πάντα με βάση σαντορινιά υλικά και μια δόση παράδοσης. Η σαντορινιά φάβα με φρέσκα φρούτα, σάλτσα μήλων και μους καπνιστής γραβιέρας με καραμελωμένα φουντούκια, το παλαιωμένο χλωρό τυρί με πράσινο πιπέρι και άγρια βότανα είναι κάποιες από τις εκπλήξεις που μας περιμένουν στην ώρα του…
Νίκος Πουλιάσης / «Κουκούμαβλος» (Σαντορίνη)

Ένα γκουρμέ "βρώμικο, από τον Νίκο Μακρυμίχαλο
Όλα από την αρχή: το κρεατικό είναι παντσέτα ψητή γλασαρισμένη σε πικάντικη σάλτσα ντομάτας. Θα το συνοδέψουμε με τηγανίτες άγριων μανιταριών και σπαράγγια σωτέ σε λάδι τρούφας. Παράλληλα, μαθαίνουμε πώς να φτιάχνουμε σπιτική κέτσαπ, τέλειο χυλό για τηγανίτες και διάφορα άλλα, στην πορεία. Αυτό το "βρώμικο" πολλοί θα το λατρέψουν!
Νίκος Μακρυμίχαλος (σεφ «Μαθήματα Μαγειρικής» cookery club )www.mathimatamageirikis.gr

Χωριάτικη Σαλάτα με... 2 αστέρια Michelin, από τον Νίκο Ρούσσο
Ο Νίκος Ρούσσος, πριν ετοιμάσει μπροστά μας το signature πιάτο του, την "high tech"χωριάτικη σαλάτα του Funky Gourmet (2 αστέρια Michelin και 2 Χρυσοί Σκούφοι), θα φτιάξει μια απλή, αυθεντική "χωριάτικη". Στη συνέχεια, με μοντέρνες τεχνικές που θα προσφέρουν και το ανάλογο θέαμα, θα τη μετατρέψει σε μια απίστευτη γρανίτα, που κλείνει μέσα της όλη τη γεύση και τη δροσιά της αυθεντικής σαλάτας. Το πιάτο θα ετοιμαστεί και σε σπιτική ¨βερσιόν¨, φυσικά, για να καταπλήξουμε τους φίλους μας...
Νίκος Ρούσσος (Funky Gourmet)


Κώστας Τσίγκας

Πίτσα με ελληνικό χρώμα, από τον Κώστα Τσίγκα
Γνώστης και λάτρης της ιταλικής κουζίνας, ο Κώστας Τσίγκας του Vespa Rossa είναι ο καταλληλότερος για να μας μάθει την τέλεια ζύμη για πίτσα, σε παραλλαγές με ελληνική γεύση: ελαιόλαδο, ντομάτα, μελάνι σουπιάς, ταραμάς, πιπεριά…ακόμα και σκορδαλιά! Τα υλικά που θα στολίσουν μια πίτσα με ζύμη α λα Γκρεκ θα είναι από… μπριάμ μέχρι μελιτζανοσαλάτα ή κοκκινιστό κρέας. Δεν το χάνουμε!
Κώστας Τσίγκας (Vespa Rossa)

Διονύσης Αλέρτας

Μους σοκολάτας + Διονύσης Αλέρτας, το πιο γλυκό δίδυμο
Είναι γνωστή η αγάπη του πολυσυζητημένου chef patissier Διονύση Αλέρτα για τη σοκολάτα -και η δική μας επίσης. Διάλεξε για μας το θέμα "μους", ένα γλυκό που πάει πολύ με την εποχή, δροσερό και ελαφρύ, αν και σοκολατένιο. Σε εκδοχές που δεν φανταζόμαστε: κλασική, πλούσια παρφέ, με βάση τη στιβαρή σως ανγκλέζ, με την αέρινη pate a bombe ή την ανάλαφρη allegé. Ο Διονύσης είναι ο κατάλληλος να μας μάθει άψογα και συγχρόνως ευχάριστα, τεχνικές χρήσιμες σε πολλά γλυκίσματα. Θα σας δούμε εκεί!
Διονύσης Αλέρτας, Criollo patisserie.

Olivier Campanha

"Δεν πετάμε τίποτα" -αλλά με τη βοήθεια του Olivier Campanha
Ένας chef δημιουργικός και τεχνίτης των υφών σαν τον Olivier Campanha (Χρυσός Σκούφος 2015), ξέρει τον τρόπο να εκμεταλλεύεται μέχρι χιλιοστού τα υλικά του κι αυτό είναι ζητούμενο όχι μόνο από άποψη οικολογίας αλλά και γεύσης! Άψογος πουρές από αγκινάρα, σερβιρισμένος με τα ωμά τραγανά φύλλα της και ζελέ από τα κοτσάνια (θυμηθείτε πόσο μέρος της αγκινάρας πετάτε κάθε φορά…), ή πόσα μπορούν να γίνουν από μια ντομάτα: τσιπς και πούδρα η φλούδα, τσάτνεϋ η σάρκα, γρανίτα το "νερό" της (όλα νοστιμεύουν διαφορετικά πιάτα), ή από ένα κουνουπίδι: πουρές, ωμό σαν κουσκουσάκι, ζωμός από τα κοτσάνια! Γνωρίζοντας την κουζίνα, την τεχνική αλλά και την απολαυστική παρουσία του Campanha, αυτό το σεμινάριο θα μας αρέσει πολύ.
Ολιβιέ Καμπανιά (F&W by Olivier Campanha)

Η Σελήνη της Σαντορίνης: εμβληματικές σπεσιαλιτέ
Ένα θρυλικό εστιατόριο, από εκείνα που σημάδεψαν την εξέλιξη της νέας ελληνικής κουζίνας με τη χρήση τοπικών υλικών, γιορτάζει φέτος τα 30 χρόνια του και ο τωρινός του σεφ Θοδωρής Παπανικολάου θα μας δείξει πιάτα που έγραψαν ιστορία, σαν τον μπακαλιάρο σε κρούστα ντοματοκεφτέ με μαγιονέζα φάβας και το σπανακοριζότο με μυρωδικά, γιαούρτι κια βατόμουρα…
Θοδωρής Παπανικολάου, "Σελήνη", βραβείο ελληνικής κουζίνας.

Έκτορ Μποτρίνι

Ριζότο, κριθαρότο, …φαβότο και Έκτορας
Ιταλική τεχνική και αγάπη στις ελληνικές πρώτες ύλες. Ο Έκτορας Μποτρίνι (αστέρι Michelin, 2 Χρυσοί Σκούφοι 2015), είναι ο καταλληλότερος να μας διδάξει τα μυστικά του ριζότο, αλλά και ενός κριθαρότο με ντομάτα και καλαμάρι. Όπως συνηθίζει, προχωρά το πράγμα και λίγο μακρύτερα: φαβότο! Πώς και τι, στο μάθημα. Το βέβαιο είναι ότι θα χαρούμε τον απολαυστικό Μποτρίνι, θα μάθουμε μυστικά και τεχνικές και θα ζήσουμε μια γευστική εμπειρία…
Έκτορ Μποτρίνι (Etrusco, Botrini's)

H σοκολάτα στη μαγειρική, από τον Νίκο Μακρυμίχαλο
Δεν είναι νέα η σύλληψη. Οι Αζτέκοι τη σοκολάτα τη συνδύαζαν με φαγητό. Δίνει γεύση πλούσια, βαθειά και ακαταμάχητη, αλλά η τεχνική έχει τα κόλπα της, που θα μας διδάξει ο chef Νίκος Μακρυμίχαλος, με παράδειγμα την ετοιμασία βήμα-βήμα ενός ορτυκιού με σάλτσα σοκολάτας! Είπατε τίποτα;
Νίκος Μακρυμίχαλος Cookery Club

Μαέστρος της Παράδοσης

Σε παρεΐστικο κλίμα, γύρω από ένα τραπέζι, μαθαίνουμε τεχνικές της παράδοσης, σε εδέσματα που δοκιμάζουμε κατόπιν όλοι μαζί. Για κρατήσεις θέσεων, μπείτε εδώ.

Ντίνα Νικολάου

Πρωτάρηδες στην κουζίνα; Αναλαμβάνει η Ντίνα Νικολάου!

Πρωτάρης(α) ήσασταν χθες, όχι μετά από αυτό το μίνι σεμινάριο με τη διάσημη και αγαπημένη σεφ! Θα φτιάχνετε πλέον την τέλεια σάλτσα καρμπονάρας, την πιο αφράτη ομελέτα, τις top τηγανητές πατάτες, το πιο τραγανό κοτόπουλο. Ένα σεμινάριο για όλους!
Ντίνα Νικολάου, chef

Γιώργος Γαλής

Παστέλια, μελεκούνια από τα βάθη της παράδοσης και τον Γιώργο Γαλή
Ανάμνηση των παιδικών μας χρόνων, που ήρθε πάλι στο προσκήνιο γιατί είναι υγιεινό, τονωτικό και πλούσιο σε βιταμίνες. Το θέλουμε σπιτικό!
Γιώργος Γαλής chef patissier, Cookery Club

Γιαούρτι, κεφίρ και αριάνι στο σπίτι!
Το γιαούρτι στο σπίτι σημαίνει το γάλα που επιλέξαμε, τις γεύσεις που θέλουμε να προσθέσουμε, ένα αυθεντικό προϊόν για την οικογένειά μας. Το "μαγικό" ελιξήριο των υπεραιωνόβιων, το κεφίρ και το δροσιστικό αριάνι συμπληρώνουν το σεμινάριο.
Γιώργος Γαλής chef patissier, Cookery Club

Ντάκος, ψωμί και πίτες, with a touch...
To σωστό ζύμωμα και διάφορες τεχνικές με ασυνήθιστα υλικά: ψωμί με κρόκο Κοζάνης, πίτες αρωματισμένες με κίμινο, παξιμάδια από αλέυρι ολικής καααααι φυσικά… τα συνοδευτικά τους. Χρήσιμο για καθημερινές απολαύσεις όλης της οικογένειας.
Νίκος Μακρυμίχαλος Cookery Club

Εβίτα Παπαχαραλάμπους

Οι φοβερές τάρτες της Εβίτας
Η Εβίτα Παπαχαραλάμπους δεν φτιάχνει μόνο μπισκότα, αν και από αυτά τη γνωρίζουμε. Τρελλαίνεται για τάρτες που συνδυάζουν αριστοτεχνικά αλμυρές και γλυκές γεύσεις, όπως με ντομάτα και φράουλα, με σύκο και μετσοβόνε, με αγκινάρα και ανθότυρο. Συνταγές που θα πλουτίσουν τη μαγειρική σας γκάμα.
Εβίτα Παπαχαραλάμπους "Εvita Loves Cakes"

Γρανίτα, παρφέ, σεμιφρέντο… Τα super παγωτά, από τον Γιώργο Γαλή.
Γνήσιες ιταλικές συνταγές για τα ζεστά βράδια στο σπίτι, που θα ενθουσιάσουν: γρανίτα με φρούτα του δάσους, παρφέ με creme royale, απίθανο semifreddo mojito… Θα παίζουμε την τεχνικές στα δάχτυλα για τις δικές μας δημιουργίες!
Γιώργος Γαλής chef patissier, Cookery Club

Τα "χερίσια" ελληνικά ζυμαρικά: από τα πέτουρα στα σιουφιχτά!
Ξαναήρθαν στο προσκήνιο και αρέσουν πολύ! Χειροποίητα ζυμαρικά από πολλά μέρη της Ελλάδας, αφτούδια, πέτουρα, γκόγκες, κουσκουσάκι, κυπριακές ραβιόλες Θα γίνουν παιχνίδι μετά από αυτό το σεμινάριο του Νίκου Μακρυμίχαλου…
Νίκος Μακρυμίχαλος Cookery Club

Σπιτικό τυρί από τον τυροκόμο Λάζαρο Μαλτέζο και τον Έκτορα Μποτρίνι...
Η ψυχή της Φάρμας Μαλτέζου (των φρέσκων σεβρ), Λάζαρος Μαλτέζος, μας μυεί στην τεχνική "πήζω φρέσκο τυρί" και πλάι του, ο Έκτορας Μποτρίνι μας δείχνει πώς το αρωματίζουμε με μπούκοβο, μέλι και τρούφα, κουρκουμά. Πρωτότυπο και πολύ-πολύ χρήσιμο για πάντα!
Λάζαρος Μαλτέζος, Έκτορας Μποτρίνι, σεφ.

Άρης Βεζενέ

Πώς σιτεύουμε το κρέας, από τον Άρη Βεζενέ...

Τη σημασία του σιτέματος στη γεύση του κρέατος την ξέρουμε όλοι. Την τεχνική, πολύ λίγοι… Ο Άρης Βεζενές του αγαπητού εστιατορίου Vezene θα μας μάθει τα μυστικά και θα δοκιμάσουμε μαζί του κρέατα διαφορετικών χρόνων σιτέματος, για να εντοπίσουμε τις διαφορές…
Άρης Βεζενές (Vezene)

Κρητική κουζίνα με θαλασσινά, με τον Γιάννη Αποστολάκη του Join Us

Ο γνωστός από την TV σεφ Γιάννης Αποστολάκης μας πηγαίνει στην πατρίδα του την Κρήτη και μαγειρεύουμε μαζί του συνταγές με θαλασσινά, όπως σουπιές με μάραθα, το μελάνι τους και κρητικά χόρτα ή το γνωστό κρητικό φαγητό ψάρι με μπάμιες με σάλτσα ψητής ντομάτας…
Γιάννης Αποστολάκης (Join Us, τηλεόραση ΣΚΑΙ)

Εργαστήρια Γεύσης

Εδώ δοκιμάζουμε! Σε όλες τις εκδηλώσεις, βέβαια, δοκιμάζουμε ό,τι παρασκευάζεται επί τόπου, αλλά στα Εργαστήρια Γεύσης τον κύριο λόγο έχουν οι γευστικές δοκιμές: κρασιών, τυριών, αλλαντικών, μπίρας, αλίπαστων, αλλά και σπάνιων καφέδων! Με οδηγούς που γνωρίζουν καλά το δρόμο, σαν τον Ηλία Μαμαλάκη, τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη, τον Δημήτρη Αντωνόπουλο και αρκετούς άλλους, τον καθένα στο μονοπάτι που γνωρίζει…
Επιλέξτε θέμα, δείτε το πρόγραμμα και κλείστε έγκαιρα θέση
εδώ.

Οι εμβληματικές λευκές ποικιλίες κρασιών, με τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW
Όλα για το Ασύρτικο, τη Μαλαγουζιά, Το Μοσχοφίλερο και άλλες λευκές ποικιλίες που δίνουν εξαιρετικά κρασιά. Η προσωπικότητα του καθενός αλλά και με τι ταιριάζει και πώς τις αναγνωρίζουμε με τη μία! Από τα αξιόπιστα χείλη του μοναδικού Έλληνα Master of Wine, Κωνσταντίνου Λαζαράκη.

6 χρονιές Grande Reserve Boutari: κάθετη γευσιγνωσία του θρυλικού κρασιού
Ένα ταξίδι στο χρόνο και μια πολύ ενδιαφέρουσα όσο και σπάνια συγκριτική γευσιγνωσία για τους μυημένους και μη, με οδηγό τον οινολόγο Γιάννη Βογιατζή. Από το 1987 μέρχι το 2008, έξι φιάλες με διαφορετική προσωπικότητα.

Δοκιμάζουμε δυσεύρετες ποικιλίες καφέ και φτιάχνουμε τον τέλειο καφέ φίλτρου
Εξαιρετικοί Grand Cru καφέδες από Αιθιοπία, Παναμά, Ρουάντα, και άλλες πατρίδες του καφέ θα γεμίσουν τα φλιτζάνια μας με τα σπάνια αρώματά τους.Συγχρόνως, θα μα΄θουμε από τους εξπέρ τον τέλειο καφέ φίλτρου αλλά θα δούμε κι ένα εξαιρετικό ντοκυμαντέρ για τον καφέ. Με τους Γιάννη Ταλούμη (Q grader - Taf Coffee) και Στέφανο Δωματιώτη (πρωταθλητής του World Brewers Championship)

Πώς ξεχωρίζουμε το καλό ελαιόλαδο
Λίγοι Έλληνες γνωρίζουν να δοκιμάζουν ελαιόλαδο, όλοι το βάζουμε στο πιάτο μας. Το 2014 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για το λάδι! Γιατί και πώς στη γευσιγνωσία που πρέπει όλοι να παρακολουθήσουμε, από τους Μαρία Κατσούλη(Professional Olive Oil Sommelier), Σωτήρη Γεωργίου(δοκιμαστή ελαιολάδου) Ηλία Μαμαλάκη (food editor)

Οι κορυφαίες ελληνικές γραβιέρες σε "τυφλή" γευσιγνωσία
Μαζί με τον Ηλία Μαμαλάκη, γνωστό για την αγάπη και την ενασχόλησή του με τα τυριά, θα δοκιμάσουμε μερικές από τις ωραιότερες ελληνικές γραβιέρες! Ίου, Αμφιλοχίας, Τήνου, Νάξου, Άνδρου, Κρήτης… Μια απολαυστική γευστική δοκιμή.

Μπίρες ελληνικής μικροζυθοποίας
Όχι μόνο θα δοκιμάσουμε τις καλύτερες και πιο ιδιαίτερες ελληνικές μπίρες μικροζυθοποιίας και θα μάθουμε τα μυστικά τους, αλλά θα μάθουμε και κοκτέιλ με μπίρα από τον Ηλία Στεργιόπουλο. Για τα καλοκαιρινά βράδια…
Με τον Δημήτρη Αντωνόπουλο (δημοσιογράφος-γευσιγνώστης) και τον Ηλία Στεργιόπουλο (bartender στο «Baba au Rhum»

Δημήτρης Αντωνόπουλος, Ηλίας Μαμαλάκης

Λευκά ελληνικά τυριά και πώς θα τα σερβίρουμε πρωτότυπα
Μια λαχταριστή γευστική δοκιμή που περιλαμβάνει ανθότυρο, ανεβατό, μανούρι, ξυνοτύρι, κατίκι και μαζί ιδέες σερβιρίσματος σε συνδυασμό με μαρμελάδες και μέλια! Φυσικά από τον μετρ του τυριού, Ηλία Μαμαλάκη

Ελληνικό μέλι: γιατί θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο
Θα το επιβεβαιώσουμε, δοκιμάζοντας τα πιο ιδιαίτερα ελληνικά μέλια, από τον απίστευτο πλούτο των ελληνικών λουλουδιών! Φλαμουριά, αγριοβαλανιδιά, γλυκάνισος, λεμονιά και βέβαια, αγριοθύμαρο και διάφορα άλλα έχουν το λόγο. Με ξεναγό τη δημοσιογράφο Νανά Δαρειώτη.

Τα πιο "ιδιαίτερα" ελληνικά τυριά: από την κοπανιστή στο σκοτύρι
Πιπεράτα, καρυκευμένα με άγρια βότανα, ωριμασμένα σε οινολάσπες, σε κολοκύθα, μαζί με μέλι! όσα δεν ξέρουμε για τα πιο περίεργα ελληνικά τυριά μικρής παραγωγής και βαθειάς παράδοσης. Από τον Ηλία Μαμαλάκη (food editor) και τον Δημήτρη Αντωνόπουλο (δημοσιογράφο, γευσιγνώστη)

Αργύρης Τσακίρης

Οι εμβληματικές κόκκινες ποικιλίες κρασιών
Από το Αγιωργίτικο στο Μανδηλάρι και από το Ξινόμαυρο στο Syrah, έξι αγαπημένες ποικιλίες στο μικροσκόπιο του οινολόγου και καταξιωμένου γευσιγνώστη Αργύρη Τσακίρη και… στα ποτήρια μας! Θα μάθουμε να τα ξεχωρίζουμε με κλειστά μάτια…